Ruth Albracht

Telefoon: +31 (0)20 893 4302
Recent bekeken
Klant login
E-mailadres
Wachtwoord
San Gimignano


Inleiding
San Gimignano is de best bewaarde middeleeuwse stad van Italië, bekend om zijn middeleeuwse torens die opdoemen boven het landschap. Zoals in de meeste Toscaanse steden is het centrum voor verkeer gesloten maar buiten de muren is er voldoende parkeergelegenheid; daarom is het een genoegen om in het centrum rond te wandelen.


Geschiedenis
De geschiedenis van San Gimignano gaat terug tot de 10de eeuw; de torens van de stad dateren uit de 11e tot de 13e eeuw. Het ontleent zijn naam aan de heilige bisschop van Modena, S. Gimignano, die de stad van de barbaarse horden redde. In de Middeleeuwen nam zijn welvaart en ontwikkeling toe doordat een handels- en pelgrimsroute de stad passeerde. Door deze welvaart zijn er veel prachtige kunstwerken in de kerken en kloosters bewaard gebleven. In 1199 kreeg S. Gimignano stadsrechten. Al spoedig viel de stad door een interne machtsstrijd in twee groepen uiteen.
In de winter en het voorjaar van 1348 viel een groot gedeelte van de stadsbevolking ten offer aan de Zwarte Dood, een pestepidemie waardoor S. Gimignano ten prooi viel aan een crisis en zich in 1353 aan Florence moest onderwerpen. Door zijn schoonheid en cultureel belang en de herontdekking van zijn agrarisch erfgoed is de stad erin geslaagd zijn neergang te overwinnen.


Bezienswaardigheden
U kunt uw wandeling beginnen op de schilderachtige Piazza della Cisterna met in het midden de stadsbron. De collegiale kerk staat aan de Piazza del Duomo.
Het Museo Civico is het plaatselijke museum van de stad dat een mooie collectie bezit op het gebied van kunst en geschiedenis van de stad. Vanaf hier is het mogelijk de "Torre Grossa" te beklimmen, wel een paar honderd traptreden hoog maar de moeite waard voor het uitzicht.
Van de Piazza del Duomo wandelt u La Rocca, de tot een ruïne vervallen burcht, die ook een goed overzicht van de stad biedt.
Minder bezocht wordt de kerk van Sant'Agostino, aan de noordzijde, die prachtige fresco's bezit.
Recent heeft een ongebruikelijke toevoeging aan de stad plaatsgevonden, het Foltermuseum, een tentoonstelling van foltermethoden en -instrumenten voor mensen met een macabere smaak.


Saffraan
Een belangrijk landbouwproduct van San Gimignano is saffraan. De teelt ervan gaat terug op de middeleeuwen toen het van groot belang was voor de stad, het zo kostbaar was dat het ondermeer voor het betalen van schulden werd gebruikt en waarop accijns werd geheven.
Het wordt nu verbouwd met natuurlijke methoden die in alle stadia van de teelt en instandhouding van het gewas elk gebruik van chemische stoffen verbieden.


WINKELEN


 
Delen via Share
 
Vind uw vakantiehuis in Toscane
Neem contact op met ons
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook