Login


Volpaia

 • Vanaf Radda klimt een kronkelende weg naar Volpaia, het mooiste middeleeuwse dorp in de omgeving. De middeleeuwse uitstraling heeft het overleefd, compleet met torens en delen van de stadsmuren. Het dreigende aanzicht herinnert eraan dat Volpaia als lid van de Chianti Bond diende, een middeleeuws garnizoen in de Florentijns-Sienese oorlog dat het embleem van de zwarte haan droeg. Tegenwoordig heeft dit filmachtige gehuchtje meer te bieden aan sfeer dan aan specifieke bezienswaardigheden. Kom dus voor het tijdloze gevoel, het vredige uitzicht op het glooiende landschap en een fascinerend wijnlandgoed. Verblijf in de plaatselijke herbergen, geniet de locale gerechten en proef nog meer van de intrigerende Castello di Volpaia-wijnen. Wandel ook door afgelegen steegjes en verborgen binnenplaatsen en ontdek hightech wijnbereidingsprocedures die worden uitgevoerd in niet meer in dienst zijnde kerken. Het levensbloed van Volpaia is wijn, olijfolie, azijn en het toerisme dat in haar kielzog stroomt. Deze grotendeels zelfvoorzienende gemeenschap laat zien hoe wijn een gestage welvaart kan brengen in historische dorpen.

 • Top tien dingen om te doen

  Het kleine Volpaia biedt een rustige en tijdloze basis die moeilijk te verlaten is, ondanks het beperkte aantal voor de hand liggende activiteiten. Het dorp ligt vlak bij de Chiantigiana, de Chianti Weg wijnroute en is dus ideaal gelegen voor uitstapjes naar de naburige Chianti bastions zoals Radda en Castellina. Als je een liefhebber van cultuur bent, kun je ook dagtrips maken naar San Gimignano, Siena en Florence, allemaal binnen handbereik.

  En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Greve, Panzano, Castellina, Radda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli,  San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

 • 1. Bezoek Castello di Volpaia

  Castello di Volpaia is veel meer dan een wijnmakerij: het is het centrum van een duurzame gemeenschap. Het succes laat zien dat middeleeuwse dorpen kunnen worden gered en een herbestemming kunnen krijgen voor het moderne leven. Het wordt bijna onzichtbaar uitgevoerd, zonder de ziel van het dorp of de pracht van de oudheid op te offeren. Evenmin is het dorp verkocht aan buitenstaanders: de lokale bevolking heeft de leiding, zelfs als het toerisme hun manier van leven ondersteunt. De eigenaren van de Castello di Volpaia, Carlo en Giovannella Stianti Mascheroni, bezitten behalve de wijnmakerij ongeveer twee derde van het dorp. Het is een lange termijn project om dit middeleeuwse dorp in stand te houden voor toekomstige generaties. Om dit te bereiken, zijn de meeste medewerkers van het landgoed gehuisvest binnen de dorpsmuren. Gezien de landbouwgronden is het dorp vrijwel zelfvoorzienend. Dit is een duurzame gemeenschap op zijn best.

  Volpaia werd gesticht in 1172, zijn geduchte kasteel fungeerde als een verdedigende buitenpost voor de Florentijnse Republiek tegen Siena. Tegenwoordig fungeert dit gehavende kasteel als het middelpunt van een succesvol wijnlandgoed dat het dorp van de ondergang heeft gered. Middeleeuwse gebouwen, niet meer in dienst zijnde kerken en ondergrondse gangen zijn stilletjes omgebouwd tot hightech wijnkelders of olijfolie molens met bottelarijen en olijfpersen. Onderdelen zijn verbonden door ingenieuze ondergrondse tunnels. Onder het dorp loopt een ondergronds labyrint van stalen buizen. Bekend als een wijnkanaal, laat dit doolhof van pijpen de wijn door middel van zwaartekracht van hogere naar lagere delen van het dorp lopen.

  De kelders van Castello di Volpaia beginnen vanuit een sacristie en eindigen onder kerken die nu toegewijd zijn aan het maken van wijn. Plan vooruit en boek een rondleiding en proeverij bij Castello di Volpaia voor een ervaring achter de schermen. De wijnproeverij is gevestigd in de voormalige toren van het oude kasteel. De vaten wijn worden gerijpt in kelders onder oude dorpsgebouwen, zoals de kerken van San Lorenzo en de Commenda di Sant'Eufrosino. Na het bottelen in een hightech fabriek blijft de kostbare wijn rijpen in de fles in de donkere, koele kelders onder het Palazzo Canigiani.

  Dit alles zou voor niks zijn als de wijnen zelf niet presteren. De standaard Chianti Classic Riserva van het landgoed is elegant, met aroma's van zwarte kersen, tabak en leer. In plaats daarvan is Coltassala een dure Chianti Classico Riserva van grote complexiteit die sommigen vergeleken hebben met een Super Tuscan. Verrukte recensenten praten over "aroma's van salami, venkelknol, peperkorrels en wilde bloemen". Het landgoed produceert ook een instapmodel Chianti Classico, gemaakt met tien procent Merlot, dat licht tannine maar niet overdreven eiken is. Ten slotte is er ook een soepele Super-Tuscan melange genaamd Balifico die de portie Cabernet-Sauvignon opvoert. Reserveer een bezoek aan de olijfpers en wijnkelders, met een proeverij van Volpaia-wijnen en olijfolie, samen met een selectie van lokale producten. De honing van Castello di Volpaia, speciale azijn en Extra Virgin Olijfolie zijn ook te koop. Bezoeken aan de wijnkelder vinden meestal plaats om 11.30, 15.00 en 17.00 uur, maar het is het beste om rechtstreeks contact op te nemen.


  Adres: Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017, Radda in Chianti
  Tel: +39 0577 738066
  Web: www.volpaia.com

 • 2. Creatief eten in L'Osteria Volpaia

  Volpaia heeft het geluk dat zij de beschikking heeft over meerdere degelijke herbergen. Twee hiervan bevinden zich op het hoofdplein en beide serveren traditionele Toscaanse thuisgerechten. L'Osteria Volpaia probeert eerder te verrassen dan te kalmeren. Dit is een speels gastronomisch restaurant dat tot doel heeft Toscaanse gerechten te deconstrueren. Maar toch is deze gastronomische herberg niet zozeer modieus of eigenaardig, het zoekt eerder naar manieren om Toscaanse ingrediënten op verleidelijke nieuwe manieren te configureren. De creatieve keuken is gebaseerd op de meest verse lokale ingrediënten, vaak uit moestuinen of wijngaarden van het landgoed, die allemaal eigendom zijn van dezelfde lokale eigenaren. De familie eigenaren zetten zich volledig in voor duurzame praktijken en volgen dit voorbeeld in zowel het restaurant als op het wijnlandgoed.

  Deze gastronomische herberg herinterpreteert Toscaanse producten op ongebruikelijke manieren. In de cannellini-boonravioli met saffraan en zure room wordt een typisch Toscaans bijgerecht van witte cannellinibonen omgevormd tot een puree in een saffraansaus geserveerd met zure room. Het eerbetoon van de chef-kok aan Toscaanse ribollita-soep is een mix van zwarte kool en ricotta-balletjes geserveerd met lokale finocchiona-salami met venkelzaad. Andere gerechten zijn een everzwijn en risotto van olijven en als dessert cantucci-mousse, geitenkaas-ijs en Vin Santo koffiekaramel. L'Osteria serveert natuurlijk biologische wijnen van Castello di Volpaia. Prijzen zijn redelijk hoog, maar dit is begrijpelijk, gezien de enorme vindingrijkheid en de kwaliteit van de ingrediënten.


  Adres: Vicolo della Torre 2, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
  Tel: +39 0577 738066
  Web: www.osteriavolpaia.com

 • 3. Vignamaggio - Renaissance villa-landgoed en tuinen

  Vignamaggio, een prachtig renaissance villa-landgoed, is verbonden met prachtige kunst. Gelegen ten noorden van Volpaia, was het wijnlandgoed mooi genoeg om te schitteren als filmset, in het op Shakespeare gebaseerde Much Ado About Nothing. De romantische villa heerst over zijn Italiaanse tuinen en met wijnranken begroeide heuvels. Het serene landschap zou Leonardo da Vinci hebben geïnspireerd. Het kasteel werd in de 14e-eeuw verbouwd tot een patriciërs villa en behoorde toe aan de Florentijnse familie Gherardini. Mona Lisa Gherardini, beter bekend als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, trouwde in deze familie in de 14e-eeuw. De villa heeft een gekanteelde toren, 16e-eeuwse kraaggewelven en een binnenplaats, terwijl de top van de toren is gerenoveerd in neogotische stijl.

  Rondom de prachtige renaissance villa bevindt zich de tenuta, een befaamd wijndomein van 65 hectare en een van de oudste in Toscane, daterend uit 1404. De bekroonde wijnen variëren van de Chianti Classico en trendy Super Tuscans tot frisse Rosé, Cabernet Franc, Vin Santo en grappa. Boomgaarden, kruidentuinen, korenvelden en 30 hectare aan olijfgaarden weerspiegelen de toewijding van het landgoed aan biodiversiteit. De villa beschikt over Italiaanse, renaissancestijl tuinen, compleet met cipressen, gesnoeide parterres en met rozen gedrapeerde beeldhouwwerken. De Franse eigenaar en architect Patrice Taravella heeft onlangs het terrein opgeknapt met boomgaarden, klassieke fonteinen en pergola's.

  Vignamaggio biedt nu ook tuin- en kelderrondleidingen, evenals een gratis wijnproeverij. Het ‘van boerderij tot bord’ Ristorante Monna Lisa houdt in dat veel van de ingrediënten voor de gerechten afkomstig zijn van het omliggende biologische landgoed. Er zijn wijnarrangementen voor lunches verkrijgbaar, evenals rondleidingen door het landgoed, die eindigen met een diner bij zonsondergang. Het seizoensgebonden menu bestaat uit Toscaanse producten, van plantaardige schotels besprenkeld met zelf geproduceerde olijfolie tot pasta met pistache en munt-pesto uit eigen tuin. Het varkensvlees en gezouten vlees komt van de vrolijke groep cinta senese varkens van het landgoed.


  Adres: Via Petriolo 5, 50022 Greve in Chianti
  Tel: T: +39 055 854661 (general) & T: +39 055 8546624 (tours & tastings)
  Web: www.vignamaggio.com

 • 4. Eenvoudige e-bike tochten door de Chianti

  Dit is een echt fietsgebied, dus maak er het beste van, zelfs als je geen wielerfanaat bent. De Chianti is zo mooi omdat het zo heuvelachtig is. Als je geen dijen van staal hebt of geen verlangen hebt naar steile beklimmingen, overweeg dan een e-bike. Tuscany E-bike Rental ligt in Gaiole, ten zuiden van Volpaia, en biedt begeleide of zelfstandige e-bike-tochten aan in de Chianti streek. Deze elektrisch ondersteunde fietsen zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners. Op afdalingen werken ze als een conventionele fiets, maar op lange, vlakke stukken of als je bergop gaat, doet de elektromotor het werk en biedt het de hulp die je nodig hebt om zonder zweten je bestemming te bereiken. De e-bikes kunnen worden gehuurd per uur of zo lang als een week.

  Een typische begeleide route vanuit Gaiole gaat langs de glooiende heuvels van de Chianti, de Castello di Brolio en verre uitzichten op Siena. Dit alles is inclusief een lichte lunch en een eenvoudige wijnproeverij op een sfeervol landgoed. Deze specifieke tour is een aangelegenheid van drie uur, 46 km lang en bereikt een hoogte van 518 meter. Er zijn tal van gemakkelijkere of meer uitdagende routes mogelijk.


  Adres: Tuscany E-bike Rental, Via Roma 82, 53013 Gaiole in Chianti
  Tel: T: +39 0577 749355. Mob: +39 335 5237021 (Carmine) & +39 338 3652166 (Enrico)
  Web: www.tuscanyebikerental.com

 • 5. Chianti Cashmere Geitenboerderij

  Als je jonge kinderen op sleeptouw hebt of gewoon even genoeg hebt van wijnlandgoederen, bezoek dan deze eigenzinnige Chianti Cashmere Geitenboerderij, ten noordwesten van Gaiole. Gerund door de in Amerika geboren Nora Kravis, boekt deze al lang bestaande kasjmier boerderij succes op succes. Het is plezierig en vertegenwoordigt bovendien duurzame landbouw op zijn best. Oprichter Nora Kravis verliet lang geleden Long Island in New York en keek nooit meer achterom. Ze kent alle herders, telers en wevers en zorgt voor haar geiten alsof ze familie zijn. Bij deze stenenboerderij met uitzicht kunnen de kinderen geitjes vasthouden, aaien en flesvoeding geven. De geiten worden bewaakt door donzige witte Abruzzo herdershonden die fungeren als waakhonden om elke roedel wolven op afstand te houden.

  Als je even genoeg hebt gekregen van schattige geitjes en puppy's, richt dan je aandacht op het kasjmier zelf. De superieure kasjmiergeiten hebben crème, hazelnoot, bruin, grijs en houtskool tinten, zodat het garen ongeverfd kan worden gebruikt in de oorspronkelijke kleur. Kasjmier is de fijne, donzige vacht geproduceerd door een kasjmiergeit en naar men zegt tien keer lichter en warmer dan wol. Liefhebbers van breien kunnen kiezen voor een aantal mooie vezels en duurzame kasjmier garen. Er is ook Toscaans handgemaakt huistextiel verkrijgbaar zoals handgeweven sjaals, dassen, spreien, hoeden, sokken en babydekens.

  Als je enthousiast bent geworden organiseert de boerderij ook workshops voor spinnen, weven, breien of borduren, onder begeleiding van lokale Italiaanse ambachtslieden met wie ze reeds samenwerken. Bovendien is er ook de nieuwe beleving 'wees een herder voor een dag'. Dit is leuk voor het hele gezin, met volledige onderdompeling in het leven van een kasjmier geitenherder. Gasten kunnen een kudde geiten begeleiden door de velden en bossen rond de boerderij, stoppen voor een wijnproeverij bij een naburige boerderij en weer terugkeren naar de kasjmier boerderij voor een uitgebreide boerenlunch. De boerderij en de cadeauwinkel zijn van Pasen tot oktober in de middag geopend.


  Adres: Chianti Cashmere, Azienda Agricola La Penisola, La Penisola, 53017, Radda in Chianti
  Tel: +39 0577 738080
  Web: www.chianticashmere.com

 • 6. Geniet van een vlees-feestmaal in Panzano

  Panzano, iets ten westen van Volpaia, is de plek om te genieten van de passie voor het Toscaanse vlees, waaronder Florentijnse T-Bone steak. Dit Toscaanse bastion is het vlezige domein van Dario Cecchini, een bedreven, excentrieke en beroemde slager met een mini-imperium in deze contreien. Niemand is beter dan hem met een bloedig hakmes, helemaal als hij Dante voordraagt. Deels slager, deels showman, Dario vermaakt en overvoed zijn publiek met passie.

  Met verschillende restaurants in de stad, allemaal gelegen rondom zijn beroemde slagerij, handelt Cecchini er nog steeds lustig op los. De restaurants zijn redelijk geprijsd, dus je hebt niet het gevoel gevangen te zitten in een toeristische val. Het winnende concept spreekt de meeste bezoekers aan, net als de gezelligheid en de showbizzkant.

  T-Bone steak overheerst, in ieder geval in dit restaurant. Voor iedere Toscaanse liefhebber van rundvlees is de bistecca alla fiorentina - een enorme, zachte T-Bone steak, gegrild boven een open vuur en gekruid met niets meer dan gemalen peperkorrels, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, zeer rauw (rare) geserveerd - de ultieme biefstuk. Houd er rekening mee dat er ook aan vegetariërs wordt gedacht: er zijn goede vleesvrije menu's voor mensen met een gevoeliger karakter. Huiswijn is bij de prijs inbegrepen, maar je kunt ook je eigen wijn meenemen. Zie onze Panzano Eten&Drinken gids voor alle aanbevelingen.

  Om je honger aan te wakkeren, wandel je naar de Pieve di San Leonino, de mooiste kerk van Panzano, gelegen op een heuvel net buiten het dorp. Binnen in de Romaanse pieve bevinden zich kostbare kunstwerken, waaronder della Robbia terracotta tabernakels en een middeleeuws drieluik van de Maagd en het Kind.

 • Eten & Drinken

 • Castello di Volpaia

  Wijn is het levensbloed van het dorp, dus proef de Castello di Volpaia wijnen, al is het maar om te leren hoe geniaal hun methoden zijn. In de oogsttijd worden de wijnkanalen die door het dorp lopen gebruikt om verschillende gebouwen met elkaar te verbinden — de middeleeuwen ontmoet hier de moderne manier van het zwaartekrachtdoorstroomsysteem van de wijnbouw. Reserveer je bezoek aan de Castello di Volpaia olijfperserij en wijnkelders, met een proeverij van wijnen en olijfolie van het landgoed, tezamen met een selectie lokale producten. De honing van Castello di Volpaia, speciale azijn en Extra Virgin Olijfolie zijn ook te koop. Bezoeken aan de wijnkelder vinden meestal plaats om 11.30, 15.00 en 17.00 uur, maar het is aan te raden om rechtstreeks contact op te nemen.

  Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
  T: +39 0577 738066 & www.volpaia.com

  Onze andere aanbevolen wijnlandgoederen zijn te vinden in elk van de individuele Chianti-gidsen. Wat eten betreft, met slechts een drietal eetgelegenheden in het dorp, allemaal aanbevolen en hieronder vermeld, zul je het ook iets verder weg moeten zoeken.

  In het dorp is L'Osteria Volpaia de creatieve, gastronomische optie, terwijl de andere twee opties authentiek en pretentieloos zijn. Geniet van de gerechten met lokale kazen en vleeswaren in een eenvoudige herberg of proef de olijfolie, honing en azijn van het plaatselijke wijnlandgoed Castello di Volpaia.

  En dit is maar een voorproefje van de Chianti. Bekijk onze aanbevelingen voor restaurants hieronder en ook onze andere gidsen voor de beste steden en dorpen in Chianti, die allemaal op ons Bestemmingsoverzicht staan.

 • La Bottega

  Deze heerlijke herberg wordt door een familie beheerd en ligt aan het centrale plein in het schilderachtige Volpaia. Het biedt speciale, maar no-nonsense Toscaanse gerechten. Deze gemiddeld geprijsde gerechten worden aangevuld met degelijke Chianti Classico-wijnen, salades en groenten uit eigen tuin. Gemiddeld geprijsde gerechten zijn onder meer met de hand gerolde pasta of ribollita-soep, gevolgd door wild zwijn of Florentijnse T-Bone steak. Als je zeker wilt zijn van een tafel op het schaduwrijke terras, boek dan een tafel en geniet van het uitzicht vanaf het heuvelachtige dorp over het tijdloze landschap beneden.


  Adres: Piazza della Torre 1, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
  Tel: +39 0577 738001
  Web: www.labottegadivolpaia.it

 • Bar Ucci

  Deze buitengewoon vriendelijke plek ligt ook aan het hoofdplein van Volpaia en is een kruising tussen een wijnbar en een eenvoudige, huiselijke herberg. Het stenen gebouw begon als stal met paarden aan de ene kant en schapen en geiten aan de andere kant. Het wordt door een familie gerund, waarbij oma de cake en taartjes maakt. Op het menu staan degelijke salades, schotels met vleeswaren of kazen, panzanella brood en tomaatsalade, of pittige tomaten op crostini. Voor iets wat meer vult, kies stoofvlees of wildzwijn met pappardelle pasta. De wijnen variëren van eenvoudige wijnen van nabijgelegen landgoederen tot Castello di Brolio jaargangen.


  Adres: Piazza Della Torre 9, 53017 Volpaia, Radda in Chianti (SI)
  Tel: +39 0577 738042
  Web: www.bar-ucci.it

 • L’Osteria Le Panzanelle

  Gelegen aan de weg tussen Panzano en Radda, ten zuiden van Volpaia, is dit een bolwerk van Toscaanse thuisgerechten. Met zijn witte kalkmuren is het een pretentieloze maar uiterst betrouwbare lokale trattoria. Kom binnen voor de gemiddeld geprijsde thuisgerechten, vriendelijke service, een kort maar seizoensgebonden menu en de uitgebreide Toscaanse wijnkaart. Geniet van geroosterd konijn, de pompoenravioli of een pasta in een everzwijnsaus. Sluit af met de panna cotta of de zelfgemaakte, knapperige cantuccini koekjes, ideaal ondergedompeld in Vin Santo.


  Adres: Localita Lucarelli, 53017 Radda in Chianti (Si)
  Tel: +39 0577 733511
  Web: www.lepanzanelle.it

 • La Casa Porciatti

  Deze gezellige wijnbar ligt verscholen in een vroeg 14e-eeuws gebouw in het hart van het naburige Radda in Chianti. Het fungeert ook als een goed geprijsde herberg en wijnwinkel. In combinatie met een brede selectie Toscaanse wijnen kun je genieten van taglieri, schotels met huisgemaakte vleeswaren of kazen, samen met porchetta (gebraden speenvarken). Voor iets wat meer vult, kies de dikke pici pasta met een vlezige ragù saus, ravioli met zwarte truffel of stevige ribollita soep. Florentijnse pens, everzwijnstoofpot en Sienese ossobuco staan ook op het menu.


  Web: https://casaporciatti.it/

 • Winkelen

  Winkelen in dit vestingdorp is zeer beperkt, maar bijzonder. Het draait allemaal om producten uit de landbouw en het wijnlandgoed van Castello di Volpaia. De landgoedwijnen variëren van Chianti Classico en Chianti Classico Riserva tot Coltassala, Balifico, Bianco di Volpaia en Vinsanto. Alles kan geproefd en gekocht worden bij de enoteca, de proeverijwinkel van het landgoed. Ga voor meer winkelmogelijkheden naar het naburige Radda en Castellina.

  Om te genieten van de volledige ervaring en intrigerende geschiedenis van het landgoed, reserveer dan een bezoek aan de olijfpers en wijnkelders. Dit kun je het best combineren met een proeverij van Volpaia-wijnen en olijfolie, samen met een selectie honing en speciale azijn van het landgoed. Bezoeken aan de wijnkelders vinden meestal plaats om 11.30, 15.00 en 17.00 uur, maar het is het beste om rechtstreeks contact op te nemen met het landgoed.


  Adres: Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017 Radda in Chianti (Si)
  Tel: +39 0577 738066
  Web: www.volpaia.com

 • Luxury designer outlets

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.


  Adres: The Mall, Via Europa 8, 50066 Leccio Reggello
  Tel: +39 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • Parkeren

  Het parkeren in Volpaia is buiten de muren, op de gratis parkeerplaats aan de Strada Provinciale (SP) 112, net onder het kleine stadje. Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena. Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen, inclusief Greve, Panzano, Castellina, Radda, Gaiole en Castelnuovo Beradenga.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Vervoer

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder richting het zuiden naar Radda en Gaiole. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of verlaat Siena en neem dan de SR2 die overgaat in de SR222 tot aan Castellina in Chianti.

  Privé tour: de Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.
  Chianti Taxi. T: +39 389 8160050 & www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: +39 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: +39 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: +39 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: +39 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag