Login


San Donato in Poggio

 • San Donato in Poggio ligt op een van de mooiste plekken van de Chianti. Het middeleeuwse dorp op de heuvel domineert de heuvelrug die de Val di Pesa van de Val d'Elsa scheidt en biedt uitzicht op olijfgaarden en met wijngaarden bedekte heuvels. Dit ommuurde stenen gehuchtje ligt verscholen tussen zijn middeleeuwse vestingwerken. Ondanks dat er slechts delen uit die tijd bewaard zijn gebleven, waaronder twee poorten, blijft het stratenplan toch middeleeuws aandoen. Een overgebleven uitkijktoren aan de westelijke rand van dit gehuchtje leidt naar een klokkentoren en het sfeervolle hoofdplein met onder meer de gotische kerk van Santa Maria della Neve en een achthoekige put. Gezien zijn positie als pion in de langlopende gevechten tussen Siena en Florence, was San Donato vaak afhankelijk van deze put om te overleven. De Florentijns-Romaanse kerk van San Donato staat bij de Porta Senese, de Sienese poort, een herinnering dat middeleeuwse vredesverdragen tussen Siena en Florence tweemaal werden ondertekend in deze voormalige citadel.

 • Top dingen om te doen

  San Donato in Poggio is een charmante uitvalsbasis voor activiteiten, variërend van het bezoeken van abdijen en villa’s tot het verkennen van wijngaarden tijdens een Vespa-tour. Naast het ontdekken van enkele van de mooiste wijngaarden van de Chianti, kun je leren hoe je je eigen wijn kunt mengen. Wandelen door de wijngaarden is daarentegen een andere verleidelijke optie. Terwijl magische ballonvaarten mogelijk zijn vanaf het naburige Tavernelle Val di Pesa. Wanneer je van cultuur houdt, overweeg dan dagtrips naar San Gimignano, Florence of zelfs Siena.

 • 1. Wijngaarden op de Vespa

  Heb je even geen zin in musea en Madonna’s? Stap dan op een Vespa en begeef je richting de wijn producerende heuvels. Deze glooiende heuvels staan vol met donkergroene olijfgaarden die een zilveren glans krijgen onder de zon. Chiantishire ligt tussen de heuvels van Florence en Siena en is het ideale gebied om op een Vespa of op een vintage scooter te ontdekken: je rijdt hier langs olijfgaarden, cipressen, wijngaarden en villatuinen. Voor een typische Vespa tour volg je de Chianti-route waarbij je onderweg geniet van een rustieke lunch op een wijnlandgoed. Laat hier een volle rode wijn een heerlijke Toscaanse antipasti complimenteren. En als je iets te veel van de Chianti wijntjes geniet, dan kun je zelfs bij een gids achterop. Iconisch en volkomen Italiaans, de Vespa scooter is een leuke en authentieke manier om Toscane te ontdekken.

  De scooters zijn vrolijk, kleurrijk en gemakkelijk te berijden. Bij Tuscany Scooter Rental in Radda in Chianti heb je keuze uit Piaggio-scooters, rode Vespa’s en zelfs vintage scooters met een zijspan. Dit is de enige plek waar je een Vespa kunt huren in het wijngebied van Chianti en het ligt slechts 13 km ten noordwesten van Castagnoli. Zolang je binnen een redelijke afstand van het verhuurbedrijf bent, kun je zelfs een deur-tot-deur ophaalservice boeken. Het behulpzame personeel spreekt Italiaans, Engels en Frans en helpt graag met het maken van een routebeschrijving.

  Verdeel de route die je wilt volgen over een aantal dagen. Heerlijk verscheurd tussen traditie en creativiteit, een beetje net als de Toscanen zelf, is er bij wijnproductie plaats voor zowel origine als persoonlijkheid. Als je geïnteresseerd bent in de voorname landgoederen van kastelen, abdijen en villa’s, dan heb je hier keuze genoeg. Probeer in het noorden de abdij van Badia a Coltibuono, of het grote landgoed van Castello di Brolio in het zuiden (beiden hieronder nader beschreven).

  Bezoek ook een aantal van de kleinere wijngaarden waar vaak een meer praktijkgerichte sfeer hangt dan bij de grotere Toscaanse landgoederen. In de buurt van Lecchi in Chianti ligt het knusse familiebedrijf Azienda Agricola Casanuova di Ama, waar ze naast wijn ook olie maken. De rondleiding wordt wellicht gegeven door de eigenaar Daniela en is inclusief een lichte lunch. De Wijngaard Castello di Ama bevindt zich ook in de buurt van Lecchi en hier krijg je bovendien een rondleiding langs hedendaagse kunst en beeldhouwwerken. Iets zuidelijker, net wat dichter bij Vagliagli, liggen de wijngaarden Dievole en Castello di Selvole waarvan de restaurants aanbevolen worden.

 • 2. Een wandeling, wijnproeverij en vlezig feest in Panzano

  Panzano is de plek waar je moet zijn als je een passie hebt voor het Toscaanse vlees, waaronder de Florentijnse T-Bone steak. Als het op eten aankomt dan behoort deze Toscaanse bastion toe aan Dario Cecchini, een intelligente, excentrieke en beroemde slager met een mini-imperium in dit gebied. Niemand kan zo goed omgaan met een bloedig hakmes als Dario tegelijkertijd ook nog Dante reciteren. Deels slager en deels showman, zo houdt Dario zijn gasten zowel bezig als overvoed.

  Prikkel je eetlust door langs de muren te slenteren en het platteland van de Chianti te bewonderen. Restaurants langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti. Ga voor de lunch naar de L’Accademia del Buon Gusto voor een wijnproeverij met een van de kleurrijkste figuren van Toscane. Stefano Salvadori is een gracieuze, ouderwetse gastheer die gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn biedt, terwijl hij ondertussen steeds lyrischer begint te praten over de Chianti-wijnen. Ga er maar vanuit dat je hier zowel geïnformeerd, geamuseerd als mogelijk overladen met wijn weer zal vertrekken.

  Het met cafés omzoomde hoofdplein is de plek om de sfeer van een klein stadje in je op te nemen en een smaakvolle lunch te nuttigen. Met verschillende restaurants in de stad, allemaal gecentreerd rondom zijn beroemde slager, handelt Cecchini er nog steeds lustig op los. De restaurants zijn redelijk geprijsd, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je in een toeristische val trapt. Deze succesvolle formule spreekt de meeste bezoekers aan, net als de gezelligheid en de showbizz-kant. De T-Bone steak heeft duidelijk de overhand, althans in L’Officina della Bistecca. Voor elke Toscaanse liefhebber van biefstuk is de bistecca alla fiorentina - een enorm, zachte T-Bone steak, gegrild boven een open vuur en gekruid met niets meer dan gemalen peper, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, zeer rauw (rare) geserveerd - de ultieme biefstuk. Houd in gedachten dat er ook voor vegetariërs meer dan genoeg keuze is: er zijn goede vleesvrije menu's voor mensen met een meer gevoelig karakter. Basis wijn is bij de prijs inbegrepen, maar je kunt ook je eigen wijn meenemen.

  Verbrand na de lunch de calorieën tijdens een wandeling naar de Pieve di San Leonino, Panzano's mooiste kerk, gelegen op een heuvel net buiten Panzano. Binnen de Romaanse pieve bevinden zich kostbare kunstwerken, waaronder della Robbia terracotta tabernakels en een middeleeuwse drieluik van de Maagd en het Kind.


  Adres: Via XX Luglio, 11, 50022 Panzano In Chianti (Fi)
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • 3. Badia di Passignano - abdij en de Antinori wijngaard per privétour

  Net ten noorden van San Donato ligt Badia a Passignano, een mysterieus gehuchtje met als middelpunt een benedictijns klooster. Bekend als Badia di Passignano werd het in 1049 gesticht door de Vallombrosa orde, maar vandaag de dag is het even beroemd als de wijngaard die eigendom is van de Antinori wijnbaronnen. Als je je wilt onderdompelen in een ontspannen wijnproeverij, abdijbezoek en diner, overweeg dan om het rijden over te laten aan Daniele Mogni van de Chianti Taxi. Een aangepaste route kan worden gemaakt, waarbij je verschillende andere en minder bekende landgoederen kunt bezoeken. Maak er een volledige dag van door deze helemaal naar eigen smaak aan te passen, met een bezoek aan een Pecorino-boerderij, olijfoliemolen of met de hand beschilderde keramiek workshops. Laat de logistiek over aan een echte inwoner van Chianti.

  Badia di Passignano kan natuurlijk ook worden bereikt zonder taxi. Rondom vind je allemaal wijngaarden die behoren tot de Chianti landgoederen van Antinori. Dit bijzondere wijnlandgoed van Antinori bevat wijngaarden van Sangiovese-druiven en olijfgaarden. Deze Florentijnse wijndynastie brengt de 'nectar van de goden’ in Toscane al sinds 1385 aan de man. Voordat je aan de wijn gaat, breng wat tijd door in de versterkte abdij waar de grote Galileo Galilei les gaf in de 16 e-eeuw. Boek een rondleiding gegeven door een van de nog op een hand te tellen overgebleven Vallombrosa monniken om een ​​refter te bewonderen die is versierd met een prachtig gerestaureerd Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio.

  Als er meer aardse zorgen in je opkomen, kan de abdij je hierbij ook ondersteunen. Het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Antinori beslaat een deel van de gewelfde abdij, met de zogenaamde 'historische kelders' die zich direct onder de abdij bevinden. Op het landgoed kun je Antinori signature-wijnen proeven, of dit nu Chianti Classico-wijnen of Super Tuscans zijn. Beroemde namen zijn Tignanello, Guado al Tasso en Solaia, evenals de Chianti Classico Riserva Badia a Passignano. Boek een Antinori wijnproeverij en een rondleiding door de kelder, mogelijk zelfs een olieproeverij, gevolgd door een lunch of diner in het gastronomische restaurant van het hotel. L'Osteria di Passignano of hun veel eenvoudiger Trattoria della Fonte in een nabijgelegen boerderij. Daarnaast is L'Antica Scuderia de beste optie om te dineren voor gezinnen of voor iedereen die op zoek is naar een pizza.

  Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & http://www.chiantitaxi.com
  Deze betrouwbare in Panzano gevestigde transportservice biedt dagvullende privérondleidingen door de Chianti.

  Badia di Passignano (abdij van Passignano): T: 055 8072341 (Engels); 055 8071171 (Italiaans)

  Landgoed van Antinori Passignano: T: 055 8071278 & http://www.osteriadipassignano.com & http://www.antinori.it

  Badia di Passignano, Localita Badia a Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa

 • 4. Ballonvaart over de Chianti

  Als je de wijnlandgoederen even achter je wilt laten of op zoek bent naar het maken van romantische herinneringen, overweeg dan een schitterende ballonvaart over Chianti. Dit is een mooie ervaring voor zowel koppels als gezinnen. Vanuit een ballon krijg je een heel ander zicht over Toscane en deze magische uitzichten moeten natuurlijk ook op de foto.

  Zeer waarschijnlijk zal je vliegen boven de heuvels rond San Donato of Castellina in Chianti en zal je de toren en het ommuurde middeleeuwse fort van Castelinna direct herkennen. Welke route de ballon echter precies zal volgen is natuurlijk pas bekend op de dag van vertrek: dit is helemaal afhankelijk van het weer en vooral van de wind. De ballon stijgt op vanaf Tavernelle Val di Pesa zodat je van de hoogtepunten van het zuidelijke Chianti kunt genieten. Denk hierbij aan Toscaanse kastelen en renaissance villa’s tot uitzichten op San Gimignano en de mooiste gehuchtjes en wijnlandschappen van Chianti. Het aanzicht van de zilverachtige olijfgaarden, wijngaarden en glooiende heuvels vergeet je niet snel meer. Op een heldere dag, mits de ballon hoog genoeg stijgt, kun je zelfs de ochtendzon zien weerspiegelen in de Middellandse Zee.

  De ballon stijgt op vanuit Tavarnelle Val di Pesa, wat in het westen van Chianti ligt en ten westen van Badia a Passignano, San Donato in Poggio en Panzano. De heteluchtballon stijgt over het algemeen vroeg in de ochtend op omdat het weer dan het meest gunstig is. Houd er echter rekening mee dat ballonvaarten nooit goedkoop zijn (ongeveer €250 per persoon in een mand voor vier tot tien personen), maar de ervaring is werkelijk onvergetelijk. Neem voor meer informatie contact op met Balloon in Tuscany, de beheerders of het consortium voor toerisme van Castellina, Associazione Amo Castellina in Chianti.


  Tel: 055 8077940
  Web: https://www.balloonintuscany.com/en/chianti-balloon-flights/

 • 5. Een rit naar Greve en een landelijke wandeling naar Montefioralle

  Geniet 's ochtends van een schilderachtige rit naar Greve, de hoofdstad van de Florentijnse Chianti, en begeef je na een wandeling door het centrum van de stad richting de heuvels voor een korte klim naar het middeleeuwse Montefioralle. Dwaal in Greve rond het Piazza Matteotti, het centrale plein. Werp een blik op het neo-renaissance stadhuis, het Palazzo del Comune en de parochiekerk van Santa Croce met zijn neo-klassieke gevel. Kom ook nog even binnen bij Bistro Falorni (Piazza Matteotti 71) voor een welkomstglas Chianti Classico ter voorbereiding op je wandeling. Wijn is big business in Greve en dat is het al eeuwenlang.

  Gelegen op een heuvel net buiten Greve ligt het middeleeuwse Montefioralle, een kleine, ommuurde ‘borgo’. Deze verborgen schat ligt op slechts vijf minuten rijden ten westen van Greve, maar is ook te bereiken via een heerlijke wandeling. Vanaf Greve is het een korte, steile maar lonende wandeling van 2 km die eindigt in een prachtig uitzicht. Begin op de Via San Francesco bij de Via Roma. De kronkelige route leidt naar de ommuurde nederzetting, wat ooit het feodale kasteel was. Hoewel niet langer een militaire buitenpost, is Montefioralle nog steeds versterkt. De muren waren ooit achthoekig, begrensd door vier poorten, waarvan delen zijn behouden.

  Als we terugkijken in de Toscaanse geschiedenis behoorde het dorp toe aan de families Ricasoli, Benci, Gherardini en Vespucci. Het dorp was de geboorteplaats van Amerigo Vespucci (1415-1512), die de route van Columbus naar Amerika volgde. Het voorouderlijk huis van de ontdekkingsreiziger ligt aan de hoofdstraat en wordt aangegeven door zijn wapen, waarin een wesp is verwerkt. Dwaal door smalle steegjes en geheime gangen langs goed bewaard gebleven stenen huizen. Het dorp wordt bekroond door de kerk van Santo Stefano, maar je kunt ook genieten van panoramische uitzichten in de plaatselijke herbergen.

  Als je geen picknickproviand hebt meegebracht vanuit Greve, stop dan voor de lunch in een Montefioralle herberg, zoals het romantische La Castellana of de eenvoudigere La Taverna del Guerrino. La Taverna is een Slow Food herberg en maar ziet er eerder uit als een "gat-in-de-muur", desondanks is het gezegend met een panoramisch terras. Typische gerechten zijn Toscaanse grillschotels (bereid op een houtgestookte grill) en pastamaaltijden. De beste seizoensgebonden pastaschotels zijn tagliatelle al cinghiale (met wild zwijn), tagliatelle al tartufo fresco (met verse truffels) en tagliatelle ai funghi porcini freschi (met vers eekhoorntjesbrood). Of geniet van een late lunch in Bistro Falorni op het centrale plein in Greve.


  Adres: La Taverna del Guerrino,
  Via di Montefioralle Centro 39,
  Localita Montefioralle,
  50022
  Greve in Chianti
  Tel: 055 853106
  Web: https://www.ilguerrino.com/

 • 6. Vignamaggio - Renaissance villa-landgoed en tuinen

  Dit renaissance villa-landgoed van Vignamaggio is verbonden met prachtige kunst. Gelegen ten oosten van San Donato, was het wijnlandgoed mooi genoeg om te schitteren als filmset, in het op Shakespeare gebaseerde Much Ado About Nothing. De romantische villa heerst over zijn Italiaanse tuinen en met wijnranken begroeide heuvels. Het serene landschap zou Leonardo da Vinci hebben geïnspireerd. Het kasteel werd in de 14e-eeuw verbouwd tot een patriciërs villa en behoorde toe aan de Florentijnse familie Gherardini. Mona Lisa Gherardini, beter bekend als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, trouwde in deze familie in de 14e-eeuw. De villa heeft een gekanteelde toren, 16e-eeuwse kraaggewelven en een binnenplaats, terwijl de top van de toren is gerenoveerd in neogotische stijl.

  Rondom de prachtige renaissance villa bevindt zich de tenuta, een befaamd wijndomein van 65 hectare en een van de oudste in Toscane, daterend uit 1404. De bekroonde wijnen variëren van de Chianti Classico en trendy Super Tuscans tot frisse Rosé, Cabernet Franc, Vin Santo en grappa. Boomgaarden, kruidentuinen, korenvelden en 30 hectare aan olijfgaarden weerspiegelen de toewijding van het landgoed aan biodiversiteit. De villa beschikt over Italiaanse, renaissancestijl tuinen, compleet met cipressen, gesnoeide parterres en met rozen gedrapeerde beeldhouwwerken. De Franse eigenaar en architect Patrice Taravella heeft onlangs het terrein opgeknapt met boomgaarden, klassieke fonteinen en pergola's.

  Vignamaggio biedt nu ook tuin- en kelderrondleidingen, evenals een gratis wijnproeverij. Het ‘van boerderij tot bord’ Ristorante Mona Lisa houdt in dat veel van de ingrediënten voor de gerechten afkomstig zijn van het omliggende biologische landgoed. Er zijn wijnarrangementen voor lunches verkrijgbaar, evenals rondleidingen door het landgoed, die eindigen met een diner bij zonsondergang. Het seizoensgebonden menu bestaat uit Toscaanse producten, van plantaardige schotels besprenkeld met zelf geproduceerde olijfolie tot pasta met pistache en munt-pesto uit eigen tuin. Het varkensvlees en gezouten vlees komt van de vrolijke groep cinta senese varkens van het landgoed.


  Adres: Via Petriolo 5
  50022
  Greve in Chianti
  Tel: 055 854661 / 055 8546624
  Web: www.vignamaggio.com

 • Eten & drinken

  Sinds mensenheugenis bevindt Toscane zich in de voorhoede van de wijnindustrie, die nog steeds wordt gedomineerd door veel van de oorspronkelijke adellijke families. "De knowhow in de wijngaarden vandaag de dag is fenomenaal vergeleken met zelfs een decennium geleden", stelt Lamberto Frescobaldi, wiens Florentijnse familie al 700 jaar in de wijnhandel zit.

  De belangrijkste centra van de Chianti Classico zijn Panzano, Greve, Castellina, Gaiole, Fonterutoli en Radda. Gemakkelijk toegankelijk vanaf de pittoreske route SS222, worden de grootste, kasteelachtige landgoederen vaak gerund door dezelfde families sinds de middeleeuwen, zoals het geval is met de aristocratische Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli dynastieën. Onze aanbevolen wijngaarden zijn te vinden in elk van de individuele Chianti-gidsen.

  Lokaal dineren is vaak rustiek en toch robuust, het voedt de ziel en de geest net zo veel als het lichaam. Peulvruchten zijn een steunpilaar, waarbij cannellini, witte kidneybonen, een zachte textuur toevoegen. Maar in zowel Panzano als Greve staan vleesgerechten centraal, mede dankzij de aanwezigheid van uitstekende slagers.

 • Antica Trattoria La Toppa

  Dit is een vriendelijke, door een familie gerunde herberg gelegen in het charmante met stenen gebouwde hart van het dorp San Donato in Poggio. Neem op een zomerse dag buiten plaats en geniet van klassieke Toscaanse gerechten. Het gemiddeld geprijsde menu biedt gerechten zoals stevige ribollita soep, gebraden vlees, ravioli in een truffelsaus, of pappardelle all'anatra, pasta met eend. Desserts zijn onder meer tiramisu, panna cotta en cantuccini.


  Adres: Via del Giglio 43, San Donato in Poggio, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8072900
  Web: https://anticatrattorialatoppa.business.site/

 • Il Vinaio Enoteca

  Deze pretentieloze Panzano wijnbar voelt als een verborgen plek, met zijn panoramische terras en uitzicht over olijfbomen en wijngaarden. Geniet van een fijne selectie regionale wijnen, ideaal wanneer deze gecombineerd wordt met een lichte lunch op basis van typisch Toscaanse gerechten.


  Adres: Via Santa Maria 22, 50022 Panzano in Chianti
  Tel: 055 852603

 • L’Officina della Bistecca

  De naam zegt het al: deze plek in Panzano is de droom van elke vleesliefhebber en de tempel van de Florentijnse T-Bone steak. Hoewel niet bestemd voor bangeriken, is dit Toscaanse steakhouse een onvergetelijke ervaring en een plek die geliefd is bij de beste Italiaanse chef-koks. Hier is de slager Dario Cecchini de lokale legende. Voor diners zit je aan een lange, gemeenschappelijke tafel en smul je van een echt vleesfeest, bereid op een open grill. Dit bevat een sappige 7 cm dikke steak. Het uitgebreide vaste menu (gespecificeerd online) kost €50 (vegetarische versies zijn ook beschikbaar), inclusief wijn, koffie en grappa, en heeft twee inloopmomenten, om 20:00 uur voor het diner of om 13:00 uur voor de lunch. Het is het beste om vooraf te reserveren.


  Adres: Via XX Luglio 11, 50022 Panzano in Chianti
  Tel: 055 852020
  Web: www.dariocecchini.com

 • L’Antica Scuderia

  Net ten noorden van Panzano ligt Badia a Passignano, met zijn Benedictijnse abdij en Antinori wijnlandgoed. Foodies worden verwend door de vele keuzemogelijkheden. Als je de verleidingen van de met een Michelin-ster bekroonde gastrodome van Antinori kunt weerstaan, probeer dan deze elegante, zomerse plek met een terras met uitzicht op de wijngaarden. Het restaurant is gevestigd in een voormalige halteplaats en paardenstalling voor passerende ridders. De keuken is modern Toscaans, met gerechten als Toscaanse crostini, lamsvlees met gevulde artisjokken of wild in de vorm van hazen, fazanten en everzwijnen. Gegrild vlees staat hoog op het menu, inclusief T-Bone steak. Prijzen variëren van gemiddeld tot hoog, mede afhankelijk van de wijnselectie. Goede, goedkope pizza's worden ook aangeboden op deze kindvriendelijke plek.


  Adres: Via di Passignano 17, Localita Badia a Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071623
  Web: www.ristorolanticascuderia.it

 • La Castellana

  Gelegen in het mooie dorpje Montefioralle buiten Greve, serveert deze kleine en romantische, door een familie beheerde herberg robuuste, gemiddeld geprijsde Toscaanse gerechten en een volledig assortiment van Chianti wijnen. Lokale favorieten zijn onder meer crostini met kipleverpastei, gegrild vlees en rundvleesstoofpot. Specialiteiten zijn de truffel- en paddenstoelengerechten, waaronder tagliatelle of bruschetta met truffels. Geniet van het uitzicht vanaf het terras op de heuvel, met wuivende cipressen, zilverkleurige olijfgaarden en eindeloze wijngaarden. Het is het beste om vooraf te reserveren, met name voor het terras.


  Adres: Via di Montefioralle, Localita Montefioralle, 50022 Greve in Chianti
  Tel: 055 853134
  Web: www.ristorante-lacastellana.it

 • Winkelen

  Winkelen in San Donato in Poggio is beperkt, dus ga voor een breder aanbod aan winkelmogelijkheden naar het naburige Panzano, Castellina, Radda en, natuurlijk, Florence. Panzano biedt Chianti-voedingsmiddelen en uiteraard gezouten vlees. De markt op zondagochtend verkoopt alles, van fruit en groenten tot kaas, gebraden kip, schoenen en kleding. Voor nog meer keuzemogelijkheden, ga naar Greve of Castellina.

 • Il Birrificcio Math

  Shop voor smakelijke bieren, om even iets anders dan wijn te proeven. De bieren variëren van de lichte Blanche tot bieren in Belgische stijl, allen ambachtelijk en lokaal gebrouwen. Probeer het bier met de vermakelijk naam ‘Alky Donkey’ (Drankzuchtige Ezel).


  Adres: Via Senese 148, San Donato in Poggio, Tavernelle Val di Pesa 50028
  Tel: (+39) 338 4584387
  Web: www.birrificiomath.com

 • Il Forno Castellacci

  Deze bakkerij in het naburige Panzano produceert een goed assortiment koekjes. Het meest bekend zijn de cantucci van Panzano . Deze cantucci bevatten de klassieke versie van de knapperige amandelkoekjes maar ook varianten hierop, waaronder koekjes gemaakt met pistache, koffie of chocolade.

 • La Bottega di Passignano

  In de oude abdij van Badia a Passignano, net ten noorden van San Donato, vind je een winkel voor andere Antinori-producten, zoals de olijfolie van de wijndynastie. Je kunt hier tevens een wijnproeverij doen. De Bottega is een vitrine voor Antinori-wijnen, tezamen met exclusieve levensmiddelen van Procacci, de beroemde delicatessenzaak van Florence die nu eigendom is van de Antinori. Lekkere souvenirs zijn Procacci-jams en truffeldelicatessen. Daarnaast kun je ook wijnen van verschillende Antinori landgoederen proeven en kopen, van stevige Chianti Classico-wijnen tot geprezen, dure Super Tuscans.


  Adres: Via di Passignano 33, Badia a Passignano, Localita Badia di Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8071278
  Web: www.osteriadipassignano.com

 • Luxe designer outlet

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.


  Adres: The Mall, Via Europa 8, 50066 Leccio Reggello
  Tel: 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • L’Accademia del Buon Gusto

  Dit is een wijnwinkel in Panzano die zich onderscheidt dankzij de vermakelijke en uitbundige eigenaar. Het gevoel dat je hier krijgt is er een van een vriend ontmoeten die zich hartstochtelijk bekommert om zowel de wijn als Toscane en zijn kennis wil delen. De meertalige Stefano Salvadori is een gracieuze, ouderwetse gastheer die entertaint en informeert over het wijnwonderland dat Chianti is. Stefano biedt gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn, terwijl hij lyrisch vertelt over Chiantiwijnen, Slow Food, het Toscaanse leven, tradities, kunst, politiek, het universum en eigenlijk alles. De wijnwinkel wordt niet bij toeval ‘De Academie voor Goede Smaak’' genoemd. Bezoekers verlaten deze winkel vol nieuwe informatie en meestal beladen met zowel wijn als nieuwe kennis.

 • La Casa Sola

  Deze gastvrije Chianti-wijngaard in Barberino Val d'Elsa, ten westen van San Donato, is relatief klein en authentiek en biedt een informele wijnproeverij, vergezeld van gezouten vlees en kaas. De wijnen variëren van Chianti Classico tot Super Tuscans en Vin Santo, die allemaal naar het buitenland kunnen worden verstuurd.


  Adres: Via di Cortine 5, 50021 Barberino Val d'Elsa
  Tel: 055 8075028
  Web: http://www.fattoriacasasola.it/en/

 • La Fattoria di Montecchio

  Deze bekroonde, door een familie gerunde wijngaard in San Donato biedt prachtige proefkamers met uitzicht op de heuvels en de familievilla. Het landgoed van 270 hectare omvat ook een olijfoliemolen en L'Antica Fornace, een traditionele terracottafabriek, die dezelfde technieken gebruikt als in het terracotta kerngebied van het naburige Impruneta. Het landgoed maakt zelfs een wijn gerijpt in terracotta-amforen. De Nuti-familie is trots op zijn Toscaanse gevoel voor humor en gebrek aan pretentie, zelfs nu ze de prachtige villa bezitten die ooit toebehoorde aan de Torrigiani-markiezen.

  https://www.fattoriamontecchio.com/en/chianti-estate/the-furnace/


  Adres: Strada Montecchio 4, San Donato in Poggio, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  Tel: 055 8072907
  Web: www.fornaccemontecchio.it

 • Parkeren

  Tenzij er een festival is, is parkeren hier meestal vrij eenvoudig, met veel plekken net achter de hoofdstraat. Parkeermogelijkheden zijn ook de Via Senese en Via dei Baluardi.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena. Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen, inclusief Greve, Panzano, Castellina, Radda, Gaiole en Castelnuovo Beradenga.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Vervoer

  San Donato in Poggio ligt op ongeveer 32 km van Florence en op 46 km van Siena, dus San Gimignano, Florence en zelfs Siena zijn geschikt voor dagtripjes, evenals natuurlijk de Chianti.

  De populariteit van San Donato hangt deels samen met de gemakkelijk toegankelijke ligging vlak bij de snelweg Florence-Siena, bekend als de Raccordo Autostradale of RAR. Het gehucht is bereikbaar via de Strada Provinciale, de SP 101.

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder naar Panzano en Castellina. Het ligt op ongeveer 20 km van Greve. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of verlaat Siena en neem dan de SR2 die overgaat in de SR222 tot aan Castellina in Chianti.

  Privé tour: de Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.

  Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag