Login


Siena

 • Deze compacte, zachtroze gekleurde stad is een genot om te voet te ontdekken, van de schelpvormige Campo tot de galerieën vol met zacht ogende Sienese madonna’s. Siena is een gotische stad gebouwd op menselijke schaal, volledig geciviliseerd en helemaal tevreden met zichzelf. Waar het monumentale Florence de beschikking heeft over grote pleinen en masculiene standbeelden, heeft Siena verborgen tuinen en karakteristieke waterputten. Siena heeft ook van conservatisme een deugd gemaakt: strenge middeleeuwse gebouwvoorschriften beschermen de structuur van de stad.

  Om in de Sienese mystiek te blijven, is de oorsprong van de stad gehuld in mythes over wolven en gemartelde heiligen. De oude republiek floreerde van 1147 tot 1529 en kort daarna werd Siena deel van het Toscaanse hertogdom. Verandering is een vloek voor de Sienesen en de inwoners zijn pas echt helemaal zichzelf wanneer zij de legendarische paardenrace Palio vieren. Tot op de dag van vandaag resoneert de tumultueuze geschiedenis,  als aartsrivaal van Florence, zich in de zielen van de Sienesen, vooral tijdens de Palio.

 • Top Tien Dingen om te Doen

  Siena heeft een prachtig in chiaroscuro stijl centraal plein, stadshuis en kathedraal. Maar al met al is het de intieme middeleeuwse sfeer die echt blijft hangen, van de geheime steegjes tot aan de gezellige herbergen.

 • 1. Il Campo – het mooiste plein in Toscane?

  Alle wegen leiden naar Il Campo, het betoverende, schelpachtige centrale plein, gevormd als een amfitheater. Elk jaar viert men op het plein de Palio paardenrace, het symbool van de Sienese verbondenheid aan hun stad. De Palio racete zelfs door tijdens de oorlog, de hongersnood en de plaag. De lokale bevolking vergelijkt de Campo met de beschermende mantel van de Maagd die, samen met St Catherina van Siena, de patroonheilige van de stad is. Neem plaats op een terras van één van de cafés aan de schuine kant van het plein en zoek de locatie van de geplaveide bestrating welke is opgedeeld in negen segmenten, althans volgens de wijze Raad van Negen die over Siena regeerde van mid-13e eeuw tot begin 14e eeuw. In deze periode van voorspoed ontstonden de meeste van de nu voornaamste monumenten. Neem vooral een kijkje bij de Renaissance-fontein die het plein bekroont. De marmeren Fonte Gaia (Fontein van de Vreugde) bevat replica’s van sculpturen van Jacopo della Quercia, waarvan de originelen in Santa Maria della Scala staan.

 • 2. La Torre del Mangia – een toren met uitzicht

  De slanke Torre del Mangia is vernoemd naar de eerste klokkenluider, Mangiaguadagni, ‘de verspiller’. Het nageslacht bevestigt dat hij het goed voor elkaar had in deze prachtige 87-meter hoge toren met zijn klim naar de top in maar liefst 500 treden. De beloning voor bezoekers is een zwoel uitzicht over een roze plein en de daken van Siena, ook al zijn de uitzichten vanaf de kathedraaldaken stiekem misschien zelfs nog beter. Aan de voet van de toren werd de Cappella in Piazza (Kapel op het Plein) gebouwd in 1378, als dank voor het einde van de plaag. In 2017 staken enthousiaste burgers, na een Palio-overwinning, de toren per ongeluk in brand met hun brandende fakkels, maar de toren overleefde het. Je kunt vooraf niet reserveren dus je zult gewoon moeten langsgaan bij de toren (of een combinatie ticket gebruiken).


  Adres: Piazza del Campo, Siena
  Web: www.comune.siena.it

 • 3. Il Palazzo Pubblico – het centrum van het burgerlijk leven

  Aan de voet van de Campo staat het Palazzo Pubblico, het grandioze Stadshuis, overzien door de hoge en slanke toren. Het Stadshuis is, sinds de bouw in 1310 werd afgerond, het hart van het burgerlijk leven. Buiten is dit gedeelte van het plein nog altijd de plek voor het samenkomen na een overwinning of verlies op ieder denkbaar gebied maar ook de plek waar vrienden elkaar treffen op elk moment van de dag. Met zijn gekanteelde voorgevels en wuivende vaandels is het Stadshuis een gotisch meesterwerk van roze-gekleurde bakstenen en zilvergrijze travertijn. Elke spitsboog is bekroond door de balzana, Siena’s zwart-en-witte embleem dat de mysterie en zuiverheid van het leven van de Madonna representeert. Ook al zwoegen er nog steeds bureaucraten in sommige delen van de Palazzo Pubblico, wat ze al zo’n zeven eeuwen lang doen, het complex is tegenwoordig grotendeels gewijd aan het Museo Civico.


  Adres: Piazza del Campo, Siena
  Web: www.comune.siena.it

 • 4. Il Museo Civico – geweldig stadsmuseum

  Dit geweldig stadsmuseum  huist enkele van de grootste schatten van de stad. Het stadsbestuur van Siena kwam ooit eens bij elkaar in de enorme Sala del Mappamondo, alhoewel de enorme globe die toen nog de muren sierde inmiddels verdwenen is. Het Museo Civico stelt middeleeuwse stadskunst tentoon met een morele boodschap voor alle meesters. Ook hier staat Simone Martini’s Maestà, een dromerige Madonna zittend op een troon van filigraan. Het portret van een middeleeuwse commandant, de hoogmoedige Guidoriccio, houdt ons hier echter met beide benen op de grond. Siena wedde altijd al op meerdere paarden. Deze met diamanten bezaaide condottiero (commandant) is geproduceerd op kalenders en panforte dozen. Maar in recentere jaren, ondanks de ontkenning van de Sienesen, zijn er twijfels ontstaan rond de authenticiteit van het fresco en dat het werk dat we zien gemaakt zou zijn lang nadat de artiest overleden was. In plaats daarvan laat Lorenzetti’s Allegory of Good and Bad Government, geschilderd in 1338, voorspoed zien als een patchwork voor nette velden en drukke boeren die de velden bewerken. Bad Government is een afgelegen plek, welke met de grond gelijk is gemaakt door een diabolische tiran, met de Sienese wolvin aan zijn voeten. Het realisme en de levendige gezichtsuitdrukkingen geven de allegorie een emotionele resonantie.


  Adres: Piazza del Campo 1, Siena
  Web: http://www.enjoysiena.it/it/attrattore/Museo-Civico/

 • 5. Il Duomo – humeurige kathedraal

  De kathedraal van Siena kijkt uit op de Santa Maria della Scala. De gepiekte gotische gevel is een overvloed aan groen, roze en wit marmer, zoals een glorieus geglazuurde cake. De Duomo begon in 1220 als een rondgeboogde Romaneske kerk, maar kreeg al snel een gotische gevel versierd met pieken. Stukken zwart, wit en groen marmer werden ingelegd met roze steen en afgemaakt met de naturalistische staturen van Giovanni Pisano. De binnenkant van de kathedraal is creativiteit ten top – oriëntaalse abstractie, Byzantijnse formaliteit, gotische armatuur en Romaneske soberheid. Een duizelingwekkend chiaroscuro-effect is gecreëerd door de zwart-en-witte muren die tot aan de sterrenblauwe gewelven reiken. De ingelegde vloer is een wonder maar vaak niet zichtbaar. Sienese ambachtsmannen werkten aan de marmeren pavimentazione tussen 1372 en 1562. Giorgio Vasari noemde het “de meest prachtige vloer ooit gemaakt”. Nicola Pisano’s achthoekige marmeren preekstoel is een gotisch meesterwerk maar wordt op dit moment gerestaureerd. Gebouwd in 1226, is het een schilderachtige en doorontwikkeling van zijn plechtige preekstoel in de kathedraal van Pisa. De crypte, opgegraven in 1999, is een buitengewone ontdekking, met fresco’s die toebehoren aan Duccio’s school. Omdat de fresco’s zo lang en perfect verborgen lagen, schittert de intensiteit van de kleuren in een levendige reeks van blauw, goud en rood. Gezien het feit dat de fresco’s dateren uit 1280 is de ‘moderne’ expressiviteit des te wonderbaarlijker. Ook gelegen onder de kathedraal en inbegrepen in de ticketprijs, is er een ongelooflijke 3D-videomapping ervaring.

  Pas: de Opa Si Pas is drie dagen geldig en geeft toegang tot de kathedraal, de bibliotheek, de doopkapel, de crypte, de Hemelpoort, het Museo dell’Opera en het Panorama.


  Adres: Museo dell’Opera, Piazza del Duomo, Siena
  Web: www.operaduomo.siena.it

 • 6. Museo dell’Opera Metropolitana – (beeldhouw)kunst en dakterraspanorama

  De kathedraal en het bijbehorende museum kunnen het best gezien worden als één entiteit aangezien ze verschillende ruimtes met elkaar delen. Het museum is gelegen in het oostelijke gedeelte van de kathedraal en toont Pisano’s originele standbeelden van de gevel. Het meest geliefde werk van Siena is echter Duccio’s Maestà, de Tronende Maagd, die het Hoogaltaar sierde tot 1506. Dit grootste bekende middeleeuwse beschilderde paneel werd ooit getransporteerd van het atelier van de kunstenaar naar de Duomo in een fakkeltocht in 1311. Ook al is de stijl Byzantijns-gotisch, het schilderij is doordrongen met melancholische charme. De delicate gouden en rode kleur past bij het gracieuze lijnenspel van Duccio, dat de Sienese schilderkunst voor de opvolgende twee eeuwen zou beïnvloeden. De Sienesen geloven dat Giotto Duccio kopieerde maar schoonheid opgaf voor naturalisme. Voor vele bezoekers is de wandeling op het dak nog indrukwekkender, ook wel bekend als het Panorama vanaf de Onafgemaakte Gevel. Dit biedt waarschijnlijk het prachtigste uitzicht over Siena. De zonsondergang gezien vanaf de borstweringen vat heel Siena te samen: een middeleeuws, roodstenen meesterwerk. De zogenaamde Hemelpoort geeft je eveneens toegang tot het dak van de kathedraal. Het is een wandeling boven de met sterren bezaaide gewelven, die ook de vergezichten van de kathedraal en koepel laten zien.

  Pas: de Opa Si Pas is drie dagen geldig en geeft toegang tot de kathedraal, de bibliotheek, de doopkapel, de crypte, de Hemelpoort, het Museo dell’Opera en het Panorama.


  Adres: Museo dell’Opera, Piazza del Duomo, Siena
  Web: www.operaduomo.siena.it

 • 7. Santa Maria della Scala – ‘een stad binnen een stad’

  Tegenover de kathedraal staat het meest bijzondere gebouw van Siena. Wat ooit duizend jaar geleden begon als een ziekenhuis werd daarna een magnifiek museum en exhibitiecentrum. In de middeleeuwen was het altijd al meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het complex dat gevuld is met kunst omarmde een hostel voor pelgrims, een huis voor de armen, een weeshuis, kerken met fresco’s en graanschuren. Deze gehele plek, vaak beschreven als een stad binnen een stad, kan bezocht worden via een tunnelachtig pad. Symbolisch had de ziekenhuisdeur nooit een sleutel, dit als bewijs voor zijn rol als toevluchtsoord voor iedereen. De Pelgrimshal, die de zorg voor de zieken tentoonstelt, heeft fresco’s van de beste Sienese artiesten van de 15e eeuw. De fresco’s van de kinderverzorgers, de liefdadigheid en de verlaten kinderen, onthullen een menselijke kant van de stad die volledig apart staat van de lumineuze heilige kunst. Nieuwe video-installaties belichten de belangrijkste elementen maar leiden niet af van de echte grandeur van de Heilige Maria.


  Adres: Spedale di Santa Maria della Scala, Piazza Duomo 2, Siena
  Web: www.santamariadellascala.com

 • 8. Stadswandeling door de achterafstraten

  De focus op de voornaamste monumenten zouden je tevens niet moeten verblinden voor de schoonheid van de steegjes. Het is op deze plek waar de stad zich ontvouwt als een middeleeuwse banier. Het beloopbare Siena is voorzien van goed onderhouden muren en uitnodigende poorten. Struin door de wirwar van middeleeuwse straatjes en slenter langs de geheimen binnentuinen, de fonteinen en de verrassende landelijke uitzichten. Neem hiervoor de landelijke laan van Via del Mosso di Sant’Ansano, die achter Santa Maria della Scala loopt. Of ontdek het voormalige huis en de wijk Fontebranda (Costa di Sant’Antonio) van St Catherine. Struin richting Santa Maria dei Servi om de even zo sfeervolle uitzichten en de sublieme kerk in je op te nemen. Ontsnap even helemaal aan de zomerse drukte door deze steegjes te omarmen of geniet simpelweg van een wandeltour in themastijl. Alles leidt uiteindelijk terug naar de Campo, welke het meest theatraal is in de late namiddag, nadat je een dag in de schaduwen van de stadsmuren hebt vertoefd.


  Web: www.guidesiena.it

 • 9. Contrade tour – stadswijken

  De onderscheidbaarheid van Siena is met name te danken aan de contrade, de 17 stadsgebieden die gecreëerd werden tijdens de Middeleeuwen. Deze wijken symboliseren nog steeds het Sienese gevoel van saamhorigheid: elke gemeenschap heeft zijn eigen vlag, fontein en lettertype, evenals zijn eigen motto, museum en kerk. Gedenkplaten op de muren laten zien tot welke contrada je behoort, variërend van een Wolf tot Uil, Eenhoorn, Duizendpoot of Gans. Doopsels en overlijdens worden allen te samen gehouden, terwijl een traditioneel Sienese alleen trouwt binnen zijn of haar contrada. De kracht van de contrade is goed te voelen tijdens de Palio paardenrace, wat de passie van de gehele populatie is. Elke wijk schreeuwt zijn rijder naar de overwinning. Om meer te weten te komen over deze geheime wereld, kun je een contrade-tour boeken rondom de individuele museums, kerken en stallen.


  Web: www.guidesiena.it

 • 10. Pinacoteca Nazionale – Sienese tentoonstelling

  Deze voornaamste fotogalerie toont de mooiste collectie aan Sienese kunst in een toepasselijke gotische Palazzo. De vroegere kamers staan vol madonna’s, met appelwangetjes, bleek, afwezig of warm menselijk. De door Matteo di Giovanni gestileerde Madonna’s wisselen af tussen Lorenzetti’s aanhankelijke Annunciatie en Ugolino di Neri’s stralende madonna. Neroccio di Bartolomeo’s Madonna is net zo oprecht als die van Masaccio. Als een variant hierop, strijden de gruwelijke sterfgevallen van obscure heiligen met een enorm middeleeuws kruisbeeld voorzien van een naturalistisch bloedspoor. De beroemde landschappen en de surrealistische Perzische stad die werd toegekend aan Lorenzetti zijn waarschijnlijk een eeuw later geschilderd door Sassetta. Maar zijn Madonna dei Carmelitani is een overweldigende cavalcade van het Sienese leven.


  Adres: Palazzo Buonsignori, Via San Pietro 29, Siena
  Web: http://www.enjoysiena.it/it/attrattore/Pinacoteca-Nazionale-di-Siena/

 • Eten & Drinken

  Dit is een geweldig gebied voor eetliefhebbers, met een hartige keuken die past bij de Sienese regionale wijnen, variërend van de simpelere Rosso di Montalcino tot de meer gestructureerde Brunel di Montalcino. Robuuste landelijke gerechten zijn populair, zoals zuppa di fagioli, bonensoep, crostini met kippenlever, tagliatelle met truffel, of huisgemaakte pici pasta met vleessaus.

  De Sienesen zijn ook echte zoetekauwen, en gebakjes hebben zelfs hun eigen heilige die over hen waakt, namelijk San Lorenzo (St Lawrence). Panforte, een rijk gevulde cake met fruit, noten en honing, dateert uit het jaar 1205 en wordt vaak gegeten in combinatie met de dessertwijn Vin Santo. Panpepato, een pittigere versie is zelfs nog ouder. Deze lekkernij was van origine gereserveerd voor Sienese nonnen, die hun geheime recepten bewaakten, en die tevens een bron van inkomsten waren. Wanneer je voeten even rust nodig hebben, trek je dan heerlijk terug in een historisch café om de beste gebakjes uit te proberen – zie Shopping. Zie ook Eten & Drinken in Montepulciano, Pienza, Val d’Orcia.

 • Osteria Le Logge

  Net buiten de Campo serveert deze retro, gastronomische plek lichte en speelse variaties van de echte Toscaanse klassiekers. Dit betrouwbare, luxe restaurant is gelegen in een oude apotheek en kruidenwinkel, met een authentiek interieur van donker hout en marmer. De lokale bevolking houdt van de antipasti en de pasta, te samen met de konijn- en duifgerechten. Op de wijnkaart vind je de wijn en olie van de eigenaren, afkomstig van hun landgoed in Montalcino.


  Adres: Via del Porrione 33, 53100 Siena
  Web: www.osterialelogge.it

 • Ristorante Il Porrione

  In termen van design is het interieur klassiek Toscaans met rustieke-elegante elementen, met een opvallende bakstenen muur, gelegen net buiten de Campo. De gerechten zijn daarentegen onderscheidend creatief en internationaal, met een uitstekende wijnkaart die daarbij past. Gerund door de eigenaar en tevens chef, serveert deze prijzige dinerlocatie inventieve gerechten, zoals soep met kersen en garnalen. Wees er bij je bezoek op voorbereid om culinair verrast te worden.


  Adres: Address:Via del Porrione 28, 53100 Siena

 • Antico Osteria Da Divo

  Dit romantische restaurant grenst aan de middeleeuwse stadsmuren. De centrale (middeleeuwse) dinerzaal is stukken beter dan de muffe gewelfde Etruskische spelonken, wat aanvoelt als dineren in een Etruskische tombe. Het menu is Toscaans met een twist. Starters bestaan uit o.a. Toscaans gezouten vlees of een soufflé van pecorino-kaas met Chianti Classico-wijn. Florentijnse steak, porcini risotto of wild zwijn met geroosterde groenten zullen wellicht volgen. Wanneer het seizoen daar is, zal op het truffelmenu de truffels van de ‘Crete senesi’ staan, het maanlandschap ten zuiden van Siena. Afhankelijk van het gerecht zullen de menu’s gemiddeld of bovengemiddeld geprijsd zijn.


  Adres: Via Franciosa 25- 29, 53100 Siena
  Web: www.osteriadadivo.it

 • Enoteca I Terzi

  Dit restaurant en wijnbar, met een goede prijs-kwaliteitverhouding, gaat net zoveel over de sfeer dan over het eten. De onopgesmukte bakstenen muren zetten de sfeer voor een plek waarin zich een middeleeuwse toren bevindt. Het restaurant is in essentie relaxt en uitnodigend, en geniet van een traditioneel Toscaans menu. Reguliere gasten komen voor de vullende antipasti, pasta, gril, en Toscaanse ‘Chianina’-steak. Nog een populair gerecht is pici al ragu, vleessaus met de grove spaghetti die zo geliefd is in Siena. Dit restaurant is trots op het feit dat het geen extra toeslagen vraagt.


  Adres: Via dei Termini 7, 53100 Siena
  Web: www.enotecaiterzi.it

 • Gino Cacino

  Deze snackbar en delicatessenwinkel is handig voor een smakelijke lunch als je haast hebt. Gelegen nabij de Campo en op één van de mooiste pleinen van de stad wordt deze plek gerund door een welwillende Toscaanse foodie. De specialiteiten bestaan o.a. uit vlees- of kaassandwiches, die je kunt wegspoelen met een glas wijn. Gino’s toewijding voor kaas betekent dat hij ook wel ‘Koning van Parmezaan en Pecorino’ wordt genoemd. Probeer dus zeker de kazen uit, van gorgonzola tot taleggio of ga voor de Sienese salami en porchetta, of artisjokken en tomatensalade.


  Adres: Piazza del Mercato 31, 53100 Siena

 • Winkelen

  De voornaamste winkelstraten zijn Via Banchi di Sopra en Via di Città. Verwacht geen blitse winkelcentra, winkelen in Siena is net als de stad zelf: nuchter en kleinschalig. Siena staat echter wel bomvol met verleidelijke eetwinkels, chique boetieks en eigenzinnige handwerkwinkels. Toscaanse lekkernijen, zoals olie, wijn, gebakjes en kaas, zijn de beste aankopen. De woensdagmorgenmarkt bevindt zich rond de Fortezza Medicea, het Medici-fort en La Lizza. Struin de markt af voor goedkope kleding, lederen tassen en etenswaren.

 • Nannini

  De meest beroemde plek voor panforte is zowel een bar als een banketbakkerij en wordt gerund door de familie van popster Gianna Nannini. Panforte, een kruidige Sienese cake, werd vroeger beschouwd als een lekkernij voor Kerst of feestdagen maar wordt tegenwoordig het hele jaar door gegeten. De intense smaak komt tot leven door de combinatie van honing, amandelen, hazelnoot, gekonfijt sinaasappelschil en een geheime mix van kruiden zoals kaneel en nootmuskaat.


  Adres: Bar Conca d’Oro, Banchi di Sopra 24, 53100 Siena
  Web: https://en.nanninidolciecaffe.com/

 • Pasticceria Bini

  Deze banketbakkerij is gelokaliseerd op de plek wat vroeger het atelier van Duccio zou zijn geweest, wat tevens de brede middeleeuwse deurpost verklaart. De kunstenaar zou deze nodig hebben gehad om zijn meesterwerk, de Maestà, te vervoeren naar de kathedraal van Siena. Breng een bezoek aan deze plek voor ricciarelli, kleine amandelkoekjes , die een stuk lichter zijn dan panforte.


  Adres: Via Stalloreggi 91, 53100 Siena

 • Antica Drogheria Manganelli

  Verscholen in de voormalige stallen van een patricisch gebouw vind je nog een exotische winkel voor Sienese lekkernijen. Deze winkel, die is opgericht in 1879, verkoopt Sienese gebakjes. Exotische kruiden bereikten Siena langs de Via Francigena pelgrimsroute en veel van deze kruiden vonden hun weg naar de middeleeuwse recepten die tot op de dag van vandaag nog gebruikt worden.


  Adres: Via di Citta 71, 53100 Siena

 • Parkeren & Openbaar Vervoer

  Om ten volste te genieten van Siena hoef je alleen je voeten te vertrouwen, maar onthoud dat de stad heuvelachtiger is dan dat ze lijkt. Siena is grotendeels autovrij dus lopen is een van de grootste vreugdes van de stad. Daarentegen is Siena een nachtmerrie voor bestuurders, de auto kun je dus het beste achterlaten in een parkeergarage. Middeleeuws Siena is niet ontworpen voor auto’s. De stad is onderdeel van een ZTL-systeem (Gelimiteerde Verkeerszone), dus verboden voor het meeste verkeer in het historisch centrum. Parkeerplekken liggen buiten de stadsmuren. Parcheggio Stazione (Piazzale Fratelli Rosselli) is zeer aan te bevelen, zowel voor het treinstation als voor het centrum, aangezien je met een stadsbus (Tiemme) elke 15 minuten het centrum kunt bereiken. Er is ook Parcheggio Il Duomo (Via del Nuovo Asilo) voor als je naar het centrum wilt. Twee andere parkeergarages, San Francesco en Santa Caterina/Fontebranda hebben roltrappen die naar het centrum leiden. Voor de volledige parkeerinformatie, zie www.sienaparcheggi.com.

 • Trein, bus en taxi

  Siena ligt niet op een centrale treinverbinding dus bussen zijn vaak een betere optie. Het treinstation is bovendien minder centraal gelegen dan het busstation op Piazza Gramsci. Als je per trein (www.trenitalia.com) uit Florence aankomt, moet je vaak overstappen bij Empoli. Als je vanuit Rome aankomt, stap dan over bij Chiusi. Bussen rijden regelmatig tussen Siena en Florence (1¼ uur, T: 0577 204111, www.tiemmespa.it) evenals naar San Gimignano, Montalcino en Montepulciano. Gebruik alleen openbaar vervoer als je Florence bezoekt of de prachtige heuvelstadjes en wijngaarden rondom Siena. De voornaamste taxistandplaats is op Piazza Matteotti. Fooi wordt niet verwacht.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag