Pistoia
Het prachtige Pistoia wordt vaak `klein Florence' genoemd vanwege het bruisende culturele leven, stille geloof en de concentratie van kunst en architectuur. Het is deze levendige cultuur die Pistoia onderscheidt van andere steden van vergelijkbare omvang. Toch is Pistoia een vaak onderschatte Toscaanse stad, ondanks de boost die het kreeg in 2017, toen het zich culturele hoofdstad van Italië mocht noemen. Het historische hart van de stad is prachtig en bevat een van de mooiste hoofdpleinen in Toscane. In het niet-toeristische Pistoia kun je verwachten dat je romaanse kerken en musea voor moderne kunst voor jezelf zult hebben, zelfs als de populaire herbergen vaak volgeboekt zijn. Als de schemering valt, hebben de met lampjes verlichte schaduwrijke straten van Pistoia nog steeds een authentieke middeleeuwse sfeer. Franciscaner monniken lopen voorbij in hun bruine gewaden en riemen van touw, en de stenen straten worden uitgestald met koopwaar, net als in de Middeleeuwen.
Informatie over Pistoia
Top tien dingen om te doen
Bij Pistoia draait alles om cultuur, van kerken tot musea. Maar de stad houdt er ook van om het met elkaar te vermengen, waarbij middeleeuwse kunst plaatsmaakt voor modern. Als je even genoeg cultuur hebt gehad, ga dan naar een gezellige herberg of spring op een Vespa. Je kunt ook een dagtocht maken naar Lucca, in het westen, of Florence, in het oosten. Als je zin hebt in een verkwikkend warm bad, dan is het elegante kuuroord Montecatini een eenvoudige reis naar het westen.
Lees verderWinkelen & parkeren
In het ondergewaardeerde Pistoia vind je soms winkels die even prestigieus zijn als die in Florence of Lucca. Het belangrijkste winkelgebied (rondom Via Cavour, Via Cino, Via Ateo Vannucci en Via Orafi) is een uitnodigende plek om te zoeken naar kleding, schoenen, leer en sieraden.
Het centrale plein Piazza del Duomo wordt omgetoverd in een drukke markt op zaterdag en woensdag. Bovendien is de dagelijkse groente- en fruitmarkt vlakbij op het autovrije Piazza della Sala, gelegen rond een oude waterput. Deze markt bedient al sinds de 11e-eeuw pistoiesi klanten, met producten hoog opgestapeld op banken onder schaduwrijke luifels. 's Nachts herbergt het plein een aantal levendige bars. De namen van de straten die van het plein afkomen, illustreren de handel en het voedsel dat zich onder deze luifels bevindt. Kijk uit naar Fabbri (smederijen) en ‘Caccio’ (kaas) en volg je neus naar verleidelijke bakkerijen en banketbakkers.
Eten & drinken
Van warme zomeravonden tot koele winterweekenden, Pistoia's autovrije pleintjes vullen zich met lokale menigten. Het voetgangersgebied rond het centrale plein is vol eetgelegenheden, met name de Via del Lastrone. Eten op straat is hier ook mogelijk, waaronder farinata con cavolo, kikkererwten pannenkoek met kool en frittata con rigatino, omelet met gezouten spek. Als de avond valt, veranderen Piazza della Sala, Piazzetta dell'Ortaggio en de omliggende straten in de ontvangstkamer van de stad als de lokale bevolking elkaar ontmoet voor aperitivi (cocktails) in gezellige wijnbars, zoals Ristocaffetteria Voronoi zie hieronder
Pistoia is een hotspot voor fijnproevers en handhaaft een aantal van de beste Slow Food-tradities in Toscane. Het meest typische gerecht is maccheroni sull'anatra, pasta in een rijke eendensaus. Het wilde zwijn dat door de Toscaanse heuvels zwierf, vond de voorkeur in de Etruskische menu's en staat nog steeds op lokale menu's. Pistoia is ook geoefend in seizoensgebonden groentegerechten en de zogenaamde ‘cucina povera’, boerenkeuken. Pappa col pomodoro is zo'n gerecht, gemaakt met brood en tomaten en dit wordt in de zomer kouder geserveerd dan in de winter.
De stad is vooral goed in zoete deegwaren, taarten en chocolade. Chocolade kan komen in nieuwe smaken, zoals nootmuskaat (noce moscato) of chili peper (peperoncino). Gesuikerde amandelen zijn populair, evenals scole, halfzoete Vastentijd paaskoekjes. Smakelijke castagnaccio is een knapperige kastanjetaart gemaakt van kastanjebloem, walnoten en pijnboompitten. Pistoia produceert ook de mooie corona di San Bartolomeo voor het feest van de heilige Bartholomeus op 24 augustus, wanneer moeders hun kinderen naar de kerk leiden met deze 'ketting van cake' om een zegen van de heilige te ontvangen.