Siena
Deze compacte, zachtroze gekleurde stad is een genot om te voet te ontdekken, van de schelpvormige Campo tot de galerieën vol met zacht ogende Sienese madonna’s. Siena is een gotische stad gebouwd op menselijke schaal, volledig geciviliseerd en helemaal tevreden met zichzelf. Waar het monumentale Florence de beschikking heeft over grote pleinen en masculiene standbeelden, heeft Siena verborgen tuinen en karakteristieke waterputten. Siena heeft ook van conservatisme een deugd gemaakt: strenge middeleeuwse gebouwvoorschriften beschermen de structuur van de stad.
Om in de Sienese mystiek te blijven, is de oorsprong van de stad gehuld in mythes over wolven en gemartelde heiligen. De oude republiek floreerde van 1147 tot 1529 en kort daarna werd Siena deel van het Toscaanse hertogdom. Verandering is een vloek voor de Sienesen en de inwoners zijn pas echt helemaal zichzelf wanneer zij de legendarische paardenrace Palio vieren. Tot op de dag van vandaag resoneert de tumultueuze geschiedenis, als aartsrivaal van Florence, zich in de zielen van de Sienesen, vooral tijdens de Palio.
Informatie over Siena
Top Tien Dingen om te Doen
Siena heeft een prachtig in chiaroscuro stijl centraal plein, stadshuis en kathedraal. Maar al met al is het de intieme middeleeuwse sfeer die echt blijft hangen, van de geheime steegjes tot aan de gezellige herbergen.
Lees verderWinkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer
De voornaamste winkelstraten zijn Via Banchi di Sopra en Via di Città. Verwacht geen blitse winkelcentra, winkelen in Siena is net als de stad zelf: nuchter en kleinschalig. Siena staat echter wel bomvol met verleidelijke eetwinkels, chique boetieks en eigenzinnige handwerkwinkels. Toscaanse lekkernijen, zoals olie, wijn, gebakjes en kaas, zijn de beste aankopen. De woensdagmorgenmarkt bevindt zich rond de Fortezza Medicea, het Medici-fort en La Lizza. Struin de markt af voor goedkope kleding, lederen tassen en etenswaren.
Lees verderEten & Drinken
Dit is een geweldig gebied voor eetliefhebbers, met een hartige keuken die past bij de Sienese regionale wijnen, variërend van de simpelere Rosso di Montalcino tot de meer gestructureerde Brunel di Montalcino. Robuuste landelijke gerechten zijn populair, zoals zuppa di fagioli, bonensoep, crostini met kippenlever, tagliatelle met truffel, of huisgemaakte pici pasta met vleessaus.
De Sienesen zijn ook echte zoetekauwen, en gebakjes hebben zelfs hun eigen heilige die over hen waakt, namelijk San Lorenzo (St Lawrence). Panforte, een rijk gevulde cake met fruit, noten en honing, dateert uit het jaar 1205 en wordt vaak gegeten in combinatie met de dessertwijn Vin Santo. Panpepato, een pittigere versie is zelfs nog ouder. Deze lekkernij was van origine gereserveerd voor Sienese nonnen, die hun geheime recepten bewaakten, en die tevens een bron van inkomsten waren. Wanneer je voeten even rust nodig hebben, trek je dan heerlijk terug in een historisch café om de beste gebakjes uit te proberen – zie Shopping. Zie ook Eten & Drinken in Montepulciano, Pienza, Val d’Orcia.