Login


Radda in Chianti

 • Als Greve het commerciële brein van Chianti is, is Radda de ziel. Met zijn gemoedelijke sfeer vormt het pittoreske Radda een aantrekkelijke basis voor het verkennen van het wijnland. Dankzij zijn uitstekende ligging tussen Gaiole en Castellina, diende Radda als de hoofdstad van Chianti en was het de middeleeuwse hoofdstad van de Chianti Bond. De vestingwerken weerspiegelen de geschiedenis van Radda als grensgebied en bolwerk tegen aanvallen van Siena. Er kwam uiteindelijk vrede in dit gebied nadat Siena in 1559 in de Republiek van Florence werd opgenomen. Het heuvelachtige Radda heeft zijn middeleeuwse stratenplan en imposante stadhuis behouden. Het 16e-eeuwse stadhuis, voorheen bekend als het Palazzo del Podesta, toont heraldische schilden op de voorgevel. Radda is nog steeds gebonden aan zijn vestingmuren, met steegjes van keien die uitwaaien vanaf het centrale plein. Het rustige landschap zoals we het vandaag de dag zien is gericht op de Casa Chianti Classico, een toonbeeld voor alles wat wijn-gerelateerd is, dus hier kun je komen om de echte Chianti spirit te ervaren.

 • Top tien dingen om te doen

  Radda is een uitstekende uitvalsbasis voor gevarieerde activiteiten waaronder het bezoeken van een Chianti Cashmere geitenboerderij of om het centrum voor hedendaagse kunst te bewonderen. Naast het drinken bij de wijngaarden kun je een wijnmuseum bezoeken of een wijnkennis-cursus uitproberen. Of fiets bijvoorbeeld naar een wijngaard. Radda is zelf een belangrijke attractie op de Chiantigiana, maar de Chianti Weg leidt ook naar naburige Chianti-wijngehuchten, geschikt voor uitstapjes, zoals het sfeervolle Volpaia. Wanneer je van cultuur houdt, overweeg dan dagtrips naar San Gimignano, Siena en Florence.

  En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht.

 • 1. Wijncursus, proeverij en lunch in Casa Chianti Classico

  Casa Chianti Classico, een uitzonderlijke concentratie van wijnexpertise, is gehuisvest in een 18e-eeuws Franciscaans klooster in het bovenste deel van de stad. Zelf verbonden aan een middeleeuwse kerk, is dit heilige complex nu een heiligdom voor wijn, met een Wijnmuseum op de eerste verdieping. Meld je aan voor een wijncursus van 90 minuten of leer gewoon van alles over Chianti alvorens je een vermakelijke multimedia wijnquiz ondergaat. Na het doen van een wijnproeverij en het plichtsgetrouw doorlopen van je proefnotities, verdien je een lunch in de Enoteca. Nog beter: het beschikt over een charmant terras met uitzicht op de wijngaarden van de Chianti.

  Als een belangrijke wijncentrum is Radda al stilletjes welvarend sinds de 16e eeuw, toen het al wijn exporteerde naar Engeland. Later, in 1716, heeft Cosimo III, groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chiantiwijn afgebakend. Samen met Radda blijven de belangrijkste spillen van de Chianti Classico:  Greve, Panzano, Castellina, Gaiole en Fonterutoli. De grenzen en strikte regels zijn nog steeds van toepassing, zelfs nu de verantwoordelijkheid voor de handhaving ervan is overgegaan op het Chianti Wijn Consortium. Het Consortium werd in 1927 opgericht door een groep wijnproducenten in de provincies Florence, Siena, Arezzo en Pistoia. Gemakkelijk toegankelijk vanaf de schilderachtige route SS222, worden de grootste, kasteelachtige landgoederen vaak gerund door dezelfde families sinds de middeleeuwen, zoals het geval is met de aristocratische Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli- dynastieën. De aristocraten in Toscane zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de wijnhandel, waaronder in het Chianti Classico wijnconsortium. In de raad zit een afvaardiging van de Toscaanse edelen, van oude wijndynastieën die zijn meegegaan met de tijd. De grote namen zijn onder meer graaf Lodovico Antinori, graaf Lorenzo Guicciardini , prins Emmanuele Corsini en graaf Guido Chigi-Saracini .


  Adres: Museo del Vino
  Monastero Santa Maria al Prato
  Circonvallazione Santa Maria al Prato 18
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738187
  Web: https://www.casachianticlassico.it/it/

 • 2. Chianti Cashmere geitenboerderij

  Als je jonge kinderen hebt om op sleeptouw te nemen of gewoon moe bent van een wijngaard, bezoek dan de eigenzinnige Chianti Cashmere geitenboerderij, net ten noordoosten van Radda. Gerund door de in Amerika geboren Nora Kravis, wordt deze al lang bestaande kasjmierboerderij steeds beter en beter. Het is niet alleen leuk maar laat ook duurzame landbouw op zijn best zien. Oprichter Nora Kravis verliet lang geleden Long Island in New York en keek nooit meer achterom. Ze kent alle herders, telers en wevers en zorgt voor haar geiten alsof ze familie zijn. Bij deze stenen boerderij met uitzicht kunnen de kinderen geitjes aaien, vasthouden en flesvoeding geven. De geiten worden bewaakt door donzige witte Abruzzo-herdershonden die fungeren als waakhonden om elke wolvenroedel op afstand te houden.

  Als je even genoeg hebt gekregen van schattige geiten en puppy's, richt je aandacht dan op de kasjmier zelf. De superieure kasjmiergeiten hebben de tinten crème, hazelnoot, bruin, grijs en houtskool, zodat de garen ongeverfd kunnen worden gebruikt in de oorspronkelijke kleur. Kasjmier is de fijne, donzige ondervacht geproduceerd door een kasjmiergeit en is naar zeggen tien keer lichter en warmer dan wol. Liefhebbers van breien kunnen kiezen voor een aantal mooie wollen en duurzaam kasjmiergaren. Je kunt er ook in Toscane handgemaakt huistextiel kopen, handgeweven sjaals, omslagdoeken, hoeden, sokken en babydekens.

  Als je enthousiast bent geworden organiseert de boerderij ook workshops voor spinnen, weven, breien of borduren, onder begeleiding van lokale Italiaanse ambachtslieden met wie ze reeds samenwerken. Bovendien is er ook de nieuwe beleving 'wees een herder voor een dag'. Dit is leuk voor het hele gezin, met volledige onderdompeling in het leven van een kasjmier geitenherder. Gasten kunnen een kudde geiten begeleiden door de velden en bossen rond de boerderij, stoppen voor een wijnproeverij bij een naburige boerderij en weer terugkeren naar de kasjmier boerderij voor een uitgebreide boerenlunch. De boerderij en de cadeauwinkel zijn van Pasen tot oktober in de middag geopend.


  Adres: Chianti Cashmere
  Azienda Agricola La Penisola
  La Penisola
  53017
  Radda in Chianti

  Web: www.chianticashmere.com

 • 3. Bezoek Volpia, een schilderachtig heuveldorp

  Volpaia, een betoverend middeleeuws gehucht net ten noorden van Radda, is bereikbaar via een mooie kronkelende weg. Omlijst door muren en torens heeft dit versterkte gehucht zijn middeleeuwse indeling en verdedigingskarakter weten te behouden. Boek een wijnproeverij en keldertour in het Castello di Volpaia landgoed in het hart van het dorp. De kelders beginnen vanuit een sacristie en monden uit in nog meer kelders verborgen onder de kerken. In Volpaia worden de eens heilige plaatsen vandaag de dag gebruikt voor de wijnbereiding. Het is een mysterieus proces. De wijn wordt verplaatst door middel van een doolhof van onderling verbonden roestvrij stalen buizen. Zelfs om de proefruimte te bereiken, moet je door smalle gangen en oude trappen lopen. De crypte van de kerk Commenda di Sant'Eufrosino uit de renaissance wordt tegenwoordig gebruikt voor het opslaan van vaten met rijpende wijn van het landgoed.

  Voor meer informatie over deze fascinerende versterkte nederzetting, inclusief eetgelegenheden, bekijk je onze Volpaia gids.

 • 4. Castellina in Chianti voor een foodie uitstapje

  Bezoek het naburige Castellina in Chianti, een charmant stadje ten zuiden van Panzano. Wandel naar beneden door de Via delle Volte, een schilderachtige straat met stenen gewelven die in de zijkant van de heuvel is gebouwd. Geniet van heerlijk ijs bij Gelateria Castellina, bekend om zijn experimentele ijs. De smaken variëren van ricotta en vijgen tot chili en chocolade of citroen- en kiwifruit. Er is ook de favoriete creatie van de eigenaar, cantuccini en Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Het is hoe dan ook onmogelijk om te ontkomen aan wijn als je in de Chianti bent.

  Raadpleeg onze gids voor Castellina in Chianti voor  meer winkelmogelijkheden.

 • 5. Badia a Coltibuono - dromerige abdij met wijn- en olielandgoed

  Gelegen net ten noorden van Radda en Gaiole, overziet deze voormalige benedictijnse abdij de prachtige wijngaarden. De grond van dit rustige olie en wijnlandgoed wordt als sinds mensenheugenis gecultiveerd. In Toscane is het moeilijk om wijn en olie van het landschap te scheiden. Badia a Coltibuono heeft een toepasselijke naam (Ab¬dij van de Goede Oogst) en wordt omgeven door pijnbomen, eiken, kastanjes en wijngaarden. De middeleeuwse abdij is opgericht in 1051 en werd beheerd door de hervormde Vallambrosan-monniken die hier de wijnbouw hebben opgezet. Ze konden niet weten dat hun landgoederen vele eeuwen later nog zouden bloeien. Al sinds de ontbinding van de kloosters in 1810 is deze abdij in het bezit van één familie. De vooruitziende familie Stucchi Prinetti bestond eerst uit Florentijnse bankiers voordat zij als eerste hoogwaardige Chianti begonnen te commercialiseren. Tot op heden blijft de familie toegewijd aan duurzame landbouw.

  De betoverende 15e-eeuwse kloostergangen, de kapel en plafondschilderingen kunnen worden bezichtigd als gast van de Toscaanse kookschool, terwijl de 12e-eeuwse muren en klokkentoren voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt ook een rondleiding boeken door de originele kloosterkelders en de met fresco's versierde villa, gevolgd door een wijnproeverij. Onder de voormalige abdij zijn kelders gevuld met Chianti Classico, het traditionele bestaan van de abdij. Niet minder beroemd zijn de aromatische kastanjehoning en olijfolie, de heerlijke Extra Vergine Badia a Coltibuono. Veel van de producten kunnen worden gekocht op het terrein of geproefd in Ristorante Chianti, het uitstekende restaurant van de abdij. In de voormalige Romaanse abdij is het ook mogelijk om een kookles te volgen van Benedetta Vitali, de oprichter van het bekende Florentijnse restaurant Cibreo.


  Adres: Localita Badia a Coltibuono
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 74481
  Web: www.coltibuono.com

 • 6. Castello di Ama voor hedendaagse kunst

  Als een van de toonaangevende Chianti Classico-producenten, staat dit functionerende wijnlandgoed net ten zuiden van Rada bekend om zijn prachtige, volle rode kleuren. Castello di Ama is, ondanks zijn naam, niet eens echt een kasteel. Het is een op een heuvel gelegen landgoed en een villa-restaurant dat tevens als een centrum voor hedendaagse kunst functioneert. Op het eerste gezicht lijkt het op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Echter kom je er hier langzaam maar zeker achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waar de Obama’s zo van onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

  Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig is hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen ook vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

  Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

  De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een werk van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de glooiende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

  Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of bezoek gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of om heerlijke natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.


  Adres: Castello di Ama
  Localita Ama
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 746069
  Web: www.castellodiama.com

 • 7. San Gimignano – het middeleeuwse Manhattan

  San Gimignano ligt op slechts 43 km ten westen van Radda. Een uitstapje naar deze prachtige stad, om een van de middeleeuwse wonderen van Toscane te verkennen, is zeer zeker de moeite waard. Met zijn spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden in deze regio, maar toch stijgt deze stad in alles boven de massa uit. San Gimignano is vanwege zijn mysterieuze middeleeuwse torens en muren een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van deze torenhoge torenwoningen, middeleeuwse-stijl, zorgde voor een onevenaarbare status. De met torens bezaaide skyline zorgt tevens voor een van de meest spectaculaire aanzichten van Toscane. In het verleden had de stad 72 torens, hier zijn er echter slechts nog 14 van overgebleven. Torenwoningen waren kasteelresidenties die zowel fungeerden als opslagruimtes als forten. In 1348 roeide de pest een groot deel van de plaatselijke bevolking uit waardoor San Gimignano voor eeuwenlang een slapende stad werd. Hierdoor lijkt het nog altijd of je in een middeleeuwse tijdcapsule bent beland, ondanks dat de stad vandaag de dag springlevend is. Het enige minpuntje is de overbevolking en de soms wat hoge prijzen, maar dat mag je er niet van weerhouden om je tussen de menigte te begeven.

  Bekijk onze volledige gids van San Gimignano voor meer informatie.

 • 8. Dagtocht naar Siena

  Siena ligt op ongeveer 45 rijden van Radda en is perfect voor het beleven van een magische dagtrip. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Chianti en is daarom een ideaal gelegen stad vanuit Castellina. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.

 • Het kunstrijke Florence

  Ondanks dat het iets meer dan een uur rijden is vanuit Radda, is Florence nog altijd perfect voor het maken van een dagtrip. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

  Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken.

  Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

 • Eten & Drinken

  Radda is het centrum van wijn. Het is iets meer dan 300 jaar geleden dat de grenzen van het wijngebied Chianti werden bepaald. Deze grenzen komen grotendeels overeen met de huidige Chianti Classico-zone. Radda wordt nog steeds overspoeld met de Chianti Classico, maar het is niet de enige wijn in de stad. Maaltijden worden vaak afgesloten met een proeverij van zoete Vin Santo. Druiven van Trebbiani en Malvasia hangen er ook om te drogen voor Vin Santo, gemaakt in Chianti en andere delen van Toscane. De wijn is tot zes jaar lang in kleine vaten gegist en gerijpt, en staat ook bekend als orcaratelli. Deze sterke dessertwijn is vergelijkbaar met een goede medium sherry. Onze aanbevolen wijngaarden zijn te vinden in elk van de individuele Chianti-gidsen.

  Dit gebied heeft alles te bieden voor de fijnproever, met gerechten die zijn ontworpen om de rijkdom van de wijn naar voren te brengen. Van de macho T-Bone steaks tot boerensoepen, everzwijnenstoofpotten, truffelsauzen, stevige kazen en goddelijke taartjes, dit is zo ver verwijderd van de modieuze keuken als je het maar kunt voorstellen.

  Dit is slechts een voorproefje van de Chianti. Bekijk hieronder onze restaurantaanbevelingen en bekijk ook onze andere gidsen voor de beste steden en dorpen in de Chianti, allemaal toegankelijk via onze Bestemmingslijsten.

 • La Casa Porciatti

  Deze gezellige wijnbar ligt verscholen in een vroeg 14e-eeuws gebouw in het hart van het naburige Radda in Chianti. Het fungeert ook als een goed geprijsde herberg en wijnwinkel. Samen met een brede selectie Toscaanse wijnen kun je je tegoed doen aan taglieri, schotels van door het huis gezouten vlees of kaas, tezamen met porchetta (gebraden speenvarken). Voor iets meer substantiële gerechten, kies stompe pici pasta met een vlezige ragù saus, ravioli met zwarte truffel of stevige ribollita soep. Florentijnse pens, everzwijnstoofpot en Sienese ossobuco staan ook op het menu.


  Adres: Medieval Walkway - Via Roma 51 - 53017 Radda in Chianti, Siena - Tuscany

  Tel: www.casaporciatti.it
  Web: +39 0577 738234

 • La Bottega

  Deze heerlijke herberg wordt beheerd door een familie en ligt in Volpaia, een betoverend middeleeuws gehucht net ten noorden van Radda. Het biedt speciale, maar klassieke Toscaanse gerechten die worden aangevuld met rijke Chianti Classico-wijnen, salades en groenten uit de moestuin. Gemiddeld geprijsde gerechten zijn onder meer de met de hand gerolde pasta of ribollita-soep, gevolgd door wildzwijn of een Florentijnse T-Bone steak. Om zeker te zijn van een tafel op het schaduwrijke terras, boek je vooraf en geniet dan van het uitzicht vanaf het heuvelachtige gehucht over het tijdloze landschap beneden. Voor andere eetgelegenheden in het dorp, zie onze Volpaia gids.


  Adres: Piazza della Torre 1
  Volpaia,
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738001
  Web: www.labottegadivolpaia.it

 • L’Osteria Le Panzanelle

  Dit etablissement is gelegen aan de weg tussen Radda en Panzano en biedt een uitstekende plek voor huisgemaakte Toscaanse gerechten. Met zijn witgekalkte muren is het een pretentieloze maar uiterst betrouwbare landelijke trattoria. Ga hierheen voor de huisgemaakte gerechten, de vriendelijke service, een klein maar seizoensgebonden menu en de uitgebreide Toscaanse wijnkaart. Geniet van gebraden konijn, de pompoenravioli of een pasta in een zwijnensaus en eindig met de panna cotta of de zelfgemaakte, knapperige cantuccini koekjes, idealiter ondergedompeld in Vin Santo.


  Adres: Loc. Lucarelli, 29
  53017 Radda in Chianti SI

  Tel: 0577 733511
  Web: www.lepanzanelle.it

 • Il Ristorante Chianti

  Deze populaire stop op de Chianti-route ligt aan schilderachtige wegen op 9 km ten oosten van Radda. Dit landelijke restaurant bevindt zich op het glorieuze wijn- en olijfolielandgoed van Badia a Coltibuono, compleet met een 11e-eeuwse abdij. De herberg is gevestigd in de voormalige stallen en biedt in de zomer een charmant terras. Dineer onder een pergola met een rozenkrans en geniet van grotendeels biologische producten, onder meer van het landgoed. Moderne Toscaanse gerechten zijn gezouten vleeswaren, biologische pasta met wilde eendensaus, venkelsoep, hoofdgerechten van lamsvlees of konijn en zelfgemaakte fruittaarten of zoete deegwaren met kastanje. Het indrukwekkende seizoensgebonden proefmenu kost minder dan €60, inclusief een wijnarrangement van vier wijnen. De wijn, olie en kastanjehoning van het landgoed zijn ook te koop.


  Adres: Badia a Coltibuono,
  Localita Badia a Coltibuono,
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 749031
  Web: www.ristorante.coltibuono.com

 • L’Osteria del Castello

  Deze gezellige herberg ligt ten zuiden van Radda in Castello di Brolio en is het landgoed van het voorouderlijk kasteel van de wijndynastie Ricasoli. Combineer een rondleiding door het kasteel met een lunch in de herberg. Als alternatief biedt de zonsondergang tour van het kasteel een diner in het restaurant van Ricasoli. Een kasteelticket biedt ook een gratis wijnproeverij in de proeflokalen van Ricasoli onder het kasteel. Geniet tijdens de lunch van de Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. De schotels zijn creatieve variaties op de traditionele Toscaanse keuken. Naast klassieke door Florence beïnvloede vleesgerechten kun je meer vis verwachten dan in het grootste deel van de Chianti. Gerechten als olijven-gnocchi in Pecorino-saus of konijnsalade met knapperige spelt kunnen ook worden gecombineerd met Ricasoli-wijnen.


  Adres: Castello di Brolio
  Localita Madonna a Brolio
  53013
  Gaiole di Chianti

  Tel: +39 0577 730 290
  Web: https://www.ricasoli.com/osteria/

 • Winkelen

  Op zoek gaan naar kasjmier en keramiek in Radda is een goede afwisseling van het wijnshoppen. Maar loop toch wel even binnen bij de L'Accademia del Buon Gusto in Panzano in Chianti voor een van de meest vermakelijke wijnproeverijen in Toscane en bekijk daarna de keramiek. Toscaanse keramiek gemaakt in het gebied is vaak geïnspireerd door oude modellen, waaronder renaissance ontwerpen. De Medici-dynastie heeft reeksen borden ontworpen voor elk van hun landvilla's en vond praktisch het concept van elegante plaatsbepaling uit.

 • Le Ceramiche Rampini

  Rampini Keramiek is gespecialiseerd in handgemaakt en vaak historisch geïnspireerd keramiek uit Toscane, Umbrië en daarbuiten, samen met originele nieuwe ontwerpen. Het getalenteerde internationale team van kunstenaars en ambachtslieden is gevestigd in een oude Toscaanse boerderij in Vistarenni, net ten oosten van Radda. Hun charmante studio's en showroom bieden een overzicht van Toscaanse keramiek. Rampini reproduceert renaissance-ontwerpen en uitbundige decoraties op basis van allegorieën, dieren, bloemen, fruit en gebladerte. Koop één stuk of een volledige dinerservice, eventueel met verzending.


  Adres: Le Ceramiche Rampini
  Casa Beretone di Vistarenni
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738043
  Web: www.rampiniceramics.com

 • La Ceramica di Angela Pianigiani

  Verwacht felgekleurde bloemmotieven die handbeschilderde borden en vazen versieren. Dit zijn redelijk geprijsde eenmalige ontwerpen, inclusief commissies. De werkplaats van de kunstenaar ligt net ten zuiden van Radda.


  Adres: Localita Malpensata
  53017
  Radda

  Tel: 0577 738466

 • Chianti Cashmere geitenboerderij

  Overweeg een bezoek aan de Chianti Cashmere geitenboerderij om een geweldige kudde kasjmiergeiten te bekijken. Of maak er een echt uitje van. Na het aaien of voeren van de geiten, ga je dan op zoek naar met de hand geweven sjaals, spreien, hoeden, sokken en babydekens van Toscaanse kasjmier.


  Adres: Chianti Cashmere
  Azienda Agricola La Penisola
  La Penisola,
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738080
  Web: www.chianticashmere.com

 • Luxury designer outlets

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.

 • Parkeren

  Parkeren in Radda is zowel mogelijk aan de hoofdstraat als net buiten de stadsmuren. Aangezien het ZTL-gebied (Limited Traffic Zone gebied) wordt uitgebreid, kun je het beste buiten de muren parkeren. Er is een betaalde parkeerplaats naast de gemeenschappelijke tuinen van Radda, buiten de muren. De ruimte is hier echter beperkt en een beetje krap, maar het is een zeer handige parkeerplaats. Het toeristeninformatiepunt bevindt zich op Piazza del Castello, als je vanaf de gemeenschappelijke tuinen komt zie je aan je linkerhand informatieborden.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena.

  Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Openbaar Vervoer

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder richting Panzano tot je Castellina bereikt. Het ligt op ongeveer 20 km van Greve, en ga dan oostwaarts naar Radda. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of neem de rustiger en langzamere route vanaf Siena: Neem dan de SR2 die overgaat in de rustigere SR222 tot aan Castellina en ga dan door naar Radda en Gaiole.

  Privé tour: de Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.

  Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag