Login


San Miniato

 • Halverwege Pisa en Florence ligt het middeleeuwse stadje San Miniato, alles draait hier om de rustieke levenswijze en lekker eten. San Miniato bevindt zich aan de top van drie heuvels, wat zorgt voor een schitterend uitzicht over het landschap. Op een mooie dag kun je vanaf de top van de heuvel zelfs Volterra en de Apuaanse Alpen zien. De torenhoge vesting, de gereconstrueerde Rocca di Federico, waakt over San Miniato en is het symbool van de stad. Het historische hart van deze stad is echt prachtig en wordt vaak door mensen onderschat. Kom voor de met keien geplaveide straatjes, de kronkelende gevels, de fraaie herenhuizen en middeleeuwse kerken. San Miniato is het perfecte tegengif voor het overmatige toerisme in Toscaanse steden zoals San Gimignano. Alle erfgoed terzijde, voor de meeste Italianen betekent San Miniato echter slechts één ding: witte truffels. De stad produceert namelijk een kwart van de hele Toscaanse oogst, ondanks het feit dat een groot deel belandt in de beste lokale herbergen. Een bezoek in de herfst zal je dan ook laten zien waar het allemaal om draait.

 • Top Tien Dingen om te Doen

  Bij San Miniato draait alles om de levenswijze en de kleine bezienswaardigheden, samen met het voortreffelijke eten. San Miniato is dan ook een uitstekende uitvalsbasis. Als je last hebt van culturele overbelasting, ga dan naar een gezellige herberg, bezoek voor een dagje een spa of ga vogels kijken in de mysterieuze moeraslanden, de Padule di Fucecchio. Voor het stadsleven en culturele verlichting bezoek je Pisa, in het westen, of Florence, in het oosten, gecombineerd met Lucca, San Gimignano en de Toscaanse kust bij Marina di Pisa - allemaal geschikt voor aantrekkelijke dagtochten.

 • 1. Wandeling door San Miniato

  Als de meest aantrekkelijke heuvelstad tussen Pisa en Florence is San Miniato zeker de moeite waard om te verkennen. Het lot van de stad is altijd nauw verbonden geweest aan zijn geografische positie. San Miniato ligt op vrijwel gelijke afstand van de belangrijke steden die de Toscaanse geschiedenis vormden: Pisa, Florence, Lucca, Pistoia, Siena en Volterra. Ondanks dat de sfeer van de stad middeleeuws is, gaat de oorsprong van de stad terug naar Etruskische en Romeinse tijden. Deze charmante stad op een heuveltop, net iets buiten de gebaande paden, kreeg zijn bekendheid onder de Zwabische (Duitse) keizers.

  Hoog op de heuvel ligt de Rocca di Federico II, deze werd rond 1220 gebouwd door de Heilige Romeinse Keizer Frederik II om het verdedigingssysteem van de stad te optimaliseren. Gezien zijn schijnbaar onneembare positie, werd de vesting het keizerlijke hoofdkwartier, niet alleen voor Toscane, maar voor heel Midden-Italië. Daarna raakte San Miniato stilletjes in de vergetelheid tot het in de moderne tijd weer wakker werd geschud. Omdat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duits bolwerk was, werden de belangrijkste delen door de terugtrekkende nazi's geplunderd: een deel van San Miniato werd verwoest maar herbouwd, inclusief het stadsbaken, de Rocca.

  San Miniato's harmonieuze middeleeuwse stadscentrum heeft nog steeds renaissance herenhuizen, waarvan er enkele nu banken zijn. Een daarvan is het prachtige renaissance herenhuis Palazzo Grifoni, dat de plaats markeert waar de middeleeuwse stadsmuren voor de eerste keer werden gewijzigd. Hoewel het herenhuis werd geplunderd door de nazi's, werd het in de jaren negentig volledig gerestaureerd. Een ander architectonisch hoogtepunt is het indrukwekkende Piazza del Seminario, omlijst door het Seminario Vescovile, het bisschoppelijk paleis. De kronkelende façade met fresco's volgt de lijn van de middeleeuwse stadsmuren. In de middeleeuwen was San Miniato een belangrijke stop op de pelgrimsroute Via Francigena en het heeft een groep intrigerende kerken om zijn vroegere status te bewijzen. Kijk uit naar de vaak geremodelleerde, rode bakstenen Cattedrale di Santa Maria Assunta. Bekijk echter ook de kerk van San Francesco, gebouwd door de Lombarden in de 8e-eeuw en meteen ook het oudste gebouw in de stad.


  Adres: San Miniato tourism: Piazza del Popolo 1, 56028 San Miniato
  Tel: +39 57142745
  Web: www.sanminiatopromozione.it

 • 2. Truffels proeven in San Miniato

  San Miniato is de truffelhoofdstad van Toscane, dus dit is de uitgelezen plek om de geur van truffels in te ademen, te genieten van een truffel feestmaal en misschien zelfs op een gesimuleerde truffeljacht te gaan. De stad is beroemd om de zeer geprezen witte truffel (Tuber Magnatum Pico). De ongeveer 400 officiële truffeljagers, beter bekend als tartufai, dromen nog steeds van het ontdekken van een record brekende truffel. San Miniato is trots op de ontdekking van de grootste truffel ooit gevonden, een knol met een gewicht van meer dan twee kilo opgegraven in 1954.

  Het truffelseizoen loopt van half september tot kerstmis maar piekt in november. Opgespoord door honden wordt de truffel uit de grond gegraven met een soort paal, vangheggia genoemd. Gezien het feit dat de truffels elk jaar op dezelfde plek worden gevonden, zijn de individuele truffelzoekers vanzelfsprekend zeer geheimzinnig over hun plek. Hun geheimen worden doorgegeven aan de volgende generaties en zorgen ervoor dat hun verborgen paden in de steeneik- en populierenbossen geheim blijven. De Vereniging van Truffeljagers uit de San Miniato heuvels beschermt hun belangen fel. Toch is er de gelegenheid om deel te nemen aan een gesimuleerde truffeljacht, geboekt via het toeristenbureau of zelfstandig. Boek een truffeljacht bij Barbialla Nuova, op hun lokale landgoed, die eindigt met een wijn-en-kaas proeverij.

  In november wordt het middeleeuwse stadje San Miniato drie weekenden lang de hoofdstad van witte truffels. Deze periode vertegenwoordigt de top van het witte truffelseizoen, wanneer deze smakelijke knollen op hun best zijn. Het Witte Truffel festival, bekend als de Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco di San Miniato, trekt meer dan honderdduizend bezoekers naar zijn festiviteiten. Tijdens het festival zetten koks openlucht proefstations op, met de nadruk op herfstgerechten en foodie trends. De beste truffelschotel is waarschijnlijk ook de eenvoudigste, de klassieke tagliolini al tartufo bianco, pasta met witte truffels. Toch kunnen lokale truffelgerechten creatief zijn, zoals crêpe gevuld met ricotta en walnoot in een truffelsaus. La Taverna dell'Ozio is een goede plek om truffelgerechten te proberen.

  Adres: Fondazione San Miniato Promozione, Piazza del Popolo 1, 56028 San Miniato
  Tel: +39 571 42745
  www.sanminiatopromozione.it

  Barbialla Nuova-truffeljacht, via Casastada 49, Montaione.
  Tel: +39 0571 677 004
  www.barbialla.it

 • 3. Vogels kijken in de moerassen van Fucecchio

  Slechts 6 km ten noorden van San Miniato liggen de mysterieuze moeraslanden bekend als de Padule di Fucecchio, ten noorden van Fucecchio. Deze oude moeraslanden zijn het laatste overblijfsel van de uitgestrekte moerassen die zich ooit uitstrekten van de Arno-vallei in het zuiden tot de Pistoiaanse Apennijnen in het noorden. Deze moeraslanden vormen nog steeds het grootste binnenlandse moerasgebied van Italië, met een oppervlakte van ongeveer 1.800 hectare, zelfs als maar 230 hectare volledig is beschermd als natuurgebied.

  In de middeleeuwen waren de moerassen een visgebied, met paling als belangrijkste vangst, en dit zette zich voort in de 16e-eeuw onder de Florentijnse Medici heerschappij. De moerassen van Padule di Fucecchio waren mediterrane visgebieden en Cosimo I liet een brug en stuwen bouwen om de sport te vergemakkelijken. De monumentale Medici-brug, de Ponte a Cappiano, staat er nog steeds als een bewijs van deze tijden. Veel van de moerassen werden later gedempt door de Toscaanse groothertogen in de jaren 1780, waardoor overblijft met wat we vandaag de dag zien. Dit gebied wordt nog steeds beschouwd als een belangrijk waterrijk centrum en des te belangrijker omdat het dicht bij de geïndustrialiseerde delen van Toscane ligt. Het moerasgebied trekt meer dan 200 soorten vogels aan, waaronder kraanvogels, zwarte ooievaars en moerasvalken en het is de belangrijkste broedkolonie van reigers in Midden- en Zuid-Italië. Daarnaast kun je eenden, meerkoeten en overwinterende watervogels spotten.

  In de buurt van het Castelmartini bezoekerscentrum in Larciano (Centro Padule di Fucecchio) ligt een pad omzoomd door treurwilgen en populieren en je kunt hier begeleide wandelingen vooraf reserveren. Serieuze vogelaars beschouwen maart tot half juni als de beste periode om vogels te spotten, vooral omdat de vegetatie dan helpt om bezoekers te verbergen. SOS Tuscan Wetlands vecht om het drastische verlies aan biodiversiteit van alle binnenlandse moerassen in het noorden van Toscane te keren, van het verlies van waterlelies tot de invasie van niet-inheemse soorten, zoals de Amerikaanse moeraskreeften. Jagen is toegestaan in gebieden dicht bij het natuurreservaat, dus bezoek alleen buiten het jachtseizoen of op dagen dat de jacht verboden is (momenteel dinsdag en vrijdag).

  Adres: Il Centro Padule di Fucecchio, via Don Franco Malucchi 115, Localita Castelmartini, 51036 Larciano

  Tel: +39 573 84540

  www.zoneumidetoscane.it
  www.paduledifucecchio.eu
  fucecchio@zoneumidetoscane.it

 • 4. Bezoek de San Miniato-markten

  San Miniato-markten zijn een goed excuus om lokale levensmiddelen te proeven en het voorbijgaan van de seizoenen te voelen in een stad die buiten de belangrijkste toeristenroute ligt. De meeste lokale markten en voedselfestivals zijn geweldig, of ze nu worden gehouden in San Miniato Alto (de bovenstad) of in San Miniato Basso (de benedenstad). Voor truffelspeurders is het beste festijn het Witte Truffel Festival in november, de Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco di San Miniato. Zomerbezoekers kunnen medio juni naar het Notte Nera festival (‘het Zwarte Nacht festival’) gaan, dat de zwarte tweeling van de witte truffel huldigt. Zwarte truffels worden misschien minder geprezen, maar zijn nog steeds overheerlijk, beter geprijsd en goed te combineren met een breder scala aan gerechten.

  Als je niet in de buurt bent voor een truffel ervaring, ga dan op dinsdagochtend naar de wekelijkse markt op Piazzale Dante Alighieri. Het allerbeste is Il Mercatale di San Miniato, de Slow Food-goedgekeurde boerenmarkt. Il Mercatale biedt de essentie van San Miniato, een boeiende boerenmarkt met de beste lokale producten. Ruik, snuif en geniet van de levendige sfeer van deze voedselmarkt. Er wordt een scala aan fruit, vlees, kazen, honing, brood, zoete deegwaren, olijfolie en andere lokale producten aangeboden door ambachtelijke producenten van het omliggende platteland. Il Mercatale, ook bekend als Il Mercato della Terra di San Miniato, wordt gehouden op Piazzale Dante Alighieri op de derde zondag van elke maand. Een antiekmarkt, de Mercatino del Antiquariato, vindt plaats op de eerste zondag van de maand.

 • 5. Pisa – meer dan alleen maar een Scheve Toren

  Pisa ligt 45 km ten westen van San Miniato en is een ideale bestemming voor een dagtocht aangezien het met de auto binnen 45 minuten bereikbaar is. Er is geen enkele andere stad als Pisa die voornamelijk bekend staat om maar één bezienswaardigheid, de Scheve Toren van Pisa. Deze toren is een echte blikvanger, maar de kathedraal en de doopkapel zijn ook erg leuk om te bekijken. Naast deze toeristische plekken, heb je de rest van Pisa vrijwel voor jezelf. In tegenstelling tot de meeste Toscaanse steden, ligt het religieuze centrum van Pisa niet tussen de muren van de oude stad, maar juist aan de noordzijde. De beste bezienswaardigheden liggen rondom het Campo dei Miracoli, het mooie Plein van de Wonderen. Neem hier de tijd om de Romaans-Pisaanse bouwkunst te bewonderen en vervolgens de stad zelf te ontdekken. Om de drukte bij de Toren van Pisa ietwat te ontlopen, is het verstandig om eerst door de stad te struinen voordat ook jij je camera tevoorschijn tovert. Beperk een bezoek aan Pisa niet tot alleen een selfie voor de Scheve Toren. Pisa heeft namelijk veel meer te bieden.

  Begin bij de Toren van Pisa om een van de meest bekende monumenten van Italië te begroeten. Leg je eerste blik op de, uit de 12e eeuw daterende, Toren vast door de boog van de Porta Santa Maria, ook wel bekend als de Porta Nuova. Als de zon schijnt, zorgt het wit voor een verblindend gezicht; en bij de regen, glinstert het. Het hele plein, de Campo dei Miracoli, is bezaaid met architectonische schatten. Kom naar Pisa om te genieten van de Romaans-Pisaanse bouwstijl die hier is ontstaan. De Kathedraal van Pisa, de Duomo, vertegenwoordigt de glorieuze mengeling van Pisaans-Romaans. Qua vorm is het sober Normandisch-Romaans aangevuld met een Moorse-Siciliaanse esthetiek en een Toscaanse smaak voor marmer. De kleurrijke geometrie van het veelkleurige marmer is in wezen Toscaans. Op de Campo dei Miracoli, een echt Plein van Wonderen, staat ook het Baptisterium van Pisa, de Battistero, de grootste doopkapel van Italië.

  Maak je hoofd even leeg als je langs de oevers van de Lungarni struint. Maak ook even tijd om door het district Borgo Stretto te slenteren, hier krijg je namelijk een kijkje in het echte Pisaanse leven.  Pisa is geen schilderachtige stad en de leukste bezienswaardigheden liggen hier echt rondom het ‘Plein van de Wonderen’. Maar in de achterafstraatjes proef je de warmere kant van de stad. De Borgo Stretto is een levendige wirwar van steegjes en winkelstraatjes tussen het Piazza dei Cavallieri en de oevers van de Arno. De zuilengalerij van Borgo Stretto met cafés en winkels komt uit op het Piazza Garibaldi en de Ponte di Mezzo. Het is een ideale locatie om op zoek te gaan naar een ijsje, een kop koffie, een gebakje of een betaalbare maaltijd. Loop vooral niet langs Pasticceria Federico Salza zonder hier daadwerkelijk naar binnen te stappen. Dit is een ouderwetse bar waar ze ook gebak verkopen en daarom een verleidelijke plek om te genieten van een bakje koffie, een cake of zelfs een cocktail in de avond. Voor een volledige rondleiding door Pisa en een omschrijving van de Scheve Toren, alsook tips voor restaurants en winkelmogelijkheden, bekijk je onze gids van Pisa.


  Adres: Torre Pendente (Leaning Tower), Piazza dei Miracoli, 56126 Pisa
  Pasticceria Federico Salza, Borgo Stretto 46, 56126 Pisa
  Tel: +39 50 835011
  Web: www.opapisa.it

 • 6. Marina di Pisa - dagje uit aan zee

  Als je zin hebt in een dagje uit aan zee, kun je de Pisaanse kust in minder dan een uur rijden bereiken. Volg vanaf San Miniato de rechtstreekse route naar het westen, die je net ten zuiden van Pisa brengt. Vanaf hier volgt een mooie weg de rivier de Arno naar de zee. Ongeveer 6 km ten zuidwesten van Pisa passeer je San Piero a Grado, een fraaie basiliek die ooit de zee overzag. De legende gaat dat dit de plek is waar Petrus het eerst voet op Italiaanse bodem zette. Eenmaal aan de kust, op 12 km van Pisa, kun de badplaats Marina di Pisa bezoeken, al was het maar voor een wandeling langs de met cafés omzoomde boulevard. Als je geluk hebt, kun je in de verte de eilanden Gorgona en Capraia zien. Een wandeling langs de Lungomare (kust) is bijzonder aantrekkelijk in het hoogseizoen of op feestdagen wanneer de promenade is afgesloten voor verkeer. De kust is bezaaid met badhuizen en strandrestaurants. Geniet van een gefrituurde visschotel of de lokale specialiteit, spaghetti met kleine zeevruchten, bekend als pasta con le Arselle. De stranden, die variëren van zanderig tot kiezelachtig, worden nu beschermd door golfbrekers om erosie te bestrijden.

  Iets ten noorden van Marina di Pisa ligt de monding van de rivier de Arno, beter bekend als de Bocca d'Arno (of Boccadarno). Het is de moeite waard om de monding van de rivier te bezoeken om de vreemd omhullende visnetten met de naam ‘retoni’ te zien. Dit vredige gebied markeert het begin van het uitgebreide park aan de kust, het Parco di Migliarino, San Rossore en Massaciuccoli, dat begint aan de overkant van de rivier. In hetzelfde regionale park ligt de nieuwe jachthaven van Pisa, omlijst door dennenbossen en met uitzicht op de bergen. Deze Porto di Pisa werd in 2013 gecreëerd om Pisa een goede jachthaven en jachtclub te geven op slechts tien minuten afstand van de stad.

  Tirrenia, dat op 5 km van Marina di Pisa aan de kust ligt, biedt een stuk dennenbos en de twee badplaatsen zijn ook verbonden door een fietspad. Zowel Marina als Tirrenia is een aangename badplaats, maar niet te vergelijken met het veel duurdere Forte dei Marmi of Viareggio, die beiden verder weg zijn, maar nog steeds binnen bereik voor een dagtocht. Als je dus even helemaal verzadigd bent van alle kunst en architectuur, dan is een strandpauze in Marina een aangenaam dagje uit, vooral wanneer het onderbroken wordt door een lunch met smaakvolle zeevruchten.

 • 7. Liefelijk Lucca - een culturele hoofdstad in het klein

  Lucca, gelegen op 42 km ten westen van San Miniato, is bereikbaar in ongeveer 50 minuten en heeft alles in huis voor een magische dagtocht.

  Lucca is een klassieke en overzichtelijke Toscaanse stad met precies genoeg culturele bezienswaardigheden om bezoekers te verleiden maar niet te bedwelmen. Het is een culturele hoofdstad in het klein, met onopvallende bars en gezellige herbergen, wellicht versierd met Art Deco-spiegels. Uit eten gaan voelt hier heel natuurlijk aan. Omringd door renaissance muren, is de stad gemaakt voor ontspanning. De enorme wallen zijn nu de plek om te joggen, flirten, roddelen en fietsen - of meerdere activiteiten tegelijkertijd. De muren vormen een populaire speelplaats, promenade, joggingparcours en fietsroute. Zo nu en dan kun je de aflopende afrit naar de stad nemen en rond de belangrijkste plekken fietsen, waarbij je je fiets aan een poort vergrendelt voordat je rond de piazza gaat wandelen.

  Het Romaanse Lucca leeft voort in het roosterachtige stratenplan en in het elliptische Piazza dell'Anfiteatro, nog steeds een centrum van het lokale leven, zelfs nu het wordt omzoomd door herenhuizen. Omringd door terrasjes, restaurants en souvenirwinkels, is het amfitheater een sfeervolle plek om te genieten van een ijsje of een diner. Ga door de tegenoverliggende poort en volg de bocht van het amfitheater naar de Via Fillungo, de belangrijkste winkelstraat van Lucca. Bezoek daarna de Domus Romana, een Romeins huis, inclusief de kans om de Romeinse geschiedenis te ontdekken en zelfs Romeins eten te proeven, waaronder focaccia met rozemarijn.

  De kerken van Lucca zijn prachtig. De stadskerken zijn grotendeels Romaans en geïnspireerd door Pisa. Maar gezien de rivaliteit tussen de steden biedt het Toscaanse Romaans opvallende regionale variaties, zoals te zien is in de onderscheidende strepen en arcades in Lucca. De kerk van San Michele in Foro, gebouwd op de plaats van het Romeinse forum, is wellicht een van de meest spectaculaire Pisaans-Romaanse façades in Italië. De torens en herenhuizen van de stad zijn al even betoverend. Beklim Torre Guinigi, een 45 meter hoge toren (met 230 treden) om het landelijke uitzicht te bewonderen en om de contouren te bekijken van het Romeinse amfitheater van Lucca, perfect omringd door middeleeuwse herenhuizen. Palazzo Mansi, een herenhuis uit de 16e-eeuw, herbergt het Museo e Pinacoteca Nazionale, dat vol staat met Toscaanse en Venetiaanse meesterwerken. Verken Palazzo Pfanner, een luxueus herenhuis, inclusief barokke tuinen in Italiaanse stijl, ontworpen voor een rijke koopmansfamilie. Het platteland rond Lucca is bezaaid met opmerkelijke villa's en tuinen, met name de patricische Villa Torrigiani en Villa Reale, beide omringd door prachtige parken. Contrasterend met het vermoeiende stadsleven, vertegenwoordigt Lucca het leven zoals het geleid zou moeten worden. Raadpleeg onze Lucca gids om te zien wat je het meest aanspreekt.

 • 8. Het kunstrijke Florence

  Florence ligt op 47 km ten oosten van San Miniato, en kan in minder dan een uur rijden bereikt worden. Dit maakt het bezoeken van Florence uitermate geschikt voor een cultureel uitstapje. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

  Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

  Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) die een heerlijk alternatief bieden voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en ze zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

  Bekijk ook onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

 • 9. Bagni di Pisa – revitaliserende warmwaterbronnen

  Mocht je last hebben van culturele overbelasting, overweeg dan om een dagje naar Bagni di Pisa te gaan. Dit is het meest luxe kuuroord in de buurt van de kust van Pisa, gelegen in San Giuliano Terme, op 44 km ten noordwesten van San Miniato, Het ligt zo dicht bij de kust dat een bezoek aan het kuuroord ideaal te combineren is met een wandeling langs de kust en om de dag af te sluiten met een heerlijk visgerecht in een restaurant in Marina di Pisa. De charmante spa bevindt zich aan de voet van de Pisaanse bergen tussen Lucca en Pisa in. Terwijl olijven, kastanjes en pijnbomen hier in de buurt groeien, galopperen wilde paarden over de heuvels. San Giuliano staat bekend om de helende krachten van zijn warmwaterbronnen.

  Bagni di Pisa spa resort is de beste plek om te genieten van een thermale spabehandeling of om jezelf gewoon even te laten verwennen. De sfeervolle spa verwelkomde al romantische dichters en die romantische sfeer is hier behouden gebleven. Al sinds de Romeinse tijd trekken deze thermische baden bezoekers aan, voornamelijk om reuma en artritis te behandelen. Montaigne, Byron en Shelley waren grote liefhebbers van deze behandelingen. Maar ook als je in goede gezondheid bent, is het heerlijk om even een dagje bij te komen in een spa. Stap een warmwaterbron in en geniet van een of twee behandelingen waaronder een zwembad in een grot. Je ontvangt hierbij een lunch in het romantische restaurant Dei Lorena vanwaar je een uitzicht hebt op de Scheve Toren van Pisa. Als alternatief kun je terug naar de kust gaan voor een wandeling langs het strand of een visgerecht bij Marina di Pisa. (Bekijk voor meer informatie de bovenstaande Marina di Pisa route).


  Adres: Bagni di Pisa, Largo Shelley 18, 56017 San Giuliano Terme
  Tel: +39 578 88501/ 57233
  Web: www.bagnidipisa.com

 • 10. San Gimignano – het middeleeuwse Manhattan

  San Gimignano ligt op slechts 39 km ten zuiden van San Miniato, wat het absoluut de moeite waard maakt om de middeleeuwse wonderen van Toscane te verkennen. Met zijn spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden in deze regio, maar toch stijgt deze stad in alles boven de massa uit. San Gimignano is vanwege zijn mysterieuze middeleeuwse torens en muren een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van deze hoge torenwoningen, middeleeuwse-stijl, zorgde voor een onevenaarbare status. De met torens bezaaide skyline zorgt tevens voor een van de meest spectaculaire aanzichten van Toscane. In het verleden had de stad 72 torens, hier zijn er echter slechts nog 14 van overgebleven. Torenwoningen waren kasteelresidenties die zowel fungeerden als opslagruimtes als forten. In 1348 roeide de pest een groot deel van de plaatselijke bevolking uit waardoor San Gimignano voor eeuwenlang een slapende stad werd. Hierdoor lijkt het nog altijd of je in een middeleeuwse tijdcapsule bent beland, ondanks dat de stad vandaag de dag springlevend is. Het enige minpuntje is de overbevolking en de soms wat hoge prijzen, maar dat mag je er niet van weerhouden om je tussen de menigte te begeven.

  De torens op zich zijn een bezoek aan deze middeleeuwse tijdcapsule al meer dan waard. Maak echter tijdens je bezoek ook tijd voor de Torre Campatelli, een intrigerende torenwoning die je daadwerkelijk kunt bezoeken. Dit was namelijk ooit het huis van de laatste volgeling van een roemruchtige Florentijnse clan. Naast het middeleeuwse stadsgezicht, zijn kerken en openbare gebouwen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De beste voorbeelden hiervan zijn gelegen om het driehoekige plein Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Comunale, gelegen in het hart van de stad. De Palazzo Comunal staat, vanaf de dag dat Dante deze plaats voor een ambassadeursbezoek vanuit Florence bezocht, ook wel bekend als het verboden fort.

  Wandel voordat je de stad weer verlaat ook nog even langs de stadsmuren van La Rocca. Vanaf dit gedeeltelijk gerestaureerde fort uit de 14e-eeuw geniet je van uitzichten over de terrastuinen en olijfgaarden die omlaag kronkelen naar de wijngaarden van Vernaccia. De geschiedenis van deze beroemdste wijn van de stad is te traceren in de enoteca van het fort, ofwel de wijnproeverij. Via het toeristenbureau kun je zelfs een masterclass over de Vernaccia boeken. Als je voor een langere periode blijft en even aan de drukte wilt ontsnappen, dan kan dit tijdens een rustieke wandeling langs delen van de bedevaartsroute Via Francigena, buiten San Gimignano. Ook deze wandeling is het beste te boeken via het toeristenbureau. Bekijk onze volledige gids van San Gimignano voor meer informatie.


  Adres: Museo Vernaccia, La Rocca, via della Rocca, San Gimignano
  Tel: +39 577 941267
  Web: www.sangimignanomuseovernaccia.com

 • Eten & drinken

  Truffels zijn natuurlijk de grootste traktatie in de stad, maar de meeste gerechten in San Miniato volgen de seizoenen en bieden een excuus voor ieder bezoek. De beroemde witte truffels worden het best geproefd tijdens de truffelbeurs en markt in november, met een zwart truffelfestival in de zomer. In het late voorjaar, meestal in april en mei, verschijnen op de menukaart de geprezen San Miniato-artisjokken (carciofi), vaak gefrituurd. De herfst betekent onvermijdelijk dat wilde paddenstoelen en kastanjes uit het bos worden geoogst. De lokale geitenkaas, formaggio di capra delle colline di San Miniato, is daarentegen het hele jaar door verkrijgbaar, evenals het sappige Chianina-rundvlees, het beste vlees van Toscane.

  Als je geluk hebt, zal je bezoek samenvallen met een festival, want San Miniato heeft een foodfestival voor vrijwel elke delicatesse. De beste lokale festivals zijn onder andere: de Sagra del Fiore di Zucca begin juni, die eetbare courgettebloemen viert; de Sagra della Bistecca, het steakfestival begin juli; en het olijfoliefestival Festa dell'Olio begin oktober. Het beste festival is de Sagra del Tartufo e del Fungo Porcino in de laatste week van september, met truffels en eekhoorntjesbrood. In de novemberweekenden bereikt de truffelkoorts zijn hoogtepunt met een enorme markt en tentoonstelling met de beste truffels van het seizoen. De grote boerenmarkt, Il Mercatale di San Miniato, wordt gerund onder auspiciën van Slow Food.

 • Pepenero

  Deze stijlvolle plek in het historische hart van de stad is een etalage voor de culinaire vaardigheden van Gilberto Rossi. Deze uit Veneto afkomstige chef-kok heeft naam gemaakt in Toscane en in het buitenland, maar ook op nationale tv-kookprogramma's. Geniet van moderne Italiaanse gerechten in dit eigentijds uitziende restaurant met zijn bakstenen gewelven en eikenhouten vloeren. Typische gerechten zijn: carpaccio met gemarineerd rundvlees; tortelli-pasta gevuld met gesmolten Parmezaanse kaas en zachtgekookte groene erwten; of speenvarken met kurkuma en aardappelpuree. In het witte truffelseizoen kun je genieten van herfstgerechten die het beste gewas van San Miniato weerspiegelen. Proefmenu's zijn ontworpen voor alle smaken, inclusief vegetarisch. Het is de moeite waard om een kookworkshop van een halve dag te volgen die eindigt in een ontspannen lunch van je eigen bereidde gerechten. Prijzen zijn gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de wijnselectie.


  Adres: Via IV Novembre 13, 56028 San Miniato
  Tel: +39 571 419523
  Web: www.pepenerocucina.it

 • La Taverna dell’Ozio

  Truffels, zowel wit als zwart, heersen soeverein in deze vertrouwde, pretentieloze, door een familie gerunde herberg. Naast antipasti van crostini, gepekeld vlees of verdure sott'olio (groenten geconserveerd in olijfolie), kunnen voorgerechten pasta met wildsaus bevatten of, natuurlijk, truffels. Een truffel-gerelateerde eerste gang is wellicht met ricotta en walnoten gevulde crêpes (pannenkoeken) in een truffelsaus. Een hoofdgerecht kan biefstuk in een zwarte peper en truffelsaus zijn. Als truffels niet naar jouw smaak zijn, probeer dan de biefstuk van de haas in een chocoladesaus. Het is aan te raden om ruim van tevoren te reserveren, want deze gezellige plek is vaak volgeboekt.


  Adres: Via Zara 85, 56024 Corazzano, San Miniato
  Tel: +39 571 462862

 • Birra e Acciughe

  Genaamd 'Bier en Ansjovis', deze goedkope en vrolijke pub levert op beide fronten. Het is een kleine vriendelijke pub die creatieve broodjes serveert met onder meer truffel en honing, ansjovis en chili, of ansjovis gemarineerd in bier. Wat dranken betreft, is het vanzelfsprekend ambachtelijk bier, variërend van Italiaanse pils tot Belgische witte bieren of Engelse Ales.


  Adres: Via Augusto Conti 29, San Miniato 56028
  Tel: (+39) 329 0026905

 • Sergio Falaschi

  Naar typisch Toscaans model: een gerenommeerde slagerij die zich tevens voordoet als een smakelijke, robuuste herberg zonder al te veel poespas. Aan de achterzijde van deze met keramiek betegelde slagerij vind je de ongedwongen herberg welke gespecialiseerd is in T-Bone steak. Deze wordt gemaakt van het beste Chianina-rundvlees, bloedworsten en gerookt vlees, zoals wilde venkelsalami of cinta senese, speciaal Toscaans varkensvlees afkomstig van de achterkant van Sienese varkens. Proef ook de worsten gemaakt met witte truffel uit de San Miniato-heuvels. Veel van de varkens zijn half wild opgevoed en zorgen zo voor prachtig kwaliteitsvlees.


  Adres: Via Augusto Conti 19-20, San Miniato 56028
  Tel: +39 571 43190
  Web: www.sergiofalaschi.com

 • Winkelen

  Winkelen voor voedingsmiddelen, met name vleeswaren of truffels, is een verleidelijke activiteit. Het witte truffelseizoen loopt van half september tot kerstmis maar piekt in november. Deze beroemde witte truffels zijn te koop op de truffelbeurs en op de markt in november, met een zwart truffelfestival in de zomer.

 • Coop supermarkt

  Deze goed gevulde supermarkt bevindt zich in San Miniato in Basso (het lagergelegen stadsdeel) en heeft zowel een slagerij- en bakkersafdelingen.


  Adres: Via Ferrante Aporti 10-12, 56028 San Miniato
  Tel: +39 571 403499
  Web: http://www.coopfirenze.it/punti-vendita/san-miniato-

 • Tartufi Nacci

  Gevestigd in Corrazzano, net buiten San Miniato, zorgt deze door een familie gerunde truffelleverancier voor een kijkje in de geheime wereld van de truffeljacht. Kom hier voor een breed scala aan truffelproducten, waaronder truffeloliën. Bezoek ze alvorens je gaat lunchen in La Taverna dell'Ozio.


  Adres: Via Zara 110, Localita Corrazzano, 56024 San Miniato
  Tel: +39 571 462846
  Web: www.tartufi-nacci.com

 • Lo Specchio Magico

  Deze eigenzinnige cadeauwinkel van San Miniato is gespecialiseerd in unieke artikelen gemaakt van glazen flessen, inclusief gerecycled glas. De resultaten kunnen sierlijke objets d'art, kleurrijke snuisterijen of sieraden zijn.


  Adres: Via Augusto Conti 30, 56028 San Miniato
  Tel: (+39) 571 961356 & (+39) 348 2921516

 • Parkeren

  San Miniato is een stad die bestaat uit twee delen: San Miniato in Basso, het lager gelegen stadsdeel, en tevens het aankomstpunt; en San Miniato (ook bekend als San Miniato in Alto).  Dit hoger gelegen stadsdeel heeft de grootste concentratie aan bezienswaardigheden. Er is over het algemeen voldoende parkeergelegenheid, met een betaalde parkeerplaats op de top van de heuvel, handig voor de bovenstad. Als je met de trein aankomt, is er een gratis bus die regelmatig het treinstation (in San Miniato in Basso) verbindt met San Miniato in Alto.

  De meeste Toscaanse steden hanteren een ZTL-systeem, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-bewoners. Je auto moet je buiten de muren parkeren.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De mensen die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.  Voor meer informatie neem je een kijkje op www.comune.san-miniato.pi.it

 • Vervoer en verkeer

  Met de auto: je komt waarschijnlijk aan vanaf de weg Firenze-Pisa-Livorno (vaak de FI-PI-LI genoemd). Als dat het geval is, neem je de afslag San Miniato. Volg vervolgens de borden naar San Miniato in Alto, die eerst naar San Miniato in Basso leidt, het lagergelegen stadsdeel.

  Met de trein: het station San Miniato bevindt zich in San Miniato Basso. Als je met de trein komt vanaf Firenze Rifredi of Pisa Centraal stap je uit bij San Miniato-Fucecchio en neem je de lokale bus die je naar de heuveltop brengt, een vrij steile wandeling. San Miniato ligt aan de lijn naar Prato (een reis van 15 minuten); Florence (45 minuten); Lucca (ongeveer een uur); en Pisa (circa twee uur).

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag