Login


Greve in Chianti

 • Greve vertegenwoordigt de noordelijke toegangspoort tot de Chianti en is dan ook het eerste dorpje dat je tegenkomt vanuit Florence. De SS222, beter bekend als de Chiantigiana, of de Chianti Weg, slingert over de pittoreske glooiende heuvels van Florence naar Siena. Rijdend door deze rustgevende regio kun je genieten van de schilderachtige omgeving welke voorzien is van cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Op het eerste gezicht kan Greve wellicht ietwat teleurstellend zijn, het oogt een beetje als een karakterloze modern uitziende stad. Gelukkig heeft Greve echter een prachtig centraal plein waar de belangrijkste activiteiten van het stadje plaats vinden. De indrukwekkende overdekte galarijen op de Piazza Matteotti worden bekroond door smeedijzeren balkons met overhangende kleurrijke geraniums. De winkeltjes onder de galerij hebben een groot assortiment aan Toscaanse wijnen, allerlei delicatessen en ambachtelijk vervaardigde producten. Het plein wordt omlijst door het in neorenaissance stijl gebouwde stadhuis. Greve kan als de commerciële as van Chianti gezien worden door zijn wekelijkse markt, de belangrijke wijnbeurs in september en een aanlokkelijke wijnroute die net buiten de stad begint! Greve is dan ook de springplank naar renaissance kastelen, abdijen, villa’s en wijnlandgoederen.

 • Top tien dingen om te doen

  Greve, het commerciële centrum van het Florentijnse Chianti, is een plek voor het ontdekken van  wijn en delicatessen. Hoewel er weinig cultureels in de stad te vinden is, zorgt het omliggende platteland voor heerlijke kuiermomenten. Vanuit Greve kun je genieten van wandeltochten naar naburige kastelen en middeleeuwse wijnlandgoederen. Greve is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor culturele dagtripjes naar Siena en Florence, gecombineerd met wijnproeverijen en foodie-uitjes in de wijngaarden van Chianti.

 • 1. Ervaar Piazza Matteotti

  Hoewel Greve een onopvallende marktstad is, trekt het centrale plein de aandacht. Het Piazza Matteotti, met zijn prachtige porticus, is een heerlijke plek om de bruisende sfeer op te snuiven. Snuffel rond op de markt of in een van de winkeltjes onder de porticus, op zoek naar Toscaanse lekkernijen. Ga naar Bistrot Falorni voor het Toscaanse fastfood, een smakelijke taglieri, een Pecorino-kaasplankje of een bord vol met heerlijke handgemaakte vleeswaren, samen met een uitnodigend glaasje Chianti Classico. Na een uitgebreide lunch kun je het neorenaissance stadhuis, het Palazzo del Comune en de parochiekerk van Santa Croce met zijn neoklassieke façade bekijken. De kerk herinnert je eraan dat Greve diende als een ontmoetingsplaats van verschillende pelgrimstochten.

  Als je tijd over hebt, bezoek dan het kleine wijnmuseum. Deze oude wijnkelders ontvingen de voorgangers van het Chianti Classico-consortium. In 1906 heette het de Chianti Wijn Unie en was het alleen toegankelijk voor lokale aristocratische landeigenaren. Nadat je de oude gereedschappen, landbouwmachines en kurkentrekkers hebt bekeken, kun je genieten van een wijnproeverij die bij de ticketprijs is inbegrepen. De opknapbeurt van het museum is te danken aan de familie Bencista Falorni die deze kelders bezit.

  Alvorens je aan een wijntour begint, kun je het monument van de grote ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano (1485-1528) bewonderen, die de Noord-Amerikaanse kust verkende. Als je nog meer wilt ontdekken, overweeg dan om een korte rit te maken naar het kasteel van de ontdekkingsreiziger, Castello di Verrazzano, net ten noorden van Greve. Maak een korte wandeling naar Montefioralle, een van de mooiste stenen dorpjes in de buurt van Greve, of overweeg om enkele van de mooiste wijngaarden van Chianti te ontdekken, die net buiten de stad liggen. Badia di Passignano, een voormalig monastiek landgoed, is dan een goed begin, vooral omdat het een bedevaartsoord voor Antinori-wijnen is.

  Greve kan ook een leuke plek zijn om simpelweg mensen te bekijken. De stad ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en is, vanwege de begeerde wijnen, olijfolielandgoederen en charmante boerderijtjes, al heel lang populair bij de Chiantishire-kring. In tegenstelling tot meer afgelegen delen van het Toscaanse platteland, heeft Chianti geen ontvolking gekend. De toestroom van de rijke, olijf-knabbelende klassen heeft bijgedragen aan het behoud van deze positieve trend, met vervallen boerderijen die worden opgekocht door de Chiantishire-groep.


  Adres: Greve Wine Museum, Piazza Tirinnanzi 10, 50022 Greve
  Web: http://www.museovino.it/

 • 2. Wandeling van Greve naar Montefioralle

  Gelegen op een heuvel net buiten Greve ligt het middeleeuwse Montefioralle, een kleine, ommuurde ‘borgo’.  Deze verborgen parel ligt op slechts vijf minuten rijden ten westen van Greve, maar kan ook worden bereikt door middel van een heerlijke wandeling. Vanaf Greve is het een korte, steile wandeling van 2 km die beloond wordt met een prachtig uitzicht. Begin op de Via di San Francesco vanaf de Via Roma. De kronkelende route leidt naar de ommuurde nederzetting, ooit het feodale kasteel. Hoewel het niet langer een militaire buitenpost is, is Montefioralle nog steeds ommuurd. De muren waren ooit achthoekig en begrensd door vier poorten, enkele delen hiervan zijn behouden gebleven.

  De getijden van de Toscaanse geschiedenis volgend, behoorde het dorp achtereenvolgens tot de families Ricasoli, Benci, Gherardini en Vespucci. Het dorp was de geboorteplaats van Amerigo Vespucci (1415-1512), die de route van Columbus naar Amerika volgde. Het voorouderlijk huis van de ontdekkingsreiziger ligt aan de hoofdstraat en wordt aangeduid door zijn wapen, waarin een wesp is verwerkt. Dwaal door smalle steegjes en geheime gangen langs goed bewaard gebleven stenen huizen. Het dorp wordt bekroond door de kerk van Santo Stefano, maar er zijn ook panoramische uitzichten vanaf de plaatselijke herbergen. Als je geen picknickproviand hebt meegebracht vanuit Greve, stop dan voor de lunch in een Montefioralle herberg, zoals het romantische La Castellana of de eenvoudigere La Taverna del Guerrino. La Taverna is een Slow Food herberg en ziet er eerder uit als een "gat-in-de-muur", desondanks is het gezegend met een panoramisch terras. Typische gerechten zijn Toscaanse grillschotels (bereid op een houtgestookte grill) en pastamaaltijden. De beste seizoensgebonden pastaschotels zijn tagliatelle al cinghiale (met wild zwijn), tagliatelle al tartufo fresco (met verse truffels) en tagliatelle ai funghi porcini freschi (met vers eekhoorntjesbrood).


  Adres: La Taverna del Guerrino, via di Montefioralle Centro 39, Localita Montefioralle, 50022 Greve in Chianti

  Tel: 055 853106
  Web: www.tavernadelguerrino.it

 • 3. Wijn maken bij Fattoria Viticcio

  In Fattoria Viticcio, een lokaal wijnlandgoed, kun je je dromen over het maken van wijn uit laten komen. Ongebruikelijk, maar je kunt een tijdje doen alsof je een Toscaanse wijnmaker bent. Deze achter de schermen meng-ervaring kan eenvoudig in een ochtend of middag worden ingepast. Tijdens de sessie kun je je eigen wijn mengen en zelfs een fles van je persoonlijke wijn mee naar huis nemen. Het proces omvat een rondleiding en proeverij, inclusief het rechtstreeks uit de vaten monsteren van wijn. Het landgoed ligt slechts 2 km buiten Greve in Chianti en is daarom een gemakkelijke wandeling door de wijngaarden naar de stad. Er bestaat geen excuus om niet te genieten van een ontspannen proeverij. Bovendien is dit een door een familie gerunde wijnmakerij wat zorgt voor een meer persoonlijke ervaring dan op de grotere Toscaanse landgoederen.

  Als alternatief kun je een bezoek brengen aan een wijnmakerij met begeleide proeverij van vier wijnen (drie Chianti Classico en één Super Tuscan, ook bekend als een IGT). De wijnen worden gecombineerd met Viticcio Extra Virgin Olijfolie en Toscaanse salami en kazen van de beroemde slagerij L'Antica Macelleria Falorni in Greve. Het landgoed produceert niet alleen Chianti Classico-wijnen, maar ook Vin Santo en Grappa, samen met wijnen uit de Bolgheri en Maremma wijngaarden, waaronder de krachtige Morellino di Scansano. Hun 60 hectare aan wijngaarden omvat klassieke Chianti Sangiovese-druiven, evenals Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah en Vermentino.


  Adres: Via San Cresci 12/A, 50020 Greve in Chianti
  Tel: 055 854210
  Web: www.fattoriaviticcio.com

 • 4. Castello di Verrazzano - kasteel en wijnlandgoed van de ontdekkingsreiziger

  Dit kasteel, gelegen op een heuvel 3 km ten noorden van Greve, was de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano (1485-1528), die de Baai van New York ontdekte. Zijn ontdekking wordt herdacht middels de Verrazano Narrows-brug in New York, tussen Brooklyn en Staten Island (een ‘z’ is verloren gegaan in de Atlantische Oceaan). Verrazzano's logboeken gaan verder, met de eerste bekende beschrijvingen van de Hudson River, de Baai van New York en een groot deel van de oostkust van Amerika. De inspanningen die de ontdekkingsreiziger leverde, uit naam van Koning Frans I, werden beloond met grote eer, inclusief het recht om de Franse fleur de lys op het familiewapen te zetten. Deze grootse Toscaanse zeevarende familie bestond uit kaartenmakers en Admiraals voordat ze in 1819 uitstierven.

  Tegenwoordig is Castello di Verrazzano vooral bekend om zijn beroemde wijnkelders en wijnmuseum. Het landgoed produceert hoogwaardige Chianti Classico wijnen, samen met olijfolie, honing en balsamico azijn. Het kasteel werd gered van de ondergang door Cavaliere Luigi Cappellini, die het kasteel heeft hersteld tot zijn oude pracht. Concerten worden soms gehouden op het prachtige overdekte terras en wijnrondleidingen vinden plaats in de 16e-eeuwse kelders van het kasteel.

  Het landgoed biedt een scala aan verschillende tours, van tuinrondleidingen en gastronomische lunches tot eet- en wijnervaringen en wijnproeverijen. Het rustieke, elegante restaurant L'Hosteria della Cantina is gespecialiseerd in wilde zwijnschotels en eenvoudige, seizoensgebonden Toscaanse gerechten, waaronder proefmenu's en wijnarrangementen. Op het menu staan gerechten van de grill, T-Bone steak en pasta met vlezige ragu-saus of lokale kruiden. Alle producten zijn Toscaans en vaak biologisch uit de moestuinen van het landgoed. Een reeks menu's biedt opties voor iedereen, van fijnproevers tot vegetariërs en kleine kinderen.


  Adres: Via Citile 32, Località Greti, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 854243
  Web: www.verrazzano.com

 • 5. Badia di Passignano - middeleeuwse abdij en landwijngoed van de Antinori

  Net ten westen van Greve ligt een mysterieus gehuchtje met als middelpunt een benedictijnenklooster. Badia di Passignano werd gesticht door de orde van Vallambrosan in 1049. Rondom zijn wijnvelden die behoren tot de landgoederen van de wijnproducent Antinori Chianti. Dit bijzondere domein van Antinori is gekend voor zijn wijngaarden van Sangiovese-druiven en olijfgaarden. Sinds 1385 maakt de familie Antinori deze nectar van de goden. Voordat u zich overgeeft aan deze heerlijke wijnproeverij, is een bezoek aan de middeleeuwse abdij Badia di Passignano zeker de moeite waard.  In de 16e eeuw heeft de grote Galileo Galilei hier nog lesgegeven. Reserveer een rondleiding met één van de weinig overgebleven Vallambrosan-monniken om de ​​refter te bewonderen die is versierd met een prachtig gerestaureerd Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio.

  In de 'historische kelders' van de abdij bevindt zich het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Antinori. Op het landgoed kunt u de kenmerkende wijnen van Antinori proeven, of dit nu Chianti Classico-wijnen of Super Tuscans zijn. Bekende namen zijn: Tignanello, Guado al Tasso en Solaia, evenals Chianti Classico Riserva Badia a Passignano. Boek een Antorini wijnproeverij met rondleiding door de wijnkelder, met mogelijk zelfs een olieproeverij, gevolgd door een lunch of diner in het gastronomische restaurant ter plaatse. Andere mogelijkheden zijn L'Osteria di Passignano of het veel eenvoudiger Trattoria della Fonte, in een boerderij in de buurt. Ben je op zoek naar een goed restaurant voor gezinnen of een eenvoudige pizza dan ga je best naar L'Antica Scuderia.


  Adres: Badia di Passignano, Localita Badia a Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8072341
  Web: www.osteriadipassignano.com

 • 6. Castellina in Chianti voor een foodie uitstapje

  Bezoek het naburige Castellina in Chianti, een charmant stadje ten zuiden van Panzano. Wandel naar beneden door de Via delle Volte, een schilderachtige straat met stenen gewelven die in de zijkant van de heuvel is gebouwd. Geniet van heerlijk ijs bij Gelateria Castellina, bekend om zijn experimentele ijs. De smaken variëren van ricotta en vijgen tot chili en chocolade of citroen- en kiwifruit. Er is ook de favoriete creatie van de eigenaar, cantuccini en Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Het is hoe dan ook onmogelijk om te ontkomen aan wijn als je in de Chianti bent.

  Overweeg hier je eerste wijnproeverij, want Castellina wordt letterlijk overspoeld met  de Chianti Classico. Het handelsmerk op flessen van de Chianti Classico is de Zwarte Haan, het historische symbool van de Chianti Militaire Bond. In de laat 13e-eeuw was Castellina de eerste locatie van het Chianti Verbond, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen. Meld je voor een lunch bij L'Antica Trattoria alla Torre. Deze ouderwetse herberg ligt aan het centrale plein en serveert Toscaanse lekkernijen op een zomers terras. Geniet van de Florentijnse T-Bone steak, gegrild vlees en Pecorino-kazen, vanzelfsprekend allemaal weggespoeld met Chianti Classico-wijnen.
  Ga shoppen voor Toscaanse levensmiddelen, zoals kaas, koekjes, gezouten vlees en zoete deegwaren. (Raadpleeg onze gids voor Castellina in Chianti voor  meer winkelmogelijkheden)

  Gelateria Castellina, Via IV Novembre 47, 53011 Castellina in Chianti
  T: 0577 741337 & www.anticadelizia.it

  Adres: L’Antica Trattoria alla Torre, Piazza del Comune 15, 53011 Castellina in Chianti
  Tel: 0577 740236
  Web: www.anticatrattorialatorre.com

 • 7. Vignamaggio - Renaissance villa-landgoed en tuinen

  Dit renaissance villa-landgoed is verbonden met prachtige kunst. Gelegen op 5 km ten zuidoosten van Greve, was het wijnlandgoed mooi genoeg om te schitteren als filmset, in het op Shakespeare gebaseerde Much Ado About Nothing. De romantische villa heerst over zijn Italiaanse tuinen en met wijnranken begroeide heuvels. Het serene landschap zou Leonardo da Vinci hebben geïnspireerd. Het kasteel werd in de 14e-eeuw verbouwd tot een patriciërs villa en behoorde toe aan de Florentijnse familie Gherardini. Mona Lisa Gherardini, beter bekend als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, trouwde in deze familie in de 14e-eeuw. De villa heeft een gekanteelde toren, 16e-eeuwse kraaggewelven en een binnenplaats, terwijl de top van de toren is gerenoveerd in neogotische stijl.

  Rondom de prachtige renaissance villa bevindt zich de tenuta, een befaamd wijndomein van 65 hectare en een van de oudste in Toscane, daterend uit 1404. De bekroonde wijnen variëren van de Chianti Classico en trendy Super Tuscans tot frisse Rosé, Cabernet Franc, Vin Santo en grappa. Boomgaarden, kruidentuinen, korenvelden en 30 hectare aan olijfgaarden weerspiegelen de toewijding van het landgoed aan biodiversiteit. De villa beschikt over Italiaanse, renaissancestijl tuinen, compleet met cipressen, gesnoeide parterres en met rozen gedrapeerde beeldhouwwerken. De Franse eigenaar en architect Patrice Taravella heeft onlangs het terrein opgeknapt met boomgaarden, klassieke fonteinen en pergola's.

  Vignamaggio biedt nu ook tuin- en kelderrondleidingen, evenals een gratis wijnproeverij. Het ‘van boerderij tot bord’ Ristorante Mona Lisa houdt in dat veel van de ingrediënten voor de gerechten afkomstig zijn van het omliggende biologische landgoed. Er zijn wijnarrangementen voor lunches verkrijgbaar, evenals rondleidingen door het landgoed, die eindigen met een diner bij zonsondergang. Het seizoensgebonden menu bestaat uit Toscaanse producten, van plantaardige schotels besprenkeld met zelf geproduceerde olijfolie tot pasta met pistache en munt-pesto uit eigen tuin. Het varkensvlees en gezouten vlees komt van de vrolijke groep cinta senese varkens van het landgoed.


  Adres: Via Petriolo 5, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 854661
  Web: www.vignamaggio.com

 • 8. Geniet van een vlees-feestmaal in Panzano

  Panzano, iets ten zuiden van Greve, is de plek om te genieten van de passie voor het Toscaanse vlees, waaronder Florentijnse T-Bone steak. Dit Toscaanse bastion is het vlezige domein van Dario Cecchini, een bedreven, excentrieke en beroemde slager met een mini-imperium in deze contreien. Niemand is beter dan hem met een bloedig hakmes, helemaal als hij Dante voordraagt. Deels slager, deels showman, Dario vermaakt en overvoed zijn publiek met passie.

  Met verschillende restaurants in de stad, allemaal gelegen rondom zijn beroemde slagerij, handelt Cecchini er nog steeds lustig op los. De restaurants zijn redelijk geprijsd, dus je hebt niet het gevoel gevangen te zitten in een toeristische val. Het winnende concept spreekt de meeste bezoekers aan, net als de gezelligheid en de showbizzkant.
  T-Bone steak overheerst, in ieder geval in dit restaurant. Voor iedere Toscaanse liefhebber van rundvlees is de bistecca alla fiorentina - een enorme, zachte T-Bone steak, gegrild boven een open vuur en gekruid met niets meer dan gemalen peperkorrels, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, zeer rauw (rare) geserveerd - de ultieme biefstuk. Houd er rekening mee dat er ook aan vegetariërs wordt gedacht: er zijn goede vleesvrije menu's voor mensen met een gevoeliger karakter. Huiswijn is bij de prijs inbegrepen, maar je kunt ook je eigen wijn meenemen.


  Adres: Via XX Luglio, 11, 50022 Panzano In Chianti (Fi)
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • 9. Het kunstrijke Florence

  Florence ligt op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Greve in Chiantie. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

  Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

  Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) welke een heerlijk alternatief biedt voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

  Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

 • 10. Dagtocht naar Siena

  Siena omlijst het zuidelijke uiteinde van de Chianti en zorgt voor een betoverende dagtrip. Siena, dat 40 km ten zuiden van Greve ligt, is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

  Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.


  Adres: Siena tourist office,
  Spedale di Santa Maria della Scala,
  Piazza Duomo
  Tel: 0577 280551
  Web: www.terresiena.it

 • Eten & Drinken

  De wijnbeurzen in september brengen de professionele wijnproevers naar Greve. De omliggende heuvels zijn bedekt met wijngaarden, waarvan vele dateren uit de tijd van de middeleeuwse monniken. De Chianti Classico is al eeuwenlang big business in Greve. In 1716 bakende Cosimo III, de groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chianti-wijn af. De Chianti Classico wordt gemaakt van Sangiovese-druiven of een Sangiovese-blend en wordt 14 maanden gerijpt in Franse eikenvaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva. Onze aanbevolen wijnlandgoederen zijn te vinden in elk van de individuele Chianti-gidsen.

  Hoewel dit Florentijns Chianti is, verschijnen er ook gerechten in Sienese stijl (of producten zoals cinta senese vleeswaren) op het menu. Zoals elders in Toscane, is het koken nooit overdadig of overdreven; er zijn geen verfijnde afwerkingen, complexe reductie van sauzen of subtiel gemengde smaken. Maar er zit een fundamentele rustiek in de gerechten waardoor ze over de hele wereld populair zijn geworden.

 • Il Bistro Falorni

  Deze bescheiden plek aan het belangrijkste plein van Greve is een goede, snelle stop voor een lunch, compleet met een glas Chianti Classico. In de Chianti is de betekenis van fastfood kikkererwtensoep, smakelijke taglieri, kaasplankjes of borden met gezouten vlees, evenals bruschetta besmeerd met leverpastei en met Prosciutto en Pecorino gevulde panini. Falorni is er trots op een ‘slagersbistro’ te zijn, alsook een café en gastronomische delicatessenzaak, verbonden aan de vermaarde lokale slager van de stad.


  Adres: Piazza Matteotti 71, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 853029
  Web: www.falorni.it

 • La Castellana

  Deze kleine, romantische, door een familie gerunde herberg serveert robuuste, gemiddeld geprijsde Toscaanse gerechten en een volledig assortiment Chianti-wijnen. Lokale favorieten zijn onder meer crostini met kip-leverpastei, gegrild vlees en rundvleesstoofpot. Specialiteiten zijn de truffel- en paddenstoelenschotels, waaronder tagliatelle of bruschetta met truffels. Geniet van het uitzicht vanaf het terras op de heuvel, met wuivende cipressen, zilverkleurige olijfgaarden en eindeloze wijngaarden. Reserveren wordt aangeraden, vooral voor een plekje op het terras.


  Adres: Via di Montefioralle, Localita Montefioralle, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 853134
  Web: www.ristorante-lacastellana.it

 • L’Antica Scuderia

  Net ten westen van Greve ligt Badia a Passignano, met zijn Benedictijnse abdij en Antinori wijngebied. Foodies worden verwend met keuzemogelijkheden. Als je de verleidingen van de, met een Michelin-ster bekroonde, gastrodome van Antinori kunt weerstaan, probeer dan deze elegante, zomerse plek met een terras met uitzicht op de wijngaarden. Het restaurant is gevestigd in een voormalige halteplaats en paardenstalling voor passerende ridders. De keuken is modern Toscaans, met gerechten als Toscaanse crostini, lamsvlees met gevulde artisjokken of wild in de vorm van hazen, fazanten en everzwijnen. Gegrild vlees staat hoog op het menu, inclusief T-Bone steak. Prijzen variëren van gemiddeld tot hoog, mede afhankelijk van de wijnselectie. Goede, goedkope pizza's worden ook aangeboden op deze kindvriendelijke plek.


  Adres: Via di Passignano 17, Localita Badia a Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071623
  Web: www.ristorolanticascuderia.it

 • La Cantinetta di Rignana

  Deze landelijke plek ligt op 4 km van Badia a Passignano en is zeker de moeite van het bezoeken waard. De dromerige omgeving omvat een oude molen en met wijngaarden bedekte heuvels. Het heeft een gemiddeld geprijsde, rustieke keuken, van de tagliatelle met geraspte truffels tot de everzwijnstoofpot of het konijn gevuld met varkensvlees en truffels. Tot slot is er Pecorino met peer of panna cotta met bessen. De wijnkaart varieert van Super Tuscans tot de wijn van La Cantinetta’s eigen landgoed. Wees je ervan bewust dat het restaurant aan het einde van een winderige, hobbelige weg ligt.


  Adres: Localita di Rignana 13, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 852601
  Web: www.lacantinettadirignana.com

 • La Trattoria della Fonte

  Net ten noorden van Badia a Passignano ligt deze informele, door Antinori beheerde, herberg welke een aanvulling is op het naburige gastronomische restaurant van de wijndynastie, L'Osteria di Passignano. Hier is de sfeer informeel, met het degelijke Toscaanse, gemiddeld geprijsde menu dat past bij de landelijke omgeving. Typische gerechten zijn Pienza-kazen, Toscaanse vleeswaren, Florentijnse T-Bone steak en typische crostini. Dit gezegd hebbende, de bijbehorende Antinori-wijnen kunnen net zo bescheiden of grandioos zijn als gewenst. Als je verliefd bent geworden op de omgeving, denk dan eens na over een kookcursus op het terrein.


  Adres: Via Santa Maria Macerata 41, Montefiridolfo, 50026 San Casciano in Val di Pesa
  Tel: 055 8244700 / 055 8244743
  Web: http://www.osteriadipassignano.com

 • Winkelen

  Winkelen is een aangename ervaring in Greve, vooral voor Chianti-levensmiddelen. De zaterdagmarkt in Greve is bekleed met kraampjes waar alles wordt verkocht, van verse groenten en fruit tot kaas, olijven, vleeswaren, bloemen, mode, handgeweven manden en voorwerpen uit olijfhout. Het beste foodie imperium is Antica Macelleria Falorni, grenzend aan Il Bistro Falorni (de ‘slagersbistro’). Wat wijnproeven betreft, de meest verleidelijke plek is L'Enoteca Falorni. Inderdaad, dezelfde slagersfamilie heeft echt een vinger in elke vleespastei.

 • L’Antica Macelleria Falorni

  Opgericht in 1806, is deze ouderwetse macelleria (slagerij) een huiselijke plek. Kom langs om smakelijke picknickproviand in te slaan, waaronder cinta senese, de geprezen Sienese vleeswaren, of finocchiana briciolana, varkenssalami met venkelzaad en Chianti wijn. Als je in de verleiding komt om te blijven voor een hapje, ga dan naar de aangrenzende Il Bistro Falorni, voor de ‘slagersbistro’, het café en de gastronomische delicatessen.


  Adres: Piazza Matteotti 71, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 853029
  Web: www.falorni.it

 • L’Enoteca Falorni

  Gevestigd in een charmante met baksteen gewelfde wijnkelder in Greve, is deze wijnwinkel de plek om je smaakpapillen te prikkelen voordat je de lokale wijngaarden gaat verkennen. Het is een geweldige selectie, van Chianti Classico tot Super Tuscans. Deze plaats is eigendom van dezelfde familie die Il Bistro Falorni en L'Antica Macelleria Falorni runt. L'Enoteca is tevens een wijnbar en een plek voor een lichte lunch of voor koffie en gebak. Terwijl je de wijnen 'test', knabbel je aan salades en clubsandwiches of proef je vleeswaren die zijn bereid door de vermaarde lokale slager van Greve.


  Adres: Piazza delle Cantine 6, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 8546404
  Web: www.enotecafalorni.it

 • La Bottega di Passignano, Badia a Passignano

  Net ten westen van Greve, in de oude abdij van Badia a Passignano, kun je Antinori producten bekijken, van wijn tot olijfolie. De Bottega is een etalage voor Antinori-wijnen, samen met exclusieve levensmiddelen van Procacci, de beroemde Florentijnse delicatessenzaak die nu ook eigendom is van de Antinori. Lekkere souvenirs zijn Procacci-jams en truffel delicatessen. Je kunt ook wijnen van verschillende Antinori-landgoederen proeven en kopen, van de alledaagse Chianti Classico tot de geprezen, dure Super Tuscans.


  Adres: Via di Passignano 33, Localita Badia di Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071278
  Web: www.osteriadipassignano.com

 • Parkeren

  Chianti steden zoals Greve bieden veel makkelijkere parkeermogelijkheden dan de grote steden Florence en Siena. Parkeren is relatief eenvoudig, tenzij Greve een groot zomerevenement beleeft of de grote wijnbeurs in september verwelkomt.

  Als je niet het geluk hebt om een plaats op het hoofdplein te vinden, is de beste parkeermogelijkheid (vanuit Florence) door links af te slaan op de Via Cesare Battisti, op de Via Rosa Libri vind je dan een grote parkeerplaats. Er is ook nog een extra parkeerplaats op de Via Luca Cini. Vanaf daar is het een gemakkelijke wandeling naar de stad.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. De steden in Chianti zijn wel vrij klein, dus daarom is het hier gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena. Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen, inclusief Panzano, Radda, Castellina, Gaiole en Castelnuovo Beradenga.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Vervoer

  Greve is de belangrijkste poort naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn rollende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps bij de hand hebt.

  De Florence-Siena weg (Superstrada Firenze-Siena) is een vierbaansweg die naar Chianti leidt. Poggibonsi Nord is de afslag naar Chianti. Volg vanaf daar je kaart of je GPS. De SR2 - Cassia is de oude Romeinse weg die parallel loopt aan de Superstrada en grenst aan Chianti, via Poggibonsi en Monteriggioni.

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: bussen bieden meer toegankelijke diensten, maar de sporadisch opererende 365-lijn bewijst dat busschema’s niet altijd handig zijn, met ook nog een beperkte dienstverlening op zondag. Bussen rijden van Florence naar Greve, Radda, Castellina en Gaiole.

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantisch Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek.  L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag