Login


Castagnaccio (Toscaanse kastanjecake)

 • Castagnaccio (Toscaanse kastanjecake)

  Castagnaccio, ook bekend als baldino of pattona kastanjecake, is een traditioneel dessert op basis van kastanjemeel en rozijnen, pijnboompitten, walnoten en rozemarijn. Naar verluidt werd het in de 16e eeuw in eenvoudige vorm gemaakt door de Toscaanse Pilade da Lucca, hoewel het pas 300 jaar later populair werd buiten Toscane, toen het werd verfijnd met de toevoeging van rozijnen, pijnboompitten en rozemarijn. Omdat het van nature gluten- en lactosevrij is, spreekt dit gebak de moderne smaakpapillen aan, niet alleen vanwege zijn historische betekenis, maar ook omdat het aan veel verschillende dieetwensen voldoet.

  Over de chef :
  Dit recept werd vriendelijk met ons gedeeld door Cinzia Malgeri, een van de koks met wie we samenwerken om unieke Toscaanse culinaire ervaringen te bieden in onze vakantiehuizen. Elke familie heeft haar eigen recept voor castagnaccio en dit is het hare!

  Serveert : 8-14
  Kooktijd : 50 min

  Ingrediënten :
  500 g (4 kopjes) kastanjemeel
  650 ml water
  100 g pijnboompitten
  1 takje rozemarijn
  80 g rozijnen
  100 g walnootpitten
  5 el olijfolie
  1 theelepel zout

  Bereidingswijze :
  Verwarm de oven voor op 195° C.
  Was de rozijnen in vers water en week ze 10 minuten in een kom met koud water om ze te re-hydrateren. Hak de walnootpitten grof met een mes en pel vervolgens de verse rozemarijnnaaldjes eraf.
  Zeef het kastanjemeel in een grote kom en voeg al roerend met een handklopper beetje bij beetje het water toe. Wanneer het mengsel glad en homogeen is, voeg je de gehakte walnoten en hele pijnboompitten toe, waarbij je ervoor zorgt dat je een kleine hoeveelheid opzij zet die later voor het bakken op de taart wordt gebruikt.
  Knijp na 10 minuten de rozijnen uit en dep ze droog met wat keukenpapier, voeg ze dan toe aan het mengsel, een klein beetje per keer; meng goed en voeg zout toe.
  Olie een lage, ronde taartvorm van 32 cm in en giet het mengsel erin. Bestrooi het oppervlak van de taart met de pijnboompitten, walnoten en rozijnen die u eerder opzij hebt gelegd en verdeel ze gelijkmatig.
  Voeg ten slotte de rozemarijnnaalden en een drupje olie toe en bak de taart ongeveer 25 minuten in de oven. Wanneer u scheurtjes op het oppervlak ziet en de noten een mooie gouden kleur hebben, haalt u de taart eruit. Serveer en geniet van de castagnaccio.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag