Login


Vagliagli

 • Ten zuiden van Castellina bevindt zich het schilderachtige gehuchtje Vagliagli, perfect gelegen voor het zuidelijke einde van de Chianti wijnroute. Deze eens versterkte buitenpost wordt omringd door betoverende wijngaarden die dateren uit de middeleeuwen. Dit slaperige 13e eeuwse gehuchtje is vernoemd naar de ‘vallei van knoflook’ waar het over uitkeek, vandaag de dag is het uitzicht echter meer op de valleien en heuveltoppen. Bewonder het mooie, stenen dorp en de parochiekerk alvorens te beginnen aan een wandeltocht, fietsrit of een picknick in de wijngaarden. Een wijnproeverij kan centraal staan in Valgliagli, maar het gehuchtje is ook een opstap naar de Chianti-bolwerken van Castellina, Radda en Gaiole. Deze bakens van het Chianti-leven in de kleine stad zijn overspoeld met goede wijn en voedselwinkels die verbonden zijn met lokale landgoederen. Samen bieden deze drie kleine steden voldoende cultuur om afwisseling aan te brengen in de bezoeken aan de landgoederen. Van middeleeuwse kerken tot kleine archeologische collecties, het is Toscane in het klein.

 • Te zien en te doen

  Vagliagli grenst aan de zuidelijke Chianti en is dus goed gelegen voor culturele uitstapjes naar Siena en Castellina in Chianti. Florence en San Gimignano liggen verder weg, maar vormen nog steeds verleidelijke dagtochten voor cultuurliefhebbers. Dichter bij huis kun je een bezoek brengen aan een beeldenpark en je te laten verwennen met wijntours en wijnproeverijen. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om lekker te eten en rustieke herbergen te bezoeken, die soms gelegen zijn in kastelen. Dan heb je nog de niet te vergeten fietsritten, Vespa-tochten en gastronomische picknicks in het glooiende landschap. Dit is het echte buitenleven.

  En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Greve, Panzano, Castellina, Radda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

 • 1. Dievole-landgoed: fietsen, picknicken of wijnproeven

  Overweeg een fietstocht of een gastronomische picknick in de wijngaarden rond Lecchi als je meer wilt dan alleen maar een wijnproeverij ervaring. Een verscheidenheid aan verleidelijke landelijke ervaringen kan worden geboekt via het landgoed Dievole, waarbij je kan eindigen met een diner bij kaarslicht in een van de restaurants van het landgoed.

  Rond het gehuchtje Vagliagli ligt een aantrekkelijke fietsroute die je op ontspannen wijze over de glooiende wijngaarden leidt. Kijk uit naar fladderende vlinders, spannende vogels en de geur van gebakken aarde terwijl je fietst. De route begint in het gehucht Vagliagi en biedt een intrigerende tocht van 26 km over met wijnranken begroeide heuvels. In het hart vind je het wijnlandgoed Dievole, een 400 hectare groot terrein dat zich 12 km ten noorden van Siena bevindt. Hoewel het een privé landgoed is, mag iedereen er rijden op het pad, dat onlangs is vernieuwd en bewegwijzerd. De 'nieuwe' route is bedacht door een landgoedarbeider, die het land kent als de achterkant van zijn door de zon gebruinde hand. In zekere zin is het pad zo oud als de heuvels en werd het bijna duizend jaar lang gebruikt door Toscaanse deelpachters. Bezoek het landgoed van Dievole voordat je op pad gaat en overweeg de optie om een gourmetpicknick te reserveren.

  De wijngaard van Dievole is 80 hectare groot en al gecultiveerd sinds 1090, toen het nog een monastiek bedrijf was. Tegenwoordig produceert de accommodatie ook bekroonde olijfolie. Vanaf het hoogste punt van de wijngaarden heb je vergezichten over olijfgaarden, diepe bossen en in elkaar overlopende wijngaarden die beplant zijn met de druiven die nodig zijn voor de Chianti Classico. Het landgoed biedt gastronomische picknicks en fietstochten, maar ook proeverijen van wijn en olijfolie, compleet met Pecorino-kaas en crostini besprenkeld met olijfolie. Als je hart is gestolen door deze prachtige plek, dan kun je ervoor kiezen om te genieten een lichte lunch of een romantisch gastronomisch diner in Ristorante Dievole. Als alternatief is ook het restaurant Giardino del Tasso een echte aanraden voor een diner bij kaarslicht.


  Adres: Dievole, Località Dievole 6,
  Vagliagli,
  53019
  Castelnuovo Berardenga
  Italia
  Tel: 0577 322613 / 0577 322632
  Web: www.dievole.it

 • 2. Castellina in Chianti, een dagje uit

  Bezoek het naburige Castellina in Chianti, een charmant trefpunt ten noordwesten van Vagliagli. Verken het Archeologisch Museum om de vondsten uit Etruskische tombes te bezichtigen, waaronder een amfora die symbool staat voor drinken en feesten, en die laat zien dat wijn een teken van status was welke gedronken werd tijdens rituelen en ceremoniën. Hoewel de graven bijna drieduizend jaar geleden werden gebouwd, voelt het alsof de makers ervan net zo als ons zijn. Klim naar de loopbrug op de toren en geniet van een prachtig uitzicht over de Chianti-bergen, San Gimignano en de Val d'Elsa.Wandel naar beneden over de Via delle Volte, een schilderachtige straat met stenen gewelven die aan de zijkant van de heuvel is gebouwd.

  Overweeg je eerste wijnproeverij bij een enoteca, aangezien Castellina als één is met de Chianti Classico. Het handelsmerk op de flessen van de Chianti Classico is de zwarte haan, het historische symbool van de Chianti Militaire Bond. In de late 13e-eeuw was Castellina de eerste plek van de Chianti Bond, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen. Bel voor de lunch naar L'Antica Trattoria alla Torre. Deze ouderwetse herberg ligt aan het centrale plein en serveert Toscaanse lekkernijen op een zomers terras. Geniet van de Florentijnse T-Bone steak, gegrild vlees en Pecorino-kaas, welke uiteraard worden weggespoeld met een Chianti Classico wijn.

  Na de lunch geniet je van heerlijk ijs bij Gelateria Castellina, welke bekend staat om zijn experimentele ijs. De smaken variëren van ricotta en vijgen tot chili en chocolade of citroen en kiwi. Er is ook de favoriete creatie van de eigenaar, cantuccini en Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Er is hoe dan ook geen ontsnappen aan wijn in de Chianti. Voordat je vertrekt, moet je echt Toscaanse levensmiddelen inslaan, inclusief kazen, koekjes en vleeswaren. (Raadpleeg onze gids voor Castellina in Chianti voor suggesties om te winkelen)

  Castellina Archaeological Museum
  Piazza del Comune 17
  53011
  Castellina in Chianti
  T: (+39) 347 679075 & 0577 742090
  http://www.museoarcheologicochianti.it/en/

  Gelateria Castellina
  Via IV Novembre 47
  53011
  Castellina in Chianti
  T: 0577 741337
  https://www.gelateriadicastellina.it/

  Adres: L’Antica Trattoria alla Torre
  Piazza del Comune 15
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 740236
  Web: www.anticatrattorialatorre.com

 • 3. Beeldenpark in Chianti voor een boeiende kunstroute

  Het beeldenpark in Chianti is gelegen in Pievasciata, ten zuiden van Vagliagli, Hoe lekker het ook is om je een weg te eten en drinken door Chianti, dit vormt een verrassend alternatief. Dit harmonieuze beeldenpark, ook wel bekend als het Parco Sculture del Chianti, ligt in een klein eikenbos en loopt zelfs over in de lokale gemeenschap. De route bestaat uit een scala van olijfboomgaarden en heuvels gedrapeerd in wijngaarden, met sublieme uitzichten die zich rondom elke haarspeldbocht ontvouwen. Volg in het park het houten pad dat langs de beelden van verschillende materialen en stijlen kronkelt.

  Het beeldenpark is samengesteld door de kunsthandelaren Piero en Rosalba Giadrossi. De kans is groot dat je hen ontmoet, omdat ze vaak in het park zijn om te helpen. Het concept is ontstaan uit een oude Italiaanse traditie waarbij kunstwerken speciaal worden gemaakt om buiten te staan. Ongeveer 40 hedendaagse beelden van verschillende artiesten staan verspreid in een bos van 7-hectare. Onderweg zoek je je een weg door een labyrint van glazen kubussen of staar je naar een sculptuur van een cipres die levendiger lijkt dan de echte boom.

  Natuurlijk zal niet iedereen alle beelden even mooi vinden. Maar deze collectie zet iedereen wel aan tot nadenken. De Indonesiër Ichwan Noor creëerde De Denker als eerbetoon aan De Denker van Rodin. Het nobele karakter is vervangen door een prozaïsch persoon. Suspended Stone van Mauro Berrettini is een geniaal verlicht sculptuur dat gemaakt is van travertijn uit het naburige Rapolano, ten zuiden van Siena. Energy van de Griekse beeldhouwer Costas Varotsos is een structuur die lijkt op een cipres op een bergachtige locatie. Labyrinth, van de Britse artiest Jeff Saward, is geïnspireerd op een stenen labyrint dat was gevonden in Val Camonica, Naquane van 700-800 v.Chr. Deze is achthoekig, terwijl het originele labyrint rond was. De materialen die zijn gebruikt verschillen van echt marmer en granieten beelden tot moderne installaties met neonlichten en geluiden. Er is ook een brug van helderblauwe tegels die, op een heldere dag, de verre skyline van Siena omlijst. Sommige kunstwerken staan nu buiten het park dus houd je ogen open voor bijvoorbeeld de typisch Britse rode telefooncellen.

  Het park heeft tevens een amfitheater waar in de zomer concerten gehouden worden van alle soorten muziek: klassiek, opera, jazz, volks, gospel en tango. Het amfitheater zelf is ook een kunstwerk met zijn platen van wit carrara-marmer uit de steengroeve van Michelangelo, zwart graniet uit Zimbabwe en een podium bedekt met lavasteen. Wandel voordat je het park verkent eerst naar de kiosk bij de ingang en haal hier een audiotour of download de app.


  Adres: Chianti Sculpture Park (Parco Sculture del Chianti)
  Localita la Fornace 48
  53019
  Pievasciata
  Tel: 0577 357151
  Web: www.chiantisculpturepark.it

 • 4. Castello di Fonterutoli - Wijnproeverij & exclusief dineren

  Ongeveer 5 km ten noordwesten van Vagliagli bevindt zich Castello di Fonterutoli, het eerste aanzienlijke wijnlandgoed ten zuiden van Castellina, en een voormalige Florentijnse buitenpost. Het landgoed is 21-hectare groot en vormt het voorouderlijke hart van de Mazzei-grond, een gebied dat sinds 1435 al 24 generaties lang in het bezit is van de markiezen van Mazzei. Hoewel het landgoed op 6 km ten zuiden van Castellina ligt, strekken de vergezichten zich uit tot Siena. Vanaf dit tijdloze stenen gehucht kun je de Torre del Mangia van Siena zien en de contouren van de kathedraal. Deze Fonterutoli-landgoederen zijn voornamelijk bepland met Sangiovese, maar je vindt hier ook in kleinere mate de Merlot, Malvasia Nera en Colorino. De bekroonde Fonterutoli Chianti Classico wijnen worden afgestemd op hun grappa, olijfolie en de Toscaanse keuken. En als het nog niet genoeg is om de vintage wijnen van deze wijnbaron te proeven, kun je op het landgoed ook natuurlijke Toscaanse schoonheidsproducten met lavendel kopen. Deze zijn gemaakt door Carla Mazzei, nazaat van de wijndynastie van het landgoed. Geniet ook van een lunch of diner in het geprezen restaurant L’Osteria di Fonterutoli.

  Dit landgoed is ook de ideale plek om meer te leren over de lokale geschiedenis. Fonterutoli was namelijk voor zowel de Florentijnen als de Sienese bevolking een aanzienlijk slagveld. In het begin van de 13e-eeuw vochten de strijdende republieken Florence en Siena over het grondgebied van Chianti dat ertussenin lag. Om dit gevecht voor altijd te beëindigen, werd besloten om vaste grenzen aan te leggen. Twee ridders zouden op hetzelfde moment van beide steden vertrekken en op het punt waar ze samenkwamen, moest de grens ontstaan. De ridders vertrokken bij dageraad op het moment dat de haan kraaide. De Florentijnen speelde echter vals en wonnen.

  Hun symbolische zwarte haan werd in een donker kippenhok gehouden en vrijwel uitgehongerd. Zodra het dus vrijgelaten werd, begon het te kraaien. De Florentijnse ridder ging daarom al met een enorme voorsprong van start en ontmoette de Sienese ridder bij Fonterutoli, op maar 12 km van de poorten van Siena. De witte haan van Siena volgde netjes de instructies, maar werd oneerlijk door de Florentijnen verslagen. Het resultaat hiervan was dat het grootste stuk van Chianti in Florentijns bezit kwam. Dit gebeurde al veel eerder dan de val van Siena in 1555. Een triomfantelijk Florence verlegde zijn grenzen naar Fonterutoli, naast de nieuwe grenzen van Castellina, Radda en Gaiole. Hierna werd de Chianti Militaire Bond opgezet met de Zwarte Haan als zijn schild. Siena lachte echter als laatste: Castellina, Radda en Gaiole behoren nu weer bij Siena.


  Adres: L’Osteria di Fonterutoli
  Via Puccini 4
  Localita Fonterutoli
  53011
  Castellina in Chianti
  Italia
  Tel: 0577 741125
  Web: www.mazzei.it

 • 5. Rocca delle Macie wijnproeverij en kooklessen

  Een charmante wijnroute omzoomd door wijngaarden voert je voor 13 km lang naar het westen, via Fonterutoli naar Rocca delle Macie. Dit stellaire wijnlandgoed was een vervallen hoeve totdat de spaghettiwestern filmproducent Italo Zingarelli het in 1973 opknapte. Hij droomde er zijn hele leven al van om een eigen wijngaard te hebben in het hartje van Chianti Classico. Met Rocca delle Macie ging deze droom in vervulling. Het landgoed wordt nu beheerd door zijn jongste zoon Sergio die ook de huidige voorzitter is van Consorzio Vino Chianti Classico, ofwel het Chianti Classico Consortium. Dit jonge vooruitstrevende landgoed produceert de ‘best verkopende wijnen’ en de grond van 500-hectare ligt verspreid over 2 gebieden: vier Chianti wijnlandgoederen in Castellina en twee in het wijngebied van Morellino di Scansano. Naast de 200-hectare wijngaarden produceren ze ook een uitstekende olijfolie op olijfgaarden die 40-hectare groot zijn.

  Het landgoed Tenuta Le Macie is 93-hectare groot en ligt in het zuidwesten van Chianti. Het vormt het hart van het bedrijf en heeft de mooiste wijngaarden. De terrassen zijn voornamelijk beplant met Sangiovese-druiven, maar je vindt hier ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Colorino. Naast de gewaardeerde Chianti Classico wijnen heb je hier de mogelijkheid om een aantal IGT Super Tuscans te proeven. Veel wijnlandgoederen zijn erg op zichzelf gericht, maar Tenuta Le Macie gelooft juist in samenwerking met anderen om speciale wijnen te produceren, of het nu in San Gimignano of Orvieto is. Natuurlijk moet je tijdens je bezoek een van de beste Chianti Classico wijnen van het landgoed proberen. De wijnen hebben de fruitige smaak van zwarte bes en kersen. Kies voor de gewone wijnproeverij (van Chianti Classico of de Super Tuscans) of ga voor de uitgebreidere wijnproeverij van 3 uur waarbij je ook een diner met aansluitend een nagerecht en Vin Santo krijgt.

  Als alternatief kun je ook dineren in Ristorante Riserva di Fizzano, het restaurant van het landgoed. Als de gerechten je bevallen, is het ook mogelijk om een kookles te boeken met de inwonende chef Aldo. Typische gerechten die je hier leert koken zijn pici all’aglione (stompe pasta in knoflooksaus), pappa al pomodoro (dik brood en tomatensoep) en typische cantuccini amandelkoekjes.


  Adres: Rocca delle Macie
  Localita Le Macìe
  53011
  Castellina in Chianti
  Italia
  Tel: 0577 7322367321 / 0577 737223
  Web: www.roccadellemacie.com

 • 6. Dagtocht naar Siena

  Siena ligt op ongeveer 25 minuten (15km) rijden ten zuiden van Vagliagli, wat het ideaal maakt voor een magisch dagtripje. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

  Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.


  Adres: Siena Tourist Office
  Spedale di Santa Maria della Scala
  Piazza Duomo
  Tel: 0577 280551
  Web: www.terresiena.it

 • Eten & drinken

  Op het platteland van Chianti zijn eten en wijn de echte religie. Onze aanbevolen lokale wijngaarden met restaurants zijn Dievole, Castello di Ama, Casanuova di Ama, Rocca delle Macie, Fonterutoli en Castello di Selvole, welke allemaal worden besproken in deze gids. Voor andere wijnlandgoederen bekijk je onze individuele Chianti-gidsen.

  De lokale Chianti-keuken is net zo traditioneel als het met kastelen bezaaide landschap. Rustieke ribollita-soep, vaak gemaakt met zwarte kool en bonen, staat hier regelmatig op het menu. Niet voor niets worden de Toscanen als 'boneneters' bespot door grotere culinaire rivalen. Typische gerechten zijn pappardelle pastalinten in een vlezige everzwijnsaus of een massieve T-Bone steak, bistecca alla fiorentina.

  En dit is maar een voorproefje van de Chianti. Bekijk onze aanbevelingen voor restaurants hieronder en ook onze andere gidsen voor de beste steden en dorpen in Chianti, die allemaal op ons Bestemmingsoverzicht staan. Lees in het bijzonder onze gidsen over Lecchi in Chianti, Radda in Chianti en Castellina in Chianti, die allemaal in de buurt liggen.

 • Taverna di Vagliagli

  Hoewel niet goedkoop is deze vriendelijke, traditionele herberg veel beter dan vergelijkbare restaurants in het naburige Siena. De lokale bevolking vindt het in ieder geval net zo goed, vooral als het aankomt op gegrild vlees en pasta. Chef Andrea bereidt typisch Toscaanse gerechten, zoals stevige ribollita soep, gefrituurde courgettes, tagliatelle of ravioli met vlezige ragù saus en zijn kenmerkende Florentijnse T-Bone steak. Dit rustieke, elegante restaurant biedt gemiddelde prijzen en komt uit op een aangenaam zomerterras. Dit is ook de plek om de L'Eroica vintage fietsrace in oktober te bekijken, www.eroicagaiole.com.


  Adres: Via del Sergente 4
  Vagliagli
  53019
  Castelnuovo Berardenga
  Tel: 0577 322532

 • Il Ristorante Malborghetto

  Deze zeer geliefde, gemiddeld geprijsde herberg wordt hoog gewaardeerd door zowel de lokale bevolking als bezoekers. Geniet van hun vegetarische antipasti, inclusief kruiden en groenten uit de moestuinen van de chef. Typische gerechten zijn Pecorino en peren tortellini, gnocchi met truffel, gestoofd konijn, everzwijnstoofpot en panna cotta. Reserveer op voorhand en vraag bij mooi weer om een tafel op het terras. Als je onder de indruk bent van het avondeten, volg dan de kookcursus met chef-kok Simone Murici, inclusief wijnarrangement met de Chianti Classico. Leer hoe je een complete maaltijd kunt maken met gerechten als ravioli, steak, ragu saus, truffelschotels en tiramisu. De ochtendcursus eindigt met het opeten van je feestmaal. De kookcursus kost ongeveer €135 per persoon. Deze dorpsherberg ligt in Lecchi in Chianti, ongeveer 5 km van de weg SS408 Gaiole -Siena.


  Adres: Via Monteluco 4
  Localita Lecchi in Chianti
  53013
  Gaiole in Chianti
  Tel: 0577 746201
  Web: www.malborghetto.net

 • La Taverna Squarcialupi

  Deze grote en bruisende taverne is gevestigd in een gewelfde palazzo in het hart van Castellina in Chianti. Hier bestel je pastagerechten met wijnen en olijfolie van de lokale Fattoria la Castellina. Verwacht een mix van moderne Toscaanse en vindingrijke Italiaanse kookkunsten met onverwachte combinaties, zoals wild zwijn met chocoladesaus, of probeer de eend in een Chianti-saus, de risotto met pompoen of doperwtenmeel cannelloni met een truffelsaus. Geniet ook van wijnen die tegen redelijke prijzen de maaltijden mooi complimenteren. In de zomer kun je plaatsnemen op het zonnige terras dat in de middeleeuwse stadsmuur is gebouwd.


  Adres: Via Ferruccio 26
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 741405
  Web: www.squarcialupirelaxinchianti.com

 • Winkelen

  Winkelen in Vagliagli is zeer beperkt, dus ga voor meer gevarieerde winkelmogelijkheden naar het naburige Castellina, Radda, Gaiole en, de beste van allemaal, Siena. Castellina en Radda hebben beide fatsoenlijke supermarkten en zijn bezaaid met eigenzinnige Chianti Classico-wijnwinkels. Naast alle wijnen is Radda de plek om te zoeken naar Toscaanse keramiek of kasjmier.

 • Alimentari Rovai

  Deze kleine kruidenierswinkel in het centrum van Vagliagli is gevuld met alle dagelijkse benodigdheden, inclusief groenten en fruit, plus een selectie lokale kazen en vleeswaren. Het is een handige plek om drankjes te halen en een panini als een snack of lunch tijdens je trip.

  Ga voor levensmiddelen naar de Coop supermarkt in Castellina (via Trento e Trieste 36, Castellina) of de Coop supermarkt in Radda (Via Primo Maggio 32, Radda). Beide Chianti-supermarkten liggen op ongeveer 7 km rijden van Vagliagli. Vooral Castellina heeft veel gespecialiseerde voedsel- en wijnwinkels.


  Adres: Piazza Vittorio Emanuele 10
  Vagliagli
  53019
  Castelnuovo Berardenga
  Tel: 0577 322622

 • Dievole

  Deze gastvrije wijngaard ten zuiden van Lecchi is de plek om goede wijn en olijfolie in te slaan.


  Adres: Località Dievole 6
  53019
  Vagliagli
  Castelnuovo Berardenga
  Tel: 0577 322613 & 0577 322632
  Web: www.dievole.it

 • Il Castello di Selvole

  Bezoek de wijngaard Castello di Selvole om Chianti Classico- wijnen te kopen, evenals Merlot en Cabernet Franc. Overweeg een diner te boeken bij L'Osteria La Botte, het landgoedrestaurant.


  Adres: Localita Selvole
  Vagliagli
  53019
  Castelnuovo Beradenga
  Tel: 0577 322662 & 0577 1912577
  Web: www.selvole.com

 • L’Azienda Agricola Casanuova di Ama

  Deze kleine, door een familie beheerde wijngaard ligt in het dopje Casanuova di Ama in de buurt van Lecchi en biedt wijnproeverijen, tezamen met de verkoop van de Chianti wijnen, Super Tuscans, Vin Santo, grappa en olijfolie. Daniela, de eigenaresse, geeft korte tours, mogelijk gevolgd door een vegetarisch-vriendelijke lunch in de gezellige landgoedherberg voor huisgemaakte Toscaanse gerechten, zoals crostini belegd met tomaten, zelfgemaakte gnocchi, versgebakken brood en cantuccini koekjes om te dippen in de Vin Santo.


  Adres: Localita Casanuova di Ama
  53013
  Gaiole in Chianti
  Tel: 0577 746119
  Web: www.agrariacasanuovadiama.it

 • La Fornace

  Deze galerie bevindt zich in Pievesciata, naast het Chianti-beeldenpark en wordt gerund door de oprichters en eigenaren van het park, Piero en Rosalba Giadrossi . Deze galerie is gevestigd in een oude terracottafabriek en toont hedendaagse sculpturen en schilderijen van Italiaanse en internationale kunstenaars , onder wie opkomende kunstenaars.


  Adres: Localita La Fornace 48/49
  Pievasciata,
  53010
  Castelnuovo Berardenga
  Tel: 0577 357151
  Web: www.solartgallery.it

 • Luxury designer outlets

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.


  Adres: The Mall,
  Via Europa 8, 5
  0066
  Leccio Reggello
  Tel: 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • Parkeren

  Parkeren in Vagliagli is zelden een probleem. Je kunt parkeren langs de Strada Provinciale (SP) di Vagliagli/Via del Lago. Bij een bezoek aan het wijngoed Dievole ( Localita Dievole 6, www.dievole.it), kun je simpelweg daar parkeren.
  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena. Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen, inclusief Greve, Panzano, Castellina, Radda, Gaiole en Castelnuovo Beradenga.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Openbaar Vervoer

  Vagliagli ligt 15 km ten noorden van Siena en 75 km ten zuiden van Florence, perfect gelegen dus voor het verkennen van de zuidelijke Chianti en, natuurlijk, Siena en de zuidelijke steden, inclusief Rapolano.

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder naar Panzano en Castellina. Het ligt op ongeveer 20 km van Greve. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of verlaat Siena en neem dan de SR2 die overgaat in de SR222 tot aan Castellina in Chianti.

  Chianti met de trein:
  Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus:
  Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).
  Tel: 0577 204111
  Web: www.tiemmespa.it

  Op je fiets:
  Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

  Privé tour:
  De Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.
  Tel: (+39) 389 8160050
  Web: www.chiantitaxi.com

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag