7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Perugia

De nevelige heuvels, de magische lichtkwaliteit en sfeer van spiritualiteit helpen Umbrië om zich onderscheiden, tezamen met zijn betoverende hoofdstad Perugia. Kosmopolitisch, kunstzinnig, erfgoedgericht maar ook vooruitstrevend: Perugia is een heerlijke kennismaking met de regio, met makkelijke uitstapjes naar Assisi, Gubbio en het meer van Trasimeno. Vergeleken met Florence voelt Perugia echter een stuk minder toeristisch aan.

Umbrië werd vaak overschaduwd door Toscane, maar is minstens net zo mooi als zijn grotere buur. Neem het glooiende landschap in je op, met de heuvelstadjes die er al sinds mensenheugenis lijken te zijn. Dat is geen illusie: sommige werden opgericht door de Etrusken en later opgedragen aan de middeleeuwse heiligen. Ook al voelt Perugia meer wereldlijk aan dan de meeste plekken in de regio, Umbrië is de wieg van het westerse monnikendom, met de geboorteplaats van de heilige Sint Benedictus in Norcia. Naast de toeristische hotspot Assisi beschikt de regio over een bijna perfecte balans tussen duurzaam toerisme en een authentieke manier van leven.

Perugia

Top Tien Dingen om te Doen

Perugia is zowel de hoofdstad van Umbrië als het perfecte beginpunt voor het verkennen van de regio. Van kunstgalerieën bezoeken en mensen bekijken op middeleeuwse pleinen tot aan het genieten van chocolade ‘kusjes’ (baci), Perugia heeft veel te bieden. De regionale hoofdstad is tevens een geweldige uitvalsbasis voor het ontdekken van verschillende andere mooie steden van Umbrië. Voor dagtrips zijn onze topaanbevelingen het spirituele Assisi, het meer van Trasimeno en Gubbio; een middeleeuwse stad in miniatuur – met alle hoogtepunten uitgebreid beschreven in onze Top Tien-gids.

Lees verder

Winkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer

Chocolade uit Perugia is wereldberoemd, voornamelijk in de vorm van ‘Il Bacio Perugina’, de zogenaamde ‘Perugiaanse kus’. Deze chocolaatjes werden in 1922 uitgevonden na een tekort aan donkere chocolade, wat door Luisa Spangoli inspireerde om hazelnoot toe te voegen aan haar chocolade. De rest is geschiedenis voor het Perugiaanse merk.
Eurochocolate, het tiendaagse chocoladefestival in oktober, maakt Perugia een heerlijke plek voor alle chocoladeliefhebbers.

Lees verder

Eten & Drinken

Hoewel de keuken van Perugia, de hoofdstad van Umbrië, beslist regionaal is, zorgt het hoge percentage aan buitenlandse studenten en bezoekers voor een knipoog naar internationale smaken. De aanwezigheid van zoveel studenten helpt de restaurantprijzen laag te houden en maakt de sfeer soms wat informeler.

Samen met Umbrisch gebarbecued of geroosterd vlees, staat wellicht ook zoetwatervis uit het nabijgelegen meer van Trasimeno op het menu. De nabijheid van Norcia, geroemd om zijn Umbrische charcuterie, betekent dat vleeswaren als antipasti niet op het menu zullen ontbreken, van mortadella tot capocollo-salami. Net als in Toscane wordt ook hier het Chianina-vee geprezen, dus dit sappige vlees zal zeker aanwezig zijn, evenals wildzwijn, hert en aan het spit geroosterde porchetta.

Aangezien dit ‘het groene hart van Italië’ is, maakt de lokale keuken volop gebruik van truffels, wilde bieten, wilde asperges en wilde paddenstoelen, samen met de gewilde Umbrische olijfolie, kruiden en peulvruchten. Spelt uit Spoleto, linzen en zwarte truffel uit Norcia, bonen uit Foligno en saffraan uit Citta del Pieve vinden hun weg naar deze hartige gerechten. Net als in Toscane zijn ook hier de gerechten seizoensgebonden, met asperge-risotto die de lente inluidt en truffelpasta voor in de herfst. Probeer de specialiteitsbroden, een verfrissend alternatief voor de Toscaanse flauwheid. Umbrisch brood is veel gevarieerder en varieert van brustengo, in olie gefrituurd brood met spek of rozemarijn, tot pan caciato, gemaakt met pecorino-kaas en walnoten. Umbrische wijnen zijn een stuk minder bekend dan hun Toscaanse rivalen maar leveren een goede variëteit en waar voor je geld.

Lees verder
Aanvraagformulier