Login


Fauna & Natuur

Waar vind ik de mooiste tuinen van Toscane? Wat zal ik zien in de natuurparken van Toscane? Is er een pad waar ik kan wandelen door dit prachtige landschap? Naar welke dieren moet ik uitkijken in de plaatselijke velden en bossen? Vragen, vragen - en wij hebben de antwoorden. Lees verder om de wonderen van het Toscaanse landschap te ontdekken, van formele tuinen tot wild terrein gevormd door de natuur. We laten u zien waar u één van de beroemdste langeafstandswandelroutes van Europa kunt volgen, de Via Francigena. En we vertellen u waarom u moet uitkijken voor een stekelvarken. Bovendien wijzen we u de weg naar de beste uitzichtpunten, verbazingwekkende thermale kuuroorden, de schoonste stranden ter wereld en nog veel meer.

Fauna & Natuur

Deze Toscaanse stranden behoren tot de schoonste ter wereld


Toscane staat weer bovenaan in de lijsten met meer officiële Blue Flag stranden en jachthaven waar dan ook in Italië, met uitzondering van Ligurië. Het prestigieuze wereldwijd bekende ecolabel Blue Flag wordt door de Foundation for Environmental Education (FEE) toegekend aan locaties met puur, schoon en veilig water en stranden die voor iedereen toegankelijk zijn. We hebben zeven van de negentien plekken die in Toscane in 2018 de felbegeerde Blue Flag status gekregen hebben en die bij ons favoriet zijn, op een rijtje gezet voor u.
Forte dei Marmi
Dit glamoureuze plaatsje, gelegen tegen de achtergrond van de Apuaanse Alpen, dankt haar naam aan het Carrera-marmer dat hierheen is gebracht vanuit de steengroeven in de bergen langs een weg die in de 16e eeuw door Michelangelo werd aangelegd. In de jaren 1800 was het ‘fort van de knikkers’ een gewilde plek aan zee voor de Italiaanse high society. De populariteit groeide zozeer dat creatieve genieën er neerstreken, waaronder de schrijver Thomas Mann en beeldhouwer Henry Moore in de 20e eeuw, en ook rijke industriëlen, zoals als de Agnelli-familie, eigenaars van Fiat. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een trendy plek om te flaneren en gezien te worden.

Calambrone strand, Toscane COPYRIGHT Shutterstock
Tirrenia en Calambrone
De dictator Benito Mussolini transformeerde dit voormalige moerasgebied in mooie badplaatsen. Hij creëerde een centrum voor het maken van propagandafilms en voor de fascistische architectuur die hij op handen droeg – enorme complexen die ideologische zomerkampen voor kinderen herbergden – nog steeds te zien vandaag de dag. Toch zijn deze kustplaatsen ondanks de grimmige oorsprong populair. Vooral bij Italianen vanwege het heldere water dat een welkome verkoeling biedt voor de hitte in de nabijgelegen steden Pisa en Livorno. Calambrone is vooral geliefd bij windsurfers.

Castiglioncello strand CREDIT : Finn/Interstil
Castiglioncello
Deze mooie badplaats ten zuiden van Pisa is sinds de 19e eeuw een culturele hotspot. Eerder de plek van schilders van de Macchiaioli-beweging, de Italiaanse impressionisten, werd het wereldberoemd door de cultfilm Il Sorpasso uit de jaren zestig van Dino Risi. Castiglioncello werd het zomertoneel van sterren als Marcello Mastroianni. Hoewel de kustlijn bestaat uit een reeks baaien en rotswanden omzoomd door geurige dennenbossen zijn er twee zandstranden om uit te kiezen – bij Quercetano en Castiglioncello. Kunt u geen plekje op het zand vinden, verplaats dan naar de kliffen, sommige hebben platforms om te zonnebaden met zicht over de zee.
Marina di Castagneto Carducci
De wilde kustlijn van Marina di Castagneto is heden ten dage echt een plek om te ontdekken en te ontspannen maar in de 18e eeuw diende dit deel om de kust te verdedigen, samen met het achterland van dennenbossen en het fort van Castagneto Carducci, dat trouwens nog steeds waakt over het gebied. Het bos is niet alleen een geweldige plek om af te koelen in de zee. U vindt hier ook een groot pretpark, Il Cavallino Matto met achtbanen en waterattracties.
Marina di Punta Ala
Deze met dennenbossen omzoomde landtong is allang bekend bij de jetset. Vandaar de chique villa’s die oprijzen op open plekken en de kostbare boten in de jachthaven. U heeft echter geen Zwitserse bankrekening nodig om hier van het strand te genieten. Wat een rauwe schoonheid met rotsformaties en glinsterend zand dat oplost in het sprankelende water. U hoeft alleen maar te kiezen tussen schaduw onder een parasol of onder de takken van de dennenbomen.

Ligstoelen op het strand, Punta Ala, in de buurt van Castiglione della Pescaia, provincie Grosseto, Toscane, Italië Credit: imageBROKER / Alamy Stock Photo
Principina a Mare
Het is geen wonder dat Principina A Mare een bekende is op de Blue Flag-lijst. In het noorden reikt dit fijne stuk zand tot de haven van Marina di Grosseto. In het zuiden wordt het wilder naarmate Principina a Mare deel uitmaakt van het Maremma Natural Park. Hier vloeit het over in moerassig land vol vogels tot aan de monding van de Ombrone rivier. Ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, de zee is ondiep hier met zand op de bodem. Het hele strand is voorzien van openbare gelegenheden. Wenst u minder wind en kalmer water, bezoek dit prachtige deel kust dan in de ochtend.

Strand "le Viste" met toeristen op de berg Argentario. Juni 2017 Monte Argentario, Toscane – Italië COPYRIGHT Shutterstock
Haven Ercole Le Viste
Twee zanderige weggetjes, de tomboli, verbinden dit stuk Toscane aan het vasteland. De berg van Argentario is vrijwel een eiland. Het kleine strand van Porto Ercole Le Viste is een leuke plek om te zonnen. Stiller, wilder en meer landelijk kunt u genieten bij Porto Santo Stefano aan de andere kant van dit schiereiland. Het strand is kiezelachtig, deels gras en gevormd uit een platte rots. Er is een platform om vanaf te duiken en een natuurlijk pierenbadje voor de allerkleinsten. Het glasheldere water en de zeebodem met stukken rif zijn een genot voor snorkelaars.

Lees verder

Wandel over de schitterende Via Francigena


Het voelde alsof ik een schilderij in liep. Onder de blauwe hemel slingerde het pad door het gras naar een veld met hier en daar wat hooibalen en een rij cipressen op de achtergrond. Een kleurrijke lappendeken bij een heuvel in de verte bestond uit gouden velden, een zachtgroene wijngaard, een donkerder groen vierkant met olijfbomen, afgelegen villa’s en een schattig dorpje op een heuveltop. Dit was het perfecte Toscaanse landschap waar ik altijd van had gedroomd.

Al wandelend op de Via Francigena werd ik iedere dag, de hele dag lang getrakteerd op dit sprookjesachtige landschap van deze eeuwenoude pelgrimsroute die loopt van Noord-Europa tot Rome.

Ik startte die bijzondere dag in het plaatsje San Miniato, vulde mijn waterfles bij de fontein en sloeg fruit, belegde broodjes en zoete cantuccini koekjes in bij de lokale kruidenier. San Miniato ligt strategisch op een splitsing van de Via Francigena en de weg naar Florence en Pisa. Hier vonden veel gevechten plaats in de Middeleeuwen. Verschillende heersers verstevigden het stadje met een kasteel en dikke stadsmuren. Alles was stil en vredig toen ik over de groene vallei van de Arno uitkeek vanaf de klokkentoren voordat ik te voet het plaatsje zou omwisselen voor het platteland. Vanaf de hoofdweg sloeg ik een wit grindpad in om het verkeerslawaai te verruilen voor het rustgevende geluid van stromende beekjes, krekels en vogels. Ik passeerde schitterende villa’s met oprijlanen omzoomd door bomen, en bruisende boerderijen, wijngaarden en olijfgroeven en bewonderde dit met zicht op de blauwzwarte heuvels in de verte. Later die dag arriveerde ik in het plaatsje Gambassi Terme en genoot van een verkwikkende koffie op het gezellige pleintje, voordat ik het dorp met leuke straatjes en steegjes ging ontdekken. Ik bekeek hoge huizen met rijkversierde deuren, ramen omlijst met houten luiken, bloembakken en ouderwetse straatverlichting die mijn pad verlichtten terwijl de schemering inviel. In de Middeleeuwen was het plaatsje populair door de vele warmwaterbronnen en pelgrims stopten hier om uit te rusten op hun lange reis en om van het geneeskrachtige water te drinken. Moderne pelgrims als ikzelf badderen in deze wateren of genieten in een nabijgelegen wellness resort.

San Gimignano is een belangrijke stop langs de route. Foto: Alpineguide/Alamy, Kevin George/Alamy

De volgende dag leidde de Via Francigena mij naar San Gimignano. Soms was de weg aan weerzijden gevuld met wilde witte bloemen waar vlinders dansten en libellen zoemden.

Ergens anders liep ik door bossen met donkergroene eiken, walnootbomen en olijfgroeves, met borden die waarschuwden voor herten en waar ik misschien een omleiding maakte om wijn of olijfolie te proeven bij een boer in de omgeving. Een van mijn favoriete stops was bij het Monastero di Bose in Pieve di Cellole. Bovenop een heuvel begroeid met wilde bloemen waar houten bankjes tussen stonden om te genieten van het uitzicht over de Elsa vallei (Colle Vald d’Elsa). Er stond een bordje met ‘silenzio’ maar het uitzicht is zo mooi dat iedereen vanzelf stil wordt en een moment van reflectie ervaart. Hier bezocht ik ook een herbouwd Romaans kerkje uit 1109 en een winkeltje met aardewerk uit de pottenbakkerij en heerlijke confiture gemaakt in het klooster zelf. Het volgende stuk van de route nam me mee door een weide vol hoog gras en veldbloemen naar de hoofdweg, tot het hoger gelegen San Gimignano en het duurde niet lang of de beroemde middeleeuwse torens kwamen in zicht. Ik passeerde een indrukwekkende poort naar de kleine straatjes van het oude stadje waar restaurants en gelateria’s lagen op weg naar de Piazza del Duomo. De winkels verkopen alles van souvenirs tot salami. Er wachtte een sublieme verrassing op mij boven op de Torre Grossa waar ik het beeldschone landschap waar ik doorheen had gereisd en wat er nog op mij lag te wachten op de Via Francigena uitvoerig in mij op kon nemen.

Lees verder

Oog in de lucht: Toscane van bovenaf


Soms krijg je een frisse kijk op een plek als je het vanuit een andere hoek bekijkt. Dat is het geval met Belvedere: In Volo Sulla Toscana (Flying Above Tuscany), een collectie luchtfoto's van de in Florence gevestigde fotograaf Guido Cozzi. Zijn ongewone compilatie legt de essentie van Toscane vast, maar biedt een andere manier van kijken. Bekijk een paar van onze favoriete foto's...

VERSILIA VIAREGGIO (Bovenaan): Versilia is slechts één strand, maar toch is het 36 km lang en heeft het meer dan 500 ligplaatsen, met zo'n 10.000 kleurrijke paraplu's die elke dag naar de hemel opengaan. In het begin van de 20e eeuw was dit een elite toeristische bestemming, vandaar de lokale Art Nouveau architectuur, hoewel er vandaag de dag weinig wordt gedaan om de plaats te promoten.

MAZZOLLA VOLTERRA (boven de bodem): Er zijn bijna een half miljoen schapen in Toscane, vooral in de heuvelachtige weiden van de Crete Senesi in Val d'Orcia, rond Volterra, en in de Maremma. De landbouw is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw afgenomen, maar is sindsdien weer tot leven gekomen, mede als gevolg van een aanzienlijke immigratie uit Sardinië en een nieuw bewustzijn van de waarde van kwaliteitskazen. Gedurende meer dan 20 jaar heeft een speciaal consortium Pecorino Toscano beschermd en gepromoot, waarbij elk jaar meer dan 1,3 miljoen vrachtwagens van deze kaas worden geproduceerd.

SANTUARIO DELLA VERNA (boven): Het oude beukenbos dat de Monte Penna in het Casentino bedekt, heeft altijd onderdak geboden aan dromers en vluchtelingen, waaronder dieven en bandieten die zich hier verborgen hielden en een primitieve tempel opdroegen aan hun beschermer, de godin Laverna. Ze bouwden een tempel op de rots, waar in 1224 de heilige Franciscus, het hoofd van alle dromers, de stigmata ontving en van deze wilde en eenzame plek een bedevaartsoord maakte. De kalksteen, uit het Mioceen, waarop het heiligdom rust, heeft dezelfde geologische kenmerken als de Monte Titano in de Republiek San Marino en de Sasso Simone e Simoncello in de Marche.

CASA ROSSA XIMENES CASTIGLIONE DELLA PESCAIA (boven de bodem): Het massieve gebouw in rode baksteen dat op een van de uitstroomkanalen van de moerassen van Castiglione della Pescaia staat, werd in 1765 door de ingenieur Leonardo Ximenes gebouwd in het kader van uitgebreide ontginningswerkzaamheden in de Maremma. Het gebouw bevatte lieren en waterpoorten die konden worden bediend om het zoete water van het moeras te scheiden van het zoute water van de zee, waardoor de vorming van het "miasma", dat volgens de wetenschappelijke theorieën van die tijd de belangrijkste oorzaak van malaria was, werd voorkomen. Het moeras is een zeldzaam ecosysteem, met een rijkdom aan vogels en 15 verschillende soorten orchideeën.

TORRE MOZZA PIOMBINO (boven links): Dit versterkte gebouw dat in de zee uitsteekt, werd in de zestiende eeuw gebouwd door de familie Appiani, de graven van Piombino, die eeuwenlang de kust en de Toscaanse archipel domineerden. De toren werd gebruikt om de mijnwerkershandel van het nabijgelegen eiland Elba te controleren. Vlakbij de kust, net onder de zeespiegel, liggen de overblijfselen van een Romeinse weg, die ooit deel uitmaakte van de Via Aurelia. De foto rechtsboven toont het platteland rond Monteriggioni

CRETE SENESI: Van bovenaf gezien is de Crete Senesi groen in het voorjaar, oker in de zomer en brons of grijs in de herfst en winter. Maar de kleur die nooit verandert is de lokale rode baksteen van de gebouwen. De oude traditie van de baksteenproductie werd uitgevoerd met behulp van ovens verspreid over de regio, die monumentale werken leverden zoals de abdijen van Monte Oliveto Maggiore en Badia Ardenga en de muren van Buonconvento. De travertijn en gekleedde steen in het nabijgelegen Rapolano is een perfecte aanvulling op het bijna monotone gebruik van deze baksteen en voegt een aangename visuele en structurele complexiteit toe aan het stadslandschap.

Belvedère: In Volo Sulla Toscana (Flying Above Tuscany) door Guido Cozzi (Sime Books, £20). Het boek is beschikbaar op www.simebooks.com en de foto's op www.simephoto.com

Lees verder

Zes schitterende Toscaanse tuinen


1 Giardino dell’Iris, Florence
De iris siert het wapen van Florence al duizend jaar, alhoewel sommigen beweren dat het een lelie is. Dé plek om deze bloem te bewonderen is de Giardino dell’Iris, de tuin van de Iris. De bloeitijd loopt van eind april tot en met mei. De Italiaanse Iris Society beheerd de prachtige geurige tuin, een veelkleurig schouwspel van vele oude, zeldzame en beschermde soorten irissen. En met een fantastisch uitzicht over Florence. Ongeveer tienduizend soorten worden hier tentoongesteld tijdens de internationale Iriswedstrijd in mei, gevolgd door een ceremonie in het Palazzo Vecchio. Giardino dell’Iris, Viale Michelangelo 82, www.societaitalianairis.com

Foto: REDA/Alamy
2 De rozentuin, Florence
Ontworpen door architect Giuseppe Poggi in 1865 om te vieren dat Florence de hoofdstad van Italië werd. De tuin omvat vierhonderd soorten rozen waarvan driehonderdvijftig oude soorten. Er zijn wel 1.220 botanische variëteiten. De tuin heeft een landelijke stijl met terrassen, citroenbomen, tien bronzen beelden, twee beelden van Gesso en een Shorai Japanse oase. Het zijn vooral de rozen die de ware glorie van de tuin laten zien. In mei kunt u de stad vanaf de romantische tuin bewonderen, omzoomd door geurige bloeiende rozen. De rozentuin, Viale Giuseppe Poggi 2.

Foto: Hemis/Alamy
3 Tuinen van Villa Bardini, Florence
Deze indrukwekkende tuin uit de Renaissance ligt in de heuvels bij Florence. De tuin omvat heuvels, bos en boomgaarden met historische fruitbomen van onder andere appel, peer en pruim. Er is een schitterende barokke trap, een echte architecturale eyecatcher. In april zijn de irissen te bewonderen en in juni kunt u getuige zijn van wel zestig soorten bloeiende hortensia’s. De beroemde pergola in de tuin die bedekt is met blauwe regen is het mooist in april en mei. Giardino Bardini, Costa San Giorgio 2, www.villabardini.it

4 Villa Poggio Torselli, San Casciano Val di Pesa
Deze Italiaanse renaissancetuin is onlangs gerestaureerd en ontving een prijs voor de details van Grandi Giardini Italiani. De tuin wordt omringd door wijngaarden, olijfbomen en cipressen. Verken paden met een haag van laurierstruiken en snuif de lucht op van eeuwenoude citrusbomen, rozen en kruiden. Bloeiende hyacinten, narcissen en tulpen kunt u in april bewonderen. Villa Poggio Torselli, Via Scopeti 10, www.poggiotorselli.it

Foto: Art Kowalsky/Alamy
5 Tuinen van Villa Garzoni, Collodi
Deze prachtige post-renaissance tuin was een inspiratie voor het koninklijk paleis van Caserta en het paleis van Wilhelmshöhe. Het is een van de beste voorbeelden van een achttiende-eeuwse tuin met karakteristieke structuur, trappen, waterpartijen en knallende lentekleuren. De jaarlijkse lentebloemshow vindt hier in mei plaats en is gebaseerd op historische geregistreerde tradities om ieder seizoen het tuinontwerp met toevoeging van verschillenden bloemen en kleuren te variëren. Giardino Villa Garzoni, Via della Vittoria 1, www.pinocchio.it

6 Tuin van Villa La Foce, Siena
De Britse architect Cecil Pinsent creëerde in opdracht van Marquess Antonio Orifo en zijn Anglo-Amerikaanse echtgenote Iris tussen 1924 en 1939 een tuin voor hun villa in de heuvels nabij Siena. De tuin is een belangrijke getuigenis van de twintigste-eeuwse architectuur en tuinontwerp. Het volgt idealen van de Renaissance met geometrische vormen maar heeft rondom het bos weer een natuurlijke stijl. De bloeiende blauwe regen is echt adembenemend. Giardino Villa La Foce, Strada della Vittoria 61, www.lafoce.com.

Lees verder

Vier dieren in het wild die u kunt tegenkomen in Toscane


Pak uw verrekijker en volg de sporen van in het wild levende dieren in Toscane. Hieronder vier wilde dieren die hun habitat in Toscane hebben.
Wild zwijn
De cinghiale oftewel het Toscaans everzwijn heeft de twijfelachtige eer om een trofee én een lokale delicatesse te zijn. In de schemering op landweggetjes zijn ze vaak te zien en ook vanuit de heuvels, verleid door de geur van rijpende druiven. Een everzwijn heeft een opvallend wigvormig silhouet en is zwartgrijs van kleur, met een borstelige rand, een lange snuit en een verrassend sierlijke draf. De biggetjes hebben lichte strepen die door hun chocoladebruine vacht lopen. Benader een everzwijn met de grootst mogelijke voorzichtigheid. Een zeug met jongen kan aanvallen wanneer zij zich bedreigt voelt.
Stekelvarken
Tussen zonsondergang en het ochtendgloren is dit stekelige knaagdier te zien. Juist dan is hun uitstekende gehoor, de gevoelige poten en fijn ontwikkelde reukzin nuttiger dan hun gezichtsvermogen. Van nature zijn ze onverschrokken en kuieren op hun gemak over kreupelhout op zoek naar fruit, insecten en zaden die door de wind zijn meegevoerd. Laat een stekelvarken met rust als u er een tegenkomt. Ze zien erg slecht en worden hierdoor snel agressief, met stampende poten, hard grommend en witte puntige stekels die alle kanten opstaan ter verdediging.

Damhert en ree
In de schemering kunt u damherten waarnemen die in open akkers bij zonsondergang hun buikje vol eten op stukken grond rijk aan bosbessen en paddenstoelen. Met hun lange nek, smalle kop, gevlekte bruine vacht en het opvallende schoffelgewei zijn ze niet te missen. De verlegen reeën zijn moeilijker te herkennen omdat zij zich schuilhouden in de bossen. Een ree heeft een klein bruin staartje en een vacht variërend van roodbruin tot grijs en dik in de wintermaanden. Beide soorten zijn majestueuze wezens. Het is een onvergetelijke ervaring ze te zien rennen, springen en misschien wel zwemmen.
Haas
Hazen wonen in ‘legers’, ondiepe kuilen, dit in tegenstelling tot konijnen. Ziet u deze kuilen in de omgeving van uw vakantiehuis in Toscane dan is dat een teken dat er hazen in de buurt zijn. Ze zijn veel groter dan een konijn en hebben lange oren en poten, een zandbruine vacht en witte buik. Het territorium van de haas is gecultiveerd platteland of een vlakke bodem in bossen waar met grote snelheid in verschillende richtingen gedraaid kan worden om te vluchten voor roofdieren.

Lees verder

Beleef ongerepte natuur op deze drie schitterende toplocaties aan de Toscaanse kust.


Het Toscaanse platteland is overal waar u ook kijkt prachtig, wat een onvergetelijk uitzicht. Er is meer dan olijfgroeves en wijngaarden namelijk veel wilde natuur. Hieronder onze drie favoriete plekken aan de kust.
Nationale parken van de Toscaanse Archipel
Dit nationale natuurpark strekt zich uit van Livorno in het noorden tot aan de rand van Lazio in het zuiden en omvat zeven grote eilanden voor de Toscaanse kust waaronder Elba waar Napoleon naartoe werd verbannen. Door de eeuwen heen zijn de eilanden geteisterd door de golven en ieder eiland in de archipel heeft een bijzondere vorm en eigen karakter. Montecristo met rotsachtig landschap tot Pianosa met vlaktes, hier vind je wilde dieren zich hebben aangepast aan de zee, maar ook aan de mens en jarenlange mijnbouw.
Natuurpark Maremma
Ten zuidoosten van de stad Grosseto ligt een van de meest betoverende  landschappen van Toscane, de ongerepte kustlijn van de Maremma. Dit was ooit een moeras vol malaria en alleen lokale cowboys, de butterli waagden zich hier. Deze gemeenschap is aan het verdwijnen maar zij hoeden nog wel vee in dit gebied. Hier kan je onbelemmerd door de natuur wandelen, heerlijk met je voeten in het zand bij de zee zitten met achter je duinen en volle pijnboombossen genietend van het heldere water en rotsachtige baaien – waar piraten zich vroeger verstopten.
Val Di Cornia
Rijk aan archeologische opgravingen en natuur is de Val di Cornia in de buurt van Livorno. Dit is een bron van schoonheid en geschiedenis. Feodale tijden worden herleeft op dit historische pad, de steden en plaatsen hebben een bepaalde vormgeving. Ga terug naar de Etrusken en Romeinen met tombes in overvloed in het Baratti en Populonia Archelogische park. Of geniet gewoon van het landschap onderweg naar de kust, de rivier Cornia slingert zich door de vruchtbare vlaktes met olijfbomen en oude eiken waar wilde zwijnen in het struikgewas rommelen.

Lees verder

Ontspan in de kalmerende wateren van de Toscaanse thermale kuuroorden


Toscane staat onder anderen bekend om kunst en architectuur maar ook om warmwaterbronnen, ook al weten de meeste mensen buiten Italië hier niet vanaf. In de winter is een al-fresco bad in mineraalrijke wateren een van de beste manieren om van dit beroemde landschap te genieten.

Het merendeel van de bronnen bevindt zich rond Monte Amiata, de enorme slapende vulkaan in het Zuiden van Toscane dat de regio’s Maremma en Siena scheidt en de achtergrond vormt van de Val’d’Orcia. De vulkaan is al zo’n 200.000 jaar niet uitgebarsten maar het blijft onder de oppervlakte borrelen met hete bronnen die over de uitlopers stromen.

Warmwaterbronnen zijn een manier van leven voor Italianen – ze kunnen deze thermische behandelingen krijgen als deel van hun nationale gezondheidsdienst. De gezondheidsbevorderende eigenschappen variëren per bron en deze thermale wateren bieden ook een ontspannen manier om van de natuurlijke omgeving te genieten.

Chianciano Terme  heeft een uitstekende spa, Terme Sensoriali
The pools – over 500 meters squared of tubs – are all connected and filled with water from the Sillene spring. They are located in via della Foresta, behind the Sillene structure which is accessed from Piazza Marconi. Animated by water jets and hydromassage, they are equipped with parasols and sunbeds.
Chianciano Terme heeft een uitstekende spa, Terme Sensoriali
Chianciano Terme
Chianciano ligt dichtbij de Val d’Orcia en is waarschijnlijk de bekendste van de kuuroorden in Toscane. Dit is dankzij regisseur Federico Fellini, wiens film 8 ½ zich hier afspeelt. De Romeinen hielden van deze warmwaterbronnen, dichter Horace werd hier zelfs gestuurd door zijn dokter. Vóór de Romeinen, hielden ook de Etrusken van de Chianciano Terme. Aangezien dit kuuroord al 2000 jaar wordt ontwikkeld, is toegang hier niet meer gratis maar men kan wel door het Acqua Santa park vol dennenbomen dwalen en het versterkende water drinken uit een kraan.

Ook al blijven er nog wel gezondheidselementen over in de bronnen, is Chianciano nu meer een grote wellnessbestemming met een uitstekende spa, de Terme Sensoriali. U kunt uw activiteiten zelf plannen met een keuze uit 20 behandelingen, waaronder chromotherapiebaden, een Kneipp-pad (waar u op kiezelstenen loopt terwijl u wordt gestraald met warm en koud water) en een geluiddichte kubus die aanvoelt als een baarmoeder. Mis de modderkamer niet, of het thermale binnenbad dat zo warm is dat je midden in de winter buiten kunt baden. Dit is een schitterende plaats om van start te gaan met uw bezoeken aan de kuuroorden in deze regio. 
Bagni San Filippo
Diep in de wildernis, in de buurt van het dorp Bagni San Filippo, bevinden zich de Fosso Bianco baden die er mogelijk het spectaculairst uitzien van alle thermale bronnen in Toscane. Op 5 minuten loopafstand van het dorp komt u in de beboste vallei iets tegen dat in eerste instantie lijkt op een enorme statische waterval. In feite zijn de witte rotsen een opbouw van calcium van het thermale water dat er overheen stroomt en dan het onderliggende bad invloeit. Het bad is rijk aan zwavel en calcium, dus er is een scherp aroma.

Borden adviseren u om (voor gezondheids- en veiligheidsredenen) niet te baden, maar deze worden door de meeste bezoekers genegeerd. Er is hier ook Terme San Filippo, een hotel en spa met een thermaal buitenzwembad dat prachtige uitzichten heeft op het landschap en waar u ook wellnessbehandelingen met thermaal water en modder kan krijgen. Het staat ook open voor mensen die er niet verblijven.

De Fosso Bianco zwembaden lijken op een enorme waterval. Foto: Stephen Hughes/Alamy
Saturnia
Achter Monte Amiata, in de regio Maremma, heeft de afgelegen locatie van Saturnia gezorgd voor het voortbestaan van zijn buitengewone vulkaankrater. Hier, in een natuurlijk zwembad met een klei-bodem, gutst het water uit bij 500 liter per seconde en bij een constante 37 ° C. De krater zelf is slim ingesloten en er is een thermaal zwembad van gemaakt, dit is alleen toegankelijk voor gasten van het resort Terme di Saturnia. Daarnaast is er ook een “thermaal park” op het terrein en dit is een van de grootste in Europa. Het heeft een reeks onderling verbonden zwembaden, hydromassagebaden en douches, allemaal met gebruik van zwavelhoudend thermaal water. 

Vanuit het park stroomt het water een kilometer stroomafwaarts, voordat het de meest beroemde plek raakt, de Cascate del Mulino. Dit is een opeenvolging van ogenschijnlijke watervallen, waar het thermale water over kalkaanslag stroomt, zich verzamelt in wat lijkt op natuurlijke Jacuzzis, voordat het stroomafwaarts gaat, naar een ander stel watervallen. Hier baadt de lokale bevolking blijkbaar ‘s nachts hun paarden met artritis. Het is niet alleen gratis om te genieten van de Cascate, het is ook gemakkelijk te bereiken en het heeft een grote parkeerplaats. Zorg wel dat u door de week op bezoek gaat, in het weekend is het hier erg druk.
Petriolo
Een half uur rijden ten zuiden van Siena en onderweg naar Maremma ligt Petriolo, waar het water van 43° C een gebied de grootte van een zwembad vult naast de Farma rivier. Ook al is het al bekend sinds de Romeinse tijd, werd Petriolo pas echt beroemd toen het een spa werd met een toegangsprijs in de middeleeuwse periode. Door de eeuwen heen is het populair geweest bij de adel, waaronder de Medici familie en later zelfs het pauselijke hof.

Tegenwoordig is het vooral populair omdat u er een soort sauna ervaring kan hebben in de heetste thermale wateren van Italië. Hierna springt u over de muur van calcium, de rivier in voor een verkwikkende duik. Het water wordt door plastic buizen over de mineralen gepompt en hoewel dit niet zo esthetisch is als de anderen, zit het boordevol geschiedenis en het wordt nog steeds omringd door de ruïnes van de oude spa uit de Renaissance tijden.
Montecatini Terme
Montecatini Terme is in de buurt van Pistoia dat tussen Florence en Lucca ligt. Deze plaats is heel anders dan de andere kuuroorden, het is elegant en lijkt meer op Baden-Baden en Bath. Hier zijn spa’s in landelijke, aangelegde parken met architectuur die uit de 18e eeuw dateert, toen de Groothertog van Toscane het als een bestemming voor gezondheidstoerisme ontwikkelde. Hier komen de spa’s rechtstreeks uit de Belle Époque, Terme Tettuccio is een vorstelijk art nouveau-complex, met het soort baden dat je in Boedapest zou verwachten, en zelfs een leeszaal met grote gewelfde muren en cassetteplafond. Terme Excelsior en Terme Tamerici zijn de andere twee spa’s met behandelingen zoals Lomi Lomi-massage, Chakra-herschikking en een ayurvedisch programma.

Lees verder

Rust alstublieft: Vermijd de drukte in de mooiste natuurparken van Toscane


In Toscane draait alles om het landschap. Maar ondanks de vele prachtige uitzichten zijn de natuurparken in de regio minder bekend. In deze beschermde gebieden kunt u alles vinden, van wilde stranden tot ruige bergen en schaduwrijke bossen – en weinig mensen met wie u deze prachtige omgeving deelt. Hier zijn onze 6 favoriete parken waar u de drukte kunt vermijden.

De Apuaanse Alpen zijn rijk aan schatten, bijvoorbeeld het marmer voor de beelden van Michelangolo komt hier vandaan. Foto: Orlando Tomassini/Shutterstock
1 Regionaal park voor de Apuaanse Alpen
Deze onherbergzaam ogende, ruige bergen verrassen met verborgen schatten: Marmergroeven, grotten en een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee liggen op u te wachten. Het gebied in het noordwesten van Toscane is vooral bekend om zijn marmer. Hier koos Michelangelo de blokken voor zijn sculpturen (hij zei dat hij de vorm kon zien die wachtte om bevrijd te worden) en de rotswanden zijn nog steeds helder wit. Andere adembenemende bezienswaardigheden zijn de Antro del Corchia, een netwerk van tunnels door de bergen bezaaid met stalagmieten en stalactieten, de Pellegrini-Ansaldi Botanische Tuin met planten die aan de kliffen hangen, en de Marmitte dei Giganti, diepe gaten in Monte Sumbra die eruitzien alsof ze door reuzen zijn geboord.
apuanegeopark.it

De historische heuvelstad Pienza is zeker een bezoek waard als je in het Val d’Orcia Park bent. Foto: Stefano Valeri/Shutterstock
2 Val D’Orcia Park – natuur, kunst en cultuur
Een uur ten zuiden van Siena ligt de Val d’Orcia, één van de beroemdste landschappen van Toscane. Zachte heuvels, kronkelende witte grindwegen en lanen omzoomd met cipressen…  Het is ook de thuisbasis van enkele van de mooiste en best bewaarde renaissancesteden van Italië. De relatie tussen mens en natuur is hier overduidelijk aanwezig. Bezoek Pienza, een betoverende heuvelstad met palazzo’s en smalle 15e eeuwse straatjes, door paus Pius II beschreven als de “ideale stad”, of Montepulciano met zijn prachtige piazza en kathedraalachtige ondergrondse wijnkelder. Ontdek de kleine stadjes op de heuvel, wandel langs de Via Francigena of ontspan in de vulkanische thermen van de regio. Om te ervaren hoe de natuur zich heeft ontwikkeld, kunt u een bezoek brengen aan het landgoed La Foce, dat toebehoorde aan de auteur Iris Origo. Wandelend door de zorgvuldig aangelegde tuinen leert u hoe het ooit onproductieve land is getransformeerd tot de schoonheid die het nu is.
parcodellavaldorcia.com

Deze origineel ogende schuilplaatsen aan de Marina di Alberese zijn door de bezoekers zelf gebouwd – geheel uit natuurlijke materialen Foto: Klik Alpen Srls/ Alamy
3 Marina di Alberese, Maremma Nationaal Park
Dit kustgebied is zo ongerept dat de inheemse vossen samen met de bezoekers zonnebaden. Het verschil met de anders zo georganiseerde Italiaanse privé-stranden kan nauwelijks groter zijn, hier in het Maremma Nationaal Park aan de Toscaanse zuidkust zijn er geen ligstoelen, geen bars die het hele strand vullen met tintelende muziek. In plaats daarvan parkeert u in een dennenbos (van 27 juni tot 29 augustus moet u gebruik maken van de pendeldienst van het dorp Alberese), loopt u door de bomen en stapt u dan op het stevige, golvende zandstrand, dat zich zo ver het oog reikt als het kan zien en hier en daar is versierd met drijfhout dat door de Middellandse Zee is aangespoeld. De meeste mensen (en vossen) verzamelen zich in het hoofdgedeelte, dus je moet een beetje in de richting van de middeleeuwse wachttoren lopen om een rustiger deel van het strand te vinden. Er is een bar en toiletten beschikbaar in het bos.
parco-maremma.it

De rotsformatie Pietra di Bismantova met zijn verticale wanden kijkt trots uit over het Appennino Tosco-Emiliano Nationaal Park. Foto: D-Visions/Shutterstock
4 Toscaans-Emiliaanse Apennijnen Nationaal Park.
Gelegen op de grens tussen Toscane en Emilia Romagna, is dit uitgestrekte park de thuisbasis van de hoogste berg van Toscane, Monte Prado (2054 meter). Voor de adrenalinezoekers is hier veel te zien en te doen: Fietsen, wandelen en in de winter skiën zijn allemaal mogelijk. Maar ook dierenliefhebbers komen aan hun trekken: hou je ogen open voor wilde zwijnen, steenarenden, wolven en herten. U zult ook betoverd worden door de manier van leven in de kleine bergdorpjes. Comano is beroemd om zijn paardenshow, Comano Cavalli, meestal gehouden in september, en Rocca Soraggio, een gehucht tegen de rotsen gedrukt, is de thuisbasis van een beroemd middeleeuws kruisbeeld, de Volto Santo.
parcoappennino.it

Tussen de Val d’Orcia en de Valdichiana ligt het 341 hectare grote natuurreservaat Pietraporciana. Foto: Emiliano Migliorucci/ Pietraporciana
5 Pietraporciana Natuurgebied
Dit kleine maar charmante natuurgebied ligt op een heuvelrug op de grens tussen Val d’Orcia en Val di Cornia. Het middenstuk, een beukenbos dat eruit ziet als iets uit een Tolkienboek, behoorde ooit toe aan de auteur Iris Origo (zie boven). Geniet van de koele schaduwen van de met mos bedekte beuken (en esdoorn, kalkoen en haagbeuk) en volg de paden die sinds de Bronstijd in gebruik zijn. Hier kun je spechten, kerkuilen en buizerds observeren en zeldzame planten zoals de Turk’s-head lelie en belladonna ontdekken. In de Pietraporciana Boerderij (het Bezoekerscentrum) kun je meer te weten komen over de partizanen van de Tweede Wereldoorlog die vanuit het gebouw hun verzet organiseerden. Maar het beste is om simpelweg te verdwalen in het bos en de geheime kant van Toscane te ontdekken, ver weg van alle door de mens gemaakte attracties.
pietraporciana.com

In het Rimigliano Kustpark ruikt zelfs de zeelucht naar mediterrane kruiden. Foto: Werner Rebel/Shutterstock
6 Rimigliano Kustpark, Val di Cornia Parken
Aan de Etruskische kust van Toscane, de noordelijke Maremma, liggen de zes parken van de Val di Cornia. Er is hier voor elk wat wils, een natuurreservaat, dichte bossen, archeologische overblijfselen van een Etruskische acropolis met uitzicht op de Middellandse Zee en een middeleeuws mijnwerkersdorp. Maar de ster van de show zijn de stranden. Rimigliano ligt in het noorden, omgeven door duinen en zand dat zich zo ver mogelijk uitstrekt als het oog kan zien. De macchia mediterranea struiken op de duinen vullen de lucht met de geur van jeneverbes, kamperfoelie en mirte, en aan de horizon glinstert het eiland Elba. De zeebries houdt het hier aangenaam koel, maar ’s middags moet je doen wat de krekels doen en de schaduw van de eiken en pijnbomen aan de andere kant van de duinen opzoeken.
parchivaldicornia.it

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag