Login


Monteriggioni

 • Het spectaculaire Monteriggioni, gelegen ten noorden van Siena, is een middeleeuws bolwerk, omringd door goed bewaard gebleven stenen muren en veertien torens. Net zoals Montepulciano is deze kleine stad op de top van een heuvel kenmerkend voor het Toscaanse landschap. De ommuurde buitenpost van Monteriggioni, vaak de 'Poort tot de Middeleeuwen' genoemd, is een typische middeleeuwse stad, bezaaid met vestingwerken. Het stadje op de heuvel werd in de dertiende eeuw door de Sienesen gebouwd om hun frontlinie te beschermen tegen hun eeuwige rivalen, de Florentijnen. Monteriggioni werd ook welvarend dankzij zijn strategische stop langs de pelgrimsroute Via Francigena. Als je praat in termen van grote en moderniteit, dan voelt Monteriggioni aan als een vergeten plaatsje. Pas wanneer het populaire middeleeuwse zomerfestival naar de stad komt, herinnert Monteriggioni zich hoe groot zijn belang was in het verleden, compleet met feesten, valkerij, steekspel en gevechtsspelen. Buiten de theatraliteit van de omgeving zijn er echter maar weinig belangrijke bezienswaardigheden, maar een bezoekje is alleen al voor de magische sfeer en monumentaliteit meer dan de moeite waard.

 • Top tien dingen om te doen

  Monteriggioni ligt in het hart van Toscane, ideaal voor een dagtrip naar het middeleeuwse Siena of zelfs Florence. Monteriggioni kan ook een tussenstop zijn op weg naar het platteland, vooral naar de Chianti, rustig slingeren door het wijnland rond Castellina in Chianti en Radda in Chianti. Als je enthousiast bent geworden van de middeleeuwse torens van Monteriggioni, bezoek dan het gevierde San Gimignano of het Etruskische Volterra voor meer middeleeuwse stadsgezichten en torens. Om te winkelen voor het beste kristal, bezoek je de middeleeuwse Colle di Val d'Elsa. Andere activiteiten zijn wandelen of fietsen naar het naburige Montagnola of het verkennen van een deel van de pelgrimsroute Via Francigena.

 • 1. Middeleeuws slenteren rondom Monteriggioni

  Monteriggioni, met zijn formidabele ring van muren en torens, domineert de omliggende heuvels. Monteriggioni werd gebouwd in 1213 om de noordelijke grenzen van het Sienese grondgebied te bewaken. In 1554 kostte een groot verraad de stad haar vrijheid en viel het in Florentijnse handen, waarbij het definitieve verlies van de Republiek Siena aan Florence in 1555 werd ingeluid. Vestingwerken als deze speelden een belangrijke rol in het middeleeuwse Toscane. Deze ommuurde steden op een heuvel, vaak bekend als borghi, zijn kenmerkend voor het Toscaanse stadsbeeld. Net als Montepulciano en Buonconvento biedt Monteriggioni het bewijs dat het behoud van muren helpt om een uitgesproken identiteit te behouden.

  De heuvels die leiden naar de middeleeuwse borgo zijn gehuld in olijfbomen, wijngaarden en zelfs klaprozen, een landelijk uitzicht dat verandert met de seizoenen. Porta Franca, de op Siena gerichte hoofdpoort, bewaakt de ingang van de borgo en had ooit een angstaanjagende ophaalbrug. De gewelfde poort van Porta di Ponte kijkt daarentegen uit op Florence en toont een citaat van Dante over de machtige vestingmuren van Monteriggioni. Monteriggioni in Arme, het wapenmuseum, is de plek om jezelf in de schoenen van een legendarische ridder van weleer te plaatsen. Het is niet verwonderlijk dat de stad een inspiratie was voor het populaire computerspel Assassin's Creed.  Het museum toont reproducties van middeleeuwse en renaissance harnassen en wapens en introduceert je ook aan belegeringsmachines en belegeringstechnieken. Als je langs de kantelen loopt, krijg je een goed beeld van hoe het moet zijn om een middeleeuwse ridder te zijn of een nachtwaker die zijn ronde loopt. Eenmaal op de stadswallen kun je genieten van weidse uitzichten op het door klaproos bezaaide platteland dat zich uitstrekt in de richting van de Chianti regio en de Val d'Elsa. De stadswallen worden momenteel hersteld, maar kunnen nog gedeeltelijk worden bezocht. Dit is een plaats voor wat Italianen 'dolce far niente' noemen, of terwijl de zoete kunst om helemaal niets te doen. Voordat je gaat lunchen, bezoek je de parochiekerk met stenen bogen, typisch voor de middeleeuwse uitzichten die Monteriggioni omvat. Ook al denk je aan wijn, let dan toch op tekenen van water. De overvloed aan bronnen en fonteinen op de kleine pleintjes herinnert ons aan het belang van water tijdens belegeringen.


  Adres: Monteriggioni tourist office
  Piazza Roma 23
  53035
  Monteriggioni
  Tel: 0577 304834
  Web: www.monteriggioniturismo.it

 • 2. De Pelgrimsroute naar de Romaanse abdij van Abbadia a Isola

  De Romaanse abdij van Abbadia a Isola ligt op slechts 4 km van Monteriggioni en is een aantrekkelijke wandeling langs een gedeelte van de pelgrimsroute Via Francigena, met name wanneer deze omgeven wordt door zonnebloemvelden in volle bloei. De Benedictijnse abdij van S. Salvatore all'Isola dateert uit 1001 en de locatie is gekozen vanwege de strategische ligging om de Via Francigena te besturen. Uiteraard is deze ook abdij wederom geïsoleerd gelegen: de naam all'Isola (`isola 'betekent eiland) weerspiegelt het feit dat de abdij tot de 18e eeuw werd omringd door moerasgebieden. Eeuwenlang fungeerde de abdij als een hospice voor pelgrims, die rust, gastvrijheid en medische zorg nodig hadden op hun weg naar Rome. Het klooster begon pas in het midden van de 15e eeuw te vervallen, maar behoudt nog steeds zijn oude functie, met een modern hostel dat gastheer is voor passerende pelgrims. De abdij is geïnspireerd door de Romaanse kerk van San Salvatore, compleet met zijn drie beuken en drie apsissen. Binnen in de kerk bevinden zich kostbare kunstwerken, waaronder de prachtige paneelschilderkunst boven het hoofdaltaar, gecreëerd in de vijftiende eeuw door de Sienese kunstenaar Sano di Pietro. Hoewel geruïneerd, is de rest van de abdij nog steeds sfeervol, inclusief de vierhoek van de oude kloosters en de overblijfselen van de klokkentoren. Een deel van het terrein is opgeslokt met de bouw van een boerderij, welke momenteel wordt gerestaureerd. Ook is er inmiddels al veel uitgevoerd, waaronder de oprichting van expositieruimtes, zijn ze momenteel bezig met een centrum voor de Via Francigena. De versterkte abdij omarmt ook klein gehuchtje, met een prachtig uitzicht op de wandeling terug naar het ommuurde Monteriggioni.


  Adres: Monteriggioni tourist office
  Piazza Roma 23
  53035
  Monteriggioni
  Tel: 0577 304834
  Web: www.monteriggioniturismo.it

 • 3. Colle di Val d’Elsa – de ‘kristallenstad’

  Overweeg een bezoek aan Colle di Val d'Elsa, een ondergewaardeerde middeleeuwse stad 11 km ten noorden van Monteriggioni. Bewonder de burchten met grachten en de middeleeuwse poort die naar de mooie bovengelegen stad leiden, met zijn nieuwsgierige getunnelde steegjes. Deze stad heeft als bijnaam de ‘kristallenstad’ (città del cristallo) en dat heeft een goede reden. De kristalindustrie hier kan werkelijk ieder ontwerp aan: van klassiek tot geavanceerd, en biedt intrigerende inzichten van de lokale geschiedenis. De glasindustrie van Colle zou dateren uit 1331, toen de stad een onafhankelijke en zelfbesturende entiteit was. In de 17e-eeuw herintroduceerde de toonaangevende familie Usimbardi de productie van glas op een systematische manier. Sindsdien heeft de stad niet meer teruggekeken. De glasindustrie veranderde langzaamaan in de productie van loodkristal en in de 19e-eeuw kreeg Colle de bijnaam Boheems Italië, dit vanwege zijn ervaring in de productie van kristal. In 1820 opende de Franse glasmaker Francesco Mathis de eerste kristalfabriek in het lagere gedeelte van de stad. Tegenwoordig zorgt Colle di Val d’Elsa voor ruim 95% van de Italiaanse kristalproductie en voor 15% wereldwijd. De eerste zondag van iedere maand kun je bij een demonstratie in de buitenlucht zien hoe het glas geproduceerd wordt. Sommige glasmakers plaatsen een complexe gravure op wijnglazen, terwijl anderen glassculpturen maken in de vorm van een zwaan, slak, paard of vis. De demonstratie vindt rond 15.00 uur plaats in het historisch centrum in de Via della Misericordia in de buurt van de kathedraal. Controleer van tevoren eerst bij het toeristenbureau of de demonstratie die week nog wel doorgaat.

  Het Kristalmuseum ligt in het lagergelegen stadsdeel en heeft een collectie handgemaakte kristalglaswaren uit de periode tussen de middeleeuwen en de 20e-eeuw. Hiernaast wordt er uitgelegd welke technieken er gebruikt worden om het glas te produceren. Het museum ligt ondergronds, onder een voormalige glasfabriek, waar ooit de ovens stonden. Het staat bekend als het Museo del Cristallo, maar momenteel is het museum gesloten tot 2019 vanwege werkzaamheden. Ondertussen is de collectie nog wel op andere plekken in de stad te bewonderen. Een aantal van de mooiste stukken staat in het Museo San Pietro (op 102 Via Gracco del Secco) en in het Palazzo dei Priori (33 Via del Castello). Nadat je meer te weten bent gekomen over de geschiedenis van het kristal, kun je in de lokale winkels mooi glaswerk voor jezelf kopen.


  Adres: Museo del Cristallo
  Via dei Fossi 8A
  Colle di Val d'Elsa
  Tel: 0577 924135
  Web: www.museodelcristallo.it

 • 4. Fietstochten en wandelingen rondom Monteriggioni

  Monteriggioni is een wandel- en fietsgebied en geschikt voor zowel ervaren fietsers als beginners. Overweeg het huren van een fiets en ga op verkenning uit, met kortere routes die Monteriggioni met Strove verbinden, voorbij Abbadia a Isola, of Colle di Val d'Elsa, en langere routes die helemaal naar San Gimignano of Siena lopen.  Het typische Toscaanse landschap bestaat uit ruïnes van kastelen, middeleeuwse kapelletjes en schilderachtige gehuchten, bekend als borghi. Verwacht onderweg wijngaarden, heuvels vol cipressen, zonovergoten olijfgaarden en velden met klaprozen of zomerse zonnebloemen. De fietsroute tussen Monteriggioni en Colle di Val d'Elsa is de moeite waard. De route doorkruist de Val d'Elsa, slingert langs een mengeling van landweggetjes en secundaire wegen langs wijngaarden en olijfbomen en voert langs de romaanse abdij Abbadia Isola. Wandelaars kunnen korte stukken van de pelgrimsroute Via Francigena afleggen, waaronder een korte wandeling van Monteriggioni naar Abbadia Isola en dan verder naar Strove, even ten zuiden, om een ander slaperig Romaans kerkje te bekijken. Ook al staan veel van deze routes op de officiële website van Monteriggioni, het is het beste om persoonlijk langs te gaan bij het behulpzame toeristenbureau voor kaarten en advies op jouw niveau en wensen.


  Adres: Monteriggioni tourist office
  Piazza Roma 23
  53035
  Monteriggioni
  Tel: 0577 304834
  Web: www.monteriggioniturismo.it

 • 5. San Gimignano – het middeleeuwse Manhattan

  San Gimignano ligt op slechts 26 km ten noordwesten van Monteriggioni. Een uitstapje naar deze prachtige stad, om een van de middeleeuwse wonderen van Toscane te verkennen, is zeer zeker de moeite waard. Met zijn spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden in deze regio, maar toch stijgt deze stad in alles boven de massa uit. San Gimignano is vanwege zijn mysterieuze middeleeuwse torens en muren een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van deze torenhoge torenwoningen, middeleeuwse-stijl, zorgde voor een onevenaarbare status. De met torens bezaaide skyline zorgt tevens voor een van de meest spectaculaire aanzichten van Toscane. In het verleden had de stad 72 torens, hier zijn er echter slechts nog 14 van overgebleven. Torenwoningen waren kasteelresidenties die zowel fungeerden als opslagruimtes als forten. In 1348 roeide de pest een groot deel van de plaatselijke bevolking uit waardoor San Gimignano voor eeuwenlang een slapende stad werd. Hierdoor lijkt het nog altijd of je in een middeleeuwse tijdcapsule bent beland, ondanks dat de stad vandaag de dag springlevend is. Het enige minpuntje is de overbevolking en de soms wat hoge prijzen, maar dat mag je er niet van weerhouden om je tussen de menigte te begeven.

  De torens op zich zijn een bezoek aan deze middeleeuwse tijdcapsule al meer dan waard. Maak echter tijdens je bezoek ook tijd voor de Torre Campatelli, een intrigerende torenwoning die je daadwerkelijk kunt bezoeken. Dit was namelijk ooit het huis van de laatste volgeling van een roemruchtige Florentijnse clan. Naast het middeleeuwse stadsgezicht, zijn kerken en openbare gebouwen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De beste voorbeelden hiervan zijn gelegen om het driehoekige plein Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Comunale, gelegen in het hart van de stad. De Palazzo Comunal staat, vanaf de dag dat Dante deze plaats voor een ambassadeursbezoek vanuit Florence bezocht, ook wel bekend als het verboden fort.

  Wandel voordat je de stad weer verlaat ook nog even langs de stadsmuren van La Rocca. Vanaf dit gedeeltelijk gerestaureerde fort uit de 14e-eeuw geniet je van uitzichten over de terrastuinen en olijfgaarden die omlaag kronkelen naar de wijngaarden van Vernaccia. De geschiedenis van deze beroemdste wijn van de stad is te traceren in de enoteca van het fort, ofwel de wijnproeverij. Via het toeristenbureau kun je zelfs een masterclass over de Vernaccia boeken. Als je voor een langere periode blijft en even aan de drukte wilt ontsnappen, dan kan dit tijdens een rustieke wandeling langs delen van de bedevaartsroute Via Francigena, buiten San Gimignano. Ook deze wandeling is het beste te boeken via het toeristenbureau. Bekijk onze volledige gids van San Gimignano voor meer informatie.


  Adres: Museo Vernaccia
  La Rocca
  Via della Rocca
  San Gimignano
  Tel: 0577 941267
  Web: www.sangimignanomuseovernaccia.com

 • 6. La Rocca di Staggia - hedendaagse kunst in kasteel van de kruisvaarders

  La Rocca di Staggia is een indrukwekkende vesting halverwege Monterrigioni (7 km) en Poggibonsi (8 km). De onlangs gerestaureerde Rocca begon als een Longobard-vesting maar werd geleidelijk een baken op de pelgrimsroute Via Francigena. In de 14e eeuw kwam het onder invloed van de Florentijnen, gebruikt als een bolwerk tegen de Sienesen, en werd het voortdurend versterkt en uitgebreid. De Florentijnen creëerden ook een verhoogde loopbrug, nog steeds gedeeltelijk beloopbaar, die het kasteel en het dorp Staggia met elkaar verbond. Vandaag, dankzij een grote restauratie, zijn de kasteelmuren zo goed als intact, inclusief twee poorten en delen van de kantelen, eens gepatrouilleerd door nachtwakers. Het fort, dat gedeeltelijk werd gerenoveerd met behulp van Brunelleschi's ontwerpen, werd grotendeels verlaten in de moderne tijd totdat het heropende in 2007. Eerste indrukken onthullen een vierkante Longobard-structuur die oprijst in een soldaat-achtige vesting. Het interieur is heel anders en de hedendaagse kunstwerken contrasteren met de oude muren. Je kunt het kasteel alleen bezoeken tijdens een rondleiding, die de geschiedenis van het kasteel combineert met de achtergrond van de bizarre kunstwerken. Hoogtepunten van de tour zijn onder meer het uitzicht vanaf de “wandeling van de nachtwakers” en de esoterische geschiedenis van dit middeleeuwse bolwerk, met zijn merkwaardige mix van oost en west. Naast het aanbieden van avant-gardistische tijdelijke kunsttentoonstellingen, heeft de stichting die verantwoordelijk is voor het kasteel, het opengesteld voor evenementen en festivals en ook lokale routes uitgezet. De vesting is vooral 's avonds van een afstand, als het wordt verlicht, heel indrukwekkend.


  Adres: Via dell'Ospedale 2
  53036
  Staggia Senese
  Poggibonsi
  Tel: +39 366 4792092
  Web: www.laroccadistaggia.it

 • 7. Dagtocht naar Siena

  Siena ligt op slechts 15 kilometer ten van zuiden rijden van Monteriggioni, wat het ideaal maakt voor een magisch dagtripje. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

  Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.


  Adres: Siena tourist office
  Spedale di Santa Maria della Scala
  Piazza Duomo
  Tel: 0577 280551
  Web: www.terresiena.it

 • 8. Proef het land van de Chianti

  Castellina in Chianti is een poort naar het bewierookte wijnlandschap en ligt 19 km ten noordoosten van Monteriggioni. Ontdek het Archeologisch Museum om de vondsten te bekijken uit Etruskische tombes, waaronder een amphora met afbeeldingen van personen die drinken en feesten. Dit toont dat wijn al in die jaren een teken van status was. Het werd gedronken bij rituelen en plechtigheden. Sommige tombes zijn bijna 3.000 jaar geleden gebouwd, maar de makers van destijds lijken niet veel van ons te verschillen. Klim naar de top van de toren om de weidse uitzichten over de bergen van de Chianti, San Gimignano en Val d’Elsa te bewonderen. Wandel dan naar beneden door de Via de delle Volte, een schilderachtige gewelfde straat die in de zijkant van een heuvel is gebouwd.

  Overweeg om voor je allereerste wijnproeverij naar een enoteca te gaan. Castellina gaat namelijk hand-in-hand met de Chianti Classico en het handelsmerk op de flessen van de Chianti Classico is de Zwarte Haan, het historische symbool van de Chianti Militaire Bond. In de 13e-eeuw was Castellina de eerste plaats van deze Chianti Bond die bestond uit drie historische Florentijnse kastelen. Ga naar L’Antica Trattoria alla Torre voor een lunch. Deze ouderwetse herberg ligt op het hoofdplein en serveert Toscaanse lekkernijen op een zomers terras. Steek je vork in een Florentijnse T-bone steak, gegrild vlees en Pecorino kazen en spoel het natuurlijk weg met een Chianti Classico wijn.

  Na de lunch ga je voor een heerlijk ijsje naar ijssalon Gelateria Castellina. Hier staan ze bekend om de experimentele smaken die ze combineren. De smaken lopen uiteen van ricotta en vijg tot chili en chocolade of citroen en kiwi. De favoriet van de eigenaar is cantuccini met Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Aan wijn kun je sowieso niet ontsnappen in Chianti. Sla voordat je vertrekt nog wat Toscaanse voedingsmiddelen in, waaronder kazen, koekjes en ingezouten vlees. Voor tips over de Chianti cultuur, wijnproeverijen, restaurants en winkelen, zie onze gids  Castellina in Chianti, maar neem tevens een kijkje in onze algemene gids van Chianti. Je kunt ook de Chianti wijnstreek verkennen in Radda in Chianti, net ten oosten van Castellina.


  Adres: Gelateria Castellina,
  Via IV Novembre 47
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 741337
  Web: www.gelateriadicastellina.it/

 • 9. Radda in Chianti voor een wijncursus, proeverij en lunch

  Een bezoekje aan Radda in Chianti, net ten oosten van Castellina eveneens in Chianti, is een mooie manier om je Chianta dagtrip verder te verlengen. Radda diende ooit als de hoofdstad van de Chianti en is nog steeds de plaats voor het waarnemen van het echte Chianti gevoel - en om meer te weten te komen over de levensader van de regio. Wandel rond dit geprezen dorp met de levenskracht van een stad, omringd door zijn verdedigingsmuren. Na een wandeling langs de met keien geplaveide steegjes die uitwaaien vanaf het centrale plein, ga je naar Casa Chianti Classico voor een verhelderende wijn introductie tour.

  Casa Chianti Classico is gevestigd in een 18e-eeuws Franciscaans klooster in het bovenste deel van de stad. Verbonden aan een middeleeuwse kerk, is dit heilige complex nu een eerbetoon aan de wijn, met een wijnmuseum op de eerste verdieping. Meld je aan voor een wijncursus van 90 minuten of beperk jezelf tot het leren van alles over de Chianti voordat je een vermakelijke multimedia wijnquiz ondergaat. Na de wijnproeverij en het plichtsgetrouw doorlopen van je proefnotities, heb je een lunch verdiend in de Enoteca. Het beschikt zelfs over een charmant terras met uitzicht op de wijngaarden van de Chianti.

  Als belangrijk wijncentrum is Radda als sinds de 16e eeuw welvarend, toen het al wijn naar Engeland exporteerde. Later, in 1716, bakende Cosimo III, de groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chianti wijn af. Samen met Radda blijven de belangrijkste centra voor de Chianti Classico Greve, Panzano, Castellina, Gaiole en Fonterutoli. De grenzen en strikte regels zijn nog steeds van toepassing, zelfs als de verantwoordelijkheid voor de handhaving ervan is overgegaan op het Chianti Wijn Consortium. Het Consortium werd in 1927 opgericht door een groep wijnproducenten in de provincies Florence, Siena, Arezzo en Pistoia. Eenvoudig toegankelijk vanaf de schilderachtige route SS222, zijn de grootste, kasteelachtige landgoederen vaak gerund door dezelfde families sinds de middeleeuwen, zoals het geval is met de aristocratische Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli-dynastieën. De aristocraten in Toscane zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de wijnhandel, zo ook in het Chianti Classico wijn consortium. Op het bord hangen een aantal Toscaanse edellieden, van oude wijndynastieën die met hun tijd zijn meegegaan. De grote namen zijn onder meer Markies Lodovico Antinori, Graaf Lorenzo Guicciardini, Prins Emmanuele Corsini en Graaf Guido Chigi-Saracini.

  Toch is de wijn groter dan de individuele families, ongeacht hoe glorieus hun stamboom ook is. De `ziel 'van de wijn is Sangiovese. De regels voor de Chianti Classico wijn zorgen voor een minimale verhouding van tachtig procent Sangiovese, de typische rode regionale variëteit. Maximaal twintig procent van andere lokale rode druiven kan aan de mix worden toegevoegd. Deze variëteiten omvatten inheemse druiven zoals Canaiolo en Colorino, evenals 'internationale' druiven Cabernet Sauvignon en Merlot, zijn toegestaan in deze productiezone van de Chianti Classico. In essentie is de Chianti Classico gemaakt van Sangiovese-druiven, of een Sangiovese-mix, en gerijpt gedurende 14 maanden in Franse eikenvaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva. Als het spreken over wijn je eetlust heeft opgewekt, bekijk dan onze Radda gids voor alle eetgelegenheden.


  Adres: Museo del Vino (Wine Museum)
  Monastero Santa Maria al Prato
  Circonvallazione Santa Maria al Prato 18
  53017
  Radda in Chianti
  Tel: 0577 738187
  Web: www.chianticlassico.com

 • 10. Het betoverende Volterra

  Volterra ligt 40 km ten westen van Monteriggioni en staat garant voor een magisch uitstapje. In het betoverende Volterra komen minder toeristen dan in San Gimignano, Cortona of Pienza, ondanks dat het net zo betoverend is. Volterra is gelegen op een majestueuze heuvelrug en kijkt uit over de Sienese heuvels. Van alle Toscaanse steden is Volterra het meest Etruskisch. De Porta all’Arco, ofwel de Gewelfde Poort, is de best behouden Etruskische poort van Italië. Het dateert uit de 4e-eeuw v.Chr. en is gedeeltelijk geherstructureerd door de Romeinen. De poort staat nog steeds op een enorm Etruskisch fundament en is het enige overgebleven gedeelte van de Etruskische muren. Ook vind je hier, met uitzondering van Rome, de beste Etruskische kunst. De mooiste schatten worden bewaard in het Museo Etrusco Guarnacci welke is opgericht in 1761. Hiermee is het museum een van de oudste publieke musea in Europa. Je vindt hier urnen en sarcofagen van de Etruskische demonologie en Griekse mythologie, inclusief zeemonsters, Griekse goden, gesnavelde griffioenen en sirenen. Tijdens een wandeling door Volterra ontdek je ook Romeinse overblijfselen, de Etruskische stad die door de Romeinen is aangepast naar hun smaak. Het Etruskische Velathri werd Volterrae, een belangrijke Romeinse gemeente toen Rome in 351 voor Christus Etrurië annexeerde.

  Naast het Etruskische gedeelte is Volterra het magnifieke voorbeeld van een middeleeuwse stad. Het hoofdplein Piazza dei ¬Priori vormt het bewijs van dit rijke erfgoed met zijn cluster van nobele paleizen. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo dei Priori (daterend uit 1208), het oudste stadhuis in Toscane dat als inspiratie diende voor het Palazzo Vecchio in Florence. In het zuiden van het Piazza dei Priori ligt het Piazza San Giovanni, het religieus centrum van Volterra. Aan het hoofd van het plein staat de 12e-eeuwse Duomo met zijn Pisaans-Romeinse voorgevel. De renaissance gebouwen passen opvallend goed bij de middeleeuwse huizen van Volterra. Het Palazzo Incontri-Viti is een indrukwekkend herenhuis dat ooit van een handelaar in albast was. Zijn erfgenamen zijn nog steeds in het bezit van het huis. De ene zaal is nog mooier dan de ander en staat vol met kunst, porselein en albast, een herinnering dat in dit paleis ooit een van de rijkste burgers van Volterra woonde. Na het bewonderen van de patricische paleizen wordt het tijd om naar Le Cantine del Palazzo te gaan, de Etruskisch-Romaanse kelders onder het Palazzo Incontri-Viti. Geniet hier van een drankje of een maaltijd in een ruimte die lijkt op een grot met een Romeinse waterbak als versiering

  Een bezoek aan Volterra is niet compleet zonder een bezoek aan een workshop voor het snijwerk van albast. Ook dit is een echte nalatenschap van de Etrusken. De oude ambachtslieden maakten vanaf de 5e-eeuw v.Chr. gebruik van albast, voornamelijk om er schitterende urnen mee te maken. In de lokale musea en workshops zie je de kommen, urnen, medailles, religieuze artefacten, kaarshouders, lampen, vazen en neoklassieke sculpturen die hiermee zijn gemaakt. Betreed een gewelfde herberg waar je kunt genieten van een heerlijke zuppa volterrana, een dikke groentesoep met brood, of trippa alla volterrana (pens met tomaten, worsten en kruiden). Andere hartige gerechten zijn pappardelle di lepre (pasta in een haassaus) of dezelfde pasta met wilde everzwijn (cinghiale). Voor meer informatie over de stad bekijk je onze volledige gids van Volterra.


  Adres: Volterra tourist office
  Tel: 0588 87257
  Web: www.volterratur.it

 • Eten & drinken

  Monteriggioni is gemaakt voor hartig eten, geholpen door de nabijheid van zowel Chianti als San Gimignano. Als gevolg hiervan is het gebied rijk aan huiselijke herbergen, ook al zijn er maar een paar binnen de muren van Monteriggioni en de rest verspreid over naburige dorpjes. Voor fine-dining en meer verfijning, rijd je naar Colle di Val d'Elsa, net ten noorden. De Monteriggioni borgo is het best te bezichtigen in de ochtend onder het genot van een kopje koffie op het centrale plein voordat de tourbussen arriveren. De lokale keuken is een vertrouwde interpretatie van de klassieke Toscaanse keuken, waarbij deels is afgekeken bij het nabijgelegen Siena en Chianti. Kijk uit voor ribollita, een dikke bonesoep, of pastagerechten zoals het degelijke pappardelle di lepre (vlinderpasta in haas saus) of dezelfde pasta met wild zwijn (cinghiale). Wat wijn betreft, is de Chianti Colli Senesi de grootste Chianti-zone en omarmt dit gebied, San Gimignano, Colle di Val d'Elsa en Siena. Deze frisse jonge rode wijn gaat goed samen met gepekeld vlees, zoals cinta senese, maar ook met bruschetta, soepen, champignonsauzen, wild, gegrild- en geroosterd vlees, alsook de meeste kazen en ander gezouten vlees.

 • Osteria Antico Travaglio

  Deze rustige, veelzijdige plek ligt aan het charmante centrale plein, in een omgebouwde smederij en fungeert als een herberg, bar en ijssalon. Kom voor een aperitivo, bruschetta en gepekeld vlees of geniet van een Toscaans feestmaal, variërend van pappardelle of pici pasta in Sienese stijl met paddenstoelen of wild, gevolgd door gegrild vlees of een T-Bone steak. De lokale bevolking zweert bij de heerlijke ijsjes in de gelateria.


  Adres: Piazza Roma 6a
  53035
  Monteriggioni
  Tel: 0577 304718
  Web: www.anticotravaglio-monteriggioni.com

 • Bar dell’Orso

  Deze betaalbare bar en herberg ligt net buiten Monteriggioni en serveert Toscaanse gerechten, zoals stoofschotels en huisgemaakte pastagerechten, maar kan ook een snelle gevulde panino of een middagsnack met gepekeld vlees verzorgen.


  Adres: Via Cassia Nord 23
  53035
  La Colonna di Monteriggioni
  Tel: 0577 305074

 • Ristorante Arnolfo

  Dit prijzige restaurant is gevestigd in een rustig herenhuis. Het is bekroond met twee Michelinsterren en daarom een uitstekend restaurant voor speciale gelegenheden. De chef heeft duidelijk zijn inspiratie opgedaan uit Toscaanse gerechten, maar bereidt deze met een creatieve gastronomische twist om ze vervolgens op een schitterende wijze te serveren. Typische gerechten zijn hier onder andere kwarteleieren in een vleesbouillon, saffraan-risotto met kruiden, cinta senese speenvarken op een bed van linzen en pruimen en cappelletti pasta in een rijke Chianti-saus. Verwacht creatieve menu’s (inclusief vegetarische opties) van chef Gaetano Trovato voor prijzen die variëren tussen €120 en €160, exclusief wijn.


  Adres: Via XX Settembre
  50
  53034
  Colle di Val d’Elsa
  Tel: 0577 920549
  Web: www.arnolfo.com

 • Molino al Moro

  Dit is een romantisch en ouderwets restaurant in een oude molen ten noorden van de stad. Hier bestel je klassieke Toscaanse gerechten zoals ingezouten vlees, maar ook verfijnde, lichte en seizoensgebonden schotels, allemaal voor een gemiddelde prijs. De truffelgerechten zijn natuurlijk een grote favoriet, net als het zelfgemaakte ijs. Maar de volgende gerechten zijn net zo lekker: Parmezaanse flan met een romige saus van truffels, risotto met een scherpe Pecorino di Fossa kaas en Chianti wijn, alsook de tagliatelle pasta met artisjokken en saffraansaus. De presentatie van de gerechten is net zo elegant en betoverend als de gewelfde stenen omgeving. De ramen bieden bovendien mooie uitzichten over de rivier onder de molen.


  Adres: Via della Ruota 2
  53034
  Colle di Val d'Elsa
  Tel: 0577 920862
  Web: www.molinoilmoro.com/

 • Winkelen

  Monteriggioni richt zich op kunstnijverheid die, ondanks het feit dat deze toeristisch is, meestal met de hand gemaakt is en dus de moeite van het bekijken waard is. Verscholen in middeleeuwse steegjes zitten kleine boetiekjes en werkplaatsen waar je ambachtslieden aan het werk kunt zien, zoals met de hand bediende weefgetouwen. Hoogtepunten zijn handgemaakte breiwerken, linnengoed dat naar uw smaak kan worden gepersonaliseerd, sieraden gemaakt van halfedelstenen en met de hand beschilderd aardewerk met scènes die zijn geïnspireerd op lokale landschappen.

  Monteriggioni verwelkomt een boerenmarkt, il Mercatale di Monteriggioni, op de eerste zaterdag van de maand. In lokale wijn- en levensmiddelenwinkels koop je de Chianti Colli Senesi-wijn, tezamen met typische deegwaren, koekjes en gebak (zie Eten & Drinken voor meer informatie). Kom ook naar het populaire zomerse middeleeuwse festival in juli voor een middeleeuws themamarkt, compleet met eten en drinken en folklore. Controleer de data en het programma bij het toeristenbureau van Monteriggioni (Piazza Roma 23, 53035 Monteriggioni, T: 0577 304834 & www.monteriggioniturismo.it en www.monteriggionimedievale.com). Naast Monteriggioni heeft Siena het grootste aanbod aan winkelmogelijkheden, maar het naburige Colle di Val d'Elsa werkt wonderwel voor een scala aan kristal en glaswerk van wereldklasse.

 • Artes

  Artes is gevestigd in de ommuurde stad en heeft alles dat te maken heeft met breien en weven, waaronder het gebruik van handweefgetouwen. Kom voor handgemaakt breiwerk of geweven items, variërend van sjaals en dassen tot katoenen of linnen truien, stoffen handtassen of vloerkleden. Veel wordt geproduceerd op handweefgetouwen, met behulp van traditionele methoden.


  Adres: Via I Maggio 21
  53035
  Monteriggioni
  Tel: 0577 300013
  Web: www.artesmonteriggioni.com

 • GV Decoro Ceramiche

  Hier vindt je artistiek, met de hand beschilderd aardewerk, met smaakvolle scènes geïnspireerd door Toscaanse tradities of typische lokale landschappen, zoals olijven of cipressen.


  Adres: Via Giacomo Matteotti 9
  53035
  Monteriggioni
  Tel: 0577 301111
  Web: www.gvdecoroceramiche.com

 • La Grotta del Cristallo

  Deze kristalwinkel verkoopt alles, van servies tot kristallen kroonluchters en handgemaakte sieraden. Champagneglazen, whiskyglazen, fotolijstjes of parfumflesjes - dit is een schatkamer voor vol met hoge kwaliteit kristalwaar.


  Adres: Via del Murolungo 20
  53034
  Colle di Val d'Elsa
  Tel: 0577 931879
  Web: www.lagrottacrystal.com

 • Parkeren

  In Monteriggioni is Castello de handigste parkeerplaats, een betaalde parkeerplaats net buiten de middeleeuwse ommuurde stad en kost € 3 voor een uur en dan € 5 voor 24 uur. Als alternatief is er de Cipressino parkeerplaats, die ook betaalt is en vergelijkbare kosten met zich meebrengt. Deze is 250 meter verwijderd van de borgo, de ommuurde stad.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt. Voor meer informatie, neem een kijkje op http://www.monteriggioniturismo.it/en/useful-information/how-get-here-and-where-park/

 • Verkeer en vervoer

  Met de auto: Monteriggioni is gemakkelijk te bereiken via de tweebaansweg van Florence naar Siena. Neem de afslag Monteriggioni en volg de borden. De stad is ook vrij goed gelegen voor dagtochten, op slechts 14 km van Siena en op 54 km van Florence.

  Met de trein: hoewel er geen directe spoorverbinding is van Siena naar Monteriggioni, kun je wel redelijk dichtbij komen. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Castellina Scalo, op 3 km afstand van Monteriggioni, op de lijn Empoli-Siena. Verwarrend wordt het station officieel Castellina in Chianti-Monteriggioni genoemd. Er zijn ook diensten naar Florence maar hiervoor moet je in Empoli overstappen.

  Met de bus: Bussen verbinden Monteriggioni met Siena, Colle Val d'Elsa, Poggibonsi, San Gimignano en Florence.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag