ma tot za 10:00 - 18:30 +31 (0)202253633

Login


Orvieto

Umbrië, de geboorteplek van Sint Benedict en Francis van Assisi, lijkt in een mystieke gloed te zijn ondergedompeld en Orvieto draagt bij aan deze mystiek. Orvieto bevindt zich halverwege tussen Florence en Rome en is Umbrische perfectie ten top, met lumineuze fresco’s en mysterieuze kerken die slechts zijn verheven andersheid benadrukken. De stad ligt verborgen op een steile helling van lavasteen en is een broeiende, Etruskische aanwezigheid welke gehouwen is uit donker, vulkanisch gesteente. In de middeleeuwen reguleerde deze citadel, gelegen op zijn onaantastbare rots, de weg tussen Florence en Rome. Maar ook al ligt het op majestueuze wijze op de top van een vulkanisch tufsteenplateau, de heuvel is poreus en loopt gevaar om schade aan te richten aan de stad als het afbrokkelt. Een positiever aspect is dat de vruchtbare vulkanische hellingen bedekt zijn met wijngaarden die Orvieto’s beroemde witte wijnen produceren. De stad scoort ook hoog op het gebied van spiritualiteit, met zijn ingetogen kerken als tegenhanger van de grandeur van de Duomo en de schoonheid van het golvende landschap.

Orvieto

Top Tien Dingen om te Doen

In Orvieto draait alles om de mysterieuze sfeer, zowel boven- als ondergronds. Geniet in deze Slow Food-stad van het rustige levenstempo, van ronddwalen door het middeleeuwse erfgoed tot wijnproeverijen. Orvieto fungeert tevens als springplank naar verschillende prachtige stadjes in Umbrië en Lazio, allen te bezoeken met een dagtrip. Naast de stad is onze Top Tip in Umbrië het mystieke Todi, één van de meest betoverende steden in Centraal-Italië. Onze andere favoriete dagtrips zijn beide in Lazio: Viterbo, ‘de Pauselijke stad’, en Civita di Bagnoregio, Lazio’s spookstad.

Lees verder

Eten & Drinken

Orvieto is altijd al een boerenland geweest, dus bezoekers hebben keuze te over. Het telen van olijfolie in Umbrië dateert terug naar de Etruskische periode, waarbij vooral producten uit de streken rondom Orvieto, Assisi en Lake Trasimeno worden gewaardeerd om hun intensiteit. Orvieto zelf biedt gallina ubriaca (‘dronken kip’ gedrenkt in wijn) als een populair lokaal gerecht. De stad is tevens dicht genoeg bij Norcia, het epicentrum van charcuterie uit Umbrië, voor vleeswaren en salami als smaakvolle antipasti. Hartige soepen zijn ook populair in de stad, en dan vooral de kastanje- en kikkererwtensoep.

Er is geen ontkomen aan de kenmerkende vlezige hoofdgerechten. Lokaal Umbrisch vlees staat altijd op het menu, vooral gebarbecued of geroosterd vlees, variërend van lam tot rund. Net als in Toscane is het Chianina-vee basisvoedsel, waarvan het vlees wordt geprezen voor zijn sappige smaak. Aan de wildere kant kun je wildzwijn, geroosterde gans, duif en hert verwachten. Net als in Toscane wordt varkensvlees ook hier vaak gereserveerd als porchetta, geroosterd aan het spit en op smaak gebracht met knoflook, wilde venkel en lokale kruiden. De lokale bevolking claimt het gerecht te hebben uitgevonden, ondanks zijn populariteit in Toscane en Lazio. Probeer als dessert de ciambellone met anijszaad, een ringvormige cake die vaak wordt gezien als de Italiaanse versie van een donut.

Omdat de vulkanische bodem zeer rijk is aan mineralen, gedijen wijnstokken hier goed, al sinds de Etruskische tijd. Orvieto leent zijn naam aan de beroemde Orvieto Classico, een strokleurige witte wijn die op dit moment een wederopleving meemaakt. Een bizar feitje over deze wijn is dat Paus Gregory XVI beval dat zijn lichaam gewassen zou worden in Orvieto vóór zijn begrafenis. Hedendaags Orvieto is gemaakt van een mix van onder andere Trebbiano en Grechetto.

Lees verder

Winkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer

De Via Duomo en Corso Cavour in Orvieto zijn bezaaid met elegante restaurants, boetiekjes en ambachtswinkels die sieraden of lokale keramiek verkopen, waaronder reproducties van Etruskische gebruiksvoorwerpen en bewerkte houten sculpturen. Keramiek is nog altijd een bloeiende business in Orvieto, een traditie die uit de Etruskische tijd dateert. Om een idee te krijgen van zijn belang, is het voldoende om de Ondergrondse Orvieto-toer te doen. De toer onthult zowel eeuwenoude keramieken die in de waterputten werden gevonden, als meer modern aardewerk dat dateert uit de 18e eeuw. In die tijd waren bepaalde ondergrondse kamers voorzien van ovens die gebruikt werden om klei in te bakken. De kunst van glasmakerij in deze regio dateert terug naar de middeleeuwen, toen meester-glasmakers de ramen voor de Kathedraal in Orvieto maakten. Eindig een wandeling door de winkelstraat met een ijsje bij Gelateria Pasqualetti op het Piazza Duomo 14 of in Corso Cavour 56.

Lees verder
Aanvraagformulier