Login


Montalcino

 • Voor buitenstaanders is het vooral de prestigieuze wijn Brunello de Montalcino die deze kleine Toscaanse gemeente definieert. Van een afstandje lijkt Montalcino op een middeleeuws schilderij van de Siënese school, zo weinig is er veranderd sinds zijn hoogtijddagen. Tijdens zonsondergang wordt de stad gehuld in een roodbruine gloed maar dit verandert met de seizoenen. In het voorjaar is het omliggende platteland limoengroen, maar al snel daarna voegt het geel van koolzaad, papavers, zonnebloemen en druiven verschillende tinten aan de omgeving toe. Voor velen is Montalcino een toonbeeld van de regio Siena en de lokale bevolking wordt bijzonder respectvol behandeld. Zijn geschiedenis is een microkosmos van de gehele geschiedenis van de provincie Siena. De stad staat ook wel bekend als ‘de laatste rots van communale vrijheid’ sinds de tijd waarin de hoofdstad van de provincie Siena in ballingschap was tussen 1555 en 1559. Na de val van Siena verzamelden de ballingen zich rond de vlag van Siena. Als beloning hebben de standaarddragers van Montalcino de ereplaats in de optocht verworven die voorafgaat aan de Palio in Siena.

 • Top Tien Dingen om te Doen

  Montalcino herbergt een neoklassieke kathedraal, een gotische galerij, een romaanse kerk en talloze steegjes – maar uiteindelijk is het de middeleeuwse sfeer, het fort en de wijn die bijblijven in het geheugen.

 • 1. Het uitzicht vanaf La Fortezza

  Ook wel bekend als La Rocca, dit prachtige bolwerk uit Siena viel uiteindelijk in Florentijnse handen in 1555. Vandaag de dag is het een citadel dat Montalcino perfect samenvat, van wijn tot wijde vergezichten en vrijheid. Kinderen kunnen langs de barricades rennen, terwijl de ouders een wijnproeverij aandoen. De juiste benadering van de Rocca is door de olijfgaarden en de hellingen heen die bekend staan om zijn Brunello wijn. Maar het asymmetrische fort, schrijlings langs een stuk land, domineert het landschap. Van de vestingtuinen gaat er een gevoel van vrijheid en grenzeloze ruimte uit. Klim naar de balustrade voor het uitzicht over Val d’Orcia en Monte Amiata.


  Adres: Piazzale Fortezza, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 849211
  Web: www.enotecalafortezza.com/

 • 2. L’Enoteca wijnproeverij

  La Fortezza onthult veel over de militaire geschiedenis en middeleeuwse oorlogvoering – tezamen met een gevoel van weelde dat de wijn naar de regio heeft gebracht. De vesting is grotendeels leeg, los van de Enoteca, de wijnwinkel en de wijnbar welke wijn- en eetproeverijen aanbieden die het volledige scala aan geprezen lokale wijnen bevatten. De ster is Brunello di Montalcino, de eerste wijn in Italië die de DOCG-titel voor excellentie heeft ontvangen.


  Adres: Piazzale Fortezza, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 849211
  Web: https://www.enotecalafortezza.com/I/degustazioni/degustazioni

 • 3. Sant’Antimo – mystieke abdij

  Deze Romaanse abdij, opgericht door Charlemagne, ligt te midden van cipressen in een vredige vallei ten zuiden van Montalcino. Sinds 2016 is de abdij de thuisbasis van een groep wit geklede Olivetaanse monniken van Monte Oliveto Maggiore, een Benedictijnse orde daterend uit 1319. De oude abdij van Sant’Antimo, gebouwd uit romige travertijn en gelegen tegen met bomen beklede heuvels, blijft zijn bezoekers inspireren. De abdij, ontworpen in Franse en Lombardische stijl, is gebouwd van lokale travertijn (kalksteen), lijkend op albast of onyx. Het interieur heeft een lichtgevende kwaliteit en, wanneer het licht verandert, verandert het in lichtgevend goud, wit en bruin. De romaanse kerk trekt je naar binnen door zijn uitgesneden kapitelen, zijn Gregoriaanse liederen en zijn Cisterciënzer geest. De monniken vieren vandaag de dag nog steeds de Mass met Gregoriaanse liederen.


  Adres: Località Sant’Antimo 222, 53024 Castelnuovo Dell Abate (SI)
  Tel: +39 0577 835659
  Web: www.antimo.it

 • 4. De abdijpaden van Sant’Antimo

  Het dromerige landschap ten zuiden van Montalcino zorgt ervoor dat wandelingen rondom Sant’Antimo tot één van de mooiste in Toscane behoren. Een route met bewegwijzering verbindt de abdij van Sant’Antimo met Montalcino in een ontspannen, 9.5 kilometer lange wandeling met adembenemende uitzichten over de Monte Amiata en de Val d’Orcia. Een veel uitdagendere route is de 18 kilometer lange wandeling die de abdij met de Bagno Vignoni verbindt, via het middeleeuwse fort van Ripa d’Orcia. Onderweg bestaat het uitzicht uit de wijngaarden van Brunello, de zachte heuvels rond Pienza en de dreigende aanwezigheid van Monte Amiate. Een gids wordt aanbevolen voor deze langere wandeling.


  Adres: Località Sant’Antimo 222, 53024 Castelnuovo Dell Abate (SI)
  Tel: +39 0577 835659
  Web: www.antimo.it

 • 5. Castello Banfi – hemelse wijnproeverij

  Deze chique wijngaard is gevestigd in een 12e-eeuws kasteel met een uitzicht zo hemels, dat alleen een bezoekje al gerechtvaardigd is, zelfs zonder de prestigieuze wijnen. Het landgoed roept bij de lokale bevolking een mix van bewondering, afgunst en wrok op, aangezien het niet echt Toscaans genoeg is voor de Toscanefanaten. Banfi is internationaal georiënteerd, innovatief, experimenteel en eigendom van een Italiaans-Amerikaanse familie. De constellatie van wijngaarden, beheerd met een soepele professionaliteit, produceert hoogwaardige Brunello wijnen die kunnen worden geproefd in L’Enoteca, de wijnproeverij aan de voet van het kasteel. Probeer de intense en overvloedige Poggio alle Mura Riserva Brunello 2011 – of blijf zelfs voor de lunch (zie Eten & Drinken).


  Adres: Castello di Poggio alle Mura, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 877700
  Web: https://www.banfi.it/en/

 • 6. Het kuuroord Terme Sensoriali

  Een rit ten oosten van Montalcino kruist de Val d’Orcia naar het kuuroord van Chianciano Terme en de aantrekkelijke dagspa van Le Terme Sensoriali. Deze zogenaamde “zintuiglijke spa” focust zich op alle zintuigen en combineert fantasierijke esthetiek met een eclectische aanpak. De kernfilosofie van de spa is dat de verschillende elementen, waaronder water, vuur, lucht en kleur, gebruikt worden om de zintuigen te stimuleren. Het klassieke circuit bestaat uit thermische zwembaden met sauna, stoombaden, jacuzzi’s en binnen- en buitenbaden. Combineer het circuit met een specifieke behandeling, variërend van klassieke massages en gezichtsbehandelingen tot behandelingen gebaseerd op de helende krachten van de thermische bronnen, of esoterische therapieën geïnspireerd op de Ayurveda. Voor een meer ouderwetse spa-ervaring ga je naar Bagni San Filippo in Val d’Orcia.


  Adres: Terme Sensoriali, Parco Acqua Santa, 53042 Chianciano Terme (SI)
  Tel: +39 848 800 243
  Web: www.termesensoriali.it

 • 7. Biondi Santi – de ziel van Brunello

  Als Brunello di Montalcino een ziel heeft, zou het hier moeten zijn, in een door een familie beheerde, eeuwenoude wijngaard. Feruccio Biondi Santi is eind 1800 uitgeroepen tot uitvinder van de Brunello di Montalcino. Sindsdien heeft het landgoed de weg voortgezet door het perfectioneren van nieuwe technieken met elkaar opvolgende generaties aan wijnmakers. De wijnkelder bevat wijnstokken die zelfs dateren uit 1888. Montalcino betekent zowel de formidabele Brunello di Montalcino als de Rosso di Montalcino en een reeks aan andere prestigieuze Toscaanse DOCQ-wijnen. Biondi Santi is de poort naar deze wijnwereld.


  Adres: Villa Greppo 183, 53024 Montalcino (Si)
  Tel: +39 0577 848087
  Web: www.biondisanti.com

 • 8. Een paar planeetvriendelijke boerderijen

  Als je geeft om het redden van de aarde en duurzame wijnen wilt drinken, zijn deze dit de twee lokale Montalcino landgoederen om te samen te bezoeken.

  Casa Raia
  Het landgoed van Casa Raia is gelegen in een voorstad van het middeleeuwse Montalcino en is toegewijd aan biodiversiteit en respect voor het land. De netjes beplantte wijngaarden bedekken zachte hellingen die afrollen naar de ondergelegen vallei. De vriendelijke eigenaren produceren een verfijnde, organische Brunello maar worden tevens geprezen om hun olijfolie.

  Podere Scarnacuoia 284, 53024 Montalcino (SI)
  casaraia.com
  +39 0577 84 72 54

  Pian Dell’Orino
  Dit landgoed, gelegen vlakbij de Biondi Santi wijngaarden en omgeven door met cipressen beklede heuvels, is trots op zijn biodynamische benadering van wijnmakerij. Pian dell’Orio is milieuvriendelijk zonder typisch traditioneel te zijn. Het landgoed combineert zowel oude technieken als nieuwe technologische methodes om topkwaliteit Brunello wijnen te produceren.

  Localita Piandellorino 189, 53024 Montalcino (SI)
  www.piandellorino.com
  +39 0577 849301

 • 9. La Bagnaia golfbaan

  De golfbaan is gelegen tussen Montalcino en Siena, in Murlo, op de weg van Siena naar Grosseto, 12 kilometer van de provinciale hoofdstad. Vanuit het Clubhuis kun je zelfs de torens van Siena in de verte zien opstijgen. Royal Golf La Bagnaia is een links golfbaan, omgeven door glooiende heuvels en beboste valleien. De golfbaan met 18-holes, ontworpen door Robert Trent Jones, heeft vele bunkers met goed onderhouden greens en fairways. De golfbaan is verbonden aan het La Bagnaia Resort, compleet met Clarins kuuroord en diverse restaurants, waaronder een pizzeria en cocktailbar.


  Adres: Strada Statale 223, Località Bagnaia, 53016 Murlo (SI)
  Tel: +39 0577 8187741
  Web: https://www.royalgolflabagnaia.com/

 • 10. Rit met de Natuurtrein

  Wanneer je een reis naar Toscane uitstippelt, bekijk dan ook de retro-geïnspireerde Natuurtrein en reserveer alvast vooruit, idealiter inclusief een tocht door de Montalcino wijngaarden of gecombineerd met een wijnfestival. Er is meestal een goede treinroute in april die de prachtige Val d’Orcia, de Montalcino wijngaarden en de mysterieuze kleiheuvels van de Kreta Senesi doorkruist. De vintage (of stoom-) trein rijdt van maart tot december en omvat het beste van de provincie Siena – van het platteland rond Monte Amiata tot Chiusi, Siena en Val d’Orcia. De reis laat je de sfeer proeven van de Toscaanse levensstijl en wordt vaak gecombineerd met een lokaal (eet)festival, van lentewijnbeurzen tot herfstzwamfeesten. Zie ook de Natuurtrein-gids in Val d’Orcia.


  Adres: http://www.terresiena.it/it/trenonatura/calendario
  Tel: +39 0577 281834/48003

 • Eten & drinken

  Dit is een intensief voedselrijkgebied, met de Toscaanse keuken en lokale wijnstokken die uiterst belangrijk worden geacht, van Brunello di Montalcino tot Rosso di Montalcino. Hartige
  boerengerechten zijn populair, zoals ‘pappa al pomodoro’, een soep gemaakt van brood, tomaten en knoflook, met crostini misti. Zelfgemaakte ‘pici’ pasta wordt vaak geserveerd met ‘cacio e pepe’ (schapenkaas en peper) of met ‘sugo di anatra’ (eenden saus). Rijke gerechten met wild zwijn of konijn worden ook geprezen. De wijnkaart is meestal hoofdzakelijk Toscane georiënteerd, maar de meeste zijn uitstekend, zelfs de basiswijnen, want de Toscanen verwachten niets minder dan dat. Zie ook Eten en Dineren in Montepulciano, Pienza, Val d’Orcia en hun nederzettingsdorpen.

 • Osteria Di Porta Al Cassero

  Dit gastvrije, rustieke, middenklasse hotel is gelegen in het historisch centrum, vlakbij de Fortezza. Op het menu staan eenvoudige, seizoensgebonden en regionale gerechten, van stompe pasta met broodkruimels (pici con le briciole) tot pasta met porcini champignons, of een soep gemaakt van brood, tomaten en knoflook (pappa al pomodoro). Probeer eens het gebraden konijn of de polenta met een saus van wild zwijn, een regionale specialiteit. De nagerechten zijn standaard: van tiramisu tot panna cotta en crème caramel.


  Adres: 9, vl. della Liberta', 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 847196

 • Ristorante di Poggio Antico

  Deze populaire herberg is gelegen op een even geliefde wijngaard, 4 kilometer buiten Montalcino, langs de Grosseto weg. Een diner betekent over het algemeen een combinatie van een maaltijd met een wijnproeverij en een bezoek aan de aangrenzende wijngaard. Het uitnodigende restaurant heeft een onbeschrijflijk uitzicht over het gehuchtje Sant’Angelo in Colle. De menukaarten zijn gevarieerd, met een creatieve draai aan het Toscaans eten, maar kunnen variëren van proeverijmenu’s tot vegetarische gerechten.


  Adres: Localita di Poggio Antico 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 848044
  Web: www.poggioantico.com

 • Castello Banfi

  Als je valt voor de magie van Banfi (zie Dingen om te Doen), overweeg dan om te gaan dineren onder een gewelfd plafond in de elegante rustieke La Taverna of in het formele Sala dei Grappoli. Beide restaurants hanteren bovengemiddelde prijzen omdat je betaalt voor de verfijnde sfeer, inclusief een even zo elegante sommelier. La Taverna voelt veel meer Toscaans aan, zowel in het menu als in de sfeer, terwijl Sala dei Grappoli gemaakt is voor creatieve uitspattingen in de keuken en vintage wijnen zoals de Poggio alle Mura Riserva Brunello 2011.


  Adres: Castello di Poggio alle Mura, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 877700
  Web: www.castellobanfi.com

 • Taverna Grappolo Blu

  Dit is een gezellige, goed beheerde herberg met een rustieke sfeer en gastvrije faciliteiten, evenals een scala aan verfijnde rode Montalcino wijnen. Typische gerechten zijn maaltijdsoepen, gerechten met konijn en pasta met porcini champignons. De eigenaar is trots op zijn wijnkaart en de bijzonder geprezen vintage wijnen kunnen ook worden gekocht om mee te nemen naar huis. Desserts variëren van ricotta met honing tot citroentaart en chocoladesoufflé.


  Adres: Scale di Via Moglio 1, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 847150
  Web: www.grappoloblu.it

 • Winkelen

  Aangezien we in de thuisstreek zijn van één van de bekendste wijnen van Italië, zou het haast schandalig zijn om niet de Brunello di Montalcino aan te schaffen in verschillende van onze favoriete wijngaarden. De keuze weerspiegelt de volledige ervaring – een combinatie van de wijn, het gevoel van de plek en echte gastvrijheid.

 • Sesti Wine

  Deze romantische, charmant gelegen wijngaard wordt beheerd door een grote familie waarvan de wortels niet in de wijn liggen. Eigenaar Giuseppe Sesti begon namelijk als astronoom en operadirecteur alvorens hij een bouwvallig Toscaans gehucht redde. Sesti paste zijn uitgebreide kennis van de sterren toe in de bio-dynamica van de wijnbereiding. Het resultaat is indrukwekkend, van de sprankelende Brunello tot de simpelere Rosso di Montalcino.


  Adres: Sesti Wine, Castello di Argiano, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 843921

 • Il Palazzone

  Dit kleine, gastvrije Montalcino wijngoed, beheerd door Laura en Marco, staat bekend om zijn enthousiasme, expertise en de vrijgevigheid van de eigenaren, waarover veel wordt gesproken. Probeer naast de uitstekende Brunello ook eens de veelzijdige en betaalbare Rosso del Palazzone, die goed samengaat met de meeste maaltijden. Ook biedt het landgoed huisgemaakte olijfolie aan, een Grappa di Brunello Riserva en een Super Tuscan wijn, opgedragen aan de ouders van de eigenaren.


  Adres: Localita Le Due Porte, 245, 53024 Montalcino
  Tel: +39 0577 846142
  Web: www.ilpalazzone.com

 • Parkeren & Openbaar Vervoer

  Montalcino, gelegen bovenop een heuvel, ligt op ongeveer 45 minuten rijden ten zuiden van Siena, buiten de SS2. Als je van het noorden komt, neem dan de afrit op de SS2 net ten zuiden van Buonconvento. Kom je van het zuiden of van het oosten, dan kun je er komen via San Quirico d’Orcia, het hart van Val d’Orcia, of via Grosseto. Parkeren in Montalcino kan lastig zijn, vooral in het hoogseizoen, waardoor je mogelijk buiten de stadsmuren zal moeten parkeren. Het is handiger om zowel de stad als het park binnen te komen rondom de Fortezza, waar er verschillende parkeerterreinen zijn. Ontdek de stad te voet, beginnend bij de Fortezza. Tenzij je een georganiseerde tour boekt, zal je een auto nodig hebben om de wijngaarden te bezoeken. Wat betreft de prachtige route van Montalcino: verwacht een breed scala aan dromerige wegen door de Val d’Orcia, een combinatie van glooiende heuvels en heuveltopdorpjes met een mystieke sfeer.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag