Login


Livorno

 • Livorno is een stad in Toscane aan de oevers van de fascinerende Ligurische Zee, een gebied in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Livorno werd opgericht in 1017 en kan terugkijken op een lange geschiedenis, hoewel het pas tijdens de Renaissance een belangrijke havenstad en een centrum van rijkdom en cultuur werd. In deze periode vestigden veel Grieken zich in Livorno, gevolgd door Joodse, Armeense en Nederlandse kolonisten - handelaren in graan, textiel en andere grondstoffen - die sporen van hun invloed op de keuken, taal en religie van de regio achterlieten. Livorno heeft vandaag de dag zijn traditionele charme behouden en trekt bezoekers van heinde en verre met zijn historische gebouwen en rustige ligging.

 • Top dingen om te doen

  Livorno staat bekend om zijn rijke maritieme geschiedenis, levendige cultuur en verrukkelijke keuken en biedt voor elke reiziger een unieke ervaring. Of u nu van geschiedenis of eten houdt of op zoek bent naar ontspanning, Livorno heeft iets speciaals voor u.

 • 1. Bezoek Fortezza Vecchia

  Beleef de geschiedenis van Livorno door dit oude fort met adembenemend uitzicht op de Tyrreense Zee te verkennen.  

  Het Fortezza Vecchia, een historisch fort rondom de Medici haven van Livorno, heeft een rijke geschiedenis. Aanvankelijk was het een middeleeuws centrum, maar het ontwikkelde zich met de toevoeging van bouwwerken zoals de Mastio di Matilde, in opdracht van Grancontessa Matilde di Canossa. Het fort onderging rond 1500 belangrijke transformaties onder invloed van de Medici-familie, waardoor het een formidabele vesting werd. Tijdens de Lotharingse periode diende het verschillende doelen, van militaire kazernes tot een gevangenis, en het kreeg schade te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Restauraties hebben het Fortezza Vecchia nieuw leven ingeblazen, waardoor het een prominente bezienswaardigheid is geworden in de wijk Venetië van Livorno. Vandaag de dag vinden er verschillende evenementen plaats, waaronder kunst, muziek en film, waardoor bezoekers een kijkje kunnen nemen in het legendarische verleden.


  Adres: Fortezza Vecchia, Piazzale dei Marmi, 57126 Livorno LI, Italia
  Tel: +39 0586 249568
  Web: https://www.fortezzavecchia.it/

 • 2. Slenter door Venezia Nuova - Het kleine Venetië van Italië

  Een bezoek aan Livorno is pas compleet met een bezoek aan de prachtige wijk La Venezia. Met zijn betoverende waterwegen, bruggen en pleinen is dit het evenbeeld van Venetië. Wandel door het Livorno van de 17e en 18e eeuw. De wijk begint bij Ponte San Giovanni Nepomuceno en loopt verder langs Via Borra, vol historische gebouwen zoals Palazzo delle Colonne en Palazzo del Monte di Piet, en langs Dominicans tot aan de kerk van Santa Caterina.

  Overdag is dit de perfecte plek voor een wandeling langs winkels en historische gebouwen, terwijl 's avonds de vele bars en restaurants voor een levendige sfeer zorgen. Mis niet het Teatro San Marco, het enorme Piazza della Republica en de Chiesa dei Domenicani, een Dominicaanse kerk met een prachtig koepeldak.


  Adres: Quartiere Venezia Nuova , Scali del Ponte di Marmo, 5, 57123 Livorno LI, Italy

 • 3. Beklim het Terrazza Mascagni

  Terrazza Mascagni, gelegen langs de kust van Livorno, is een van de meest fascinerende locaties van de stad. Het plein, versierd met een opvallende zwart-wit geblokte vloer van 8700 vierkante meter, biedt een prachtig uitzicht op zee.   

  Oorspronkelijk was dit het terrein van Forte dei Cavalleggeri, een verdedigingswerk dat in de 19e eeuw werd ontmanteld. Het gebied is getransformeerd in een ruim plein dat in 1925 werd ontworpen door ingenieur Enrico Salvais. Het terras is vernoemd naar de Livornese componist Pietro Mascagni en heeft een balustrade met 4000 zuilen die het van de zee scheidt. De eenvoudige architectuur van het terras en het adembenemende uitzicht op de zonsondergang maken het tot een onmisbare bestemming in Livorno, perfect om van de zonsondergang te genieten en unieke foto's te maken.


  Adres: Terrazza Mascagni, Viale Italia, 165, 57127 Livorno LI, Italy

 • 4. Ontdek Museo Civico Giovanni Fattori

  Het Museo Civico Giovanni Fattori, gevestigd in de pittoreske Villa Mimbelli, is een schatkamer van Livorno en Toscaanse kunst.  

  De collectie strekt zich uit van de vroege werken van Enrico Pollastrini, een romantisch ingestelde academiekunstenaar, tot het toppunt van artistieke expressie in de creaties van Fattori en andere prominente figuren van de Macchiaioli school en de Postmacchiaioli beweging. Bewonder hun meesterwerken en krijg inzicht in het artistieke erfgoed van Livorno. Rondom de villa ligt een weelderig park ontworpen in romantische elegantie, versierd met een veelheid aan exotische planten. 

  Kaartverkoop: 0586 - 824607 
  Administratie: 0586 – 824602


  Adres: Via San Jacopo in Acquaviva 65, 57127 Livorno
  Web: https://www.museofattori.livorno.it/

 • 5. Zwem bij Cala del Leone

  Ga voor een dagje strand naar Cala del Leone, ook wel bekend als de Lion's Cove, een ongerepte baai met kristalhelder water.

  De baai dankt zijn naam aan een legende die zegt dat hier ooit een leeuw rondzwierf. Door de geschiedenis heen stond de Maremma bekend om zijn kustversterkingen en maritieme activiteiten. In de oudheid werd de baai waarschijnlijk gebruikt als schuilplaats voor zeelieden en vissers. Vandaag de dag is Cala del Leone nog steeds een vredige en onbedorven plek die bezoekers aantrekt die op zoek zijn naar een rustige strandervaring. Het is de perfecte plek om te ontspannen, te zwemmen en te genieten van de Toscaanse zon.


  Adres: Via del Littorale, 57128 Livorno LI, Italy

 • 6. Rondwandelen op Piazza della Repubblica

  Het Piazza della Repubblica, een van de grootste pleinen van Livorno met een oppervlakte van 19,000 vierkante meter, is het hart van Livorno. Oorspronkelijk gebouwd voor koetsen, doet het nu dienst als centraal punt voor evenementen in de stad, met standbeelden van de Lotharingse groothertogen Ferdinand III en Leopold II, gemaakt in de 19e eeuw. Uitkijkend over het plein staat het neoklassieke Cisternino, dat in de 19e eeuw werd gebouwd voor de watervoorziening van de stad. Opmerkelijke straten zoals Via Grande, Via Garibaldi en Via de Larderel komen samen op dit centrale punt in het historische centrum van Livorno. De plaatselijke bevolking noemt het plein liefkozend "il Voltone", geïnspireerd door het nabijgelegen gewelf dat uitkijkt over de Fosso Reale, die historisch gezien de stadsmuren omringde.   

  Het plein is ideaal voor wie op zoek is naar cafés en winkels en biedt de perfecte plek om mensen te kijken.


  Adres: Via del Littorale, 57128 Livorno LI, Italy

 • 7. Neem een boottocht naar Isola d'Elba

  Verken het nabijgelegen eiland Elba voor een dagtocht met prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden.  

  Het eiland Isola d'Elba ligt tussen de Tyrreense en Ligurische Zee en is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel. Maak een boottocht naar het eiland om de echte natuurlijke schoonheid te ervaren. Het eiland heeft veel stranden en baaien die toeristen kunnen verkennen. Of u nu op zoek bent naar zand, rotsen, grind of kiezels, er is voor elk wat wils.   

  Het eiland heeft een rijke geschiedenis. Napoleon Bonaparte heeft zelfs tien jaar op het eiland gewoond.   

  Het eiland Isola d'Elba heeft het allemaal.   

  Boottochten en rondleidingen: https://www.infoelba.com/island-of-elba/guided-excursions/fishing-boat-trips/

 • 8. Bewonder de kathedraal van Livorno (Cattedrale di San Francesco)

  Bewonder de architectonische schoonheid van de kathedraal van Livorno, een mix van renaissance- en barokstijlen.

  De kathedraal van San Francesco, Duomo di Livorno, onderging belangrijke transformaties na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. De voorgevel, toegeschreven aan Inigo Jones, toont een herbouwd portiek met ronde bogen. Na de oorlog werden er twee kleinere portieken toegevoegd en werd de apsis aangepast. Het interieur heeft de vorm van een Latijns kruis en bevat zijkapellen, waaronder het Heilig Sacrament en de Maria Ontvangenis. Het oorspronkelijke sierlijke plafond van het schip, gemaakt tussen 1610 en 1614, overleefde de bombardementen en werd verplaatst naar een vereenvoudigde structuur. Opmerkelijke schilderijen van Jacopo Ligozzi, Passignano en Empoli sieren de kathedraal. In 2006 werd de met doornen gekroonde Christus van Beato Angelico geplaatst en op de gevel werd een monumentale deur geplaatst die de geschiedenis van Livorno uitbeeldt, gemaakt door Antonio Vinciguerra.


  Adres: Duomo di Livorno, Largo del Duomo, 25, 57123 Livorno LI, Italia

 • 9. Ontdek het Aquarium van Livorno

  Dit aquarium, ideaal voor gezinnen, toont een grote verscheidenheid aan zeeleven en biedt een leerzame en onderhoudende ervaring.  

  Het aquarium is gewijd aan Diacinto Cestoni, een 17e-eeuwse bioloog en de eerste onderzoeker die ontdekte dat koralen en sponzen dieren zijn. Doordat het aquarium aan de kust van de stad ligt, worden zowel het historische als het architectonische prestige van het gebouw verbonden met het leven in de omgeving. In het aquarium kunnen bezoekers de Etruskische kust bezoeken, met zijn archeologische bezienswaardigheden, de Toscaanse archipel en het Pelagos heiligdom voor mediterrane zeezoogdieren, die deel uitmaken van deze kuststrook.  

  Gezinnen met kinderen kunnen deelnemen aan enkele van de activiteiten in het centrum, waarbij informatie en plezier worden gecombineerd.


  Adres: Piazza Mascagni, 1, 57127 Livorno LI, Italy
  Tel: 0586-269.111
  Web: https://www.acquariodilivorno.it/

 • 10. Sanctuario di Montenero

  Het Sanctuario di Montenero, ook wel bekend als het heiligdom van Montenero, ligt op de top van de heuvels van Montenero, 300 meter boven zeeniveau, en biedt bezoekers het perfecte uitzicht op zowel land als zee.  

  De oorsprong van het heiligdom gaat terug tot Pinksteren in 1345 toen, volgens de overlevering, een arme herder het miraculeuze beeld van de Maagd Maria vond en zijn innerlijke intuïtie volgde om het naar de heuvel van Montenero te brengen. Het is een van de beroemdste gebedsplaatsen van Toscane geworden.   

  De oorspronkelijke kapel werd in 1943 half verwoest, maar in de jaren 1950 werd op dezelfde plaats een grotere kerk gebouwd. Het ligt net voor het Piazza delle Carrozze en is de plek waar volgens de overlevering het beeld van de Madonna van Montenero werd gevonden dat door een herder was ontdekt.  

  Om er te komen raden we de Funicolare di Montenero aan, een van de weinige kabelbanen die nog in bedrijf zijn. Deze kabelbaan maakt gebruik van moderne, door zonne-energie aangedreven technologie om u van de stad naar het Sanctuario di Montenero op de top van de heuvel te brengen.


  Adres: Santuario di Montenero, Piazza di Montenero, 9, 57128 Livorno LI, Italy
  Tel: 0586.57.96.27
  Web: https://www.santuariomontenero.org/index.php

 • Eten en drinken

  Een bezoek aan Livorno is niet compleet zonder de culinaire hoogstandjes van de provincie te hebben geproefd. De centrale markt aan de rand van La Venezia is een ideale plek om de dynamiek en cultuur van de stad te ervaren en verse vis en vlees te kopen. Zeevruchten zijn de belangrijkste attractie, maar vlees zoals everzwijn, parelhoen en de lokale kip galletto livornese worden ook aangeboden.  

  De keuken van Livorno is eerlijk en ongecompliceerd. De specialiteit van de stad is cacciucco, een rijke stoofpot van vis en tomaten gemaakt met verschillende soorten vis en schaaldieren. We raden ook riso nero aan, zwarte risotto met inktvisinkt en triglie alla mosaic, rode mul in tomaat. Sluit uw maaltijd af met een ponce livornese, een koffie met rum, cognac, anijslikeur, citroen en suiker.

 • Osteria del Mare

  Ideaal voor lunches en diners. De perfecte plek voor wie op zoek is naar uitzonderlijke Italiaanse visgerechten.


  Adres: Borgo dei Cappuccini, 5, 57126 Livorno LI, Italy
  Tel: +39 0586 881027

 • Restaurant Al Fosso Reale

  De perfecte plek voor pastaliefhebbers. Dit restaurant serveert verse vis en zelfgemaakte pasta en is ideaal voor wie op zoek is naar de authentieke Italiaanse keuken.


  Adres: Scali delle Cantine, 52/54, 57122, Livorno Italy
  Tel: +39 0586 888474
  Web: https://www.alfossorealerestaurant.com/index.php?lang=en

 • La Barcarola Wijnbar

  Ontspan met een glas heerlijke Toscaanse wijn en een selectie lokale kazen in deze charmante wijnbar met uitzicht op de grachten.


  Adres: Viale Giosuè Carducci, 39, 57122 Livorno LI, Italy
  Web: +39 0586 402367

 • Caffè Roma

  Ervaar de koffiecultuur van Livorno in Caffè Roma. Geniet van een klassieke Italiaanse espresso of cappuccino met versgebakken gebak.

 • DrupaCaffe

  Als u op zoek bent naar een plek waar u Italiaanse koffie kunt krijgen, dan is dit de plek. Met een ruim aanbod aan koffie en gebak is het perfect voor een licht ontbijt.


  Adres: Via Giovanni Marradi 147, 57125, Livorno Italy
  Tel: +39 339 356 8676

 • Winkelen

  Hoewel Livorno geen grote winkelbestemming is, is er in deze bruisende stad toch genoeg te doen.  Van verschillende markten tot de hoofdwinkelstraat, waar een aantal grote Italiaanse en internationale ontwerpers gevestigd zijn, er is voor ieder wat wils.

 • Centrale markt ('Mercato Centrale')

  Verwen uzelf met een zintuiglijk feest op de centrale markt van Livorno. Proef verse producten, lokale kazen en zeevruchten terwijl u zich onder de vriendelijke plaatselijke bevolking begeeft.   

  De markt voor levensmiddelen van Livorno is gebouwd in een historische periode van wedergeboorte, waardoor het een lange geschiedenis heeft en de stad een commercieel en kosmopolitisch centrum is geworden, waarbij de nabijheid van water essentieel is voor de aanvoer en uitvoer van de goederen die in het gebouw worden verkocht.  

  De markt voor levensmiddelen, de centrale of overdekte markt, bevindt zich op de Scali Aurelio Saffi langs de Fosso Reale van Livorno. De markt vormt een verbinding tussen de oude stad en de nieuwe, nadat hij eerst tussen de nieuwe en oude vestingen was gevestigd. De ontwerpfase van de markt beslaat bijna 40 jaar, waarbij verschillende architecten de ontwikkeling hebben begeleid.   

  Naast het vinden van veel lokale producten en lokale lekkernijen, zoals het lokale broodje 'Cinque e cinque' (vijf en vijf), worden er op de markt ook allerlei activiteiten gehouden. De traditionele ochtendmarkten, evenementen zoals wijnproeverijen, kookshows en veel live muzikale evenementen en culturele activiteiten vinden hier allemaal plaats.


  Adres: Via Buontalenti, 57126 Livorno LI, Italy
  Tel: +39 331 593 3689
  Web: https://www.mercatodellevettovaglie.it/

 • Via Ricasoli

  Verken de belangrijkste winkelstraat van Livorno. In deze bruisende straat vindt u winkels met alles van mode en accessoires tot ambachtelijke producten.

 • Livorno commercieel centrum

  Bezoek voor een moderne winkelervaring het commerciële centrum van Livorno, met een verscheidenheid aan winkels en boetieks.


  Adres: CC Fonti del Corallo – Via Gino Graziani, 6 – Livorno (LI)
  Tel: 0586 – 404874
  Web: https://www.fontidelcorallo.eu/

 • Antiekmarkt op Piazza Cavallotti

  Als u van antiek houdt, mag u de markt op Piazza Cavallotti niet missen, waar u kunt snuffelen tussen een schat aan vintage vondsten.


  Adres: Piazza Felice Cavallotti 57123 Livorno Italy

 • Parkeren

  Net als Florence en Siena heeft Livorno een ZTL-systeem (Beperkt Verkeersregime), waardoor het verkeer binnen de stadsmuren in feite verboden is. Maar Livorno biedt verschillende parkeergelegenheden, waaronder betaald parkeren op straat en parkeergarages. Piazza Grande en Piazza Cavour zijn centrale locaties met parkeergelegenheid in de buurt.  

  U kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen.

 • Er komen en rondreizen

  Maar misschien moet u profiteren van de ligging aan de kust en de boot nemen. Er zijn directe veerverbindingen vanuit Barcelona, Palermo en verschillende andere steden. U moet echter wel op tijd reserveren.   

  Als u buiten Livorno reist, is reizen met de trein vaak gemakkelijker dan met de auto, vooral als u naar Florence gaat. U kunt ook in noordelijke richting naar Pisa reizen, dat op slechts 20 minuten met de trein ligt.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag