Montalcino
Voor buitenstaanders is het vooral de prestigieuze wijn Brunello de Montalcino die deze kleine Toscaanse gemeente definieert. Van een afstandje lijkt Montalcino op een middeleeuws schilderij van de Siënese school, zo weinig is er veranderd sinds zijn hoogtijddagen. Tijdens zonsondergang wordt de stad gehuld in een roodbruine gloed maar dit verandert met de seizoenen. In het voorjaar is het omliggende platteland limoengroen, maar al snel daarna voegt het geel van koolzaad, papavers, zonnebloemen en druiven verschillende tinten aan de omgeving toe. Voor velen is Montalcino een toonbeeld van de regio Siena en de lokale bevolking wordt bijzonder respectvol behandeld. Zijn geschiedenis is een microkosmos van de gehele geschiedenis van de provincie Siena. De stad staat ook wel bekend als ‘de laatste rots van communale vrijheid’ sinds de tijd waarin de hoofdstad van de provincie Siena in ballingschap was tussen 1555 en 1559. Na de val van Siena verzamelden de ballingen zich rond de vlag van Siena. Als beloning hebben de standaarddragers van Montalcino de ereplaats in de optocht verworven die voorafgaat aan de Palio in Siena.
Informatie over Montalcino
Top Tien Dingen om te Doen
Montalcino herbergt een neoklassieke kathedraal, een gotische galerij, een romaanse kerk en talloze steegjes – maar uiteindelijk is het de middeleeuwse sfeer, het fort en de wijn die bijblijven in het geheugen.
Lees verderWinkelen
Aangezien we in de thuisstreek zijn van één van de bekendste wijnen van Italië, zou het haast schandalig zijn om niet de Brunello di Montalcino aan te schaffen in verschillende van onze favoriete wijngaarden. De keuze weerspiegelt de volledige ervaring – een combinatie van de wijn, het gevoel van de plek en echte gastvrijheid.
Restaurants in Monalcino
Dit is een intensief voedselrijkgebied, met de Toscaanse keuken en lokale wijnstokken die uiterst belangrijk worden geacht, van Brunello di Montalcino tot Rosso di Montalcino. Hartige
boerengerechten zijn populair, zoals ‘pappa al pomodoro’, een soep gemaakt van brood, tomaten en knoflook, met crostini misti. Zelfgemaakte ‘pici’ pasta wordt vaak geserveerd met ‘cacio e pepe’ (schapenkaas en peper) of met ‘sugo di anatra’ (eenden saus). Rijke gerechten met wild zwijn of konijn worden ook geprezen. De wijnkaart is meestal hoofdzakelijk Toscane georiënteerd, maar de meeste zijn uitstekend, zelfs de basiswijnen, want de Toscanen verwachten niets minder dan dat. Zie ook Eten en Dineren in Montepulciano, Pienza, Val d’Orcia en hun nederzettingsdorpen.