Login


Florence

 • Florence is intimiderend monumentaal en koestert nog altijd zijn glorietijden en gewichtige renaissance-geschiedenis. Meer dan welke andere stad dan ook wordt Florence erkend door zijn artistieke erfgoed. De kerken, paleizen en galerieën zijn bezaaid met ’s werelds hoogste concentratie aan kunst en beeldhouwwerken uit de Renaissance. De stad is zowel gezegend als belast door zijn artistieke overvloed. In 1743 liet Anna Maria Lodovica, de laatste uit de Medici-lijn, haar eigendom na aan Florence en verzekerde daarmee dat de Medici-collecties voor altijd intact zouden blijven. Daarom is Florence nog altijd overspoeld met schatten. Ondanks dat je de lijst met belangrijkste bezienswaardigheden niet mag missen, moet je oppassen dat je niet bezwijkt onder het gewicht van alle schatten. Maak ook tijd vrij voor doelloos ronddwalen, want voorbij de selfiesticks en beeldhouwwerken wacht er een wereld van strakke cafés, uitstekende kookkunsten en echte smaakvolle markten op je. Florence is zeker niet suf. Noch heeft de gulzige stad zijn Toscaanse lef verloren: traditionele herbergen serveren nog altijd landelijke boerengerechten, waaronder machosteaks.

 • Top Dingen om te Doen

  Wissel bezoekjes aan galerieën af met wandelingen op zoek naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht. Koop een Firenze Card online; het is redelijk duur maar na vier bezoekjes heb je de kosten er al uit en kun je de rijen overslaan en de topmusea- en monumenten betreden zonder kostbare tijd in Florence te verliezen. De kaart is 72 uur geldig en verschaft gratis toegang aan EU-burgers die onder de 18 jaar zijn maar vergezeld worden door een stadspashouder. Een andere optie is het Grande Museo del Duomo-ticket waarmee je toegang krijgt tot alle monumenten op het Piazza del Duomo. De officiële website om je bezoek aan het staatsmuseum online te reserveren is b-ticket, maar er zijn ook talloze onofficiële websites.

 • 1. Piazza del Duomo – bewonder het monumentale centrum

  Met een capaciteit van 20.000 personen, dient de enorme Duomo (kathedraal), slechts om de kleinschaligheid van het omliggende plein en de smalheid van de aangrenzende straatjes te benadrukken. Het plein is tegenwoordig alleen toegankelijk voor voetgangers dus kun je er vrij ronddwalen, wellicht zelfs in één van de paardenkoetsen die er te vinden zijn. De Duomo is veruit het grootste gebouw in de omgeving en 500 jaar nadat het werd gebouwd is het nog altijd Brunelleschi’s koepel die Florence definieert. Uit respect voor de prestatie van Brunelleschi verbood de stad de bouw van elk gebouw dat groter was dan de Duomo. Het geniale idee van de renaissance-architect was om een slim systeem van een binnenste schelp en buitenkoepel te gebruiken om het gewicht van de koepel te verdelen, met dikke muren om het extra te versterken. Als je van hoogtes houdt, klim dan omhoog om de galerie van de dom te bezoeken. Ernaast stijgt de veelkleurige Campanile (klokkentoren) van Giotto op boven de laaghangende skyline. Het panoramische uitzicht is zeker de klim naar de top waard. De derde ster op het plein is de Battistero (doopkapel), het oudste gebouw in de stad dat herbouwd werd in de 11e eeuw en tot en met 1228 gebruikt werd als de kathedraal van Florence. Bezoek het Museo dell’Opera del Duomo (kathedraalmuseum) om de originele sculpturen en beeldhouwwerken te zien die ooit in de kathedraal tentoongesteld stonden. De hoogtepunten zijn onder andere de Pietà van Michelangelo, gebeeldhouwd voor zijn eigen tombe, en de Poorten van het Paradijs, de originele deuren die werden ontworpen voor de doopkapel. Het vernieuwde museum geeft nu een echt gevoel van de grootsheid van de werken in een omgeving die ze recht aan doen.


  Adres: Piazza del Duomo, Florence
  Web: www.ilgrandemuseodelduomo.it

 • 2. Galerie degli Uffizi – zie een tentoonstelling van renaissance-kunst

  De Uffizi Gallery beschikt simpelweg over ‘s werelds grootste verzameling aan Italiaanse kunst. Als zodanig is de galerie zowel een feest voor de zintuigen als een onverteerbaar banket. De Uffizi is recentelijk vernieuwd, met zeven nieuwe kamers die het werk van Botticelli en andere artiesten uit de vroege Renaissance tentoonstellen. Botticelli’s Wedergeboorte van Venus en de Primavera hebben een andere plek gekregen zodat er meer ruimte is rondom de werken, evenals om de thematisch gelinkte werken dichtbij tentoon te stellen. Werken die lange tijd verborgen lagen in de bergplaatsen van de Uffizi zijn naar buiten gebracht, samen met nieuw aangeschafte werken zoals de enorme Aankondiging van Botticelli, geschilderd voor het ziekenhuis van San Martino in Via della Scala. De Uffizi was ooit het administratieve centrum van het Toscaanse groothertogdom, waar de regeringsstructuur tussen de Palazzo Vecchio, de Medici-machtsbasis en de rechtbank in het Pitti Palace werd versterkt. Onder leiding van Francesco de Medici (1541-87) werd één verdieping ontworpen als een galerie om de glorie van de regerende Medici tentoon te stellen. Er zijn zoal schilderijen van Giotto tot Botticelli, Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raphael, Titian en Caravaggio. Aangezien de meeste bezoekers de werken uit de vroegrenaissance komen bekijken, zijn de kamers met werken uit de hoog-renaissance veel rustiger. Je kunt menigten verwachten in de Leonardo da Vinci-kamer, welke een ode brengt aan de grootste genie van zijn tijd, de meester van de hoog-renaissancestijl. Waar je het meeste door geraakt zal worden hangt af van je humeur.


  Adres: Piazzale degli Uffizi, Florence
  Web: www.uffizi.it

 • 3. Palazzo Vecchio – voor een symbool van Florentijnse macht

  Het Palazzo Vecchio, met zijn gewaagde kantelen in de vorm van zwaluwstaarten en asymmetrische klokkentoren, is het meest suggestief van alle stadssymbolen. Dit stadhuis, met zijn verschillende gedaanten, is sinds de 14e eeuw hét embleem van de Florentijnse macht. Het gekanteelde paleis kijkt uit op het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad, en op een kopie van Michelangelo’s David. Binnenin het paleis leiden de monumentale trappen van Vasari naar de Salone dei Cinquecento, waar de leden van de Grote Raad elkaar ontmoetten. Het interieur is versierd met renaissancekunst, waaronder werken van Michelangelo. Het Palazzo Vecchio is één van de beste Florentijnse musea en is met zijn tijd mee gegaan wat betreft multimedia. Onderweg ontrafelt het paleis verschillende verhalen, waaronder inzichten over het hofleven van de Medici. Voor een gemoedelijke tour kun je kiezen voor een avondbezoek: tussen april en september is het Palazzo Vecchio namelijk doorgaans open tot laat in de avond. Eén tour verkent de toren en de kantelen terwijl een andere je via een hoge loopbrug naar de Galleria degli Uffizi brengt, in essentie het eerste gedeelte van de Vasari Corridor (boek een tijdslot).


  Adres: Piazza della Signoria, Florence
  Web: http://museicivicifiorentini.comune.fi.it/en/palazzovecchio/

 • 4. Galleria dell’Accademia – voor Michelangelo’s David

  De meeste bezoekers komen plichtsgetrouw de David van Michelangelo in zich op nemen en vertrekken dan weer, zich nauwelijks realiserend dat dit één van de mooiste galerieën van de stad is. Hoewel veel schatten naar de Uffizi en San Marco zijn verhuisd, is het resterende aanbod aan Florentijnse Byzantijnse en gotische kunst een bezoekje waard. Toch blijft het Michelangelo die de aandacht van de menigte trekt. Het kolossale standbeeld van David werd tussen 1501 en 1504 uit een enkel stuk marmer gehouwen. Door dit meesterwerk werd Michelangelo de voornaamste beeldhouwer uit zijn tijd, nog vóór hij de leeftijd van 30 bereikte. Als belangrijkste beeldhouwer van zijn tijd, of wellicht wel aller tijden, wordt hij goed gerepresenteerd door zijn onafgemaakte Vier Slaven en door de authentieke David, het pronkstuk van het museum. Ook al hebben zijn schilderijen een zeldzame sculpturale kwaliteit, alleen het gebeeldhouwde naakte lichaam kan Michelangelo’s meest sublieme concepten uitdrukken. Bij het bekritiseren van het gigantisme van het werk moet je onthouden dat het standbeeld bedoeld was voor een grote openbare ruimte en niet ontworpen werd om te worden opgesloten in een hoek van een museum. Voor de Florentijnse mensen stond het standbeeld zowel symbool voor de vrijheid als voor de artistieke ambities van de stad. Het standbeeld dat vandaag de dag voor het Palazzo Vecchio staat is een indrukwekkende kopie.


  Adres: Via Ricasoli 60, Florence
  Web: www.galleriaaccademiafirenze.beniculturali.it/

 • 5. Museo del Bargello – voor Renaissance-beeldhouwkunst

  Als oudste overgebleven zetel van de regering in Florence, ging de Bargello het Palazzo Vecchio voor. In tegenstelling tot de Accademia, zou de Bargello zelfs zonder zijn schatkamer een belangrijke plek zijn. De collectie laat een duidelijke transitie zien tussen de beeldhouwwerken waarmee gepronkt werd als publiek symbool en de sculpturen die gewaardeerd werden als privé schatten. De Bargello is ook de beste plek om een idee te krijgen van de onderlinge verbondenheid van beeldhouwkunst uit de Florentijnse Renaissance. Het geeft een duidelijk overzicht van de kunstwerken van de grootste meesters. Bovendien is de Bargello, ondanks de virtuositeit van Michelangelo, meer het heiligdom van zijn voorganger, Donatello, de enige beeldhouwer die aanspraak maakte op gelijkwaardige geschenken. Anders dan het werk van Michelangelo, verraadt het beeldhouwwerk van Donatello geen enkel teken van creatieve kwelling of virtuositeit omwille van de virtuositeit. In de Bargello is Donatello echter de onbetwiste ster. Als je op zoek bent naar beeldhouwkunst uit de Renaissance, ga dan direct naar de Donatello-galerie, gevolgd door de Verrocchio- en della Robbia-kamers. De David van Donatello (van 1430-40) is een klein bronzen beeld dat bekend staat als het eerste naaktbeeld sinds de oudheid. Het verschilt zeer van het meesterwerk van Michelangelo, niet alleen wat betreft grootte en materiaal, maar ook in zijn koketterie en melancholie, wat sommigen beschouwen als meer waarheidsgetrouw aan de jeugd van David.


  Adres: Via del Proconsolo 4, Florence
  Web: www.bargellomusei.beniculturali.it

 • 6. Palazzo Pitti en Giardino di Boboli – voor een glorieus paleis en zijn tuinen

  Het Palazzo Pitti, de meest grandioze van alle Florentijnse residenties, werd de zetel van de regering voor de hertogen van de Medici. Gelegen in een enorm Renaissance-paleis dat de Oltrarno domineert, herbergt de Pitti zeven musea en leidt het naar de prachtige tuinen van Boboli, eens een pastorale Medici-plezierkoepel. In plaats van alle musea proberen te zien kun je er beter een aantal selecteren die passen bij je interesses. Om de weelderige kunstcollectie van de Medici en de levensstijl van de groothertogen te bewonderen zijn de Koninklijke Appartementen en de Palatine Galerie (Galleria Palatina) voor de hand liggende keuzes. Het Zilvermuseum (Museo degli Argenti) volgt als tweede keuze, meer vanwege de magnifiek ingerichte kamers dan vanwege de inhoud. Wat kunstgeschiedenis betreft, neemt het Museum voor Moderne Kunst (Galleria d’Arte Moderna) het verhaal over van waar de Uffizi stopt en geeft het een impressie van de overdadige maar ietwat dubieuze decoratieve smaak van de laatste bewoners, de eigenaars van de huizen van Lorraine en Savoie.

  De aangrenzende Giardino Boboli (Tuinen van Boboli) doen dienst als een uitstekend tegengif voor de verstikkende pracht van het Palazzo Pitti. De Medici-dynastie ontwierp deze Italiaanse tuinen die hét model werden voor andere Italiaanse tuinen in de daaropvolgende eeuwen. De tuinarchitectuur van de Tuinen van Boboli, die de natuurlijke helling van de heuvel volgt, vormt de perfecte aanvulling op het weelderige paleis. Als de meest charmante Italiaanse tuinen uit de late Renaissance, onthullen de Tuinen van Boboli standbeelden, fonteinen, sierzwembaden, grotten en zelfs een Egyptische obelisk. Op elke hoek vind je klassieke en renaissancistische beeldhouwwerken afgewisseld met grillige maniëristische grotten bezaaid met groteske beeldhouwwerken.


  Adres: Palazzo Pitti
  Web: www.uffizi.it/en/pitti-palace

 • 7. Fondazione Palazzo Strozzi – voor een scheutje hedendaagse kunst

  Palazzo Strozzi is, voor Florence, een zeldzame combinatie van het oude en het hedendaagse leven. Het is een bewijs van de trots van de machtige koopman en bankier, Filippo Strozzi, die het aandurfde een groter paleis dan die van de Medici’s te bouwen. Als de naaste rivalen van de Medici, werd de prinselijke familie Strozzi verbannen uit de stad door Cosimo de Oudere, maar kwamen zij des te rijker terug nadat ze een bankdynastie in Lyon hadden opgezet. Dit bombastische gebouw heeft een rustieke gevel en beschikt over een bepaalde grootsheid, die je ook terugziet in de binnenplaats. Dergelijk vertoon van ambitie en opzichtige rijkdom werd beschouwd als een slechte smaak tijdens de Renaissance in Florence. Toch werd Palazzo Strozzi, als typisch 15de-eeuwse Florentijnse prinselijk paleis, eeuwenlang een zeer invloedrijk model. De stad is nu een levendige tentoonstelling en cultureel centrum dat van fundamenteel belang is geweest bij het bereiken van de eenentwintigste eeuw. Florentijnen zijn ook fan van het coole Strozzi Caffe op de binnenplaats (zie Cafés hieronder).


  Adres: Piazza Strozzi, Florence
  Web: www.palazzostrozzi.org

 • 8. San Miniato-wandeling om de zonsondergang te zien

  San Miniato al Monte ligt ten zuiden van de rivier de Arno en is één van de mooiste romaanse basilieken in de stad. Gelegen op één van de hoogste punten van Florence is het tevens een magische plek om de zonsondergang te bekijken. Voor romantici biedt het meer inspirerende uitzichten dan vanaf Piazzale Michelangelo. Aangezien de kerk sluit bij zonsondergang kun je je bezoek perfect combineren met een schilderachtige zonsondergang over de stad en het omliggende platteland. Het huidige complex dateert uit 1018 en is een goed voorbeeld van de Florentijnse romaanse stijl. Verwonder je over de groen-en-wit gestreepte marmeren gevel; het palet voor Florentijnse gevels was doorgaans wit marmer uit Carrara, roze uit Maremma en donkergroen uit Prato. Binnenin vind je de Cappella del Crocifisso, een kleine gewelfde tempel, en de 11de-eeuwse crypte. Als je geluk hebt zal je ook de monniken tegenkomen die zich wijden aan gregoriaanse liederen in de late namiddag, om 17.30 in de zomer, maar een uur eerder in de winter. Wandel naar de top van de heuvel of neem bus 12 of 13.


  Adres: Via delle Porte Sante 34, Florence
  Web: https://www.sanminiatoalmonte.it/

 • 9. Verken de ambachtswinkels op de Oltrarno

  Ontdek het ambachtelijke erfgoed van de wijk Oltrarno op de zogenaamde ‘linkeroever’ van de stad, aan de overkant van de rivier de Arno. Deze Boheemse wijk is bezaaid met stijlvolle barretjes en bruisende herbergen afgewisseld met antiekwinkels, sieradenmakers, foto-restauratoren en bijouterie-kunstgalerieën. Een bezoek aan de eeuwenoude ‘botteghe’(ambachtswerkplaatsen) is een reis terug in de tijd. Ondanks het toerisme is dit kunstzinnige district authentiek gebleven en is het nog altijd de thuisbasis van specialistische ambachtslieden wiens beroep sinds de middeleeuwen in dit district bewaard is gebleven. Afhankelijk van je interesses kun je ambachtswinkels bezoeken die gerund worden door timmerlieden, kleermakers, prentmakers of leermakers. Dit is dé plek om te genieten van het kopen van op maat gemaakte meubelen, litho’s, beeldhouwwerken of handgemaakte lederen handtassen. Ga zelf op pad (zie meer tips in Winkelen) of neem een Oltrarno-ambachtstoer met Eating Italy. Hun tour neemt je ook mee naar plekken voor proeverijen van Toscaans vlees, kazen en Cantucci-koekjes. Zie ook Winkelen voor specifieke tips.


  Web: www.eatingitalyfoodtours.com/florence/tours/oltrarno/

 • 10. Eten Florence – een voedselwandeling rondom de Oltrarno

  Fervente voedselliefhebbers steken de rivier over naar Oltrarno, de kunstzinnige en Boheemse kant van de stad. De vier uur durende Florentijnse voedselsafari, in het Engels, verkent de onderbuik van Florence tijdens een boeiende wandeltoer. De Eating Italy-toer geeft zowel informatie over de Florentijnse geschiedenis als over de eetcultuur. Langs de route zijn er heerlijke proeverijen van zowel kazen, gezouten vlees (salumi) als crostini, wijn, Florentijnse koekjes en ijs. Als het niet lukt om met de toer mee te gaan, ga dan zelf op pad met onderstaande tips, maar om zeker te zijn van een plek in de proeverijen moet je een toer volgen.

  Als je een sterke maag hebt, is één van de hoogtepunten de Da Simone-voedselkraam (Piazza dei Nerli) waar je maag (lampredotto) kunt proberen, typisch Florentijns straatvoedsel. De sandwich, letterlijk gemaakt van ‘de vierde maag van een koe’ wordt gewaardeerd door iedereen van Fiorentina-voetbalfans tot aan ambachtslieden en aristocraten. In plaats daarvan serveert Macelleria Mignani (Borgo San Frediano 127/r) proeverijen met salami met venkel. Voor de zoetekauwen laat Pasticceria Buonamici (Via dell’Orto 12/r) je zien hoe je cantuccini maakt, de beroemde Florentijnse amandelkoekjes die worden gebakken door een vader/dochter-team. Ze zullen je vertellen waarom het Toscaanse brood gemaakt wordt zonder zout, klaarblijkelijk omdat zout ooit uitsluitend gereserveerd werd voor ‘kostbaar’ voedsel zoals salami. Bij Fiaschetteria Fantappe (Via dei Serragli 47/r) zou je je eerste glas Chianti van de dag moeten drinken, gecombineerd met een crostino toscano, knapperige bruschetta besmeerd met kippenlever.


  Web: www.eatingitalyfoodtours.com/florence/tours/oltrarno/

 • Eten & Drinken

  Florentijns eten is vleesachtig en macho, met wild zwijn, koeienmaag en speenvarken dat wordt weggespoeld met een volle Chianti Classico. Florence is tevens de geboorteplaats van de bistecca alla fiorentina, gegrilde biefstuk dat aan de buitenkant geschroeid en aan de binnenkant erg rauw (en warm maar niet heet) wordt geserveerd. Vegetariërs kunnen altijd kiezen voor groentepastasauzen of uitwijken naar de chique stijlvolle barretjes voor vegetarische crostini. De meeste gerechten hebben een soort landelijkheid waardoor ze bijna universeel populair zijn geworden. Als je in de herfst in Toscane bent, ga dan voor de geprijsde witte truffels die op vele menu’s zullen staan. Overweeg ook om naar San Miniato te gaan, gelegen op 30 minuten ten westen van Florence, voor de Witte Truffelbeurs in november, de beste van Toscane. En vergeet natuurlijk niet om een wandeltoer met Eating Italy te nemen (zie hierboven).

 • La Bottega del Buon Caffe

  Dit restaurant met Michelin-ster is gelegen aan de rivier en beidt een ontspannen versie van goed eten en een innovatieve kijk op de traditionele Toscaanse keuken. De chef-koks geloven in ‘van boer tot bord’-eten, afkomstig van hun boerderij en wijnlandgoed van 200 hectares in Borgo San Pietro, in de provincie van Siena. Het feestmaal kun je het beste proeven als zes- (of acht-) gangenproeverijmenu met of zonder wijnarrangement. Je kunt de kleine maar prachtig gepresenteerde gerechten bereid zien worden in de showkeuken. Gerechten omvatten o.a. terrine van tomaat en ricotta, risotto van Parmezaanse kaas en courgette en zeebarbeel met seizoensgroenten.


  Adres: Lungarno Benvenuto Cellini, 69/r, Florence
  Web: www.borgointhecity.com

 • Essenziale

  Deze uiterst inventieve, creatieve keuken staat lijnrecht tegenover de klassieke Toscaanse keuken. Gelegen in het Santo Spirito-gebied van de Oltrarno levert dit gewaagde restaurant ‘essentieel’ goed eten, gefocust op proeverijmenu’s die ‘ervaringen’ worden genoemd. De uitstraling is techno-chique, met metallic dakramen en bijpassende uitdagende menu’s. De ambitieuze menu’s zijn speels maar niet prijzig, variërend van risotto van wortelgewassen met een variatie op Toscaanse broodsoep tot fancy wildgerechten, zoals parelhoen met passievrucht.


  Adres: Piazza di Cestello 3/r, Florence
  Web: www.essenziale.me

 • Buca Lapi

  Deze sfeervolle voormalige koetsiersherberg is het oudste restaurant van de stad. Het begon als een ruige plek voor sandwiches met pens maar staat nu meer bekend om zijn biefstuk (bistecca alla fiorentina) gemaakt van Chianina-rundvlees. De soep gemaakt van kikkererwten en kool is ook erg smaakvol, net als hun pasta’s en chocoladetaart. Buca Lapi is een bruisende, onstuimige plek maar, in tegenstelling tot veel Florentijnse rivalen, is het geen toeristische trekpleister en behandelen ze hun klanten erg goed. Reserveer ruim van tevoren een plekje in deze gemiddeld geprijsde herberg.


  Adres: Palazzo Antinori, Via del Trebbio, 1/r, Florence
  Web: www.bucalapi.com

 • Il Santo Bevitore

  Op de Oltrarno vind je dit stijlvolle retro-restaurant dat bruisend maar gemiddeld geprijsd is, met een geweldige uitstraling en sfeer. Kom hierheen voor betrouwbare seizoensproducten maar ook voor de creatieve Italiaanse keuken. Gerechten variëren van kippenleverpaté tot truffelrisotto of crème brûlée met kaneel. Het is de moeite waard om te reserveren of te wachten op een tafel aangezien het terecht populair is, evenals Il Santino, de dochteronderneming ernaast dat een Toscaanse tapas-en-wijnbar is.


  Adres: Via Santo Spirito 64/r, Florence
  Web: www.ilsantobevitore.com

 • Trattoria Sostanza

  Deze kleine, goed geprijsde herberg is erg traditioneel, maar heeft daarnaast ook de pretentieloze en ouderwetse Florentijnse stijl. De naam van het restaurant zegt het al: substantie – al sinds 1869 is het een betrouwbaar restaurant dat nog altijd populair is bij de Florentijnse bevolking en zelfs bij fashionista’s, zoals Miuccia Prada. Hoogtepunten op het menu zijn o.a. de artisjoktaart, de gesauteerde kippenborst, de enorme T-bone-steak (bistecca alla fiorentina) en de meringuecake met rode bessen. Als je achterin zit kun je de chef-koks aan het werk zien.


  Adres: Via del Porcellana, 25/r, Florence

 • Trattoria Ruggero

  Deze archetypische trattoria vind je in de buurt van Porta Romana en serveert klassieke gerechten zonder opsmuk. Deze vriendelijke plek wordt gerund door een familie en is dé plek voor een ouderwets Toscaans feestmaal, beginnend met crostini of artichokes sott’olio (artisjokken in olie) om te vervolgen met gevulde pasta (tortelli) of, in de lente, met risotto van asperges. De hoofdgerechten bestaan vooral uit vlees, van T-bone-steak tot duif, gevolgd door Vin Santo en cantuccini-koekjes.


  Adres: Via Senese 89/r, Florence

 • Trattoria I’Raddi

  Deze traditionele trattoria is gelegen in het boheemse Oltrarno, in het ambachtelijke San Frediano-district, en serveert eenvoudige, ongecompliceerde maaltijden in een rustieke setting en tegen een lage prijs. Kies uit Toscaanse vleeswaren en kazen of tortelli gevuld met artisjok uit Jeruzalem. In de herfst kun je kiezen voor de peposo alla fornancina, een gepeperde stoofpot, of ribollita (een stevige soep van brood en bonen). Het personeel is jong en enthousiast.


  Adres: Via Ardiglione 47/r, Florence
  Web: www.trattoriairaddi.it

 • Gastronomia Galanti

  Gelegen onder de bogen van Piazza della Liberta is dit een goedkope plek voor een snelle lunch of voor een aperitief (cocktails) en een hapje. Kom hierheen voor een glas wijn of een snack of ga voor iets meer substantieels, zoals ribollita (soep van groenten en brood), groenterisotto, ravioli gevuld met ricotta en spinazie of gevulde inktvis. Het menu verandert dagelijks.


  Adres: Piazza dell Liberta 31/r, Florence
  Web: www.gastronomiagalanti.com

 • Cafes, Wine Bars and Gelaterie (ijssalons)

  Probeer een Negroni-cocktail in zijn geboorteplaats of ga voor een Campari Spritz of een geweldige Super Tuscan. Florentijnse barretjes variëren van retro tot hip maar de meeste zullen je feilloos begeleiden van koffie naar cocktails. Vergeet ook niet de klassieke cafés op Piazza della Repubblica of op Piazza della Signoria.

 • Caffe Rivoire

  Rivoire is een klassieke plek op Piazza della Signoria om mensen te bekijken. Dit oude café werd opgericht door een chocolademaker uit een Italiaanse koninklijke familie in 1872. Kom hierheen voor een Negroni op het plein of nip van de meeste zijdezachte, hemels warme chocolademelk in een gelambriseerd interieur dat lijkt op de binnenkant van een chocoladedoos.


  Adres: Piazza della Signoria 5/r
  Web: www.rivoire.it

 • Strozzi Caffe

  Dit coole, moderne café vind je in de binnentuin van het kunstzinnige culturele centrum van Palazzo Strozzi. Het café is van alle markten thuis en serveert zowel Florentijnse als fushion gerechten zoals een Toscaanse club sandwich of zalm-teriyaki. De creatieve salades en pasta’s zijn ook aan te raden. Of kom gewoon voor een praatje terwijl je nipt van een Campari Spritz.


  Adres: Palazzo Strozzi, Piazza degli Strozzi, Florence

  Web: https://www.palazzostrozzi.org/strozzi-caffe/

 • Le Volpi e L’Uva

  Deze ontspannen, hartelijke en goed gerunde wijnbar (enoteca) is een prachtige plek voor een lichte lunch of avondmaal. Het biedt een relaxte setting voor een hapje eten, waarbij Toscaanse wijnen met superbe regionale kazen, vleeswaren en bruschetta gecombineerd worden.


  Adres: Piazza dei Rossi, 1/r, Florence
  Web: www.levolpieluva.com

 • Caffè degli Artigiani

  Een schilderachtig buurtcafé wacht op je in het Santo Spirito-district in de Oltrarno. Huiselijk maar niet te hip, is dit een eenvoudige plek voor een kopje koffie en cake of crostini met ansjovis of truffel. Het café herinnert je aan hoe goed Oltrarno is vernieuwd, met rustige pleinen en voetgangersvriendelijke zones.


  Adres: Via dello Sprone 16/r, Florence
  Web: www.firenze-oltrarno.net/caffeartigiani/

 • Gelateria della Passera

  Gelegen in het Oltrarno-gebied, is dit dé plek voor goede gelato, geen superzoete tsunami van ijs dat vaak onderdoet voor huisgemaakt ijs. Het ijs dat hier wordt geserveerd is vrij van additieven en komt in Toscaanse smaken zoals kastanje, honing, pijnboompit en ricotta van het naburige Pienza.


  Adres: Via della Toscanella 15/r, Florence
  Web: https://gelaterialapassera.wordpress.com/

 • Winkelen

  Winkelen is een genot in deze stad: van beroemde Florentijnse ontwerpers tot authentieke kunstnijverheid. De Florentijnse mode-industrie dateert van vóór de Renaissance: de kooplieden van Prato hebben lange tijd fijne doeken gewoven voor Florentijnse kleermakers die er weelderige kleding van maakten. Vakmanschap en coole merken sluiten elkaar niet uit. De Florentijnen geloven dat er goed uit zien (fare una bella figura) een instinctief plezier en een burgerplicht is.

 • Designerwinkels

  Het chique Via Tornabuoni is bezaaid met Florentijnse juweeltjes zoals Ferragamo en zijn Schoenenmuseum.

  Salvatore Ferragamo: Palazzo Spini-Feroni, via Tornabuoni 4, www.ferragamo.it
  Ferragamo Shoe Museum: Piazza Santa Trinita 5/r,  www.ferragamo/com/museo
  Roberto Cavalli: via Tornabuoni 83/r, www.robertocavalli.com
  Gucci: via Tornabuoni 73/r, www.gucci.com 
  Emilio Pucci: via Tornabuoni 20/r,  www.emiliopucci.com

  Designer outlets: Op dertig minuten afstand van Florence vind je de designer outlet The Mall waar je kleding van vele merken kunt vinden, uiteenlopend van Pucci tot Gucci en van Armani tot Zegna. Een shuttledienst is beschikbaar vanuit Florence (tegen betaling).

 • Ambachtelijke workshops & speciaalzaken

  Voor ambachtsworkshops is de Oltrarno een goede plek om te starten. Deze hippe buurt staat bekend om zijn botteghe, workshops en studio’s waar leerlingen technieken leren die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 • Il Torchio

  Een creatieve boekbinderij (legatoria) gelegen in de Oltrarno voor op maat gemaakte boeken en handgemaakte papiercreaties.


  Adres: Via dei Bardi 17
  Web: www.legatoriailtorchio.com

 • Alessandro Dari

  Een meester-goudsmid en juwelier die werkt vanuit een intrigerende werkplaats in de Oltrarno, dicht bij de Ponte Vecchio.


  Adres: Via San Niccolò 115/r
  Web: www.alessandrodari.com

 • Angela Caputi

  Zij maakt stijlvolle sieraden in de Oltrarno. Haar gedurfde armbanden zijn ook te koop in Palazzo Strozzi en tentoongesteld in New York’s Museum of Metropolitan Art.


  Adres: Via Santo Spirito 58/r
  Web: www.angelacaputi.com

 • Aprosio

  Dit is dé plek voor sieraden en accessoires gemaakt van minuscule glazen kralen van Murano-glas of Boheems kristal.


  Adres: Via del Moro 75
  Web: www.aprosio.it

 • Officina di Santa Maria Novella

  Dit is een historische kruidenier en parfumerie vlakbij Santa Maria Novella. Het verkoopt chique geuren en brouwsels.


  Adres: Via della Scala 16
  Web: www.smnovella.it

 • Mercato Centrale

  Deze overdekte markt uit de 19e eeuw is gemaakt van ijzer en glas en huisvest een voedselmarkt op de bovenste verdieping. De benedenverdieping laat de beste lokale producten zien, van vleeswaren en mozzarella tot olijfolie en ijs. Boven serveert het eetgedeelte tapas rond lunchtijd, van crostini met kippenlever tot kaasplankjes van Pecorino-kaas uit Pienza, vlezige sandwiches met porchetta en pastagerechten met truffel.


  Adres: Mercato Centrale, Piazza del Mercato Centrale, via dell’Ariento 4, Florence
  Web: www.mercatocentrale.it

 • Eataly Firenze

  Het beroemde voedselimperium van Oscar Farinetti is een internationaal merk geworden met een populaire tak in Florence. Als kampioen van de slow food-beweging biedt Eataly eten dat tevens als souvenir dienst kan doen. Deze plek, gelegen vlak bij de Duomo, is een handige plek voor delicatessen, maar je kunt beter vinden dan hun kantine-achtige lunch.


  Tel: www.eataly.net/it
  Web: Via Martelli 22/r, 50129, Florence

 • Parkeren & vervoer

  Parkeren in Florence kan erg lastig zijn dus als je de optie hebt om per trein of bus te arriveren is dat zeker aan te raden. Florence is een ZTL-zone, wat betekent dat niet-residentieel verkeer wordt gebannen uit de historische binnenstad. Dit wordt aangegeven met borden met een rode cirkel op een witte achtergrond vergezeld door de afkorting ‘ZTL’ of uitgeschreven als Zona Traffico Limitato (gelimiteerde verkeerszone). Alleen residenten of handelaren met speciale vergunningen mogen het centrum in. Elke overtreding zal hoogstwaarschijnlijk worden vastgelegd door de camera’s (die bij elke ingangspunt hangen). Overtredingen zullen resulteren in boetes van tot wel €200 en je kunt via je autoverhuurbedrijf getraceerd worden.

  De voornaamste parkeergarages zijn: bij het treinstation van Santa Maria Novella; bij het Fortezza da Basso; bij Piazza della Liberta; bij Piazza della Beccaria; bij Mercato Sant’Ambrogio; in de Oltrarno (nabij Porta Romana).
  Web: www.firenzeparcheggi.it/

  Voor het treinstation en het historische gebied: De meest gunstig gelegen ondergrondse parkeergelegenheid van Florence is Santa Maria Novella, onder Piazza della Stazione bij het treinstation. Maar let op dat er geen dag- en nachttarieven zijn en dat parkeren hier duurder is dan elders, ongeveer twee keer de gemiddelde prijs. Alternatieve parkeergelegenheden voor het treinstation en het gebied rondom Santa Maria Novella: gebruik de ondergrondse parkeergarage die gelegen is onder het enorme Fortezza del Basso (een Medici-fort dat veranderd is in een congrescentrum).

  Voor het gebied rondom de Duomo kun je Parcheggio Parterre gebruiken, een ondergrondse parkeergarage ten noorden van Piazza della Libertà in Via Madonna Della Tosse 9. Het is een wandeling van twintig minuten naar het historische stadshart maar je kunt ook een bus nemen vanaf Piazza Libertà. Bussen 1 en 7 gaan via Via Cavour naar het Duomo-gebied en vervolgens langs Santa Maria Novella naar het treinstation.

  Voor de oostelijke kant/het Santa Croce-gebied kun je Parcheggio Piazza Beccaria gebruiken, een ondergrondse parkeergarage net binnen de ring op Piazza Beccaria, ten oosten van de markt van Sant’Ambrogio. Vanaf hier kun je lopend of per (elektrische) bus het centrum bereiken.

  Bussen
  In de meeste gevallen zal je merken dat het makkelijker is te lopen dan het openbaar vervoer te nemen. Elektrische bussen gaan wel naar het historische centrum maar rijden vaak omslachtige routes. De voornaamste lijnen zijn: C1, C2, C3 en D, waarbij de C1-route enkele van de meest belangrijke musea aandoet (op een indirecte manier).

  Tickets moeten worden gekocht alvorens je de bus instapt. Een ticket voor 90-minuten moet worden geactiveerd (gestempeld) in de machines in de bus. Als je een ticket koopt bij de buschauffeur kost het iets meer en ook dan moet je het afstempelen.

  ATAF businformatie: ATAF binnen het treinstation van Santa Maria Novella. Of bel ProntoAtaf, T: 800 424500 (gratis binnen Italië).

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag