Login


San Gimignano

 • San Gimignano, vaak het "Middeleeuwse Manhattan" genoemd, is één van de populairste steden in Toscane, bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en iconische skyline. Het UNESCO Werelderfgoedcentrum biedt een kijkje in de rijke geschiedenis van de regio; ooit een belangrijk doorgangspunt voor pelgrims die van of naar Rome reisden via de Via Francigena. Sinds de onafhankelijkheid in 1199 bouwden de adellijke families die over de stad heersten 72 torens, symbolen van hun rijkdom en macht. Vandaag de dag zijn er nog maar 14 van de originele torens over, die de indrukwekkende skyline van de stad behouden en een betoverend uitzicht bieden over de omliggende wijn- en olijfgaarden. Het is geen wonder dat San Gimignano zo geliefd is bij bezoekers, omdat het een perfect voorbeeld is van middeleeuwse architectuur die van de 12e tot de 14e eeuw de Florentijnse, Sienese en Pisa stijlen beïnvloedde.

 • Dingen om te doen

  San Gimignano, bekend om zijn middeleeuwse architectuur en iconische torens, biedt een schat aan activiteiten voor bezoekers. Wandel door de charmante straatjes met ambachtelijke winkeltjes en traditionele trattoria's waar u kunt genieten van de authentieke Toscaanse keuken of ga naar een wijnproeverij van de beroemde Vernaccia di San Gimignano. Maar vergeet niet omhoog te kijken en de torens te bewonderen die de beroemde skyline van de stad vormen of mis de kans niet om de Torre Grossa te beklimmen voor een panoramisch uitzicht over het omliggende landschap. Als u niet van hoogtes houdt, blijf dan op de grond en verken het historische Piazza del Cisterna en Piazza del Duomo, waar u prachtige paleizen en de imposante Collegiale kerk vindt.

 • De torens

  San Gimignano werd beroemd door zijn torens, als gevolg van een rivaliteit tussen twee economisch machtige families. Deze families woonden in de stad en bouwden steeds hogere torens om hun economische stabiliteit en macht te tonen. Tegen het einde van de Middeleeuwen had deze trend zich doorgezet en bouwde elke rijke familie zijn eigen toren, wat resulteerde in 72 torens in totaal. Hoewel veel torens werden afgebroken of vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben 14 torens het overleefd. Hieronder staan enkele van de torens die de meeste aandacht trekken van bezoekers.

 • Torre Grossa

  De Torre Grossa is met 54 meter de hoogste toren van San Gimignano. De bouw van de toren begon in 1300 en werd gebouwd om de stad te verrijken en het symbool ervan te worden, terwijl het tegelijkertijd dienst deed als militaire wachttoren en burgerlijke klokkentoren. Bezoekers kunnen de 218 treden beklimmen naar de top waar ze een panoramisch uitzicht hebben over de stad en het Toscaanse landschap - een geweldig fotomoment!


  Adres: Piazza Duomo, 2, 53037 San Gimignano SI, Italy


  Web: https://www.sangimignano.com/en/useful-information/opening-times-and-tickets/

 • Torre e Casa Campatelli

  Torre e Casa Campatelli is een 18e-eeuws palazzo in het hart van San Gimignano. Dit 28 meter hoge torenhuis, één van de 14 overgebleven torens, werd halverwege de 12e eeuw gebouwd door de familie Campatelli. In de loop van de geschiedenis van het gebouw werd het uiteindelijk omgetoverd tot een woonhuis voor de hogere klasse. De laatste eigenaresse, Lydia Campatelli, schonk Torre e Casa Campatelli in 2005 aan de FAI. Het huis is open voor het publiek en biedt een verhaal van de middeleeuwse geschiedenis van San Gimignano tot de gebeurtenissen van hooggeplaatste families en geeft een levendige weerspiegeling van het leven in de Toscaanse samenleving gedurende duizenden jaren.


  Adres: Torre e Casa Campatelli, Via S. Giovanni, 15, 53037 San Gimignano SI, Italia


  Web: https://fondoambiente.it/luoghi/torre-e-casa-campatelli

 • Torre Chigi

  Een andere overgebleven toren in San Gimignano is Torre Chigi. De toren, gebouwd in 1280, behoorde oorspronkelijk toe aan de familie Useppi voordat de adellijke familie uitstierf, wat ertoe leidde dat de erfgenamen van de adellijke familie, genaamd Chigi-Saracini, de eigendommen overnamen. Vandaag de dag biedt de complexe toren, omringd door middeleeuwse gebouwen, onderdak aan driehonderd bewoners. Hoewel Torre Chigi niet erg hoog is, is het een van de mooiste torens. Het is ook mogelijk een diner of een overnachting te reserveren, om een bijzondere gelegenheid te vieren.


  Adres: Piazza Duomo, 53037 San Gimignano (Siena) Italy


  Web: https://www.torrechigi.com/

 • Torre del Diavolo (Duivelstoren)

  De Duivelstoren is omgeven door mysterie, zoals de naam al doet vermoeden. De legende vertelt dat toen de eigenaar van de toren terugkeerde naar de stad, hij verrast was te ontdekken dat de toren hoger was dan hij had achtergelaten, wat te wijten was aan demonische krachten. De toren dankt zijn naam ook aan zijn sinistere uiterlijk met zijn uitstekende steunpilaren en zijn kleur door het gebruik van witte kalksteen, waardoor hij gemakkelijk van de anderen te onderscheiden is.


  Adres: Piazza Della Cisterna, 6, 53037 San Gimignano SI

 • Collegiale kerk van Santa Maria Assunta - Kathedraal van San Gimignano

  Na de torens is de kathedraal ongetwijfeld het belangrijkste monument van San Gimignano. De kathedraal staat sinds de 12e eeuw op het Piazza del Duomo en van binnen volgt het een traditioneel basiliekplan, gemarkeerd door de 14 klassieke Toscaanse stenen zuilen. Maar de belangrijkste attractie zijn de prachtige fresco's op de muren van de kathedraal, die verhalen uit het Nieuwe en Oude testament en motieven uit de Middeleeuwen uitbeelden. Het is ook mogelijk om een juweel van de Renaissance te bewonderen, de kapel van Santa Dina, waar drie kunstenaars samenwerkten om het meesterwerk te creëren dat gewijd is aan de meest geliefde heilige van San Gimignano.  Adres: Duomo di San Gimignano, Piazza Duomo, 8, 53037 San Gimignano SI, Italia


  Web: http://www.duomosangimignano.it/cattedrale.htm

 • Palazzo Comunale

  Het Palazzo Comunale, het gemeentehuis van San Gimignano, ligt naast de kathedraal op het Piazza del Duomo. Het is de thuisbasis van het hoofdkwartier van het Museo Civico di San Gimignano. Op de eerste verdieping vinden bezoekers de Sala del Consiglio (Raadszaal), waar een beroemde muurschildering uit de 13e eeuw wordt tentoongesteld met jachttaferelen en toernooien van ridders. Op de tweede verdieping bevindt zich de zaal van de Podestà, die beschilderd is met unieke fresco's met onder andere liefdesscènes.


  Adres: Piazza Duomo, 2, 53037 San Gimignano SI, Italy


  Web: https://www.sangimignanomusei.it/eng/comune.htm

 • Piazza della Cisterna

  Piazza della Cisterna, gekenmerkt door zijn driehoekige vorm, werd gebouwd in de 13e eeuw. Oorspronkelijk bevond het zich op het kruispunt tussen de Via Francigena en de weg die Pisa met Siena verbond. Het plein diende ook als locatie voor markten, festivals en stadstoernooien. Het plein dankt zijn naam aan de cisterne die bedoeld was voor openbaar gebruik. Voor de cisterne staat het Casa Silvestrini, ooit gebruikt als ziekenhuis. Aan de zuidwestkant staat de Arco dei Becci, onderdeel van de oorspronkelijke stadsmuren uit de 10e eeuw. Vandaag de dag vinden bezoekers het plein vol met verschillende restaurants, bars en winkels.


 • Convento Sant'Agostino

  Deze kerk aan de noordkant van de stad, vlakbij Porta San Matteo, is een eerbetoon aan Sint-Augustinus. Hoewel de buitenkant niet veel bewondering afdwingt, vindt u binnen drie muren bedekt met wandschilderingen achter het hoofdaltaar die het leven van Sint-Augustinus uitbeelden zoals uit De Belijdenissen.  Adres: Convento Sant'Agostino, Piazza S. Agostino, 10, San Gimignano


  Web: https://conventosantagostino.it/

 • Wandel over de stadsmuren

  Bekijk San Gimignano vanuit een ander perspectief en wandel over de top van de stadsmuren. Bezoekers kunnen de 2176 meter lange omtrek van de stadsmuur bewandelen die het historische centrum van San Gimignano markeert. De muur kan worden betreden vanaf verschillende toegangspunten en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende glooiende heuvels.

 • Wijnproeverij Vernaccia di San Gimignano

  Misschien heeft u weleens gehoord van de beroemde Chianti wijn, maar heeft u ook wel eens gehoord van de Vernaccia di San Gimignano? Deze witte wijn is de enige DOCG witte wijn van Toscane. Er zijn twee soorten Vernaccia di San Gimignano. De Riserva is gemaakt van geselecteerde druiven die Vernaccia di San Gimignano gedurende een lange periode heeft verwerkt. De tweede is de Vernaccia di San Gimignano d'Annata, met een frissere smaak die meteen klaar is om te proeven. Toch is het het beste om deze wijnen persoonlijk te ervaren, dus waarom boekt u geen wijnproeverij bij Rocca di Montestaffoli?


  Adres: Via della Rocca, 1, 53037 San Gimignano SI


  Tel: +39 0577 941267
  Web: https://wineexperience.vernacciasangimignano.it/en/

 • Eten en drinken

  San Gimignano biedt een verscheidenheid aan culinaire ervaringen, ideaal voor liefhebbers van het eten en de in Toscane. De stad heeft talloze trattoria's en restaurants waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten  van traditionele Toscaanse gerechten, zoals wild zwijn ragu en ribollita soep. De stad is ook beroemd om zijn witte wijn Vernaccia di San Gimignano, dus waarom geen glas drinken terwijl u de wereld voorbij ziet gaan? Vergeet niet een bezoek te brengen aan Gelateria Dondoli, een wereldberoemde plek in het hart van de stad, om uw bezoek aan San Gimignano compleet te maken.

 • Aanbevolen restaurants (geselecteerd door ons team):


  Ristorante Dorandò
  Adres: Vicolo dell'Oro, 2, 53037 San Gimignano
  Tel: +39 0577 941862
  Web: www.ristorantedorando.it

  Osteria delle Catene
  Adres: Via Mainardi 18, San Gimignano
  Tel: +39 0577 941966
  Web: www.osteriadellecatene.it

  Ristorante Da Pode
  Adres: Localita Sovestro 63, 53037, San Gimignano
  Tel: +39 0577 943126
  Web: www.dapode.com

  Ristorante Tre Archi
  Adres: Via di Castel S. Gimignano 35/B, 53034 Colle di Val D'Elsa
  Tel: +39 0577 953099
  Web: https://trearchiristorante.it/

 • San Gimignano bereiken en transportverbindingen

  Het centrum van San Gimignano is autovrij, dus als u met de auto naar de stad komt, moet u buiten het centrum parkeren. Gelukkig is San Gimignano goed uitgerust met voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers. 

  Als u vanuit het zuiden van San Gimignano reist, is de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid P1 Giubileo en P2 Montemaggio. Voor het gebruik van beide parkeergarages moet u betalen. P1 Giubileo is goedkoper en kost €6 voor 24 uur en €1,50 per uur. Als u parkeert in P2 Montemaggio, kost het €15 voor 24 uur en €2,50 per uur voor de eerste twee uur en daarna €2 voor elk volgend uur dat u parkeert. Er zijn twee extra parkeergarages ten noorden van San Gimignano, P3 Bagnaia Superiore en P4 Bagnaia Inferiore. Voor beide gelden dezelfde tarieven als voor P2 Montemaggio.    

  https://www.sangimignano.com/en/useful-information/parking-and-city-bus/  

  Als u geen auto heeft of gebruik wilt maken van het openbaar vervoer, is dit mogelijk en tegen een redelijke prijs als u van tevoren reserveert. Het dichtstbijzijnde treinstation is Poggibonsi, ongeveer 10 km van San Gimignano. Vanaf daar kunt u een bus of taxi nemen naar de stad, die er 15 tot 20 minuten over doet. Er rijden regelmatig regionale treinen vanuit Florence, die er ongeveer een uur over doen, en vanuit Siena, die er ongeveer 30 minuten over doen om in Poggibonsi te komen.

  https://www.trenitalia.com/en.html

  https://www.at-bus.it/it/puntivendita


  Routeafstanden vanaf San Gimignano

  Colle di Val d’Elsa - 15km
  Castellina in Chianti - 27km
  Volterra – 31km
  Siena - 42km
  Florence - 60km
  Pisa - 79km

 • Dagtochten vanuit San Gimignano

  Verken de betoverende omgeving van San Gimignano en de veelzijdige schoonheid van Toscane met een dagtocht. Trek naar Colle di Val d'Elsa, bekend om zijn kristalglasproductie, een perfect dagje uit voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers. Ga naar Castellina in Chianti, een typisch heuveldorpje waar bezoekers kunnen genieten van de plaatselijke keuken en de  wijnhuizen kunnen bezoeken. Of maak een Etruskische reis door de tijd in Volterra, vol overblijfselen uit de oudheid die wachten om ontdekt te worden. Elk van deze bestemmingen biedt een unieke blik op de schoonheid  van de regio, waardoor ze perfect zijn voor verrijkende dagtochten vanuit San Gimignano.

 • Colle di Val d’Elsa

  Colle di Val d'Elsa, bekend om zijn kristalglasproductie, is de perfecte uitvalsbasis om de schoonheid en cultuur van het Toscaanse platteland te verkennen.  Geen bezoek is compleet zonder een bezoek aan het Kristalmuseum (Museo del Cristallo), dat inzicht geeft in de plaatselijke kunst van het glasblazen. Geschiedenisliefhebbers kunnen dwalen door de middeleeuwse oude stad, bekend als Colle Alta, waar smalle straatjes leiden naar het indrukwekkende Palazzo Campana. Voor natuurliefhebbers is er de Sentierelsa Trail, een schilderachtig wandelpad langs de rivier de Elsa, met prachtige uitzichten en rustige plekjes. 

  Bekijk voor meer informatie onze gids over de Colle di Val d'Elsa.

 • Castellina in Chianti

  Castellina in Chianti, gelegen in het hart van Toscane, is een typisch heuveldorp  met een rijke geschiedenis en natuurlijke pracht. Verken de historische Via delle Volte, een overdekte wandelroute waarin je terug in de tijd gaat. Wijnliefhebbers zullen genieten van een bezoek aan de plaatselijke wijnproducenten en het proeven van de beroemde Chianti Classico. Voor buitenliefhebbers bieden de schilderachtige wijn - en olijfgaarden perfecte mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. De stad is ook ideaal gelegen om de rest van de Chianti te verkennen.

  Bekijk voor meer informatie onze gids over Castellina in Chianti.

 • Volterra

  Volterra, bekend om zijn Etruskische oorsprong, biedt een schat aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke charme. Geschiedenisliefhebbers kunnen zich verdiepen in het verleden in het Etruskisch Museum Guarnacci, dat een enorme collectie Etruskische artefacten huisvest, en de goed bewaarde ruïnes van het Romeinse theater uit de 1e eeuw voor Christus verkennen. Kunstliefhebbers kunnen werken bewonderen in de kathedraal van Volterra en de Pinacoteca, waar werken van gewaardeerde Italiaanse kunstenaars worden tentoongesteld. Mis de kans niet om albastwerkplaatsen te bezoeken en traditionele ambachtslieden in actie te zien.

  Bekijk voor meer informatie onze gids over Volterra.

 • Toscaanse vakantiehuizen vlakbij San Gimignano

  Bent u geïnspireerd om uw vakantie naar Toscane te plannen? Ontdek de pracht van onze exclusieve collectie accommodaties vlakbij San Gimignano, waar de charme van Toscane echt tot leven komt. Onze reeks zorgvuldig uitgekozen vakantiehuizen, gelegen te midden van adembenemende landschappen, vormen de perfecte uitvalsbasis voor gasten die de regio willen verkennen. Met gemakkelijke toegang tot de Chianti kunnen gasten zich onderdompelen in de rijke geschiedenis van Toscane. Beleef in het Toscaanse leven terwijl u door de charmante straatjes slentert, lokale delicatessen en beroemde wijnen proeft. Onze zorgvuldig uitgekozen selectie van vakantiewoningen, van romantische verblijven tot grote landhuizen voor de hele familie, zorgen voor een ontspannen verblijf, waardoor u een onvergetelijke Toscaanse vakantie beleeft.

  Bekijk onze vakantiehuizen in de buurt van San Gimignano, bij  Siena en de Chianti regio,  en begin vandaag nog met het plannen van uw vakantie in Toscane. Of vertrouw de planning van uw vakantie toe aan ons team van Specialisten. Met hun ervaring uit de eerste hand en intieme kennis van de regio, zorgen zij ervoor dat u de ultieme Toscaanse vakantie op maat vindt.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag