Login


Pisa

 • Geen stad staat zo in het teken van één enkel monument als de stad Pisa met haar toren. Het is een wonderbaarlijke plek, maar dat zijn de kathedraal en de doopkapel ook. Beide danken veel van hun invloed aan de Islamitische architectuur, die kooplieden en leerlingen uit Pisa ervaarden tijdens de handel met Moors Spanje en Noord-Afrika. Pisa’s haven, ooit een bloeiende Romeinse haven, is in de 15e eeuw dichtgeslibd en mondt nu uit in de rivier de Arno, zo’n 10 km vanaf de kust. Grote middeleeuwse zeeslagen werden uitgevochten langs deze kusten, waarbij de stadsstaat Pisa eerst een bondgenoot maar daarna een rivaal werd van andere Toscaanse staten, waaronder Lucca en Florence, samen met de maritieme machten van Genua en Venetië. Hoe prachtig de Toren van Pisa ook is, veel bezoekers lopen voorbij aan de schatten die buiten Campo dei Miracoli liggen. Het is zeker de moeite waard om de andere ‘wonderen’ van Pisa te verkennen, van de rivierbanken tot het levendige centrum.

 • Top Tien Dingen om te Doen

  In tegenstelling tot veel Toscaanse steden ligt het religieuze centrum van Pisa niet binnen de stadsmuren noch in de oude stad, maar in het noordelijk puntje van de stad. Busladingen vol met dagjesmensen worden naar het Campo dei Miracoli gebracht, het ‘Veld der Wonderen’, waar selfies nemen met de Toren van Pisa de hoogste prioriteit is. Bewaar echter ook wat tijd voor de rest van Pisa, want het zit vol met intrigerende plekken.

 • 1. De Toren van Pisa - wereldwonder

  Het herkenningspunt van Pisa helt inderdaad angstaanjagend ver over, maar minder dan vroeger. De Toren helt nu onder een hoek van 5° en blijft rechtop staan omdat het zwaartepunt zich binnen de omtrek van de basis bevindt. De onstabiele ondergrond van het Piazza dei Miracoli heeft ervoor gezorgd dat alle gebouwen zijn verzakt met een duizelingwekkend effect. Net rechts van de ingang tot de Toren staat een steen met daarop AD 1173, de datum waarop de bouwwerkzaamheden op de Campanile werden gestart. Het werk werd echter bij de derde verdieping neergelegd omdat het gebouw toen al aan het instorten was. Een eeuw later werden er nog drie verdiepingen aan toegevoegd, die met opzet zo werden gebouwd om de toren in de tegenovergestelde richting te laten hellen. De toren heeft dus zowel een bepaalde knik als een kanteling. Tegen het jaar 1989 helde de toren zo gevaarlijk over dat het gevaar liep om in te storen. Het werd direct gesloten en een internationaal team aan ingenieurs streden twee decennia lang om het te redden. Tijdens de eerste fase, afgerond in 2001, werd de toren met 40 cm rechtgetrokken met om een dreigende ineenstorting te voorkomen. In 1992 kreeg het een gordel van stalen beugels die vast werden gemaakt aan een ingenieus contragewichtsysteem. Een jaar later werden de bellen het zwijgen opgelegd vanwege het beschadigende effect van de trillingen op het gebouw. In 2011 werd de Toren van Pisa heropend maar gezien de complexe uitdagingen zou het ongeluk kunnen brengen om te zeggen dat de toren nu voor altijd veilig is. De beste plek om het eerste aangezicht van de 12e-eeuwse toren te zien is door de poort van Porta Santa Maria, ook wel bekend als Porta Nuova. Wanneer de zon schijnt duizelt de witheid; als het regent glinstert het.

  Praktische informatie: bezoeken zijn gelimiteerd tot 45 mensen tegelijkertijd – kinderen onder acht jaar mogen niet naar binnen en kinderen onder achttien jaar moeten worden vergezeld door een volwassene. Reserveer van tevoren online of ga direct naar het ticketloket wanneer je aankomt om een slot van 35 minuten te reserveren. Het is een steile klim van 251 treden. Je mag een camera mee naar boven nemen, maar alle tassen moeten bij de gratis bagagedesk naast het hoofdloket worden achtergelaten.


  Adres: Torre Pendente (Leaning Tower), Piazza dei Miracoli, Pisa
  Web: www.opapisa.it

 • 2. Duomo – het prototype voor Toscaanse kathedrale

  De gestreepte Duomo was het prototype voor alle Toscaans-Romaanse kathedralen, met zijn contrasterende kleurbanden, arcades, zuilengalerij en de geometrie van ingelegd marmer. Een kenmerk van de Pisani-stijl was zijn talent voor het selecteren van een theatrale plek: in Pisa vormen de hoofdgebouwen één geheel, alsof ze er als schaakstukken zijn geplaatst. De maritieme republiek van Pisa was een 11e-eeuwse macht en dreef handel met Noord-Europa en de islamitische wereld. Met gevolg dat de Pisani-stijl een glorieuze hybride is: streng Normandisch-Romaans geïnspireerd door een Moors-Siciliaanse esthetiek in combinatie met de Toscaanse voorkeur voor marmer. Toch is de kleurrijke geometrie van het meerkleurige marmer in wezen Toscaans. Het palet contrasteert met wit marmer uit Carrara, roze uit Maremma en donkergroen uit Prato. De kathedraal, gebouwd tussen 1068 en 1118, is één van de grootste monumenten van heel Italië. De prachtige witmarmeren gevel is belegd met mozaïek, ingelegd marmer en glazen steentjes. De 16e-eeuwse bronzen deuren zijn omgeven door kozijnen waarop levendige dieren staan afgebeeld. De verhevenheid van het interieur wordt gecreëerd door de vele pillaren die triomfbogen van wit-en-grijs-gestreept steen dragen en door de kleurrijke mix van altaar schilderijen en Cimabue’s mozaïek uit 1302. De magnifieke marmeren preekstoel van Giovanni Pisano (1301-11) is een meesterwerk, ondersteund door profeten en allegorische figuren, met zijn dramatische panelen met daarop scènes van het Leven van Christus afgebeeld. Hangend aan de boog van de enorme dom vind je Galileo’s Lamp, die zijn naam te danken heeft aan het feit dat zijn slingerbeweging Galileo inspireerde om de rotatie van de aarde te ontdekken (in werkelijkheid bestond de lamp echter niet in de tijd van Galileo).

  Praktische informatie: Ook al is de toegang gratis, je hebt een ticket van een andere bezienswaardigheid op het plein nodig om binnen te komen, of een pas (met tijdslimiet) van het ticketkantoor achter de Toren van Pisa.


  Adres: Duomo, Piazza dei Miracoli, Pisa
  Web: www.opapisa.it

 • 3. Battistero – de grootste doopkapel van Italië

  Op het Campo dei Miracoli, een werkelijk Plein der Wonderen, staat ook de Battistero, de grootste doopkapel van Italië. De bouw begon in het jaar 1152 in dezelfde Pisaans-Romeinse stijl als de kathedraal en een eeuw later werd het geremodelleerd door Nicola en Giovanni Pisano. Dit ronde, gebogen exemplaar is rijkelijk versierd met nissen en standbeelden van heiligen. Het interieur is een stuk minder opvallend, maar het heeft één grote schat: Nicola Pisano’s zeshoekige preekstoel uit 1260, waarin scènes van het Leven van Christus zijn uitgesneden. Het meesterwerk is duidelijk beïnvloed door de oude Romeinse kunst, met name door de Romaanse sarcofagen in het Camposanto (zie hieronder). Zo heeft Maria de lange nek, sluier en pijpenkrullen die typisch zijn voor de middeleeuwse matronen in de Romeinse portretkunst. Als je gelukt hebt zal tijdens je bezoek één van de bedienden de geweldige akoestiek van de Doopkapel ten gehore brengen. Als er vier of meer individuele noten worden bespeeld, zorgt de lange echo ervoor dat ze een volledig akkoord kunnen opbouwen dat griezelig door de koepel klinkt.


  Adres: Battistero (Baptistry) Piazza dei Miracoli, Pisa
  Web: www.opapisa.it

 • 4. Camposanto – ‘s werelds mooiste kerkhof?

  De schatten op het Campo dei Miracoli omvatten ook het Camposanto, een prachtig witmarmeren klooster, gebeeldhouwd met de mythologische scènes die een inspiratie vormden voor de preekstoelen van Nicola en Giovanni Pisano. Het klooster is geplaveid met de grafstenen van middeleeuwse Pisani, waarin wapenschilden of gereedschappen van hun beroep zijn uitgesneden. Het was oorspronkelijk voor de kooplieden uit Pisa om Romeinse sarcofagen van het Heilige Land van Noord-Afrika naar huis te verschepen om daarna te hergebruiken als hun eigen tombes. Geïnspireerd door realistische strijdscènes die op deze antieke marmeren tombes verbeeld staan, creëerden de Pisani hun eigen versies: grote preekstoelen gebeeldhouwd met menigten en dramatische scènes uit het leven van Christus, die ook bewonderd kunnen worden in de kathedraal, evenals in de Sant’Andrea-kerk in Pistoia. Daarnaast zijn de fresco’s die beschadigd waren geraakt door brandbommen tijdens de Tweede Wereldoorlog in ere hersteld. Ze bevatten onder andere een grimmige reeks beelden (1360-80) geïnspireerd door de Zwarte Dood, de thema’s van het Laatste Oordeel en de Triomf van de Dood.

  Leer meer over de fresco’s van Camposanto door het plein over te steken naar het Museo delle Sinopie. De fresco’s werd gecreëerd door een schets op de pleisterlaag te leggen met rode verf (sinopia genoemd omdat het pigment afkomstig was van Sinope in de Zwarte Zee). Wanneer de laatste laag van witpleister toegebracht werd, scheen de sinopa-schets er doorheen en hielp het de artiest om het fresco af te maken met al zijn kleuren. Het vuur dat ontstond na de bombardementen van het Camposanto hebben enkele fresco’s vernietigd of beschadigd, maar de ramp had een zilver randje. Terwijl de reddingswerkers de fresco’s aan het redden waren, vonden ze de enorme sinopie (voorlopige schetsen) onder de fresco’s – en deze zijn nu in ere hersteld.


  Adres: Camposanto (Monumental Cemetery), Piazza dei Miracoli, Pisa
  Web: www.opapisa.it

 • 5. Museo dell’Opera del Duomo – het kathedraalmuseum

  Het laatste stukje van de puzzel staat in het Museo dell’Opera del Duomo – het kathedraalmuseum. Het museum probeert een overzicht te geven van het Campo dei Miracoli, inclusief een chronologie, die begint in 1064 met de start van de bouw van de Kathedraal, gevolgd door de Doopkapel in 1154, de Campanile in 1173 en een eeuw later de Camposanto, in 1277. De korte vuuruitbarsting werd gevolgd door een snelle achteruitgang, aangezien de haven van de stad dichtslibde. Tegen het jaar 1406 was de stad veroverd door Florence en stond het op het punt om cultureel verduisterd te worden door de beslissing van die stad om nog grotere en gedurfdere monumenten te bouwen. Het museum staat vol met 12e- en 15e-eeuwse sculpturen en schilderijen. Giovanni Pisano’s ivoren Maagd en Kind (1299) is een hoogtepunt, waarbij hij de natuurlijke vorm van de ivoren slagtanden gebruikte om de Maagd haar naturalistische houding te geven. Er zijn modellen die de constructietechnieken laten zien die gebruikt werden om de gekoepelde Doopkapel te bouwen en om de ingelegde marmer-techniek uit te leggen die elk gebouw voorzag van hun ingewikkelde buitenversiering. Het beste van allemaal is het duistere klooster, met een spectaculair uitzicht op de Toren van Pisa en de Kathedraal.  Adres: Museo dell’Opera del Duomo (Cathedral Museum), Piazza dei Miracoli, Pisa
  Web: www.opapisa.it

 • 6. Borgo Stretto – proeven van het leven in Pisa

  Pisa is niet pittoresk en, met uitzondering van het ‘Veld der Wonderen’, raakt het zelden een gevoelige snaar. Er ligt echter een warmere kant van de stad verscholen in de achterstraatjes van Pisa. Het Borgo Stretto-gebied is een levendige wirwar van steegjes en winkelstraatjes tussen Piazza dei Cavallieri en de oevers van de Arno. De Borgo Stretto, met zijn vele arcades, cafés en winkels, begint op Piazza Garibaldi en de Ponte di Mezzo-brug. Het is de perfecte plek voor een wandeling op zoek naar een ijsje, een middagkoffie met cake, of een goed geprijsde maaltijd. Bezoek ook de Pasticceria Federico Salza (Borgo Stretto 46), een ouderwetse bar en banketbakkerij, verscholen onder de zuilengangen. Het is een verleidelijke plek voor koffie met cake in de namiddag of cocktails in de avond. Deze voetgangersstraat is afwisselend armzalig en chique, met een Boheemse sfeer. Aan het zuidelijke einde bevindt zich het Piazza delle Vettovaglie-marktgebied; dé hangplek voor studenten van de Universiteit van Pisa die er komen voor de goed geprijsde barretjes. Net iets verderop wordt de Arno-rivier aangeprezen als de ‘linkeroever’ van Pisa. Aangezien dit gebied in de buurt van de prestigieuze universiteit ligt brengt een grote studentenaanwezigheid energie naar het gebied, net als de aanwezigheid van fietsers uit Pisa.

 • 7. Piazza dei Cavalieri – voor een rustig gedeelte van de stad

  Critici zeggen dat Pisa, in tegenstelling tot zijn Toscaanse rivalen, geen echt centrum heeft. Dat is niet helemaal waar: het centrum bevindt zich echter niet waar je het zou verwachten, of er zijn meerdere centra. Tijdens de Pisaanse Republiek was Piazza dei Cavallieri het politieke en administratieve hart van de stad. Nu is het weer gewoon een prachtig en rustig plein. Nadat je aan de menigte bij de Toren van Pisa bent ontsnapt, vind dan je weg naar dit bedrieglijk rustige plein. Dante’s Inferno beschrijft dat het in één van de torens van het Palazzo dell’Orologio (het gebouw met de klok gericht op het noorden van het plein) was waar Graaf Ugolino onjuist werd veroordeeld voor verraad in 1284 en werd achtergelaten om te sterven van de honger, samen met zijn zoons. Het plein is vernoemd naar de orde van de ridders (cavalieri) opgericht door Cosimo I (1561) om tegen de Turken te vechten in het Middellandse Zeegebied. De hertog gaf de ridders het Palazzo della Carovana, de voormalige raadskamers van de stadsstaat Pisa. De magnifieke sgraffito-decoratie, compleet met bloempatronen en wapenschilden, is gebaseerd op plannen van Vasari (1511-74), net zoals de kerk van Santo Stefano ernaast. In 1606 voegde Giovanni de’ Medici de marmeren gevel en het embleem van de ridders boven de deuropening toe. Binnen vind je trofeeën en oorlogsbuiten van zee-overwinningen van Pisa tegen de Ottomanen.

 • 8. Oevers van de Arno – voor een wandeling langs de rivier

  Het ‘Veld der Wonderen’ ligt in het noordelijke puntje van de stad en verstoort hiermee de geografie van de stad. De lokale bevolking zelf beschouwt liever de rivier Arno als scheidingslijn tussen de verschillende districten. Met zijn steile, stenen rivierovers, splitst de lichtelijk krommende Arno Pisa in tweeën. De rivierbanken, bekend als de Lungarni, zijn essentieel voor Pisa. Afhankelijk van het licht kan de rivier uitnodigend of beklemmend zijn. Op een saaie dag presenteren de Lungarni zichzelf als een processie van blanke, okergele gevels die samenvloeien, afgemaakt met een modderkleurige rivier. Maar op een zonnige dag, of tijdens een waterfestival, komen de Lugarni volledig tot hun recht. Het is een plek voor wandelen zonder doel, het bewonderen van gevels en de kerken, in plaats van de bruggen. Ponte di Mezzo, gemaakt van wit Verona-steen, was ooit de oudste brug van Pisa maar is nu slechts een schaduw van zichzelf. Zoals de meeste bruggen van Pisa werd ook deze herbouwd na zijn vernietiging door bombardementen van de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een hartelijk zomerfestival voelt het heel anders aan. In juni onthult het ouderwetse gevoel van Pisa zich tijdens Gioco del Ponte, middeleeuws touwtrekken dat wordt uitgevochten op de brug. Op de tegenoverliggende oever, tegenover Ponte Solferino, op Lungarno Gambacorti, staat de merkwaardige kerk van Santa Maria della Spin. Maak je geen zorgen als dit Pisaans-gotisch juweeltje gesloten is: het gaat voornamelijk om zijn levendige buitenkant, een tour de force van gotische pinakels en nisjes, bekroond met 13e-eeuwse standbeelden van heiligen uitgesneden door leden van de Pisano-familie. Toen Pisa nog een haven was voordat het dichtslibde, kwamen zeevaarders hier bidden voordat ze uitvoeren.


  Adres: Lungarno Paccinotto, Lungarno Mediceo & Lungarno Gambacorti, Pisa

 • 9. San Giuliano Terme – voor revitaliserende warmwaterbronnen

  Het charmante oude kuuroord van San Giuliano Terme ligt halverwege tussen Pisa en Lucca, aan de voet van de bergen van Pisa. Vlakbij groeien er olijven, kastanjes en dennenbomen, terwijl de wilde paarden door de heuvels dwalen. San Giuliano staat bekend om de genezende kracht van zijn thermale bronnen. Hier is het sparesort van Bagni di Pisa de beste plek om een thermale spa-behandeling uit te proberen, of simpelweg om je in de watten te laten leggen. In zijn hoogtijdagen was dit sfeervolle sparesort gastheer voor de Romeinse poëten, maar ook zonder hen is het een romantische plek. Deze spawateren worden sinds de Romeinse tijd gevierd en zijn bijzonder goed voor de behandeling van reuma of artritis. Montaigne, Byron en Shelley waren beroemde gasten die zweerden bij zulke behandelingen. Kom hierheen voor een dagje spa-ervaring, ook als je geen kwalen hebt. Dompel je onder in de warmwaterbronnen en geniet van een behandeling of twee, waaronder in een grot-zwembad. De spa-ervaring is inclusief lunch of diner in het romantische restaurant Dei Lorena, met een ver uitzicht op de Toren van Pisa.


  Adres: Bagni di Pisa, Largo Shelley 18, 56017 San Giuliano Terme
  Web: https://www.bagnidipisa.com/

 • 10. De kust van Pisa – voor een uitstapje aan zee

  De mooie kustweg van Pisa naar de kust volgt de Arno naar de zee. Ongeveer 6 km ten zuiden van Pisa passeert het San Piero a Grado, een prachtige basiliek die ooit over de zee uitkeek. De legende vertelt dat het de plek is waar Sint Peter voor het eerst voet zette op Italiaanse grond. Als je eenmaal de kust hebt bereikt, kun je het resort van Marina di Pisa aandoen, 12 km vanaf Pisa, al is het alleen maar voor een wandeling langs de boulevard met zijn vele cafés. Als je gelukt hebt zijn er verre uitzichten op de eilanden van Gorgona en Capraia. Tirrenia, 5 km verder langs de kust, biedt een stuk dennenbos, maar is alsnog een minder indrukwekkend resort vergeleken met de meer chique Forte dei Marmi, Viareggio of Marina di Pietrasanta. Als je genoeg kunst en architectuur gezien hebt is dit een fijn dagje uit, met een lunch van zeevruchten, waarschijnlijk met pasta en kokkels. Voor de alternatieve kustroute vanaf Pisa ga je richting het noorden in plaats van naar het zuiden, via Viareggio en Torre del Lago. Dit ritje is vooral geschikt voor fans van opera aangezien het een Puccini-route is, gelegen aan de oevers van Lake Massaciuccoli. (Het is onderdeel van een route vanuit Viareggio).

 • Eten & Drinken

  Veel gerechten reflecteren het maritieme erfgoed van Pisa, met baby-palingen op het menu. Deze worden vaak geserveerd als ciechi alla Pisani (met knoflook en tomaat). Gerechten met zeevruchten zijn onder andere de baccalà alla Pisana (kabeljauw), dat gefrituurd geserveerd kan worden ofin een zoetzure saus. De viskwekerijen aan de kust leveren naast paling ook mossels en kokkels. Ongezouten Toscaans brood, gemaakt zonder zout, is een basislevensmiddel en de basis van vele canapés of besprenkelt met geprijsde Monte Pisano-olijfolie. Beschermde producten uit Pisa en het omliggende gebied zijn onder andere de Pecorino-kaas, Parco di Migliarino-lam, rund uit Pisa, San Miniato-truffels, pijnboompitten, paddenstoelen en Pisanello-tomaten. Wild staat ook op het menu, net als typisch Toscaans vlees, zoals everzwijn- en konijngerechten. Sullo scio, een typisch rustieke soep, is gemaakt van knoflook, tomaat, kikkererwten en rozemarijn. Dessertopties kunnen onder andere met een rijst- en chocoladevulling komen of met de lokale honing van het kustpark van San Rossore Massacciucoli.

 • Ristorante La Scaletta

  Dit hoogwaardige visrestaurant is niet ver van de Toren van Pisa en heeft zelfs zijn eigen parkeergarage. Dit is dé plek, ook al is het redelijk prijzig, voor liefhebbers van zeevruchten die op zoek zijn naar een mix van de creatieve en traditionele cuisine. Verwacht sushi-achtige rauwe starters of een plankje met schelpdieren, met oesters of garnalen en coquilles. Hoofdgerechten zijn onder andere gevulde octopus in een garnalensaus, risotto van Elba-kreeft of tarbot met caponata-saus.


  Adres: Via Pietrasantina 107, Pisa
  Web: www.ristorantelascalettapisa.com

 • Osteria Bernardo

  Deze gemiddeld geprijsde bistro is gelegen op een charmant plein, ver weg van de menigten rondom de Toren van Pisa. De kookstijl is creatief maar gebaseerd op Toscaanse ingrediënten, dus meer met een knipoog naar de hedendaagse smaak dan een volledige fushion keuken. Ook al serveren ze pasta, zoals tagliatelle met funghi porcini (paddenstoelen) in de herfst, de risotto met Stilton-kaas, rund in biersaus of lam met pistache is typischer voor het gebied.


  Adres: Piazza San Paolo all'Orto 1, Pisa

 • Osteria dei Cavalieri

  Gelegen net ten zuiden van Piazza dei Cavallieri vind je deze authentieke en vriendelijke herberg die zowel pretentieloos als betrouwbaar is. Bovendien is het dineren zonder opsmuk in een authentiek, vroeg 13e-eeuwse torenhuis. De herberg serveert stevige lokale gerechten zoals mosselsoep, gebakken vis, tagliatelle met konijn, ravioli gevuld met pecorino, Toscaanse koeienmaag, T-bone-steak, kaastaart of rund met bonen. Daarnaast zijn er ook genoeg vegetarische opties. De prijs is afhankelijk van wat je kiest, maar varieert van zeer waar voor je geld tot gemiddeld geprijsd.


  Adres: Via San Frediano 16, Pisa
  Web: www.osteriacavalieri.pisa.it

 • Gusto al 129

  Deze populaire pizzeria heeft alle pizza’s op de kaart staan, van klassiekers zoals een Pizza Margherita of Quattro Stagioni, tot de meest vreemde en prachtige combinaties. Variaties op klassieke creaties zijn onder andere een pizza met ham en gorgonzola, een pizza met drie verschillende soorten tomaat of ricotta, een pizza met tonijn en citroen, of een pizza met pesto gemaakt van pistache. Maar nog vreemder pizzabeleg is ijs, sinaasappel en chocolade, zoals op de pizza met Nutella en slagroom of de variant met Nutella en pistache. Het is niet nodig om de gekste pizza niet te bestellen, maar de chef heeft wel een goede smaak.


  Adres: Via Santa Bibbiana 10, Pisa
  Web: www.gustoal129.it

 • Winkelen

  Naast de Toren van Pisa, biedt Pisa ook veel mogelijkheden om goed te kunnen winkelen, voornamelijk voor Italiaanse producten, variërend van sieraden tot stijlvolle kleding en verleidelijke eetwinkeltjes. Struin vooral over de markten en door de achterstraatjes waar de lokale bevolking vaak winkelt en ga op zoek naar antiquarische boekwinkels en verkopers van oude prints.

  Negeer de smakeloze toeristenwinkels rondom de Toren van Pisa en ga in plaats daarvan naar het voetgangersvriendelijke Borgo Stretto en Corso Italia, de twee voornaamste winkelstraten van Pisa.

 • Borgo Stretto

  Borgo Stretto begint bij Piazza Garibaldi en loopt naar Via Oberdan, de zogenaamde Borgo Largo. De straat biedt een mix van eigenzinnige kledingwinkels en de beste, grootste merkwinkels. Bovendien is de Borgo Stretto met zijn vele arcades perfect voor een fijne wandeling, met genoeg plekken voor een koffiepauze, of voor ijs of cocktails onder de middeleeuwse bogen.


  Adres: Borgo Stretto, Pisa

 • Corso Italia

  Corso Italia, gelegen aan de oever tegenover Borgo Stretto, verbindt Piazza Vittorio Emanuele II aan Piazza dei Cavalieri. Vergeleken met Borgo Stretto biedt Corso Italia minder karakteristiek winkelplezier, maar je kunt er wel winkelen voor elk budget. Voor boeken is het altijd de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Feltrinelli.


  Web: www.feltrinelli.it

 • Markten in Pisa

  Piazza delle Vettovaglie, een fijne, dagelijkse (alleen in de ochtend) voedselmarkt, ligt net buiten Via Borgo Stretto en biedt het beste aan verse Italiaanse producten. In het tweede weekend van de maand vind je op het Ponte di Mezzo een antiek- en vlooienmarkt.

 • Enoteca Bacchus

  Deze aanbevolen wijnwinkel verkoopt (en verzendt) een enorm assortiment aan Toscaanse wijnen, naast regionale etenswaren zoals olijfolie en pasta. Ze kunnen ook cadeaupakketten maken, dus het zijn ook uitstekende souvenirs.


  Adres: Via Pietro Massagni 1, Pisa
  Web: www.bacchusenoteca.com

 • Centro Arte Moderna

  Deze gevestigde kunstgalerie focust zich op moderne en hedendaagse kunst, beeldhouwwerken en grafische ontwerpen, met een sectie speciaal gewijd aan kunstenaars uit Pisa. De galerie vind je op Lungarno Mediceo, één van de meest aantrekkelijke gedeeltes van de oevers van de Arno.


  Adres: Lungarno Mediceo 26, Pisa
  Web: www.centroartemoderna.com

 • Parkeren & Openbaar Vervoer

  Pisa, zoals elke andere Toscaanse stad, heeft strenge regels wat betreft verkeer in het historisch centrum. Bekend als ZTL, een Gelimiteerde Verkeerszone, is dit het gebied dat je wilt vermijden met de auto. De ZTL omvat zowel het gebied van de oevers van de rivier de Arno, van Campo dei Miracoli tot Lungarno Galilei en tot aan de kerk van San Domenico.

  Als je met de auto aankomt, kies dan voor de gratis parkeergarage op Lungarno Guadalongo, de rivierzijde vlakbij Fortezza San Gallo, aan de zuidelijke kant van de Arno. Deze parkeergarage ligt buiten de ZTL zone.

  De volgende stadskaart laat parkeer- en fietsopties zien, evenals het gehele ZTL gebied:
  http://www.turismo.pisa.it/en/itinerary/detail/Piazza-dei-Miracoli/

  Als je met de trein aankomt, neem dan een Lam Rossa-bus (rood) vanaf het station van Pisa naar de halte bij via Cammeo/Piazza Manin of neem bus nummer 4 naar Piazza Arcivescovado.

  Wil je je een echte toerist voelen, hop dan in een riksja in het gebied rondom het Campo dei Mircalo. Voor een meer authentiek gevoel van Pisa kun je een fiets huren van één van de talloze bedrijven nabij hetzelfde plein.

  Het toeristenbureau van Pisa
  Het toeristenbureau van Pisa, op het Piazza dei Miracoli tegenover de Toren van Pisa, is een goed beginpunt voor tips voor fietsverhuur en nog veel meer.
  Adres: Piazza del Duomo 7

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag