Login


Castellina in Chianti

 • Castellina is een van de meest charmante bergdorpjes in Chianti. Het ligt aan de schilderachtige route Chiantigiana en is omgeven door symmetrische wijngaarden en bossen. Verspreid over het landschap liggen lage stenen huizen en oude wijnlandgoederen. Zoals de naam al doet vermoeden, diende Castellina in de middeleeuwen als een buitenpost voor Florence. Laat in de 13e-eeuw was het de eerste plek van de Chianti Liga, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen, die allen verantwoordelijk waren voor een derde van het gebied. Deze strategisch geplaatste vestigingen werden in 1478 bezet door de Sienese-Aragonese alliantie, maar toen Siena in 1555 onder de belegering bezweek, verdween Castellina naar de pittoreske achtergrond. Castellina is sinds de 15e-eeuw niet veel veranderd. La Rocca, het reusachtige fort, vormt nu het gemeentehuis en een klein archeologisch museum, en verleidelijke wijnwinkeltjes liggen hier vrijwel om de hoek. De schakeling van muren omsluiten een wirwar van sfeervolle straatjes welke deels uitzicht hebben over de Chianti-heuvels.

  Bekijk onze verzameling vakantiehuizen bij Castellina.

 • Top Tien Dingen om te Doen

  Ook al is Castellina zelf een van de belangrijkste attracties van de mooie autoroute de Chiantigiana, de Chianti route leidt ook naar de naastgelegen Chianti-wijndorpjes en steden, zoals San Gimignano, Siena en Florence. Castellina is tevens een geweldige uitvalsbasis voor gevarieerde activiteiten, waaronder fietsen, het bezoeken van musea, wijnproeverijen en het eten van een heerlijk ijsje. Probeer een kookcursus of bezoek het beeldenpark: Castellina biedt het allemaal!

  En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht.

 • 1. Experimenteel ijs eten – Gelateria Castellina

  Gelateria Castellina, de beste ijssalons van de regio, heeft door haar experimenten met verschillende smaken ijs de weg gevonden naar de harten van de echte fijnproevers. De eigenaar is Simone, een man met een creative geest en een passie voor lekker eten. Simone pasteuriseert, karnt en vriest al meer dan twintig jaar ijs. Als je interesse hebt om het proces te aanschouwen, dan kun je in zijn showkeuken meekijken hoe hij het ijs bereidt. De manier waarop Simone en Chiara je welkom heten is de meest vriendelijke die je ooit hebt meegemaakt. Het stel maakt ook heerlijke semifreddi koude nagerechten of halfbevroren slagroomtaarten. De ijssmaken variëren van ricotta en vijg tot chili en chocolade, framboos en rozemarijn, citroen en kiwi of koffie en donkere chocolade. Houd je meer van waterijsjes, dan kan je kiezen uit een sorbet van citroen en salie of citroen en basilicum. De vreemdste combinatie was waarschijnlijk een sorbet van ansjovis en lente-ui. En de favoriete creatie van Simone zelf? “Dat is een cantuccini met Vin Santo: amandelkoeken met een zoete Toscaanse wijn’’. Aan wijn ontsnap je niet snel in het Chianti-gebied, dus je kunt er maar beter gewoon aan toe geven.

  De calorieën loop je er vervolgens weer af door de wirwar van straten in Castellina te verkennen. Struin door de via delle Volte, een 800 meter lange, stenen doorgang die in de zijkant van een heuvel is gebouwd. Deze donkere steeg was gemaakt om toegang te geven aan ruiters die te paard rond het fort wilden rijden. Tegenwoordig staan in de steeg kleine boetiekjes en cafés. Door de smalle ramen zie je de steile afgrond en het platteland van Chianti op de achtergrond.


  Adres: Via IV Novembre 47
  53011
  Castellina in Chianti

  Tel: 0577 741337
  Web: https://www.gelateriadicastellina.com/

 • 2. Het Etruskisch leven in het Castellina Archeologisch Museum

  Dit voormalige middeleeuwse kasteel is nu een gemeentehuis met vestingmuren waarin een klein archeologisch museum over het Etruskische leven zich schuil houdt. Het staat ook wel bekend als het Museo Archeologico del Chianti Senese en richt zich op vondsten uit het Sienese gedeelte van Chianti, waaronder Castellina, Gaiole, Radda en Castelnuovo Berardenga. Het museum vertoont voornamelijk vondsten van tombes uit de 7e-eeuw v.Chr. van Montecalvario, de Etruskische begraafplaats voor aristocraten in Castellina. Bewonder de opnieuw nagebouwde strijdwagen van Montecalvario met zijn bronzen en ijzeren platen. Ontdek ook de talismanachtige schatten die bij de overledenen werden geplaatst voor hun laatste reis – objecten zoals een gouden oorbel of een bronzen riem.

  Deze Etruskische tombes zijn ongeveer 3.000 jaar geleden gebouwd, maar de makers lijken niet veel van ons te verschillen. Je kunt hier een amfora (kruik) bewonderen die mooi versierd is met een afbeelding van feestgangers tijdens een feestmaal. Ook hier speelt wijn, net als in het huidige Chianti, weer een belangrijke rol. Wijn was in de Etruskische periode een teken van status en werd tijdens rituelen en ceremonies gedronken. De wijn werd vermengd met honing en kruiden en er is zelfs, curieus genoeg, een versie waarop gerapte kaas te zien is.

  Dit kasteel is meer dan alleen Etruskisch, want je hebt hier ook een mooie gelegenheid om het fort te verkennen, een voormalige vestiging van de Florentijnse Republiek tijdens de eeuwenlange oorlog tegen Siena. Eindig je bezoek door boven op de toren te wandelen en bewonder de weidse uitzichten van het middeleeuwse Castellina, tot de bergen van Chianti in het oosten, en San Gimignano en de Colle di Val d’Elsa vallei in het westen.


  Adres: Museo Archeologico del Chianti 
  Piazza del Comune, 17, 53011 Castellina in Chianti SI


  Tel: 0577-742090
  Web: http://www.museoarcheologicochianti.it/

 • 3. Castellina fietstour of wijnproeverijtour

  Overweeg om een fiets te huren als je meer wilt dan een gebruikelijke wijnproeverij. Bij veel van deze tochten geniet je van een picknick in de wijngaarden of krijg je een lunch of diner op het wijnlandgoed van Dievole. Ten zuiden van Castellina, rondom het gehucht Vagliagli, ligt een mooie fietsroute waar je op ontspannende wijze langs glooiende wijngaarden fietst. Hier vliegen vlinders en vogels om je heen en komt de geur van gebakken aarde je tegemoet. De route begint bij Vagliagli en is een intrigerende 26 km lange tocht langs de wijnheuvels. Het 400-hectare grote wijnlandgoed van Dievole ligt in het midden van deze route, op 12 km ten noorden van Siena. Hoewel het een privé landgoed is, mag iedereen deze vernieuwde en bewegwijzerde route volgen. De ‘nieuwe’ route is opgesteld door een medewerker van het landgoed die alle hoeken en gaten van het gebied kent. Het pad werd in het verleden, bijna 1.000 jaar geleden, gebruikt door Toscaanse deelpachters. Neem alvorens je vertrekt wel even contact op met het landgoed van Dievole en overweeg ook om de gastronomische picknick erbij te boeken.

  Het wijnlandgoed van Dievole is 80 hectare groot en al sinds 1090 gecultiveerd. Het begon ooit als een monastiek gebouw en vandaag de dag wordt hier een bekroonde olijfolie geproduceerd. Vanaf het hoogste punt van de wijngaarden zie je de uitgestrekte olijfgaarden, diepe wouden en opeenvolgende wijngaarden waar de druiven voor de Chianti Classiso aan de trossen hangen. Op het landgoed kun je picknicken en fietsen, maar ook olijfolie en wijnen proeven onder het genot van Pecorino kaas en crostini besprenkeld met olijfolie. In het Ristorante Dievole kun je terecht voor een romantische maaltijd of een lichte lunch. Nog een aanbeveling voor een diner bij kaarslicht is het Giardino del Tasso.


  Adres: Dievole, Località Dievole 6
  53019
  Vagliagli
  Castelnuovo Berardenga


  Tel: 0577 322632
  Web: www.dievole.it

 • 4. Castello di Fonterutoli - Wijnproeverij & exclusief dineren

  Castello di Fonterutoli was het eerste aanzienlijke wijnlandgoed in het zuiden van Castellina en ook dit is een voormalige Florentijnse buitenpost. Het landgoed is 21-hectare groot en vormt het voorouderlijke hart van de Mazzei-grond, een gebied dat sinds 1435 al 24 generaties lang in het bezit is van de markiezen van Mazzei. Hoewel het landgoed op 6 km ten zuiden van Castellina ligt, strekken de vergezichten zich uit tot Siena. Vanaf dit tijdloze stenen gehucht kun je de Torre del Mangia van Siena zien en de contouren van de kathedraal. Deze Fonterutoli-landgoederen zijn voornamelijk bepland met Sangiovese, maar je vindt hier ook in kleinere mate de Merlot, Malvasia Nera en Colorino. De bekroonde Fonterutoli Chianti Classico wijnen worden afgestemd op hun grappa, olijfolie en de Toscaanse keuken. En als het nog niet genoeg is om de vintage wijnen van deze wijnbaron te proeven, kun je op het landgoed ook natuurlijke Toscaanse schoonheidsproducten met lavendel kopen. Deze zijn gemaakt door Carla Mazzei, nazaat van de wijndynastie van het landgoed. Geniet ook van een lunch of diner in het geprezen restaurant L’Osteria di Fonterutoli.

  Dit landgoed is ook de ideale plek om meer te leren over de lokale geschiedenis. Fonterutoli was namelijk voor zowel de Florentijnen als de Sienese bevolking een aanzienlijk slagveld. In het begin van de 13e-eeuw vochten de strijdende republieken Florence en Siena over het grondgebied van Chianti dat ertussenin lag. Om dit gevecht voor altijd te beëindigen, werd besloten om vaste grenzen aan te leggen. Twee ridders zouden op hetzelfde moment van beide steden vertrekken en op het punt waar ze samenkwamen, moest de grens ontstaan. De ridders vertrokken bij dageraad op het moment dat de haan kraaide. De Florentijnen speelde echter vals en wonnen.

  Hun symbolische zwarte haan werd in een donker kippenhok gehouden en vrijwel uitgehongerd. Zodra het dus vrijgelaten werd, begon het te kraaien. De Florentijnse ridder ging daarom al met een enorme voorsprong van start en ontmoette de Sienese ridder bij Fonterutoli, op maar 12 km van de poorten van Siena. De witte haan van Siena volgde netjes de instructies, maar werd oneerlijk door de Florentijnen verslagen. Het resultaat hiervan was dat het grootste stuk van Chianti in Florentijns bezit kwam. Dit gebeurde al veel eerder dan de val van Siena in 1555. Een triomfantelijk Florence verlegde zijn grenzen naar Fonterutoli, naast de nieuwe grenzen van Castellina, Radda en Gaiole. Hierna werd de Chianti Militaire Bond opgezet met de Zwarte Haan als zijn schild. Siena lachte echter als laatste: Castellina, Radda en Gaiole behoren nu weer bij Siena.

  L’Enoteca, Castello di Fonterutoli (wine tastings and tours)
  T: 0577 741385
  www.mazzei.it


  Adres: Via Puccini 4
  Localita Fonterutoli,
  53011
  Castellina in Chianti


  Tel: 0577 741125
  Web: www.mazzei.it

 • 5. Ballonvaart over de Chianti

  Als je de wijnlandgoederen even achter je wilt laten of op zoek bent naar het maken van romantische herinneringen, overweeg dan een schitterende ballonvaart over Chianti. Dit is een mooie ervaring voor zowel koppels als gezinnen. Vanuit een ballon krijg je een heel ander zicht over Toscane en deze magische uitzichten moeten natuurlijk ook op de foto.

  Waarschijnlijk begint de vaart boven de heuvels van Castellina in Chianti waar je de toren en het ommuurde middeleeuwse fort direct zal herkennen. Welke route de ballon echter precies zal volgen is natuurlijk pas bekend op de dag van vertrek: dit is helemaal afhankelijk van het weer en vooral van de wind. Je van de hoogtepunten van het zuidelijke Chianti kunt genieten. Denk hierbij aan Toscaanse kastelen en renaissance villa’s tot uitzichten op San Gimignano en de mooiste gehuchtjes en wijnlandschappen van Chianti. Het aanzicht van de zilverachtige olijfgaarden, wijngaarden en glooiende heuvels vergeet je niet snel meer. Op een heldere dag, mits de ballon hoog genoeg stijgt, kun je zelfs de ochtendzon zien weerspiegelen in de Middellandse Zee.

  Neem voor meer informatie contact op met Chianti Ballooning, de beheerders.

  Tel: +39 3381462994
  Web: https://chiantiballooning.com/

 • 6. Castello di Ama voor hedendaagse kunst

  Deze toonaangevende producent van de Chianti Classico ligt ten oosten van Castellina en ten zuiden van Radda. Dit actieve wijnlandgoed staat bekend om zijn uitstekende volle rode wijn. Castello di Ama is, ondanks zijn naam, niet eens echt een kasteel. Het is een op een heuvel gelegen landgoed en een villa-restaurant dat tevens als een centrum voor hedendaagse kunst functioneert. Op het eerste gezicht lijkt het op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Echter kom je er hier langzaam maar zeker achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waar de Obama’s zo van onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

  Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig is hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen ook vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

  Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

  De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een werk van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de glooiende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

  Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of bezoek gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of om heerlijke natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.


  Adres: Castello di Ama
  Localita ama
  53013 - Gailoe in Chianti


  Tel: +39 0577 746069
  Web: https://www.castellodiama.com/en/

 • 7. San Gimignano - middeleeuws Manhattan

  San Gimignano ligt slechts 31 km ten westen van Castellina en is dus een uitstapje waard naar een van de middeleeuwse wonderen van Toscane. Gezien de spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden van Toscane, maar het slaagt erin boven de massa uit te stijgen. Met zijn stemmige middeleeuwse torens en muren is San Gimignano een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van een hoog torenhuis vertegenwoordigde middeleeuwse one-upmanship. De met torens bezaaide skyline is een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Toscane. In haar hoogtijdagen had de stad in totaal 72 torens, waarvan er nog maar 14 over zijn. Torenhuizen waren kasteelverblijven die zowel dienst deden als pakhuizen en forten. Een plaag in 1348 roeide een groot deel van de lokale bevolking uit en de stad sluimerde eeuwenlang weg. Het resultaat is een middeleeuwse tijdcapsule, ook al sluimert de stad vandaag de dag nog lang niet. De overpopulatie en soms opgeblazen prijzen zijn de enige nadelen, maar dat zou je er niet van moeten weerhouden om je bij de menigte aan te sluiten.

  Zie onze volledige gids over San Gimignano voor meer informatie.

 • 8. Rocca delle Macie wijnproeverij of kookles

  Dit uitmuntende wijnlandgoed dat op 6 km ten zuiden van Castellina ligt, was een vervallen hoeve totdat de spaghettiwestern filmproducent Italo Zingarelli het in 1973 opknapte. Hij droomde er zijn hele leven al van om een eigen wijngaard te hebben in het hartje van Chianti Classico. Met Rocca delle Macie ging deze droom in vervulling. Het landgoed wordt nu beheerd door zijn jongste zoon Sergio die ook de huidige voorzitter is van Consorzio Vino Chianti Classico, ofwel het Chianti Classico Consortium. Dit jonge vooruitstrevende landgoed produceert de ‘best verkopende wijnen’ en de grond van 500-hectare ligt verspreid over 2 gebieden: vier Chianti wijnlandgoederen in Castellina en twee in het wijngebied van Morellino di Scansano. Naast de 200-hectare wijngaarden produceren ze ook een uitstekende olijfolie op olijfgaarden die 40-hectare groot zijn.

  Het landgoed Tenuta Le Macie is 93-hectare groot en ligt in het zuidwesten van Chianti. Het vormt het hart van het bedrijf en heeft de mooiste wijngaarden. De terrassen zijn voornamelijk beplant met Sangiovese-druiven, maar je vindt hier ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Colorino. Naast de gewaardeerde Chianti Classico wijnen heb je hier de mogelijkheid om een aantal IGT Super Tuscans te proeven. Veel wijnlandgoederen zijn erg op zichzelf gericht, maar Tenuta Le Macie gelooft juist in samenwerking met anderen om speciale wijnen te produceren, of het nu in San Gimignano of Orvieto is. Natuurlijk moet je tijdens je bezoek een van de beste Chianti Classico wijnen van het landgoed proberen. De wijnen hebben de fruitige smaak van zwarte bes en kersen. Kies voor de gewone wijnproeverij (van Chianti Classico of de Super Tuscans) of ga voor de uitgebreidere wijnproeverij van 3 uur waarbij je ook een diner met aansluitend een nagerecht en Vin Santo krijgt.

  Als alternatief kun je ook dineren in Ristorante Riserva di Fizzano, het restaurant van het landgoed. Als de gerechten je bevallen, is het ook mogelijk om een kookles te boeken met de inwonende chef Aldo. Typische gerechten die je hier leert koken zijn pici all’aglione (stompe pasta in knoflooksaus), pappa al pomodoro (dik brood en tomatensoep) en typische cantuccini amandelkoekjes.


  Adres: Localita Le Macìe
  53011
  Castellina in Chianti


  Tel: 0577 7371
  Web: www.roccadellemacie.com

 • 9. Dagtocht naar Siena

  Siena ligt op slechts 30 minuten rijden van Castellina, wat het perfect maakt voor een magisch dagtripje. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Chianti en is daarom een ideaal gelegen stad vanuit Castellina. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.


 • 10. Het kunstrijke Florence

  Florence ligt op slechts een uur rijden van Castellina, dus nog altijd perfect voor het maken van een dagtocht. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

  Bekijk onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken.

  Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it).


  Web: www.firenzecard.it

 • Eten & Drinken

  In Castellina vind je overal de Chianti Classico. Het handelsmerk op de flessen van de Chianti Classico is de Zwarte Haan. Dit is ook wel het historische symbool van de Chianti Militaire Bond, welke door de beroemde artiest Giorgio Vasari afgebeeld is op het plafond van de Salone dei Cinquecento in het Palazzo Vecchio in Florence. De wijnlandgoederen die wij aanbevelen staan eveneens in onze individuele gidsen over Chianti.

  Castellina is een echte hotspot voor foodies en is dan ook rijk aan uitstekende restaurants, eet- en wijnwinkels. Vooral het ijs van ijssalon Gelateria di Castellina staat bekend als de beste van de streek. In deze traditionele omgeving vind je ook veel lekkernijen en seizoensgebonden gerechten, zoals truffels en wilde champignons.

  Dit is slechts een voorproefje van de Chianti. Bekijk onze aanbevelingen voor restaurants hieronder en bekijk ook onze andere gidsen met topsteden en -dorpen in de Chianti, allemaal te bereiken via onze lijst met bestemmingen.

 • La Taverna Squarcialupi

  Deze grote en bruisende taverne is gevestigd in een gewelfde palazzo in het hart van Castellina. Hier bestel je pastagerechten met wijnen en olijfolie van de lokale Fattoria la Castellina. Verwacht een mix van moderne Toscaanse en vindingrijke Italiaanse kookkunsten met onverwachte combinaties, zoals wild zwijn met chocoladesaus, of probeer de eend in een Chianti-saus, de risotto met pompoen of doperwtenmeel cannelloni met een truffelsaus. Geniet ook van wijnen die tegen redelijke prijzen de maaltijden mooi complimenteren. In de zomer kun je plaatsnemen op het zonnige terras dat in de middeleeuwse stadsmuur is gebouwd.


  Adres: Via Ferruccio 26
  53011 Castellina in Chianti (SI)
  Tel: +39 0577 741405
  Web: https://www.tavernasquarcialupi.it/

 • L’Antica Trattoria alla Torre

  Deze ouderwetse en familievriendelijke herberg staat op het belangrijkste plein van Castellina. In de zomermaanden kun je hier heerlijk op het terras zitten. Een uitgebreide, redelijk geprijsde menukaart biedt klassieke Toscaanse gerechten, zoals een Florentijnse T-Bone steak, gegrild vlees en gevuld konijn, welke je uiteraard wegspoelt met een van de Chianti Classico wijnen. Je kunt ook kiezen voor pappa al Pomodoro, een dikke tomatensoep, champignon-risotto, pappardelle alla cacciagione, pasta met wild en een selectie Pecorino-kazen.


  Adres: Piazza del Comune 15
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 740236
  Web: www.anticatrattorialatorre.com

 • L’Osteria di Fonterutoli

  Deze luxe herberg is gevestigd in een stenen boerderij met uitzichten over de heuvels van Chianti. Het ligt ten zuiden van Castellina en behoort tot de wijndynastie van de Mazzei. Koken gebeurt hier in Toscaanse stijl met een hedendaagse draai en de gerechten spoel je weg met Mazzei wijnen die de gerechten complimenteren, vooral de wijnen van de landgoederen van Castello di Fonterutoli . Chefkok Lorenzo Baldacci heeft een voorkeur voor wild, waaronder een stoofpot van wilde zwijn, maar ook kaasflan en een tapenade met varkensvlees en olijven staan op het menu. Een van de originele nagerechten bevat sinaasappel, vanille en cacao semifreddo.


  Adres: Via Puccini 4
  Localita Fonterutoli
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 741125
  Web: www.mazzei.it

 • Ristorante Riserva di Fizzano

  Dit schilderachtige restaurant bevindt zich tussen de wijngaarden op een bergtop ten zuidwesten van Castellina en is ingericht in een rustieke en elegante stijl. Chef Maurizio Bardotti geeft graag een eigentijdse draai aan Toscaanse gerechten met seizoensgebonden ingrediënten. Het restaurant behoort tot de wijnproducerende familie Zingarelli, dus hier mag je hun eigen wijnen, olijfolie en groenten verwachten. Op de menukaart staan authentieke, maar verfijnde versies van echte klassiekers, zoals de Florentijnse truffel, varkensvlees in een kastanjesaus, pappardelle pasta in een wilde eendensaus of tagliolini pasta with truffels.   Adres: Riserva di Fizzano
  Localita Fizzano
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 737223
  Web: https://www.riservadifizzano.com/

 • La Taverna di Vagliagli

  Ten zuiden van Castellina ligt het middeleeuwse gehucht Vagliagli en een restaurant dat lokaal bekend staat. Het is niet goedkoop, maar de kwaliteit van deze vriendelijke en traditionele herberg is hoger dan die van andere restaurants in het nabijgelegen Siena. De lokale bevolking eet hier graag het gegrilde vlees en de pasta. Chef-kok Andrea maakt heerlijke typisch Toscaanse gerechten, zoals een hartige ribollita soep, gebakken courgettes, tagliatelle of ravioli met een vlezige ragoutsaus en zijn karakteristieke T-Bone steak in Florentijnse stijl. In de zomermaanden opent dit rustieke en elegante restaurant zijn deuren naar een mooi terras. Vanaf hier heb je een perfect uitzicht op de Eroica vintage fietswedstrijd in oktober.


  Adres: Via del Sergente 4
  Vagliagli
  53019
  Castelnuovo Berardenga
  Tel: 0577 322532

 • Winkelen

  Winkelen in Castellina gaat vooral om hoogwaardige Toscaanse producten en wijnen, alsook eetbare souvenirs. Het ijs van ijssalon Gelateria di Castellina is het beste in de omgeving. Sommige lekkernijen zijn zelfs zo smaakvol dat ze waarschijnlijk nooit bij je thuis zullen belanden. Maak uiteraard ook plaats in je koffer voor de Chianti Classico wijnen, de ambachtelijke honing, de sauzen en de gedroogde pasta. Voor meer winkelmogelijkheden, variërend van keramiek tot kasjmier op een geitenboerderij, kun je het naastgelegen Radda bezoeken.

 • Enoteca Le Volte

  Deze wijnwinkel verkoopt wijnen van de meest prestigieuze Toscaanse landgoederen, van Antinori en Castello di Ama tot Banfi, Barone Ricasoli en Mazzei. Naast uitstekende wijnen staat de winkel ook bekend om het heerlijke ijs, misschien wel het lekkerste in de stad.


  Adres: Via Ferruccio 12
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 740308
  Web: www.enotecalevolte.com

 • Levensmiddelenwinkel: Coop supermercato

  Dit is een kleine supermarkt waar je de meeste benodigdheden wel zult vinden. Het is geopend van maandag t/m zaterdag en in de zomermaanden ook op sommige zondagen. Controleer dit van tevoren wel even online.


  Adres: Via Trento e Trieste 25
  53011
  Castellina in Chianti

 • Enoteca Rocca delle Macìe

  Dit ligt op het grondgebied van het Chianti-wijnlandschap van Rocca delle Macie en is een goede uitvalsbasis voor kelders bezoeken en wijnen proeven (Chianti Classico of Super Tuscan).


  Adres: Localita Le Macìe
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 732236
  Web: www.roccadellemacie.com

 • Enoteca Castellina in Chianti

  Deze wijnwinkel behoort tot de Rocca delle Macie, een wijnlandschap dat de meeste Chianti in de buurt verkoopt. Hun wijnen zijn in deze winkel te koop, maar ook op het nabijgelegen wijnlandgoed Tenuta Le Macie en natuurlijk op hun eigen landgoed Enoteca.


  Adres: Via IV Novembre 37
  53011
  Castellina in Chianti
  Tel: 0577 740631
  Web: www.roccadellemacie.com

 • Luxury designer outlets

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.


  Adres: The Mall
  Via Europa 8
  50066
  Leccio Reggello
  Tel: 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • Parkeren

  Er is een parkeerplaats aan de zuidkant van Castellina in de buurt van de Via IV Novembre. Aan de noordzijde van het dorp is ook een parkeerterrein. Vanaf hier is het eenvoudig om het centro storico, het historisch centrum, te bereiken en onderweg langs de heuvelrand geniet je van uitzichten over Castellina. Het vinden van een parkeerplek is wat moeilijker op zaterdagochtend vanwege de wekelijkse markt.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena.

  Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Vervoer

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder naar Panzano en Castellina. Het ligt op ongeveer 20 km van Greve. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of verlaat Siena en neem dan de SR2 die overgaat in de SR222 tot aan Castellina in Chianti.

  Privé tour: De Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.

  Tel: (+39) 389.8160050
  Web: www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Tel: 0577 204111
  Web: www.tiemmespa.it

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

 • Toscaanse vakantiehuizen bij Castellina in Chianti

  Ontdek de ongeëvenaarde schoonheid van onze collectie vakantiehuizen bij Castellina in Chianti, waar de allure van Toscane tot leven komt. Omarmd door betoverende landschappen bieden deze zorgvuldig uitgekozen vakantiehuizen een oase van rust en verfijning. Gelegen in een regio vol geschiedenis en culinaire hoogstandjes, zult u geen gebrek hebben aan nieuwe activiteiten. Van het proeven van de wereldberoemde Chianti wijnen tot het slenteren door de oude keienstraatjes van deze historische stad, elk moment is een feest van Toscaanse cultuur. Onze zorgvuldig geselecteerde collectie van vakantiehuizen, variërend in grootte en voorzieningen, zorgt voor een authentieke maar comfortabele ervaring.

  Bekijk onze vakantiehuizen bij Siena en Chianti en begin vandaag nog met het plannen van uw vakantie in Toscane.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag