Login


Panzano

 • Het historisch centrum van, het op een heuvel gelegen, Panzano ontvouwt zich langs bijzondere steegjes, omgrenst door een reeks gehavende stadsmuren. Middeleeuws Panzano was een pion tussen de strijdende krachten van Florence en Siena, waardoor het voortdurend van eigenaar veranderde. Architectonisch heeft deze versterkte buitenpost het zwaar te verduren gehad tijdens de conflicten, maar enkele overblijfselen van het middeleeuwse hart hebben het weten te overleven, het kasteel echter helaas niet. Een wandeling langs de vestingmuren zorgt voor een schilderachtige blik op het platteland. Restaurants gelegen langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti. Daarnaast is het met cafés omzoomde centrale plein de plek om de sfeer van een klein stadje te verkennen en van een lunch te genieten. Modern Panzano is het domein van Dario Cecchini, een excentrieke beroemde slager, dus een gezellig vlezig feest maakt deel uit van de echte Panzano ervaring. Maar wend je eerst tot hogere sferen: de mooiste Romaanse kerk in de omgeving. San Leonino, een romantische parochiekerk, bevindt zich op de eerst volgende heuveltop, een herinnering aan het feit dat de Chianti ook prachtige kerken heeft.

 • Top Tien Dingen om te Doen

  Geniet van een vlezig feest in Panzano, een echte hotspot voor restaurants, alvorens je begint aan wijnroutes in de nabijgelegen Chianti-heuvels. Bezoek een renaissance villa en tuinen gelinkt aan Leonard da Vinci of vlieg over de Chianti in een luchtballon. Wil je het liever iets simpeler? Geniet dan van een geweldig cirkelvormig wandelpad tussen Greve en Panzano, tezamen met mooie ritjes naar middeleeuwse kastelen en landgoederen. Panzano, wat min of meer halverwege Siena en Florence ligt, is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van beide steden, evenals San Gimignano.

 • 1. Een wandeling, wijnproeverij en vlezig feest in Panzano

  Panzano is de plek waar je moet zijn als je een passie hebt voor het Toscaanse vlees, waaronder de Florentijnse T-Bone steak. Als het op eten aankomt dan behoort deze Toscaanse bastion toe aan Dario Cecchini, een intelligente, excentrieke en beroemde slager met een mini-imperium in dit gebied. Niemand kan zo goed omgaan met een bloedig hakmes als Dario tegelijkertijd ook nog Dante reciteren. Deels slager en deels showman, zo houdt Dario zijn gasten zowel bezig als overvoed.

  Prikkel je eetlust door langs de muren te slenteren en het platteland van de Chianti te bewonderen. Restaurants langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti.

  Het met cafés omzoomde hoofdplein is de plek om de sfeer van een klein stadje in je op te nemen en een smaakvolle lunch te nuttigen. Met verschillende restaurants in de stad, allemaal gecentreerd rondom zijn beroemde slager, handelt Cecchini er nog steeds lustig op los. De restaurants zijn redelijk geprijsd, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je in een toeristische val trapt. Deze succesvolle formule spreekt de meeste bezoekers aan, net als de gezelligheid en de showbizz-kant. De T-Bone steak heeft duidelijk de overhand, althans in L’Officina della Bistecca. Voor elke Toscaanse liefhebber van biefstuk is de bistecca alla fiorentina - een enorm, zachte T-bone steak, gegrild boven een open vuur en gekruid met niets meer dan gemalen peper, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, zeer rauw (rare) geserveerd - de ultieme biefstuk. Houd in gedachten dat er ook voor vegetariërs meer dan genoeg keuze is: er zijn goede vleesvrije menu's voor mensen met een meer gevoelig karakter. Basis wijn is bij de prijs inbegrepen, maar je kunt ook je eigen wijn meenemen.

  Verbrand na de lunch de calorieën tijdens een wandeling naar de Pieve di San Leonino, Panzano's mooiste kerk, gelegen op een heuvel net buiten Panzano. Binnen de Romaanse pieve bevinden zich kostbare kunstwerken, waaronder della Robbia terracotta tabernakels en een middeleeuwse drieluik van de Maagd en het Kind.


  Adres: Via XX Luglio, 11, 50022 Panzano In Chianti (Fi)
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • 2. Vignamaggio - Renaissance villa-landgoed en tuinen

  Dit renaissance villa-landgoed is verbonden met prachtige kunst. Gelegen op 5 km ten noordoosten van Panzano, was het wijnlandgoed mooi genoeg om te schitteren als filmset, in het op Shakespeare gebaseerde Much Ado About Nothing. De romantische villa heerst over zijn Italiaanse tuinen en met wijnranken begroeide heuvels. Het serene landschap zou Leonardo da Vinci hebben geïnspireerd. Het kasteel werd in de 14e-eeuw verbouwd tot een patriciërs villa en behoorde toe aan de Florentijnse familie Gherardini. Mona Lisa Gherardini, beter bekend als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, trouwde in deze familie in de 14e-eeuw. De villa heeft een gekanteelde toren, 16e-eeuwse kraaggewelven en een binnenplaats, terwijl de top van de toren is gerenoveerd in neogotische stijl.

  Rondom de prachtige renaissance villa bevindt zich de tenuta, een befaamd wijndomein van 65 hectare en een van de oudste in Toscane, daterend uit 1404. De bekroonde wijnen variëren van de Chianti Classico en trendy Super Tuscans tot frisse Rosé, Cabernet Franc, Vin Santo en grappa. Boomgaarden, kruidentuinen, korenvelden en 30 hectare aan olijfgaarden weerspiegelen de toewijding van het landgoed aan biodiversiteit. De villa beschikt over Italiaanse, renaissancestijl tuinen, compleet met cipressen, gesnoeide parterres en met rozen gedrapeerde beeldhouwwerken. De Franse eigenaar en architect Patrice Taravella heeft onlangs het terrein opgeknapt met boomgaarden, klassieke fonteinen en pergola's.

  Vignamaggio biedt nu ook tuin- en kelderrondleidingen, evenals een gratis wijnproeverij. Het ‘van boerderij tot bord’ Ristorante Mona Lisa houdt in dat veel van de ingrediënten voor de gerechten afkomstig zijn van het omliggende biologische landgoed. Er zijn wijnarrangementen voor lunches verkrijgbaar, evenals rondleidingen door het landgoed, die eindigen met een diner bij zonsondergang. Het seizoensgebonden menu bestaat uit Toscaanse producten, van plantaardige schotels besprenkeld met zelf geproduceerde olijfolie tot pasta met pistache en munt-pesto uit eigen tuin. Het varkensvlees en gezouten vlees komt van de vrolijke groep cinta senese varkens van het landgoed.


  Adres: Via Petriolo 5
  50022
  Greve in Chianti
  Tel: 055 8546624
  Web: www.vignamaggio.com

 • 3. Greve naar Panzano rondwandeling

  De 14 km lange heuvelachtige wandeltocht van Greve in Chianti naar Panzano en weer terug naar Greve, loopt in aangename lus. Zonder lunchstop zou de wandeltocht ongeveer vijf uur moeten duren. Een lunchstop in Panzano is echter wel, op een van de plaatsen die we aanbevelen in ons gedeelte Eten & Drinken, een aanrader. De kaart en de volledige routebeschrijving van deze wandeltocht kun je vinden via de onderstaande link aan het eind van dit artikel, dit is dus slechts een beknopte samenvatting. De route geeft je een glimp van de Via Chiantigiana en zijn uitlopers, langs boerderijen, cipressen, olijfgaarden en kastanjebomen. Verwacht ook olijfgaarden, zacht glooiende heuvels en donkere cipressen die als schildwachten langs de weg staan.

  Vanaf Greve is de eerste etappe een korte, steile maar lonende wandeling van 2 km alvorens je de Montefioralle en zijn prachtige uitzichten bereikt. In Greve neem je de Via Roma en Via San Francesco naar het middeleeuwse dorp Montefioralle, dwars door het klassieke Chianti-landschap. Hoewel je over stukken geasfalteerde wegen wandelt, zijn deze over het algemeen toch rustig en gelegen in de schaduw van cipressen. De kronkelige route leidt naar de ommuurde nederzetting, ooit het feodale kasteel, die op de heuvel is gevestigd. Hoewel niet langer een militaire buitenpost, is Montefioralle nog steeds ommuurd. De muren waren ooit achthoekig, begrensd door vier poorten waarvan delen nog te zien zijn. Het dorp was de geboorteplaats van Amerigo Vespucci (1415-1512), die de route van Columbus naar Amerika volgde. Het voorouderlijk huis van de ontdekkingsreiziger ligt aan de hoofdstraat en wordt aangegeven door zijn wapen, waarin een wesp is verwerkt. Dwaal door smalle steegjes en geheime gangen langs goed bewaard gebleven stenen huizen. Deel twee van de wandeling gaat dan door zilveren olijfgaarden naar Panzano, waar je waarschijnlijk zult stoppen voor de lunch (zie onze suggesties hieronder). Vervolg hierna de wandeling weer terug naar Greve. Gelukkig gaat deel drie, het laatste deel, helemaal bergafwaarts. Het neemt je mee terug naar Greve door een zelfs nog mooier landelijk gebied.


  Web: www.visittuscany.com/en/itineraries/hiking-the-ring-route-between-greve-and-panzano/

 • 4. Castellina in Chianti voor een foodie uitstapje

  Bezoek het naburige Castellina in Chianti, een charmant stadje ten zuiden van Panzano. Wandel naar beneden door de Via delle Volte, een schilderachtige straat met stenen gewelven die in de zijkant van de heuvel is gebouwd. Geniet van heerlijk ijs bij Gelateria Castellina, bekend om zijn experimentele ijs. De smaken variëren van ricotta en vijgen tot chili en chocolade of citroen- en kiwifruit. Er is ook de favoriete creatie van de eigenaar, cantuccini en Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Het is hoe dan ook onmogelijk om te ontkomen aan wijn als je in de Chianti bent.

  Overweeg hier je eerste wijnproeverij, want Castellina wordt letterlijk overspoeld met  de Chianti Classico. Het handelsmerk op flessen van de Chianti Classico is de Zwarte Haan, het historische symbool van de Chianti Militaire Bond. In de laat 13e-eeuw was Castellina de eerste locatie van het Chianti Verbond, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen. Meld je voor een lunch bij L'Antica Trattoria alla Torre. Deze ouderwetse herberg ligt aan het centrale plein en serveert Toscaanse lekkernijen op een zomers terras. Geniet van de Florentijnse T-Bone steak, gegrild vlees en Pecorino-kazen, vanzelfsprekend allemaal weggespoeld met Chianti Classico-wijnen.
  Ga shoppen voor Toscaanse levensmiddelen, zoals kaas, koekjes, gezouten vlees en zoete deegwaren. (Raadpleeg onze gids voor Castellina in Chianti voor  meer winkelmogelijkheden)


  Adres: L’Antica Trattoria alla Torre
  Piazza del Comune 15
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 740236
  Web: www.anticatrattorialatorre.com

 • 5. Badia di Passignano - middeleeuwse abdij en wijnlandgoed van de Antinori

  Dit mysterieuze gehuchtje ligt ten noordwesten van Panzano. Je vindt hier een benedictijnenklooster welke gesticht is door de orde van Vallambrosan in 1049. Rondom Badia di Passignano liggen daarnaast wijngaarden die behoren tot de landgoederen van Antinori Chianti. Dit bijzondere domein van Antinori is gekend voor zijn wijngaarden van Sangiovese-druiven en olijfgaarden. Sinds 1385 maakt de familie Antinori deze nectar van de goden. Voordat u zich overgeeft aan deze heerlijke wijnproeverij, is een bezoek aan de middeleeuwse abdij Badia di Passignano zeker de moeite waard.  In de 16e eeuw heeft de grote Galileo Galilei hier nog lesgegeven. Reserveer een rondleiding met één van de weinig overgebleven Vallambrosan-monniken om de refter te bewonderen die is versierd met een prachtig gerestaureerd Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio.

  In de 'historische kelders' van de abdij bevindt zich het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Antinori. Op het landgoed kunt u de kenmerkende wijnen van Antinori proeven, of dit nu Chianti Classico-wijnen of Super Tuscans zijn. Bekende namen zijn: Tignanello, Guado al Tasso en Solaia, evenals Chianti Classico Riserva Badia a Passignano. Boek een Antorini wijnproeverij met rondleiding door de wijnkelder, met mogelijk zelfs een olieproeverij, gevolgd door een lunch of diner in het gastronomische restaurant ter plaatse. Andere mogelijkheden zijn L'Osteria di Passignano of het veel eenvoudiger Trattoria della Fonte, in een boerderij in de buurt. Ben je op zoek naar een goed restaurant voor gezinnen of een eenvoudige pizza dan ga je best naar L'Antica Scuderia.


  Adres: Badia di Passignano
  Localita Badia a Passignano
  50028
  Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071278
  Web: www.osteriadipassignano.com

 • 6. Ballonvaart over de Chianti

  Als je de wijnlandgoederen even achter je wilt laten of op zoek bent naar het maken van romantische herinneringen, overweeg dan een schitterende ballonvaart over Chianti. Dit is een mooie ervaring voor zowel koppels als gezinnen. Vanuit een ballon krijg je een heel ander zicht over Toscane en deze magische uitzichten moeten natuurlijk ook op de foto.

  Waarschijnlijk begint de vaart boven de heuvels van Castellina in Chianti waar je de toren en het ommuurde middeleeuwse fort direct zal herkennen. Welke route de ballon echter precies zal volgen is natuurlijk pas bekend op de dag van vertrek: dit is helemaal afhankelijk van het weer en vooral van de wind. De ballon stijgt op vanaf Tavernelle Val di Pesa zodat je van de hoogtepunten van het zuidelijke Chianti kunt genieten. Denk hierbij aan Toscaanse kastelen en renaissance villa’s tot uitzichten op San Gimignano en de mooiste gehuchtjes en wijnlandschappen van Chianti. Het aanzicht van de zilverachtige olijfgaarden, wijngaarden en glooiende heuvels vergeet je niet snel meer. Op een heldere dag, mits de ballon hoog genoeg stijgt, kun je zelfs de ochtendzon zien weerspiegelen in de Middellandse Zee.

  De ballon stijgt op vanuit Tavarnelle Val di Pesa, wat in het westen van Chianti ligt en ten westen van Badia a Passignano, San Donato in Poggio en Panzano. De heteluchtballon stijgt over het algemeen vroeg in de ochtend op omdat het weer dan het meest gunstig is. Houd er echter rekening mee dat ballonvaarten nooit goedkoop zijn (ongeveer €250 per persoon in een mand voor vier tot tien personen), maar de ervaring is werkelijk onvergetelijk. Neem voor meer informatie contact op met Balloon in Tuscany, de beheerders of het consortium voor toerisme van Castellina, Associazione Amo Castellina in Chianti.


  Adres: https://www.balloonintuscany.com/en/chianti-balloon-flights/
  Tel: 055 8077940

 • 7. San Gimignano – het middeleeuwse Manhattan

  San Gimignano ligt op slechts 40km ten zuidwesten van Panzano wat het de reis absoluut waard maakt om een van de middeleeuwse wonderen van Toscane te verkennen. Met zijn spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden in deze regio, maar toch stijgt deze stad in alles boven de massa uit. San Gimignano is vanwege zijn mysterieuze middeleeuwse torens en muren een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van deze torenhoge torenwoningen, middeleeuwse-stijl, zorgde voor een onevenaarbare status. De met torens bezaaide skyline zorgt tevens voor een van de meest spectaculaire aanzichten van Toscane. In het verleden had de stad 72 torens, hier zijn er echter slechts nog 14 van overgebleven. Torenwoningen waren kasteelresidenties die zowel fungeerden als opslagruimtes als forten. In 1348 roeide de pest een groot deel van de plaatselijke bevolking uit waardoor San Gimignano voor eeuwenlang een slapende stad werd. Hierdoor lijkt het nog altijd of je in een middeleeuwse tijdcapsule bent beland, ondanks dat de stad vandaag de dag springlevend is. Het enige minpuntje is de overbevolking en de soms wat hoge prijzen, maar dat mag je er niet van weerhouden om je tussen de menigte te begeven.

  De torens op zich zijn een bezoek aan deze middeleeuwse tijdcapsule al meer dan waard. Maak echter tijdens je bezoek ook tijd voor de Torre Campatelli, een intrigerende torenwoning die je daadwerkelijk kunt bezoeken. Dit was namelijk ooit het huis van de laatste volgeling van een roemruchtige Florentijnse clan. Naast het middeleeuwse stadsgezicht, zijn kerken en openbare gebouwen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De beste voorbeelden hiervan zijn gelegen om het driehoekige plein Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Comunale, gelegen in het hart van de stad. De Palazzo Comunal staat, vanaf de dag dat Dante deze plaats voor een ambassadeursbezoek vanuit Florence bezocht, ook wel bekend als het verboden fort.

  Wandel voordat je de stad weer verlaat ook nog even langs de stadsmuren van La Rocca. Vanaf dit gedeeltelijk gerestaureerde fort uit de 14e-eeuw geniet je van uitzichten over de terrastuinen en olijfgaarden die omlaag kronkelen naar de wijngaarden van Vernaccia. De geschiedenis van deze beroemdste wijn van de stad is te traceren in de enoteca van het fort, ofwel de wijnproeverij. Via het toeristenbureau kun je zelfs een masterclass over de Vernaccia boeken. Als je voor een langere periode blijft en even aan de drukte wilt ontsnappen, dan kan dit tijdens een rustieke wandeling langs delen van de bedevaartsroute Via Francigena, buiten San Gimignano. Ook deze wandeling is het beste te boeken via het toeristenbureau. Bekijk onze volledige gids van San Gimignano voor meer informatie.


  Adres: Museo Vernaccia
  La Rocca
  via della Rocca
  San Gimignano
  Tel: 0577 941267
  Web: www.sangimignanomuseovernaccia.com

 • 8. Rocca delle Macie wijnproeverij of kookles

  Een charmante wijnroute omgeven door wijngaarden leidt vanaf het zuiden vanuit Panzano naar Castellina en Rocca delle Macie, wat op ongeveer 5km ten zuiden van Castellina ligt. Dit stellaire wijnlandgoed was een vervallen hoeve totdat de spaghettiwestern filmproducent Italo Zingarelli het in 1973 opknapte. Hij droomde er zijn hele leven al van om een eigen wijngaard te hebben in het hartje van Chianti Classico. Met Rocca delle Macie ging deze droom in vervulling. Het landgoed wordt nu beheerd door zijn jongste zoon Sergio die ook de huidige voorzitter is van Consorzio Vino Chianti Classico, ofwel het Chianti Classico Consortium. Dit jonge vooruitstrevende landgoed produceert de ‘best verkopende wijnen’ en de grond van 500-hectare ligt verspreid over 2 gebieden: vier Chianti wijnlandgoederen in Castellina en twee in het wijngebied van Morellino di Scansano. Naast de 200-hectare wijngaarden produceren ze ook een uitstekende olijfolie op olijfgaarden die 40-hectare groot zijn.

  Het landgoed Tenuta Le Macie is 93-hectare groot en ligt in het zuidwesten van Chianti. Het vormt het hart van het bedrijf en heeft de mooiste wijngaarden. De terrassen zijn voornamelijk beplant met Sangiovese-druiven, maar je vindt hier ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Colorino. Naast de gewaardeerde Chianti Classico wijnen heb je hier de mogelijkheid om een aantal IGT Super Tuscans te proeven. Veel wijnlandgoederen zijn erg op zichzelf gericht, maar Tenuta Le Macie gelooft juist in samenwerking met anderen om speciale wijnen te produceren, of het nu in San Gimignano of Orvieto is. Natuurlijk moet je tijdens je bezoek een van de beste Chianti Classico wijnen van het landgoed proberen. De wijnen hebben de fruitige smaak van zwarte bes en kersen. Kies voor de gewone wijnproeverij (van Chianti Classico of de Super Tuscans) of ga voor de uitgebreidere wijnproeverij van 3 uur waarbij je ook een diner met aansluitend een nagerecht en Vin Santo krijgt.

  Als alternatief kun je ook dineren in Ristorante Riserva di Fizzano, het restaurant van het landgoed. Als de gerechten je bevallen, is het ook mogelijk om een kookles te boeken met de inwonende chef Aldo. Typische gerechten die je hier leert koken zijn pici all’aglione (stompe pasta in knoflooksaus), pappa al pomodoro (dik brood en tomatensoep) en typische cantuccini amandelkoekjes.


  Adres: Rocca delle Macie
  Localita Le Macìe
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 732236/7321
  Web: www.roccadellemacie.com

 • 9. Het kunstrijke Florence

  Florence ligt op slechts 40 km van Panzano en is daarom ideaal voor een dagtocht. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

  Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

  Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) welke een heerlijk alternatief biedt voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

  Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.


  Web: www.firenzecard.it

 • 10. Dagtocht naar Siena

  Siena, welke het zuidelijke deel van de Chianti vormt, ligt op 35 km van Panzano wat het ideaal maakt voor magische dagtrip. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

  Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.


  Adres: Siena tourist office
  Spedale di Santa Maria della Scala
  Piazza Duomo
  Tel: 0577 280551
  Web: www.terresiena.it

 • Eten & Drinken

  De magen van Panzano behoren toe aan Dario Cecchini, een intelligente, excentrieke en beroemde slager. Geen bezoek aan Panzano is compleet zonder een bezoek aan ten minstens één van zijn restaurants (zie onze aanbevelingen hieronder). Ze zijn allemaal geclusterd rondom zijn beroemde slagerij.

  De heuvels rondom Panzano zijn bedekt met wijngaarden; veel van de wijngaarden zijn honderden jaren oud. Hoewel kastanje het traditionele hout van de regio was, wordt de Chianti-wijn nu meestal enkele maanden in eikenvaten bewaard. De kleinere vaten zijn bekend als barriques; de grotere als botti. Onze aanbevolen wijngaarden zijn te vinden in elk van de individuele Chianti-gidsen.

  En dit is maar een voorproefje van de Chianti. Bekijk onze aanbevelingen voor restaurants hieronder en ook onze andere gidsen voor de beste steden en dorpen in Chianti, die allemaal op ons Bestemmingsoverzicht staan.

 • Dario Doc

  Dario Doc is de goedkopere, snellere, en flexibelere zusterherberg van de nog vlezigere L’Officina della Bistecca. Deze plek is goed voor een vluchtige lunch maar is 's avonds gesloten. Dario Doc is vernoemd naar de legendarische eigenaar, die zichzelf "een achtste generatie slager van top tot teen noemt". Rundvlees is hier koning, maar Toscaanse vegetarische gerechten zijn uiteraard ook beschikbaar. Wat betreft het vlees, kies voor de quarterpounder hamburger of de Chianti sushi, een slimme variatie op rundvlees tartaar, of de gebakken aardappel gegarneerd met reuzel. De huiswijn is eenvoudig maar inclusief – maar je kunt ook je eigen wijn gratis meenemen.


  Adres: Via XX Luglio 11
  50022
  Panzano in Chianti
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • L’Officina della Bistecca

  De naam zegt het al: deze plek is de droom van elke vleesliefhebber en de tempel van de Florentijnse T-Bone steak. Hoewel dit niet voor bangeriken geldt, is dit Toscaanse steakhouse een onvergetelijke ervaring en een plek die geliefd is bij de beste Italiaanse chef-koks. Hier is de slager Dario Cecchini de lokale legende. Voor diners zit je aan een lange, gemeenschappelijke tafel en smul je van een vleesfeest, bereid op een open grill. Dit bevat een sappige 7 cm dikke steak. Het uitgebreide vaste menu (gespecificeerd online) kost €50 (er is ook een vegetarische versie beschikbaar), inclusief wijn, koffie en grappa, en heeft twee inloopmomenten, om 20:00 uur voor het diner of om 13:00 uur voor de lunch. Het is het beste om vooraf te reserveren.


  Adres: Via XX Luglio 11
  50022
  Panzano in Chianti
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • Solociccia

  De naam licht al een tipje van de sluier op: Solociccia betekent in het Italiaans "alleen vlees". Deze droom van vleesliefhebbers is één van de drie restaurants van Dario Cecchini, de meest gevierde slager van Toscane. Het concept hier is om van "neus-naar-staart te eten" en een verscheidenheid aan vleesgerechten te bieden die verder gaan dan de klassieke T-Bone steak. Net als bij L’Officina della Bistecca zijn er ook vegetarische opties en vaste inloopmomenten, in dit geval om 13.00, 19.00 en 21.00 uur. Er is een vast 5-gangenmenu voor €30 (kinderen onder de tien jaar betalen de helft). Het is het beste om vooraf te reserveren.


  Adres: Via Chiantigiana 5
  (Entrance via XX Luglio 11)
  50022
  Panzano in Chianti
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • L’Enoteca ll Cardo

  Deze elegante wijnbar is een etalage voor de wijnproducenten van Panzano, maar fungeert ook als bistro- en theehuis. Kom binnen en proef lokale wijnen met inventieve salades of een plaat van gezouten vleeswaren en kazen, zoals crostini met Pecorino en peer. Stop hier even voor koffie en gebak of, ter complete afwisseling, proef de bieren, inclusief enkele die gemaakt zijn door Toscaanse brouwerijen.


  Adres: Piazza Bucciarelli 50
  50022
  Panzano in Chianti
  Tel: 055 852907

 • L’Osteria Le Panzanelle

  Dit etablissement is gelegen aan de weg tussen Radda en Panzano en biedt een uitstekende plek voor huisgemaakte Toscaanse gerechten. Met zijn witgekalkte muren is het een pretentieloze maar uiterst betrouwbare landelijke trattoria. Ga hierheen voor huisgemaakte gerechten, vriendelijke service, een klein maar seizoensgebonden menu en de uitgebreide Toscaanse wijnkaart. Geniet van gebraden konijn, de pompoenravioli of een pasta in een zwijnensaus en eindig met de panna cotta of de zelfgemaakte, knapperige cantuccini koekjes, idealiter ondergedompeld in Vin Santo.


  Adres: Localita Lucarelli
  53017
  Radda in Chianti
  Tel: 0577 733511
  Web: www.lepanzanelle.it

 • L’Antica Scuderia

  Net ten noorden van Panzano ligt Badia a Passignano, met zijn benedictijnse abdij en wijngaard van Antinori. Foodies worden hier verwend met ruime keuzemogelijkheden. Als je liever geen bezoek brengt aan de duurdere, met een Michelin-ster bekroonde Antinori gastrodome, probeer dan deze elegante, zomerse plek onder de pergola, met uitzicht op de wijngaarden. Het restaurant is gevestigd in een voormalige halteplaats voor passerende ridders. De keuken is modern Toscaans, inclusief Toscaanse crostini, lamsvlees met gevulde artisjokken, of wild in de vorm van hazen, fazanten en everzwijnen. Gegrild vlees staat veel op het menu, inclusief T-Bone steak. Prijzen variëren van gemiddeld tot hoog, ook afhankelijk van de wijnselectie. Goede, goedkope pizza's worden eveneens aangeboden op deze kindvriendelijke plek. Je kunt achteraf ook nog altijd Antinori-wijnen inslaan.


  Adres: Via di Passignano 17
  Localita Badia a Passignano,
  50028
  Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071623
  Web: www.ristorolanticascuderia.it

 • La Trattoria della Fonte

  Net ten noorden van Badia a Passignano ligt deze informele, door Antinori beheerde herberg die aansluit op het naburige gastronomische restaurant van de wijndynastie, L’Osteria di Passignano. Hier is de sfeer informeel, met een degelijk Toscaans en gemiddeld geprijsd menu dat past bij de landelijke omgeving. Typische gerechten zijn Pienza-kazen, Toscaanse vleeswaren, Florentijnse T-Bone steak en de typische crostini. Dit gezegd hebbende, de bijbehorende Antinori-wijnen kunnen net zo bescheiden of prachtig zijn als gewenst. Als je verliefd bent geworden op de omgeving, overweeg dan een kookcursus op het terrein.


  Adres: Via Santa Maria Macerata
  50026 Montefiridolfo
  San Casciano in Val di Pesa
  Tel: 41055 8244700
  Web: www.fontedeimedici.com

 • Winkelen

  Winkelen is vrij beperkt, maar nog steeds een aangename ervaring in Panzano, vooral voor voedingsmiddelen afkomstig uit de Chiant, en natuurlijk voor gezouten vleeswaren. De markt op zondagochtend verkoopt alles, van fruit en groenten tot kaas, gebraden kip, schoenen en kleding. Voor meer keuzemogelijkheden ga je naar het naburige Greve.

 • L'Accademia del Buon Gusto

  Dit is een wijnwinkel die zich onderscheidt dankzij de vermakelijke en uitbundige eigenaar. Het gevoel dat je hier krijgt is er een van een vriend ontmoeten die zich hartstochtelijk bekommert om zowel wijn als Toscane en zijn kennis hierover wil delen. De meertalige Stefano Salvadori is een gracieuze, ouderwetse gastheer die entertaint en informeert over het wijnwonderland dat de Chianti is. Stefano biedt gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn, terwijl hij ook lyrisch vertelt over de Chianti-wijnen, Slow Food, het Toscaanse leven, tradities, kunst, politiek, het universum en eigenlijk alles. De wijnwinkel wordt niet bij toeval ‘De Academie voor Goede Smaak’' genoemd. Bezoekers verlaten deze winkel vol nieuwe informatie en meestal beladen met zowel wijn als nieuwe kennis.


  Adres: Piazza Riscasoli 7
  50022
  Panzano in Chianti
  Tel: 055 856 0159
  Web: www.accademiadelbuongusto.com

 • Il Forno Castellacci

  Deze bakkerij produceert een goed assortiment koekjes. Het meest bekend zijn de cantucci van Panzano. Deze cantucci bevatten de klassieke versie van de knapperige amandelkoekjes maar ook andere varianten, waaronder koekjes gemaakt met pistache, koffie of chocolade.


  Adres: Via Giovanni da Verrazzano 27
  50022
  Panzano in Chianti

 • Il Birrificcio Math

  Shop voor smakelijke bieren, om even iets anders dan wijn te proeven, in het naburige San Donato. De bieren variëren van de lichte Blanche tot bieren in Belgische stijl, allen ambachtelijk en lokaal gebrouwen. Probeer ook eens het bier met de vermakelijk naam ‘Alky Donkey’ (Drankzuchtige Ezel).


  Adres: Via Senese 148
  San Donato in Poggio
  Tavernelle Val di Pesa
  50028
  Tel: (+39) 338 4584387
  Web: www.birrificiomath.com

 • La Bottega di Passignano

  In de oude abdij van Badia a Passignano, net ten noordwesten van Panzano, kun je een wijnproeverij bijwonen en diverse Antinori-producten kopen, zoals de olijfolie van de wijndynastie. De Bottega is een etalage voor de Antinori-wijnen, als ook voor exclusieve levensmiddelen van Procacci, de beroemde delicatessenzaak van Florence die nu eigendom is van de Antinori. Lekkere souvenirs zijn Procacci-jams en truffeldelicatessen. Je kunt ook wijnen van verschillende Antinori landgoederen proeven en kopen, van stevige Chianti Classico wijnen tot geprezen dure Super Tuscans.


  Adres: Via di Passignano 33
  Badia a Passignano
  Localita Badia di Passignano
  50028
  Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071278
  Web: www.osteriadipassignano.com

 • Luxe designerwinkels

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.


  Adres: The Mall, Via Europa 8
  50066
  Leccio Reggello
  Tel: 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • Parkeren

  Er is gratis parkeergelegenheid wanneer je Panzano binnenkomt, deze leidt rechtstreeks naar het centro storico (het middeleeuwse centrum). Panzano is eenvoudiger te bereiken wanneer je vanuit het noorden komt, vanuit Greve of Florence. Vanuit deze route zie je zowel het aantrekkelijke moderne plein Piazza Gastone Bucciarelli als de vele winkeltjes en restaurants die grenzen aan de naastgelegen steegjes.

  Komend vanuit Florence volg je de weg Chiantigiana (SR 222) terwijl deze slingert rond Strada in Chianti en Greve. Deze leidt naar het aantrekkelijke plein Piazza Gastone Bucciarelli in het hart van het dorp. Als je een kilometer verder rijdt en de Via della Conca d'Oro inslaat, vind je voldoende openbare parkeergelegenheid met gemakkelijke toegang tot het middeleeuwse deel van Panzano .

  Komend vanuit van Siena neem je de SR222 en volg je de borden naar Castellina in Chianti en Greve. De Via della Conca d'Oro bevindt zich aan de linkerkant en wordt aangegeven door blauwe parkeerborden. Deze parkeerplaats leidt je rechtstreeks naar het centro storico. Als je dichter bij het Piazza Gastone Bucciarelli wilt parkeren, is parkeergelegenheid zeer beperkt, dus dit is minder aan te raden.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena. Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen, inclusief Greve, Panzano, Radda, Gaiole en Castelnuovo Beradenga.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Openbaar Vervoer

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder naar Panzano en Castellina. Het ligt op ongeveer 20 km van Greve. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of verlaat Siena en neem dan de SR2 die overgaat in de SR222 tot aan Castellina in Chianti.

  Privé tour: de Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.

  Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Regelmatige buslijnen verbinden tevens Panzano en Greve (Piazza Trento) met een reisduur van 15 minuten. Daarnaast is er een verbinding tussen Siena en Castellina: een Tiemme- busdienst (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag