Login


Wijn & Gastronomie

Hef het glas op de Chianti Classico in de wijngaarden van Toscane waar deze wereldberoemde wijn wordt geproduceerd. En laat ons u tonen waar ze in deze glooiende weiden nog andere wijnen maken. Om bijna elke hoek vindt u wel een wijnmakerij die u uitnodigt binnen te komen om de heerlijke smaken te proeven die ze met liefde hebben gemaakt van de druiven die rijpen onder de Toscaanse zon. Maak je geen zorgen als je geen wijnexpert bent, we hebben een handige blufgids voor je geschreven - je zult snel begrijpen waarom deze wijnen de topkelders van de wereld sieren. En toch draait het in Toscane niet alleen maar om wijn - mis vooral niet een glas van een van de uitstekende ambachtelijke bieren die hier worden gebrouwen. Het lokale eten is net zo smakelijk. Ga naar een lokale markt en pak uw boodschappentas vol met rustiek brood, rijpe tomaten, salami en verse pasta. Kijk uit naar everzwijn en truffels, de kenmerkende ingrediënten van Toscane, niet weg te denken van de menu's van goede restaurants en trattoria's, gerund door families. En bezoek één van de onweerstaanbare eetfestivals die de regio te bieden heeft.

Wijn & Gastronomie

Hef het glas op Toscaanse wijn


De Toscaanse wijnen zijn wereldberoemd en staan bekend als één van de allerbeste. Waarom is wijn zo geweldig hier en van welke druiven wordt deze geproduceerd? Welke wijn moet u absoluut proberen en waar? Vragen, vragen. Ga met ons mee en wandel samen door de wijngaarden, wij leggen het uit.  
Sinds wanneer wordt er wijn gemaakt in Toscane?
Dankzij de Etrusken zijn er wijnranken in Toscane. Zij hebben deze geplant in de 8e eeuw voor Christus. Eeuwenlang heeft het fruit uitstekend gedijt, bijzonder goed gevoed en verzorgd door de Romeinen, middeleeuwse monniken, lokale aristocraten en hedendaagse wijnmakers.  
Welke druiven horen bij de beroemde wijnen?
Toscane staat bekend om haar rode wijn en Sangiovese is de bekendste druif. Ook andere druivensoorten spelen een belangrijke rol bij het creëren van wijn in Toscane. De wijn komt in diverse vormen variërend van uitstekend tot twijfelachtig. Een diversiteit aan rood met Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera en Mommolo, en witte wijn is gemaakt van Trebbiano, Malvasia, Vermentino en Vernaccia. Plus Cabernet Franc, Merlot, en Sauvignon Blanc zijn welkome gasten van verder weg. De balans tussen verschillende druiven om een wijn te laten ontstaan zorgt voor de verscheidenheid aan smaken die u van wijngaard tot wijngaard proeft.

In Toscane loopt de druivenoogst vanaf augustus tot en met oktober. 
Wanneer kan ik de druivenoogst in actie zien?
Meerdere soorten, microklimaten van wijngaarden en natuurlijk de grond, de aarde maken het lastig om een datum te plannen waarop druiven moeten worden geplukt. Dit is het land van heuvels dus u ziet veel wijngaarden die hoger liggen om de meeste zon te vangen. Een vroegrijpe druif zoals Chardonnay wordt al eind augustus geoogst en in oktober wordt de Sangiovese druif geplukt. 
Welke wijn is de beste en waar vind ik lokale wijnproducenten?
Chianti, Brunello di Montalcino, en Vin Santo behoren allen tot de toppers van Toscane. Het hart van de wijnproductie van de Chianti regio ligt tussen Florence en Siena en rond Castellina, Gaiole, Radda en Greve met de welbekende wijn Chianti Classico. Brunello wordt geproduceerd in de buurt van Montalcino ten zuiden van Siena en Vin Santo komt in de hele regio voor. Vernaccio di San Gimignano en Vino Nobile di Montepulciano zijn andere grote namen om te proeven. Een nieuwe generatie super Toscanen zijn in de twintigste eeuw ontstaan en hebben sindsdien hun intrede gedaan in de Toscaanse wijnindustrie. Bolgheri is een originele super Tuscan van het gelijknamige plaatsje Bolgheri in de buurt van Livorno en nu een vooraanstaande DOC. De Colline Lucchesi nabij Lucca en Parrina bij Grosseto zijn kleinere DOC’s die de moeite waard zijn. 
Druiven worden met de hand geoogst van de wijnranken. Foto: Cultura Creative (RF)/Alamy
Ik ken het verschil niet tussen DOC en DOCG, is dat een probleem?
Het is heel makkelijk. DOC betekent Denominazione di Origine Controllata en voor DOCG voegt u Garantita toe. De intialen geven aan dat de wijn aan diverse voorschriften moet voldoen. Zoals waar de druiven worden verbouwd, het alcoholgehalte en hoe lang de wijnen moeten rijpen. Ziet u IGT op een etiket oftewel Indicazione Geografica Tipica dan zijn deze wijnen zeer zeker goed, alleen voldoen deze wijnen niet aan specifieke regels.  
Wanneer welke wijn?
Een Vernaccio di San Gimignano is na een jaar nog heerlijk, een Vino di Montepulciano en wijn van Bolgherei zelfs na twee jaar. Chianti wijnen zijn na vijf jaar ook fantastisch, liggend enkele zelfs tot vijftien jaar. Een Brunello kunt u pas het beste proeven na vier jaar en er wordt beweerd dat deze wijn pas na een decennium op haar best is. Vin Santo, een zoete dessertwijn, al zijn er ook wat drogere versies, heeft meestal drie jaar gerijpt.  
Hoe drink ik wijn het beste?
Natuurlijk past er van alles bij een smakelijke Chianti, pizza, pasta, stoofpot… aan u de keus. Een glas Brunello gaat perfect samen met een Florentina biefstuk. Staat er pasta Bolognese op het menu dan kunt u met een Vino Noblie di Montepulciano niets verkeerd doen, en een lichte knisperfrisse Vernaccia di San Gimignano is gemaakt voor bij visgerechten. Biscotti en zoete Vin Santo zijn hemels samen. Vergeet niet de biscotti in de wijn te dopen. To Toscane heeft een fantastisch aanbod van vakantiehuizen voor wijnliefhebbers, zoals Villa Riecine, gelegen boven de wijnmakerij op een wijngaard in Chianti vakantiehuizen.

Lees verder

Een bierfestival in Toscane?


Als ik aanbood om je mee te nemen naar een bierfestival in Toscane denk je vast dat ik een tikkeltje in de war was. Daarna zou ik een half uurtje rijden langs kilometers grintwegen richten het zuidoosten van Siena om een kleine boerderij te bereiken midden op het platteland. Je zou dan vast denken dat ik verdwaald was. Meer dan tien jaar lang komen brouwers vanuit heel Italië (en de wereld) naar deze plek buiten Buonconvento. Iedere september. Om de allerbeste bieren van Italie en de wereld, feestelijk te proeven.  

De laatste twintig jaar is microbrouwerij in Italie snel gegroeid. Sneller dan gist in een fermentatievat. Zoals gebruikelijk met alles dat hoort bij eten en drinken nemen ook de brouwerijmeesters hun vak zeer serieus. Maar ze willen ook plezier maken en tegelijkertijd hun passie delen met een groot publiek. Dit is waar het festival voor kleine brouwerijen, Villaggio della Birra, over gaat.  

In een enorme stal waar festivalgangers samenkomen vinden de proeverijen plaats. Hier proberen ze bieren en genieten van de zon en leuke muziek van lokale muzikanten. Binnen vindt je een overgroot jong publiek van bierenthousiastelingen die kiezen uit tapbier aan de bar of een stoofpotje van wild zwijn. Het is makkelijk om teveel bier te proberen, Villaggio della Birra richt zich echter op kenners terwijl families ook welkom zijn.  

Het bier is over het algemeen uitstekend. De bijzondere bieren die aangeboden worden zijn gebrouwd in Italië, België, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje, Duitsland en de USA. Licht bier zoals IPA en seizoenbier zijn populair, net als blond bier en donker bier. Italiaanse brouwers maken blond en donker bier. Er zijn ongebruikelijke bieren zoals Loverbeer van een microbrouwerij die gespecialiseerd is in bieren met een wat zurige smaak. Uitzonderlijke smaak en meestal sterk, zo rond de acht procent alcohol. Pils, bier met speciale smaken en zogenoemde bock (Duitse stijl sterk bier) komen ook aan bod. Wil je authentiek Toscaans bier probeer dan Birrificio L’Omaia. Wie zei er ook alweer dat het alleen maar over wijn gaat in Toscane?

Lees verder

Drie Toscaanse foodfestivals die u niet mag missen


Toscane is food heaven. Crostini, venkelsalami, bistecca alla Fiorentina, visstoofpotjes en kastanjetaart– dit zijn nog maar een paar van de lokale tongstrelende lokale heerlijkheden die op u wachten. En dan de wijnen; Chianti om bij weg te zwijmelen, Brunello di Montalcino en de zoete Vin Sant, lekker met knapperige biscotti. Bezoek de bron van alle eetbare juweeltjes van Toscane, bezoek een festival, oftewel een sagre
Wij tippen drie van de beste:
1. Bravio delle Botti, Montepulciano
De Bravio delle Botti is een echte krachtmeting. Een race met wijnvaten die de laatste zondag van augustus plaatsvind in Montepulciano. Acht teams die ieder een district van het stadje vertegenwoordigen strijden tegen elkaar in deze prachtige reconstructie van een traditie uit de veertiende eeuw. Rollende houten vaten gevuld met wijn denderen door de straatjes. Het is een zware taak, elk vat weegt wel tachtig kilo en moet een kilometer omhoog worden geduwd naar de finish. De overwinnaar wint een vlag met een afbeelding van patroonheilige San Giovanni Decollato en iedereen wordt beloond met een grandioos feestmaal van lokale gerechten.  
San Miniato Truffelfestival
ijdens de laatste drie weekenden in november in het middeleeuwse plaatsje San Miniato gelegen tussen Pisa en Florence wordt de lokale geurige witte truffel geëerd. De veel geprezen funghi kunt u proeven en kopen in verschillende vormen, bijvoorbeeld olie of pasta, en extra vierge olijfolie, honing, pecorino, chocolade, focaccia, augurken, taarten en andere producten worden ook te koop aangeboden. De restaurants serveren speciale gerechten zoals een eenvoudige pasta bereid met truffelolie en verse champignons.  
Fest 'all'Olio, Vitolini
In november staan de nieuwste olijfolie en wijn in het zonnetje bij het Fest’all’Olioin Vitolini. Het feest start met een diner en speciaal thema, gebaseerd op deze producten van een lokale olijfgroeve en wijngaard. De dag erna staan er kraampjes in het plaatsje met proeverijen, restaurants hebben speciale menu’s en er zijn rondleidingen door de olijfgroeves en wijngaarden.  

Lees verder

Waarom Toscaans ambachtelijk bier een klasse apart is


Stelt u zich eens voor dat u een nieuwe bierbrouwerij runt in Nederland. U gaat eerst bier op de tap verkopen. Uw bier neemt de plek in van een ander biertjes en verkoop gaat ten koste van deze andere tapbiertjes. Stelt u zich nu eens voor dat u een nieuwe Toscaanse brouwer bent. Goede kans dat u eerst in een restaurant bier gaat verkopen en dat een klant uw bier kiest in plaats van een glas wijn uit de regio en uw bier wordt gedronken bij een lekkere maaltijd. Dit alternatieve perspectief beïnvloed alles wat een Toscaanse brouwer doet, van smaak en alcoholgehalte tot hoe het bier eruitziet en gepresenteerd wordt. Daarom zijn Toscaanse ambachtelijk gebrouwen bieren niet te vergelijken met andere.

Aanvankelijk geïnspireerd door de USA met een knipoog naar Engeland, België, Duitsland en Tsjechië is het enige probleem dat alle ambachtelijke bieren op elkaar lijken, waar ter wereld u ook bent. Iedere aspirant bierbrouwer wil een IPA, witbier of een pils maken. Italië en met name Toscane, is een enorme uitzondering op deze trend.
Chianti Brew Fightersbieden stijl en inhoud met perfecte voorbeelden van bekende smaken zoals Iers donker bier en zware Belgische biertjes. De hele identiteit van Italiaans eten en drinken is echter gestoeld op heerlijke lokale ingrediënten. Toscaanse ambachtelijke bierbrouwers erkennen volledig dat dit een deel van de traditie is.

Eeuwenoude graanvariaties wordt gebruikt om Toscaans bier mee te brouwen. Foto: Villagio della Birra
Birrifico la Perongola biedt een gevarieerd aanbod bier met bekende internationale smaken en brouwt ook bekroond bier met de naam Marron (6,5% vol) met schitterende kastanjes uit de omgeving. De meerderheid bieren hebben als basis gemoute gerst maar diverse granen in Toscane die elders in onbruik raakten worden hier nog geteeld. Farro (spelt) komt veel voor in de Toscaanse keuken. Toegevoegd aan bieren zoals Petrognola’s 100% Farro (4% vol) of Birrifico’s Math Toscana Farro E Miele (6% vol) om een zacht licht pittig karakter te creëren met een vleugje van Belgisch graanbier met een unieke eigen stijl uit Toscane.
La Stecciala experimenteert nog wat verder met bieren zoals Senatrice (6,8 % vol) met een eeuwenoude mix van durumtarwe dat een kruidige en champagne-achtige spritz toevoegt aan Belgisch-achtig gouden bier én verschillende bieren met granen als haver en emmertarwe.

Deze bieren complementeren wijn in plaats van ermee te concurreren, een fantastisch alternatief dat matcht aan de lokale cuisine. Bij restaurant Papposileno vergelijkt u hoe bier zoals de Amiata’s Bastard Rossa (6,5 % vol), een blond walnootbier smaakt dat smaaknuances van een papardelle met biefstuk anders laat uitkomen dan met een smakelijke Chiantiwijn die weer op een heel andere manier contrasteert.

Bier heeft te lang geen deel uitgemaakt van de culinaire wereld, het was een buitenstaander, net niet goed genoeg om serieus te nemen. Bier dat gearriveerd is in het land van de vino neemt eindelijk de plaats in die het aan tafel verdient.

Lees verder

Winkelen als een Toscaan (op een van de beste markten ter wereld)


Eten is een essentieel onderdeel van de Toscaanse cultuur, en de markten hier zijn beroemd om hun hoogwaardige lokale producten. Hoe kunt u een authentieke indruk krijgen van de regio met een fantastische – smaakvolle- ervaring op de vele markten?
Hier zijn onze beste tips voor het winkelen op markten in Toscane:
1. Probeer de dingen niet te ingewikkeld te maken
Allereerst, houd het simpel. De smaken van Toscane ontdekken kan overal, gewoon een versgebakken brood in wat lokale olijfolie dippen of ricciarelli of cavallucci koekjes uitdelen, een heerlijk broodje met pecorino of caciottakaas verorberen en natuurlijk genieten van salumi (dungesneden koud varkensvlees zoals verschillende salami’s). Probeer eens een finocchiona sandwich, een echte aanrader. Toscaans brood is de basis van vele streekgerechten die trouwens makkelijk te bereiden zijn in uw vakantiehuis. Denk aan ribollita (groentesoep), pappa al pomodoro (brood en tomaten) en de zomerfavoriet, panzanella (tomaat en broodsalade). Pici is een dikke spaghetti uit de omgeving van Siena en is heerlijk met een tomaten- of vleessaus.
2. Koop wat in het seizoen is
Italianen koken altijd met groenten en fruit van het seizoen, én gaan week na week terug naar dezelfde kaaskraam. U leert te proeven terwijl u boodschappen doet. ‘Posso assaggiare, per favore?’, is alles wat u hoeft te zeggen. Er zijn leuke markten in heel Toscane. Hier volgen mijn favoriete markten.

Proef een heerlijk, handgemaakt Toscaans broodje. Foto: Hemis/Alamy
Mercato Centrale di San Lorenzo, Florence
In deze 19e-eeuwse markthal in Florence, overdekt met glas in lood, kunt u specialiteiten proberen zoals een Lampredotto panino (broodje pens). Hier wordt ook Chianinavlees verkocht van het prestigieuze vee met dezelfde naam. Een van de oudste rassen ter wereld uit het nabijgelegen Valdichiana. Neem een Fiorentina steak mee naar uw vakantiehuis en bak deze rare. Dit is dikke biefstuk met het bot er nog aan. Tijd en plaats: dagelijks van 10:00 tot 12:00 uur, Piazza del Mercato Centrale.
Mercato delle Vettovaglie, Livorno
Deze markt wordt soms simpelweg Mercato Centrale genoemd. De vissers bezorgen hun vangst vroeg in de ochtend en tegen lunchtijd zijn hun vrouwen heerlijke lekkernijen aan het voorbereiden zoals cacciucco alla livornese (een dikke soep met vis en zeevruchten), triglie alla livornese (rode zeebarbeel in tomaten gekookt met knoflook) en baccalà alla livornese (kabeljauw met aardappelen en ui in tomatensaus). De markt heeft twee hallen, één voor vis en de ander voor fruit, groentes, brood, wijn en andere streekproducten, u vindt hier alles wat u nodig heeft voor een onvergetelijke maaltijd. Bereid een rode mul of kabeljauw en uw zelfvertrouwen om te koken net als de inwoners van Toscane groeit gestaag, met natuurlijk een heerlijk glas koele witte wijn erbij. Tijd en plaats: van 7:30 tot 14:00 uur van maandag tot zaterdag, Via Buontalenti.
Donderdagmarkt, San Gimignano
We kunnen geen betere setting bedenken om gastronomisch te winkelen dan onder de torens van het historische San Gimignano. De donderdagmarkt van dit charmante stadje biedt producten uit de streek zoals saffraan en salumi gemaakt van de Cinta Senese, een varkensras gefokt op de heuvels van Siena, met prosciutto, salami en capocollo. En niet te vergeten de pecorino schapenkaas uit Val D’Orcia. Verorber een broodje met porchetta (geroosterd speenvarken met knoflook en kruiden) terwijl u rondslentert. Een goddelijke sandwich! Tijd en plaats: van 8:30 tot 13:30 uur op donderdag, Piazza Duomo, Piazza delle Erbe, Piazza della Cisterna.

Bij de Mercato delle Vettovaglie in Livorno kan u boodschappen inslaan voor het avondeten. Foto: Federico Tovoli/W Pics/Alamy
Mercato Logge del Grano, Arezzo
Er zijn veel gezellige boerenmarkten in Toscane, met heerlijke seizoensgebonden echte lokale (en ook biologische) producten. Vaak met kwaliteitscertificaten van DOP en IGP. Deze markt in de provincie Arezzo heeft een mooi aanbod aan Toscaanse wijnen, olie en kazen zoals pecorino, caprino en salumi zoals briciolona en finocchiona. Versbereide gerechten zijn polpette (gehaktballetjes) en pastasauzen. Tijd en plaats: 9:00 tot 14:30 uur, 16:30 tot 20:00 uur van maandag tot zaterdag en iedere eerste zondag van de maand, Piazzetta Logge del Grano, 5.
Terra di Prato, Prato
Prato is een leuke historische stad en er is een schitterende wekelijkse boerenmarkt waar u salumi, kaas, vlees, vis, honing, jam, wijn, olijfolie, verse pasta en brood kunt kopen. De marktkoopmannen hebben de tweede helft van augustus zomervakantie. Check de Facebookpagina voor details @mercatoterradiprato. Tijd en plaats: zaterdag van 8:00 tot 13:00 uur, Piazza di Mercato Nuovo.
Zaterdagmarkt, Cortona
Deze markt in het indrukwekkende Cortona ligt op een hele pittoreske plek, de Piazza Signorelli en omliggende straten. Neem de lokale kaas en salumi en een knisperend vers brood om bruschetta mee te bereiden, bekroond met wat heerlijke rijpe zomertomaten. Wilt u inspiratie opdoen om net als een local te kokkerellen, stop dan even bij het Osteria del Teatro voor een onvergetelijke lunch. Tijd en plaats: zaterdagochtend, Piazza Signorelli. Osteria del Teatro, via Giuseppe Maffei 2.

Lees verder

Wat kun je verwachten van een Toscaanse kookles?

“Roeren niet drukken!” Simone de chefkok en eigenaar van Ristorante Malborghetto laat mij zien hoe je ragù maakt.

‘”Op deze manier mengen we alle smaken – en de pan verbrand niet”, lacht hij. Hij heeft gelijk. Hoewel de rundstoofpot meer dan twee uur op het vuur moet staan houdt een beetje zacht roeren met de pollepel en af en toe een beetje water het vochtpeil intact. “Water voegt geen smaak toe en neemt geen smaak weg”, adviseert Simone.

Dat is maar één van vele de tips die gelden voor een groot aantal recepten die Simone tijdens de kookcursus van drie uur met ons deelt waar ik ons, mijzelf en mijn echtgenoot Dean, voor heb opgegeven. Een bijzonder leuke manier om een ochtend in dit gezellige restaurant in Lecchi in Chianti door te brengen tijdens onze vakantie in een vakantiehuis van To Toscane.

De ragù is slechts een van de gerechten die we ’s ochtends in zijn professionele keuken zullen bereiden. Wanneer onze vrienden ons gezelschap komen houden voor de lunch – hongerig en benieuwd naar ons harde werken boven het fornuis deze ochtend, zijn we klaar om een viergangendiner te serveren met crostone di porcini, salsicce e fagioli en tiramisu toe.

Eerder die ochtend bij een kopje koffie begon onze afspraak met Simone. We kletsten wat over hoe hij de producten van zijn geboortestreek in dit mooie gehuchtje in de Toscaanse heuvels groot had gemaakt. En toen – schorten om – met onze namen erop geborduurd als souvenirs, meteen aan de slag met onze lunch.

We startten met het dessert, de tiramisu “om het tijd te geven om te rusten” legde Simone uit. Eerst de eieren scheidden als experts, van eierschaal naar eierschaal, en we klopten de eiwitten totdat we de kom ondersteboven konden houden zonder dat er ook maar een schuimig wit vlokje naar beneden vloog.

In een andere kom klopten we de dooiers met mascarpone en suiker. Later voegden we het eiwit erbij totdat er een lichte crème ontstond waarmee we het gerecht creëerden, laag op laag zoete vloeistof en lange vingers die we heel kort onderdompelen in slappe espresso. “Raak de espresso kort aan” zei Simone, “je wilt niet dat het te sterk is, alleen een vleugje smaak van koffie”.

Met de tiramisu in de koelkast en de ragù op het vuur gaat onze aandacht naar het bereiden van gnocchi, het kneden van een zacht deeg van aardappelen, meel, ei, Parmigiano Reggiano kaas en een puntje nootmuskaat. We rollen er deeglinten van en dan hakken we ze in minuscule balletjes, rollend in onze handen. Dan legden we ze op een blad en plaatsten we ze in de koelkast om wat steviger te worden voordat ze in kokend water verdwijnen.

Vervolgens bakten we een lekkere berg worstjes van de favoriete slager van Simone, in olijfolie, knoflook, salie en rozemarijn. Het overheerlijke aroma versterkt door de cannellini bonen en tomaten die we toevoegden sudderden langzaam tot een overheerlijk geheel. En niet vergeten; af en toe een “drupje water”.

Daarna leerde Simone ons nog een leuk trucje, namelijk hoe we een mandje van Parmezaanse kaas konden maken om de ragù en gnocchi in te serveren. Een pannenkoek van gesmolten kaas over een glazen kom vouwen is niet zo makkelijk als het klinkt. Simone heeft alles al eens meegemaakt: “zodra je een eerste mandje hebt gemaakt zal het makkelijker gaan”, glimlachte hij geduldig terloops mijn scheve poging in ogenschouw nemend.

Ten slotte waren we weer aan het begin, de crostone aan het schroeien op de grote grill van Simone om dan de topping van eekhoorntjesbrood, knoflook, rozemarijn en zout te mengen. “Maak de porcini met een vochtige doek schoon, niet teveel water”, raadde hij aan.

In het gezellige restaurant van Simone zaten we eindelijk allemaal klaar en bekeken onze creaties op tafel, die geproefd mochten worden vergezeld door een goed glas wijn. De disgenoten waren het er allemaal over eens, we hadden inderdaad een Toscaans feestmaal bereid – dankzij meer dan een beetje hulp van onze nieuwe vriend de chefkok.

Lees verder

Witgoud: duik in de truffels van Toscane


De truffels van Toscane zijn minder bekend dan de truffels uit Piedmont of Périgord maar kenners waarderen de kostbare witte klompjes die hier in de heuvels worden gevonden enorm, vooral truffels uit de omgeving van San Miniato. Er bestaan strikte regels over hoe en waar truffels worden verzameld door kundige truffeljagers die van oktober tot en met december eropuit trekken met bijzondere truffelhonden om de zeldzame zwammen op te snuffelen bij geheime plekken diep in de loofbossen van Toscane.

De kwaliteit van de truffels is afhankelijk van het weer, voor truffels mag het niet te nat en niet te droog zijn en het klimaat van Toscane is uiterst geschikt.

Truffeljagers en hun honden zoeken truffels op geheime locaties. Foto: Marka/Alamy

De uitzonderlijke funghi kunt u het best nuttigen wanneer ze vers en geurig zijn én binnen drie dagen nadat ze uit de aarde zijn gehaald. Het beste koopt u een mooie ronde truffel met een paar kleine imperfecties. Was de truffel onder de kraan, maak deze schoon met een borsteltje en droog de truffel voorzichtig af. Een truffel zo groot als een ei is genoeg voor een hoofdgerecht voor vijf personen. Kook truffel niet te lang mee en bereid er een heerlijk gerecht mee, de smaak en geur overtreffen alles. Een truffel is een ongekende exclusieve traktatie. Schaaf een truffel, liefst met een speciale schaaf en voeg vlak voor het serveren toe voor nog meer aangenaam aroma. Versgeraspte tartufo bianco over pasta of risotto is onvergetelijk lekker of leg een stukje truffel onder de huid van een kip die later in de oven langzaam gaart of voeg truffel toe aan een smakelijke soep of saus. Tip: wilt u kaas of eieren met een hemelse truffelsmaak? Verpak de kaas of eieren enige dagen luchtdicht samen met wat truffel.

San Miniato hosts een belangrijk festival. Foto: Federico Tovoli/VW Pics/Alamy

Wanneer de herfst langzaam verandert in de winter wordt truffel op speciale markten en festivals in het zonnetje gezet. Bezoek de leukste en lekkerste:
Corazzano Truffel Festival
Luister naar lezingen of geniet van fantastische truffelgerechten op het jaarlijkse festival in Corazzano.
www.eventiesagre.it
Balconevisi Truffel en Porcini Paddestoelen Festival
Deze minder bekende sagra, die midden oktober plaatsvindt, is de beste plek om formidabele truffels aan te schaffen bij truffeljagers zelf. Ook olijfolie, walnoten en andere producten met truffels en eekhoorntjesbrood (porcini) zijn hier te verkrijgen.
San Miniato Truffel Festival
Laatste drie weekenden van november.
Het internationaal bekende festival, dat in 1969 werd opgericht, vindt plaats tijdens de laatste drie weekenden van november met veel gastronomische events om van te genieten en een heerlijke bruisende markt om overheen te slenteren.
www.san-miniato.comSan Giovanni d’Asso Truffel Festival
Nog een typische Toscaanse truffelbeurs, gehouden in het tweede en derde weekend van november. In dit schitterende plaatsje is ook een leuk museum gewijd aan de beroemde truffel!
www.cittadeltartufo.com
Allemaal aan boord voor een treinreis met de Trena Natura
Reis in stijl naar een subliem truffelfestival met een stoomtreintje. Stap bij Siena in de Trena Natura voor een reisje met onvergetelijke uitzicht over het Toscaanse platteland en verlaat de trein bij San Giovannu d’Asso. Een zeer populair uitje dus reserveren is aan te raden.
www.terresiena.it/trenonatura

Lees verder

Tien weetjes over olijfolie

1 Net als wijn krijgt olijfolie verschillende labels en gradaties afhankelijk van de smaak, productiemethode, herkomst en samenstelling.

2 Olijfolie wordt geclassificeerd door een zogenaamde blinde test die wordt uitgevoerd door een professioneel panel van proevers.

3 Extra vierge olijfolie waarvan wordt geclaimd dat deze een verfijnde smaak heeft is geproduceerd zonder enig gebruik van chemicaliën en de zuurgraad is niet hoger dan 0,8 procent. Virgine olijfolie is ook gemaakt zonder chemicaliën en heeft een zuurgraad onder de twee procent.

4 Koudgeperste olijfolie is uitstekend omdat de olijfpulp die tijdens het productieproces ontstaat onder de zeventwintig graden wordt geperst om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk smaak verloren gaat.

5 Olijfolie is de enige plantaardige olie die vers van de oogst kan worden genuttigd zonder het gebruik van oplosmiddelen.

6 Een olijfoogst moet perfect getimed worden zodat de zuurgraden optimaal zijn voor de olie die als extra vierge wordt beoordeeld.

7 Uit onderzoek blijkt dat het innemen van twee eetlepels virgin of extra vierge olijfolie per dag cholesterol kan reguleren en het risico op coronaire hartziektes kan verkleinen. Het is zelfs genoemd als een middel om de kans op kanker te verkleinen. Waarom? Omdat olijfolie vol met antioxidanten zit en een hoge gehalte aan mono-verzadigede vetzuren heeft.

8 Licht, lucht en warmte verminderen de kwaliteit van olijfolie. U kunt de olie het best bewaren in een afgesloten, donkere glazen fles op een koele plaats.

9 In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie niet beter wanneer deze ouder wordt. Olie van lage kwaliteit heeft slechts een houdbaarheid van enkele maanden en binnen jaar moet olijfolie van goede kwaliteit worden gebruikt.

10 Een aantal van de beste extra vierge olijfolie ter wereld komt uit de Chianti-regio van Toscane waar gebottelde olie rechtstreeks van de olijfgroeves zeer gewild zijn en kostbaar.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag