Volterra
Veel Toscaanse stadjes zijn authentiek middeleeuws, net als Volterra. Deze hedendaagse stad is prachtig, minder toeristisch dan San Gimignano, Cortona of Pienza maar minstens net zo betoverend. Het is een authentieke, middeleeuwse stad met een Etruskische ontvankelijkheid. Volterra ligt op een majestueuze, winderige heuvelrug die uitkijkt over de Sienese heuvels en blijft de meest Etruskische van alle Toscaanse steden. Tussen de 8e en 14e eeuw voor Christus bloeide Etruria Propria als een confederatie van 12 stadsstaten in Centraal-Italië. Enigmatisch Volterra begon als de Etruskische stadsstaat Velathri maar werd in de 4e eeuw voor Christus de belangrijke Romeinse gemeente Volterra. Verwijder de bovenste laag van het oppervlak van Volterra en ontdek de Etruskische geest eronder. Verwacht tempelmuren gerecycled als Romeinse gebouwen en eeuwenoude opschriften gegraveerd in renaissancepaleizen. Wandelend rondom de verdedigingsmuren zie je uitzichten over deze veelgelaagde middeleeuwse stad met zijn Romeinse en Etruskische muren en het uitgestrekte landschap eronder.
Informatie over Volterra
Top Tien Dingen om te Doen - Volterra
Volterra is een archetypisch Toscaans stadje – voordat toerisme het overnam. Geniet van de relatieve rust om het Etruskische, Romeinse en middeleeuwse erfgoed te ontdekken, voordat je op zoek gaat naar lokaal-geproduceerde albast of gaat dineren in een Etruskische kelder.
Lees verderEten & Drinken
De lokale keuken van Volterra is een hartige variant op de klassieke Toscaanse keuken. Kijk uit naar de zuppa volterrana, een stevige soep van groenten en brood, of trippa alla volterrana (pens gekookt met tomaat, worst en kruiden). Pasta wordt vaak gemaakt van organisch, lokaal meel en wordt doorgaans geserveerd als pappardelle di lepre (pastalinten in haassaus) of met everzwijn (cinghiale). Andere pastagerechten komen met eekhoorntjesbrood (porcini) of met witte Marzuolo-truffels. Probeer, vanwege het Etruskische erfgoed van de stad en de oude obsessie met de stad van de doden, zeker de morbide-klinkende amandelkoekjes genaamd ossi di morto, ‘botten van de doden’.
Lees verderWinkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer
Het bewerken van albast is Volterra’s uitzonderlijke ambacht. Winkel in één van de albasten showrooms van de grotere bedrijven of bezoek een traditionele albasten ambachtsman in zijn krappe werkplaats. Het plezier dat je beleeft aan het kopen van albast in Volterra schuilt in de manier waarop de technieken die vandaag de dag worden toegepast overeenkomen met de technieken die gebruikt werden in de Etruskische tijd. Een bezoek aan een albaster werkplaats zal dit punt bewijzen. Zelfs het gereedschap lijkt erg op dat wat gebruikt werd in de Etruskische tijd. Tegenwoordig kunnen albastwerkers gemakkelijk de technieken begrijpen die voor grafurnen gebruikt werden door de Etruskische meesters, omdat hun prehistorische middelen vrijwel hetzelfde waren als de gereedschappen die vandaag de dag op de werkbank liggen. De prijzen zijn afhankelijk van de soort, kleur en nerf van het albast, met kleuren variërend van roomwit tot donkergeel.
Lees verder