Login


Gaiole in Chianti

 • Het heuvelachtige Gaiole is natuurlijk een wijngebied, maar ook kasteel- en fietsgebied. Tien jaar geleden werd deze slaperige marktstad uitgeroepen tot 's werelds meest idyllische plek om te wonen. Sindsdien is er niet veel veranderd, dus geniet van de kwaliteit van het leven die deze plek te bieden heeft. Dit marktknooppunt is voor altijd verbonden met de wijndynastie Ricasoli, waarvan de voorouders vermoedelijk het Chianti Classico merk lanceerden in het Castello di Brolio. Afgezien van de status die het vergaard heeft als de geboorteplaats van de Chianti Classico, heeft Gaiole op zichzelf ook veel te bieden. In de middeleeuwen was het een van de drie hoofdsteden van de Chianti Bond, samen met Castellina en Radda. Het stadje ligt op de top van de heuvel tussen eiken- en kastanjebomen maar kijkt ook uit over wijngaarden en olijfboomgaarden. Als voormalig militair bolwerk wordt Gaiole omringd door middeleeuwse kastelen en versterkte abdijen. Het driehoekige hoofdplein is een uitvalsbasis voor het verkennen van kastelen, gezellige herbergen, wijngaarden en oude abdijen.

 • Top tien dingen om te doen

  Het heuvelachtige Gaiole is een geweldige uitvalsbasis voor het verkennen van lokale herbergen, wijngaarden en oude abdijen. Van het versterkte klooster van Badia di Coltibuono tot Castello di Brolio, een voormalig Florentijns kasteel met zijn blik stevig gefixeerd op zijn oude vijand, Siena. Het gebied is rijk aan wijngaarden en gastronomische herbergen, maar er zijn genoeg uitdagende fietspaden om je onderweg fit te houden. Wat cultuur betreft, overweeg dagtrips naar Siena, Florence of het charmante Castellina.

  En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht.

 • 1. Eenvoudige e-bike tochten door de Chianti

  Gaiole is een fietsgebied, dus haal eruit wat er in zit, zelfs als je geen wielerfanaat bent. De Chianti is zo mooi omdat het zo heuvelachtig is. Als je geen dijen van staal hebt of geen verlangen hebt naar steile beklimmingen, overweeg dan een e-bike. Tuscany E-bike Rental ligt in Gaiole, ten zuiden van Volpaia, en biedt begeleide of zelfstandige e-bike-tochten aan in de Chianti streek. Deze elektrisch ondersteunde fietsen zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners. Op afdalingen werken ze als een conventionele fiets, maar op lange, vlakke stukken of als je bergop gaat, doet de elektromotor het werk en biedt het de hulp die je nodig hebt om zonder zweten je bestemming te bereiken. De e-bikes kunnen worden gehuurd per uur of zo lang als een week.

  Een typische begeleide route vanuit Gaiole gaat langs de glooiende heuvels van de Chianti, de Castello di Brolio en verre uitzichten op Siena. Dit alles is inclusief een lichte lunch en een eenvoudige wijnproeverij op een sfeervol landgoed. Deze specifieke tour is een aangelegenheid van drie uur, 46 km lang en bereikt een hoogte van 518 meter. Er zijn tal van gemakkelijkere of meer uitdagende routes mogelijk.


  Adres: Tuscany E-bike Rental
  Via Roma 82
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 749355
  Web: www.tuscanyebikerental.com

 • 2. Castello di Brolio – de geboorteplaats van de Chianti Classico

  Voor een onvergetelijke dag bezoek je Castello di Brolio dat op ongeveer 10 km ten zuiden van Gaiole ligt, en op 20 km van Siena. Naast een reis door de geschiedenis van de Chianti wijn, heb je vanaf de vestigingsmuren een mooie weids uitzicht over de wijngaard. Van alle kastelen die in de Florentijnse bergen staan, is Castello di Brolio het meest indrukwekkend, vooral vanwege de uitzichten op de originele Chianti wijngaarden die zich tot Siena en de Monte Amiata uitstrekken.

  De aristocraten van Toscane, waaronder de families Antinori en Frescobaldi, maakten vaak al wijn sinds de Renaissance en Baron Ricasoli koos de allereerste druiven voor de Chianti wijn. Halverwege de 19e-eeuw vernieuwde Barone Bettino Ricasoli de wijnproductie met als resultaat het Chianti Classico-merk. Tot op de dag van vandaag runnen zijn nakomelingen het kasteel en de wijnproductie. Consorzio Chianti Classico is een Chianti-consortium die de kwaliteit controleert van elke Chianti Classico uit de regio. Goedgekeurde wijnen ontvangen het kwaliteitskeurmerk gallo nero (zwarte haan).

  Het is mogelijk om de tuinen en kelders van het kasteel te bezoeken. Je kunt het landgoed bekijken, de wijnen proeven en het familiemuseum betreden. De Sunset Tour is een privé rondleiding waarbij je dineert in het restaurant van Ricasoli, L’Osteria del Castello. Bij een kasteelticket is tevens een gratis wijnproeverij in de proeflokalen onder het kasteel inbegrepen. Probeer bijvoorbeeld eens de Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. Bekijk voor meer informatie over de geschiedenis van het kasteel Castello di Brolio onze algemene Chianti-gids.


  Adres: Castello di Brolio
  Localita Madonna a Brolio
  53013
  Gaiole di Chianti

  Tel: 0577 7301
  Web: www.ricasoli.com

 • 3. Badia a Coltibuono - Domaine viticole et oléicole d'une abbaye de rêve

  Deze voormalige benedictijnenabdij ligt net ten noorden van Gaiole en Radda en bezit prachtige wijngaarden. Net als Antinori's Badia a Passignano, dat dichter bij Greve ligt, is Badia a Coltibuono verbonden aan een middeleeuwse kloosterstichting. Het waren de monniken die hier de wijnbouw vestigden, niet wetende dat hun landgoed eeuwen later nog steeds zou bloeien.

  Het rustige olie- en wijndomein domineert een landschap dat sinds mensenheugenis is gecultiveerd. In Toscane is het moeilijk om wijn en olie te scheiden van het landschap. De toepasselijke naam Badia a Coltibuono (Abdij van de Goede Oogst) wordt omringd door wijngaarden, olijfbomen, kastanje- en eikenbossen. De middeleeuwse abdij werd gesticht in 1051 en behoorde toe aan hervormingsgezinde Vallambrosan monniken die hier wijnbouw bedreven. Sinds de opheffing van de kloosters in 1810 behoort deze middeleeuwse abdij toe aan één familie. De vooruitstrevende familie Stucchi Prinetti begon als Florentijnse bankiers voordat ze hier pioniers werden in de commercialisering van de Chianti kwaliteit. De familie blijft zich inzetten voor duurzame landbouw.

  De betoverende 15e-eeuwse kloosters, kapel en plafonds met fresco's kunnen worden bezichtigd als gast van de Toscaanse kookschool, terwijl de 12e-eeuwse muren en klokkentoren voor iedereen toegankelijk zijn.

  Je kunt ook een rondleiding boeken door de oorspronkelijke kloosterkelders en huis met fresco's, gevolgd door een wijnproeverij. Onder de voormalige abdij liggen kelders gevuld met Chianti Classico, de traditionele kost van de abdij. Niet minder beroemd zijn de aromatische kastanjehoning en olijfolie, de heerlijke Extravergine Badia a Coltibuono. Veel van de producten kunnen ter plekke worden gekocht of worden geproefd in Ristorante Chianti, het aanbevolen abdijrestaurant dat in de voormalige stallen is gevestigd. Je kunt ook een kookcursus volgen bij Benedetta Vitali, oprichter van het beroemde Florentijnse restaurant Cibreo, in de voormalige Romaanse abdij.


  Adres: Localita Badia a Coltibuono
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 746110
  Web: www.coltibuono.com

 • 4. Chianti Cashmere Geitenboerderij

  Als je jonge kinderen op sleeptouw hebt of gewoon even genoeg hebt van wijnlandgoederen, bezoek dan deze eigenzinnige Chianti Cashmere Geitenboerderij, ten noordwesten van Gaiole. Gerund door de in Amerika geboren Nora Kravis, boekt deze al lang bestaande kasjmier boerderij succes op succes. Het is plezierig en vertegenwoordigt bovendien duurzame landbouw op zijn best. Oprichter Nora Kravis verliet lang geleden Long Island in New York en keek nooit meer achterom. Ze kent alle herders, telers en wevers en zorgt voor haar geiten alsof ze familie zijn. Bij deze stenenboerderij met uitzicht kunnen de kinderen geitjes vasthouden, aaien en flesvoeding geven. De geiten worden bewaakt door donzige witte Abruzzo herdershonden die fungeren als waakhonden om elke roedel wolven op afstand te houden.

  Als je even genoeg hebt gekregen van schattige geitjes en puppy's, richt dan je aandacht op het kasjmier zelf. De superieure kasjmiergeiten hebben crème, hazelnoot, bruin, grijs en houtskool tinten, zodat het garen ongeverfd kan worden gebruikt in de oorspronkelijke kleur. Kasjmier is de fijne, donzige vacht geproduceerd door een kasjmiergeit en naar men zegt tien keer lichter en warmer dan wol. Liefhebbers van breien kunnen kiezen voor een aantal mooie vezels en duurzame kasjmier garen. Er is ook Toscaans handgemaakt huistextiel verkrijgbaar zoals handgeweven sjaals, dassen, spreien, hoeden, sokken en babydekens.

  Als je enthousiast bent geworden organiseert de boerderij ook workshops voor spinnen, weven, breien of borduren, onder begeleiding van lokale Italiaanse ambachtslieden met wie ze reeds samenwerken. Bovendien is er ook de nieuwe beleving 'wees een herder voor een dag'. Dit is leuk voor het hele gezin, met volledige onderdompeling in het leven van een kasjmier geitenherder. Gasten kunnen een kudde geiten begeleiden door de velden en bossen rond de boerderij, stoppen voor een wijnproeverij bij een naburige boerderij en weer terugkeren naar de kasjmier boerderij voor een uitgebreide boerenlunch. De boerderij en de cadeauwinkel zijn van Pasen tot oktober in de middag geopend.


  Adres: Chianti Cashmere,
  Azienda Agricola La Penisola
  La Penisola
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738080
  Web: www.chianticashmere.com

 • 5. Castello di Ama voor hedendaagse kunst

  Als een van de toonaangevende producenten van de Chianti Classico, staat dit actieve wijnlandgoed, ten zuidwesten van Gaiole, bekend om zijn uitstekende volle rode wijn. Castello di Ama is, ondanks zijn naam, niet eens echt een kasteel. Het is een op een heuvel gelegen landgoed en een villa-restaurant dat tevens als een centrum voor hedendaagse kunst functioneert. Op het eerste gezicht lijkt het op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Echter kom je er hier langzaam maar zeker achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waar de Obama’s zo van onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

  Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig is hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen ook vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

  Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

  De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een werk van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de glooiende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

  Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of bezoek gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of om heerlijke natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.


  Adres: Castello di Ama, Localita Ama
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 746069
  Web: www.castellodiama.com

 • 6. Serieus fietsen - als toeschouwer of deelnemer

  L'Eroica - de "heroïsche" wielerwedstrijd - is een legende uit de Chianti, maar je kunt hier op elk moment een aantal delen van de route fietsen. Je hebt geen extra bijzonder stuur of stalen benen nodig, al heb je die misschien aan het einde van de rit wel ontwikkelt. L'Eroica is het bekende amateurevenement waarmee fietsers van over de hele wereld de schoonheid en geschiedenis van de regio kunnen ervaren, terwijl ze op een klassieke of vintage fietsen rijden. Dit evenement in oktober start en eindigt in Gaiole en omvat een week lang festiviteiten, van wijnproeverijen tot voedselmarkten.

  De routes omvatten een groot deel van de Chianti, waaronder Gaiole, Montefiridolfi, Panzano en Castellina. Fietsers kunnen routes kiezen die overeenkomen met hun capaciteiten; de kortste optie is 46 km en de langste is 209 km. De race trekt zowel Italiaanse als internationale renners, variërend in leeftijd van 15 tot 90 jaar, met af en toe een wereldkampioen die meedoet. Omdat er geen tijdritten zijn, is stoppen voor een broodje en een glas Chianti gewoon acceptabel. Ook wordt er geen doping gebruikt - het gaat allemaal om de natuurlijke hoogtepunten.

  Je kunt de drie uur durende "vrijetijdsroute" over 46 km volgen, die uitzicht biedt op het kasteel van Brolio en zelfs de skyline van Siena. Andere routes zijn moeilijker, inclusief de 75 km lange Radda-route. De meer uitdagende routes bieden eerder lekkere pijn dan een gemakkelijke fietsrit. Op klassieke of vintage fietsen met een stalen frame is racen op onverharde wegen niet altijd comfortabel. De ritten bevinden zich misschien op laag- tot middelhoog niveau, maar zitten vol met korte, steile, uitdagende beklimmingen. Verwacht veel stuiteren, glijden en remmen. Het plezier zit hem in het fietsen met je vrienden en de nostalgie van de vintage rit. Onderweg kun je ook genieten van het glooiende landschap van de Chianti, wijngaarden en olijfboomgaarden, kleine middeleeuwse stadjes en betoverende renaissance vergezichten. Rijden in de Chianti wordt gekenmerkt door rustige, kronkelige wegen en plezierige bochten afgewisseld met adembenemende panorama's, korte, uitdagende beklimmingen en spannende afdalingen. Als dit allemaal klinkt als te veel en te hard werken, wees dan gewoon een toeschouwer. Of kies ervoor om een e-bike te huren en een minder belastende route te volgen.


  Web: https://eroica.cc/en/gaiole

 • 7. Bezoek Volpaia, een schilderachtig heuveldorp

  Volpaia, een betoverend middeleeuws gehucht ten noordwesten van Gaiole is bereikbaar via een mooie kronkelende weg. Omlijst door muren en torens heeft dit versterkte gehucht zijn middeleeuwse indeling en verdedigingskarakter weten te behouden. Boek een wijnproeverij en keldertour in het Castello di Volpaia landgoed in het hart van het dorp. De kelders beginnen vanuit een sacristie en monden uit in nog meer kelders verborgen onder de kerken. In Volpaia worden de eens heilige plaatsen vandaag de dag gebruikt voor de wijnbereiding. Het is een mysterieus proces. De wijn wordt verplaatst door middel van een doolhof van onderling verbonden roestvrij stalen buizen. Zelfs om de proefruimte te bereiken, moet je door smalle gangen en oude trappen lopen. De crypte van de kerk Commenda di Sant'Eufrosino uit de renaissance wordt tegenwoordig gebruikt voor het opslaan van vaten met rijpende wijn van het landgoed.

  Voor meer informatie over deze fascinerende versterkte nederzetting, inclusief eetgelegenheden, bekijk je onze Volpaia gids.

 • 8. Het Etruskisch leven in het Castellina Archeologisch Museum

  Bezoek het naburige Castellina in Chianti om meer te weten te komen over de Etruskische beschaving in de Chianti.

  Dit voormalige middeleeuwse kasteel is nu een gemeentehuis met vestingmuren waarin een klein archeologisch museum over het Etruskische leven zich schuil houdt. Het staat ook wel bekend als het Museo Archeologico del Chianti Senese en richt zich op vondsten uit het Sienese gedeelte van Chianti, waaronder Castellina, Gaiole, Radda en Castelnuovo Berardenga. Het museum vertoont voornamelijk vondsten van tombes uit de 7e-eeuw v.Chr. van Montecalvario, de Etruskische begraafplaats voor aristocraten in Castellina. Bewonder de opnieuw nagebouwde strijdwagen van Montecalvario met zijn bronzen en ijzeren platen. Ontdek ook de talismanachtige schatten die bij de overledenen werden geplaatst voor hun laatste reis – objecten zoals een gouden oorbel of een bronzen riem.

  Deze Etruskische tombes zijn ongeveer 3.000 jaar geleden gebouwd, maar de makers lijken niet veel van ons te verschillen. Je kunt hier een amfora (kruik) bewonderen die mooi versierd is met een afbeelding van feestgangers tijdens een feestmaal. Ook hier speelt wijn, net als in het huidige Chianti, weer een belangrijke rol. Wijn was in de Etruskische periode een teken van status en werd tijdens rituelen en ceremonies gedronken. De wijn werd vermengd met honing en kruiden en er is zelfs, curieus genoeg, een versie waarop gerapte kaas te zien is.

  Dit kasteel is meer dan alleen Etruskisch, want je hebt hier ook een mooie gelegenheid om het fort te verkennen, een voormalige vestiging van de Florentijnse Republiek tijdens de eeuwenlange oorlog tegen Siena. Eindig je bezoek door boven op de toren te wandelen en bewonder de weidse uitzichten van het middeleeuwse Castellina, tot de bergen van Chianti in het oosten, en San Gimignano en de Colle di Val d’Elsa vallei in het westen.


  Adres: Piazza del Comune 17
  53011
  Castellina in Chianti

  Tel: 0577 742090
  Web: http://www.museoarcheologicochianti.it/en/

 • 9. Dagtocht naar Siena

  Siena ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Gaiole, wat het ideaal maakt voor het beleven van een magische dagtrip. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Chianti en is daarom een ideaal gelegen stad vanuit Castellina. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

  Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.

 • 10. Het kunstrijke Florence

  Ondanks dat Florence op 90 minuten rijden ligt van Gaiole, is het nog altijd een echte must-see dagtocht voor mensen die voor het eerst de echte Renaissance hoofdstad willen aanschouwen. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

  Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken.

  Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it).

 • Eten & drinken

  Vergeet niet dat dit gebied de geboorteplaats is van de Chianti Classico. Ga op zoek naar het symbool van de zwarte haan die Chianti Classico aanduidt. De wijn is gemaakt van Sangiovese-druiven, of een Sangiovese-blend, en gerijpt gedurende 14 maanden in Franse eikenvaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva.

  De lokale restaurants variëren van gastronomisch tot laagdrempelige herbergen en allen zijn gespecialiseerd in versies van de Toscaanse keuken. De meest gedenkwaardige plekken vind je in kastelen en wijngaarden op het grondgebied van Gaiole, net buiten de stad. Pasta kan worden gemaakt met biologische lokale bloem en omvat klassiekers als pappardelle di lepre (pastalinten in hazensaus) of dezelfde pasta met wild zwijn (cinghiale ).

  En dit is maar een voorproefje van de Chianti. Bekijk onze aanbevelingen voor restaurants hieronder en ook onze andere gidsen voor de beste steden en dorpen in Chianti, die allemaal op ons Bestemmingsoverzicht staan.

 • L'Osteria al Ponte

  Dit is een populaire herberg in Gaiole en geliefd bij de lokale bevolking. Je kunt op een zomeravond dineren in de tuin. Het uitstekende menu biedt traditionele Toscaanse gerechten, soms met een creatieve draai. Klassieke Chianti-gerechten zijn onder meer crostini neri, tagliatelle met truffels, everzwijnenstoofpot of pasta met porcini champignons. Er is ook een pizzamenu. De wijnkaart bevat wijnen van minder bekende lokale wijngaarden, zoals Rocca di Castagnoli en Castello di San Sano.


  Adres: Via Antonio Casabianca 25
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 744007

 • Il Ristorante Chianti

  Deze populaire stop op de Chianti-route ligt aan schilderachtige wegen, op ongeveer 6 km ten noorden van Gaiole of 9 km ten oosten van Radda. Dit landelijke restaurant bevindt zich op het glorieuze wijn- en olijfolielandgoed van Badia a Coltibuono, compleet met een 11e-eeuwse abdij. De herberg is gevestigd in de voormalige stallen en biedt in de zomer een charmant terras. Dineer onder een pergola met een rozenkrans en geniet van grotendeels biologische producten, onder meer van het landgoed zelf. Moderne Toscaanse gerechten zijn vleeswaren, biologische pasta met wilde eendensaus, venkelsoep, hoofdgerechten van lamsvlees of konijn en zelfgemaakte fruittaarten of zoete deegwaren met kastanje. Het indrukwekkende seizoensgebonden proefmenu kost minder dan €60, inclusief een wijnarrangement van vier wijnen. De wijn, olie en kastanjehoning van het landgoed zijn ook te koop.


  Adres: Badia a Coltibuono,
  Localita Badia a Coltibuono,
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 749031
  Web: www.ristorante.coltibuono.com

 • La Casa Porciatti

  Deze gezellige wijnbar ligt verscholen in een vroeg 14e-eeuws gebouw in het hart van het naburige Radda in Chianti. Het fungeert ook als een goed geprijsde herberg en wijnwinkel. Samen met een brede selectie Toscaanse wijnen kun je je tegoed doen aan taglieri, schotels van zelf gezouten vlees of kaas, samen met porchetta (gebraden speenvarken). Voor iets meer substantiële gerechten, kies de stompe pici pasta met een vlezige ragù saus, ravioli met zwarte truffel of stevige ribollita soep. Florentijnse pens, everzwijnstoofpot en Sienese ossobuco staan ook op het menu.


  Adres: Piazza IV Novembre
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738055
  Web: www.casaporciatti.it

 • Il Ristoro

  Gelegen aan de mooie, weidse Castello di Ama wijngaard, diep in de heuvels van Chianti ten zuidwesten van Gaiole, gaat het bij deze herberg allemaal om de presentatie van de wijn in een 18e -eeuwse villa. Het kleine maar seizoensgebonden menu is perfect afgestemd op de landgoedwijnen. Authentieke goede gerechten zijn pasta met wilde zwijn saus, kip met zwarte olijven in wijnsaus of een zomerse wortel en courgettesoufflé met Pecorino-saus en een hazelnoottaart om het af te sluiten. Reserveer een balkontafel voor een adembenemend uitzicht. Om je alleen op de wijn te focussen, kies de L'Enoteca van het landgoed.


  Adres: Castello di Ama
  Localita Ama
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 746191
  Web: www.castellodiama.com

 • L'Osteria del Castello

  Deze herberg ligt ten zuiden van Gaiole, in Castello di Brolio, en is het landgoed van het voorouderlijk kasteel van de wijndynastie Ricasoli. De herberg zelf bevindt zich in de zogenaamde bosco inglese (‘Engels hout’) in de buurt van de parkeerplaats. Het interieur ziet er traditioneel en toch eigentijds uit en weerspiegelt de boodschap die het landgoed over wijn en eten wil overbrengen. Gerechten bevatten elegante, creatieve variaties op de traditionele Toscaanse keuken. Samen met klassieke Florentijns beïnvloede vleesgerechten vind je hier meer vis op het menu dan in de meeste delen van de Chianti. Gerechten als olijven-gnocchi in Pecorino-saus of konijnensalade met knapperige spelt kunnen ook gecombineerd worden met de Ricasoli-wijnen. Eindig met de zelfgemaakte, knapperige cantuccini koekjes, idealiter ondergedompeld in Vin Santo. Maaltijden zijn gemiddeld geprijsd of iets daarboven, afhankelijk van de gekozen wijn. Als je alleen een wijnproeverij wilt, ga dan naar de hedendaagse cantina (kelders en proeflokaal) die net buiten de hoofdingang van het landgoed ligt.


  Adres: Castello di Brolio,
  Localita Madonna a Brolio,
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 730290
  Web: www.ricasoli.com

 • Winkelen

  Zoeken naar keramiek in Gaiole of kasjmier in Radda biedt een goede afwisseling van het vele wijnshoppen. Toscaanse keramiek die hier en rond Radda wordt gemaakt, is vaak geïnspireerd op oude modellen, waaronder renaissance-ontwerpen. De Medici-dynastie heeft reeksen borden ontworpen voor elk van hun landvilla's en vond praktisch het concept van elegante plaatsbepaling uit. Probeer ook eens een uitstapje naar het naburige Castellina om heerlijk ijs te proeven en speciale voedingsmiddelen in te slaan, zoals ambachtelijke honing, flessen met sauzen en gedroogde pasta.

 • Luxury designer outlets

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.


  Adres: The Mall
  Via Europa 8
  50066
  Leccio Reggello

  Tel: 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • Atelier Radianza

  De in Nederland geboren keramist en kunstenaar Lies Robbertsen leidt deze aantrekkelijke pottenbakkerij. Ze wordt geïnspireerd door de natuur en architectuur en schildert met olieverf en acryl, evenals op keramiek.


  Adres: Via San Martino 4
  Frazione
  Lecchi in Chianti
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: (+39) 3351741573
  Web: https://www.radianza.com/html/english/contact.html

 • Castello di Brolio winkel

  Castello di Brolio, een beroemd Chiantishire-kasteel, ligt tussen Gaiole en Castelnuovo Beradenga. De Brolio wijnproeverij en de cadeauwinkel kunnen deel uitmaken van een geweldig dagje uit, evenals de route ernaartoe. Dit kasteel is gelegen op het klassieke platteland van Chianti, met zijn mix van wijngaarden, olijfgaarden, eiken- en kastanjebomen. Documenten bevestigen dat de familie Ricasoli al sinds 1141 in de wijn zit, dus reken op het kopen van een paar fraaie jaargangen en misschien zelfs een paar mooie wijnglazen. Samen met Chianti Classico produceert het landgoed ook Super Tuscans, zoals Casalferro. Toch is de marktleider in de Super Tuscan Ornellaia en Masseto, geproduceerd door de rivaliserende Frescobaldi-wijnmakers. Wanneer je in Brolio bent, boek dan een bezoek aan de kasteelkelders, maak een rondrit op het landgoed, proef de wijnen en bezoek het familiemuseum.


  Adres: Castello di Brolio
  Localita Madonna a Brolio
  53013
  Gaiole in Chianti

  Tel: 0577 7301
  Web: www.ricasoli.com

 • Chianti Cashmere geitenboerderij

  Breng een bezoek aan de Chianti Cashmere geitenboerderij buiten Radda om een heerlijke kudde kasjmiergeiten te zien. Of maak er een echt uitje van. Na het aaien of voeren van de geiten, bekijk je de met de hand geweven sjaals, spreien, hoeden, sokken en babydekens van Toscaanse kasjmier.


  Adres: Chianti Cashmere
  Azienda Agricola La Penisola
  La Penisola
  53017
  Radda in Chianti

  Tel: 0577 738080
  Web: www.chianticashmere.com

 • Parkeren

  De parkeerplaatsen van Gaiole bevinden zich buiten het stadscentrum aan de Strada Provinciale 408 of in de parkeergarage aan de Via Marconi. Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena.

  Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Vervoer

  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Vanaf Florence en de Chiantigiana rijd je richting Greve en vervolgens verder richting het zuiden naar Radda en Gaiole. Of neem de Florence-Siena Raccordo Autostradale snelweg (bekend als de RA) en dan de afslag San Donato in Poggio. Vervolg je route op de SP101 die overgaat in de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of neem de rustiger en langzamere route vanaf Siena: Neem dan de SR2 die overgaat in de rustigere SR222 tot aan Castellina en ga dan door naar Radda en Gaiole.

  Privétour: Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Ze verzorgen privédagtochten door Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.

  Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantisch Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen. Zie Serieus fietsen - als toeschouwer of deelnemer.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag