Login


Kunst & cultuur beleven

Wist u dat Toscane het huis is van Leonardo Da Vinci? Zijn geboorteplaats, Vinci, is waar u een fascinerend museum vindt met schaalmodellen van enkele van de verbazingwekkende machines die hij bedacht eeuwen voordat wij de technologie hadden om zijn briljante geest te evenaren. Toscane is ook de geboorteplaats van de grote componist Giacomo Puccini. Muziekliefhebbers komen elk jaar van over de hele wereld naar Puccini's voormalige huis in de buurt van Lucca en om zijn opera’s te beschouwen. Dit zijn slechts twee van de juweeltjes in een regio die gezegend is met artistieke en culturele rijkdom. Wij vertellen u waar u overblijfselen van de oude Etruskische beschaving kunt zien, 's werelds grootste schatten uit de Renaissance, en het opwindende spektakel van de beroemde Palio paardenrace. Maak een datum vrij in uw agenda voor deze en nog veel meer van Toscane's overvolle culturele agenda, met onze aanbevelingen voor de bruisende festivals en spectaculaire live optredens die het hele jaar door plaatsvinden.

Kunst & cultuur beleven

Wil u weten hoe u een schitterende foto maakt van een landschap? Vraag het een fotograaf!


Allemaal houden we van een prachtig landschap en als je dit vastlegt op camera kan je het nog langer bewonderen. Maar hoe neem je nou een schitterende foto van een landschap? Fotojournalist Alfredo Falvo, eigenaar van Tuscany Photography Day leert iedereen het beste uit hun camera’s te halen. Hieronder deelt hij zes geweldige landschapsfoto’s van de Val D’Orcia en vertelt hij hoe en waarom hij deze beelden creëerde.
Belvedere
Onderwerp: Belvedere, een agriturismo op een heuvel nabij San Quirico d’Orcia.
Locatie: Op de rand van San Quirico, op de weg naar Pienza, net voorbij Ristorante La Taverna Del Barbarossa. Met een olijfboomgaard rechts, waarvandaan het landschap oostwaarts te zien is.
Shot: Ik nam deze foto om de ochtendmist vast te leggen, net na zonsopkomst. De opkomende mist onthult de panden in silhouette en alle verschillende lagen van het landschap erachter.
Sorano
Onderwerp: Sorano, een plaatsje tussen Monte Amiata en de kust.
Locatie: Dit plaatje ontvouwt zich bij het bord dat de rand van Sorano aangeeft, op de weg naar Sorano.
Shot: Deze foto is genomen tijdens het ‘blauwe uurtje’, net na zonsondergang, als de zon weg is maar de hemel nog steeds mooi blauw. Het natuurlijke- en kunstlicht zijn consequent mooi in balans, gelijkmatig en zacht en de foto vertoont veel detail.
Cappella di Vitaleta
Onderwerp: Capella di Vitaleta, een boerenkapelletje tussen San Quirico en Pienza.
Locatie: Ongeveer vijf kilometer buiten San Quirino op de SP146, gaat u rechts bij het bord naar Capella di Vitaleta. Vervolg deze route voor een paar kilometer, sla de eerste weg rechtsaf en vervolg deze weg vijfhonderd meter en de kapel staat aan de rechterkant.
Shot: De kapel kan het mooist gefotografeerd worden net voor zonsondergang en aan de voorkant. Mijn shot laat de achterkant zien van de kapel in silhouette. Ik had geluk met het weer, de zon zakte net achter de horizon en de stralen van licht gaven de wolken deze wonderbaarlijke kleur.
Gladiator Scène
Onderwerp: Het geweldige decor van de film the Gladiator waar Russell Crowe terwijl hij sterft, droomt van een terugkeer naar huis.
Locatie: Met de rug naar de ingang van Le Pieve di Corsignano, net van de SP18 af nabij Pienza, slaat u linksaf een grindweg op en loopt u 200 meter. Net voordat de weg stopt met dalen, slaat u rechtsaf een stenen pad op dat een veld ingaat om dit uitzicht te bewonderen bij een klein huisje op de heuvel met Monte Amiata op de achtergrond.
Shot: Hier gaat het vooral om het licht dat de heuvels vorm geeft. Van rechts kwam goud licht, dat doet denken aan de scene in de film en de bomen voegen symmetrie toe aan de foto.
Monte Oliveto
Onderwerp: Monte Oliveto, een abdij in de buurt van Asciano.
Locatie: Net voor de Santuraio delle Grazie kapel, wanneer u Chiusure bereikt van de SP 451 langs de Strada Provinciale del Pecorile, kijk richting het Westen.
Shot: Ik nam dit shot ongeveer een uur na zonsondergang om het diffuse licht op de rotsformaties vast te leggen, gebruik makend van hun vormen om de abdij beter te laten uitkomen. Ik hou van het contrast tussen de scherpe hoekige lijnen van de rotsen en de zachte golvende wolken.
Poggio Covilli
Onderwerp: Poggio Civilli, een agritursmo vlakbij Bagno Vignoni.
Locatie: Neem de SR2 vanaf Bagno Vignoni naar Gallina. Na ongeveer twee kilometer ziet u de cipressen van de foto aan de linkerkant. Deze foto is genomen in een bocht van de weg ongeveer 150 meter voor de toegangsweg van het agriturismo.
Shot: Normaliter zou ik niet aanraden om een foto te nemen voor het ‘blauwe uurtje’ ,maar dat is precies wanneer deze foto is genomen. Ik was onder de indruk van de stormachtige lucht, dis ik wachtte (lang) voor licht dat op de heuvel zou vallen om het huis lichter te maken dan de omgeving.
De top tips 3 van Alfredo: landschapsfotografie
Neem nooit een foto met de zon in de rug – ook al is dat we leren om te doen. Zorg ervoor dat de zon aan één kant staat, om licht en schaduw te geven aan het onderwerp en de rest van de elementen in het beeld. Dit voegt extra dimensie toe aan uw foto.
Het beste tijdstip om foto’s te nemen is in de ochtend voordat de zon opkomt maar de lucht al verlicht wordt, ongeveer een half uur tot een uur voor zonsopgang. Of neem foto’s veertig minuten tot anderhalf uur na zonsondergang. Neemt u buiten foto’s op deze tijden dan legt u prachtige herinneringen vast, het zijn alleen niet de beste foto’s.
Houdt het simpel. Zorg dat het onderwerp de aandacht trekt en laat het licht helpen zodat het onderwerp meteen gezien wordt. Less is more.Tuscan Photography Daywww.tuscanphotographyday.com biedt dagelijks workshops met Alfredo vanaf €115 per persoon.

Lees verder

5 Toscaanse zomerfestivals die u niet mag missen


Het is geen wonder dat de zomer een van de populairste periodes van het jaar is om Toscane te bezoeken: het weer is fantastisch, de steden en dorpen bruisen en de dagen zijn lang - perfect om zoveel (of zo weinig) activiteit in te plannen als u wilt.

Er is ook genoeg te doen. Festivals in Toscane zijn er gedurende de warmere maanden en variëren van historische reënactments tot moderne muziekevenementen. Als u op zoek bent naar een zomerfestival naar uw smaak, dan hebben wij een paar fantastische opties voor u.
Mercantia
Wat een feest voor alle zintuigen wanneer Mercantia de straten van Certaldo bereikt, een klein plaatsje op een heuvel, ongeveer een uur rijden van Florence. Toeschouwers worden uitgenodigd om de "vierde dimensie" binnen te gaan bij de vele intrigerende performances die elke dag plaatsvinden op sfeervolle locaties, van afgezonderde binnenplaatsen tot verstopte tuinen. Laat uw auto aan de voet van de heuvel achter en neem de kabelbaan naar boven. Vakantiehuizen in de omgeving ziet u hier. 
Il Palio di Siena
De wereldberoemde Il Palio di Siena is een snelle en furieuze paardenrace zonder zadel die niet één maar twee keer per jaar plaatsvindt op Siena's middeleeuwse Piazza del Campo. Verschillende wijken van de stad doen mee met een paard en ruiter in hun kleuren en emblemen, op het komvormige parcours op de piazza te racen, toegejuicht door honderden toeschouwers. In de dagen voorafgaand aan de race zijn de straten van Siena versierd met kleurrijke spandoeken en op de middag van het evenement bruist de Piazza del Campo van de historische parades voordat de paarden en jockeys om 19.00 uur starten. Bekijk hier de vakantiehuizen in de omgeving. 
Pistoia Blues
Bijna veertig jaar is de stad Pistoia de plek waar het internationaal vermaardePistoia Blues-festivalin de Piazza Duomo plaatsvindt. Een schitterende historische setting voor dit moderne evenement. De grote namen van dit jaar zijn Alanis Morissette, James Blunt, Graham Nash en Steve Hackett. Bekijk hier de vakantiehuizen in de omgeving. 
Middeleeuws Festival
De inwoners van Monteriggioni reizen eenmaal per jaar terug in de tijd naar de Middeleeuwen en brengen dit tijdperk tot leven met een leuk jaarlijks middeleeuws festival. Het festival begint met een gekostumeerd banket in het kasteel en de twee weekends daarop gaat de lokale bevolking in kostuum gekleed, omgetoverd tot edelen en arbeiders van vroeger. Er is livemuziek, dans- en theatervoorstellingen en u kunt traditionele regionale gerechten proeven. Bekijk hier vakantiehuizen in de omgeving. 
Lucca Summer Festival
In juli klinkt de mooie ommuurde stad Lucca naar muziek! Het geluid van internationale topacts op hetLucca Summer Festival dat de hele maand duurt komt dan naar de stad. 

Lees verder

Puccin's operas: een "beginnersgids"

Giacomo Puccini zei ooit dat hij graag een van zijn opera’s wilde horen bij het Torre del Lago, het meer dat naast zijn huis lag, het huis waar hij zoveel opera’s schreef. Tegenwoordig is deze plek het decor van een openluchtfestival – www.puccinifestival.it waar bijna al zijn opera’s worden uitgevoerd in zeven weekends in juli en augustus. Overal in Toscane hoort u Puccini, in winkels, restaurants en musea. Maar alleen bij het Torre del Lago worden zijn opera’s met groots theatraal effect vertoond.

Als je van plan bent om tijdens je bezoek aan Toscane een opera te zien, maar je weet niet waar je moet beginnen en of je het verhaal wel kunt volgen, lees dan voor je aankomt onze "beginnersgids".
La Bohème
Vier volwassen studenten leven van een schijntje in het negentiende-eeuwse Parijs. Rodolfo de dichter wordt verliefd op Mimi. Hij kan het niet verdragen dat zij zal overlijden aan tuberculose en ze gaan uit elkaar. Hun duet ‘Addio’ in de derde akte is weergaloos. Marcello de schilder heeft een knipperlichtrelatie met Musetta. Ook zij gaan uit elkaar omdat hij waanzinnig jaloers is. Musetta brengt Mimi tijdens haar laatste uren naar Rodolfo zodat Mimi in zijn armen kan sterven.
Tosca
Een idealistische schilder raakt betrokken bij de contrarevolutie van Napoleon in Rome. Zijn naïeve vriendin Tosca is een probleem, zij wordt door Scarpia, een slechterik bij de politie, ziekmakend jaloers gemaakt. Scarpia liegt tegen Tosca dat hij haar vriend vrij zal laten als zij zich aan Scarpia aanbiedt. Tosca steekt hem in plaats daarvan neer, en toch sterft haar vriend. Marteling en intriges volop, en in de tweede akte wordt er een schitterende aria gezongen ‘Vissi d’Arte’ waarin Tosca vraagt waarom het leven zo weinig compassie heeft.
Madame Butterfly
Een Amerikaanse marineluitenant gestationeerd in Nagasaki koopt de tijdelijke huwelijksdiensten van een lokale vrouw. Alleen denkt de dame (Butterfly) in kwestie dat het een echt huwelijk is. Nadat de zeeman Pinkerton vertrekt voedt zij hun zoon op als een Amerikaan en weigert andere vrijers. In de tweede akte droomt zij van zijn terugkeer (luister naar een beroemde aria ‘Un bel dì, vedremo’). Echter wanneer hij terugkomt heeft hij zijn Amerikaanse vrouw en baby bij zich. Butterfly zorgt ervoor dat zij haar zoon aanvaarden en neemt dan haar eigen leven.Il TritticoPuccini raakte nadat zijn vrouw bijna in het gevang kwam na een publieke schandaal, een paar jaar de weg kwijt. Een van zijn experimenten tijden deze episode was één avond met drie opera’s bestaande uit één akte. De eerste was een grimmig verhaal van overspel en moord, de tweede een griezelig plot over een stervende non en de derde de enige komedie van Puccini, Gianni Schicchi. Dit middeleeuwse stuk over een familie die kibbelt over wie de schatten van Schicchi moet erven bevat een meeslepende aria ‘O mio Babbino Caro’.TurandotEen man hatende Chinese prinses zou een perfecte huwelijkskandidate zijn maar om met haar te kunnen trouwen moeten er drie raadsels worden opgelost. Is er een antwoord niet correct dan wordt je door haar geëxecuteerd. Prins Calaf neemt undercover het risico en heeft alle drie de raadsels correct maar geeft Turandot gek genoeg de kans om hem ter dood te stellen als zij zijn naam raadt. Calafs magnifieke aria ‘Nessun Dorma’ wordt gezongen met op de achtergrond, buiten het zicht Turandot die mensen martelt om achter zijn naam te komen.

Lees verder

Telkens weer Toscane


Wanneer u Toscane voor het eerst bezoekt, denkt u vaak aan fresco's, niet aan velden vol met zonnebloemen. Florence, bijvoorbeeld - de stad van Botticelli en Brunelleschi, waar de helft van het Italiaanse UNESCO-werelderfgoed staat, lijkt vaak overweldigend. In augustus staan er echte files voor de goudsmeden van de Ponte Vecchio, en Michelangelo's David verdwaalt bijna in de menigte. Nieuwkomers in Toscane worden ook naar Siena en de Scheve Toren van Pisa gereden, misschien met een korte pauze in San Gimignano (bijgenaamd middeleeuws Manhattan) en een wijnproeverij van 0815 in een beroemde Chianti-wijnboerderij. Na een overweldigende hoeveelheid kunstgeschiedenis en beroemde wijnen wordt Toscane als voltooid beschouwd.

Hoe zit het met het verlaten van de gebaande paden in plaats daarvan? Terugkerende bezoekers uit Toscane (voor de tweede of twaalfde keer) lopen het risico hun hart te verliezen aan een slaperig bergstadje. Geniet van de geluiden van Puccini op een klein piazza, verken de vestingmuren of geniet van een dutje in de schaduw van de zonnebloemen. De zijstraten nodigen iedereen uit, of je nu een kunstkenner bent of een zevenjarige, met Vin Santo of gelato als tegengif om overweldigd te worden door kunst. En zelfs driftbuien van alle leeftijden zijn zeldzamer als je echte kunstwerken in weinig bezochte, kleine musea bewondert.

Als je Florence leuk vond, probeer dan Pistoia, een kleinere, minder toeristische versie die zelfs een soortgelijk stadhuis heeft - een mini-Palazzo Vecchio. Met zijn schaduwrijke straatjes en middeleeuwse sfeer lijkt de tijd in Pistoia stil te staan. Het hoofdplein is een indrukwekkende getuigenis van middeleeuwse macht. Bewonder de vrolijk gestreepte Romaanse kathedraal, de hemelse klokkentoren en de indrukwekkende doopkapel. Beklim de gekanteelde klokkentoren om een volledig beeld te krijgen van de prachtige piazza - het is een van de mooiste in Toscane. Met veel exclusieve voetgangerszones laat Pistoia zich ook van zijn moderne kant zien, met opmerkelijke musea en straatkunst die verwijzen naar de diverse culturele scènes van de stad. Toch lopen de Franciscaanse monniken in hun bruine gewaden met gebreide touwen door de straten in de schemering, net als in de Middeleeuwen.
Lucca kan het beste te voet worden verkend - en hou je ogen open om de straatkunst te bewonderen. Foto: Lisa Gerard-Sharp

Als Pisa en de miljoenen foto's op de Scheve Toren te veel voor u zijn, dan is het perfect bewaard gebleven Lucca voor u. Omringd door een Renaissance stadsmuur nodigt Lucca zijn bezoekers uit om te wandelen en te winkelen en om mooie kerken en gezellige cafés te bezoeken. De indrukwekkende muur is ideaal om te wandelen, te rennen of te fietsen, om gesprekken te stimuleren of om gezellig samen te zijn. De skyline van Lucca overtreft zelfs die van Pisa, met een adembenemend uitzicht vanaf de top van het romaans-gotische Torre Guinigi torenhuis. Vanuit de stad van de nieuwsgierige kerken valt het patroon van San Michele in Foro op, een romaanse creatie in plaats van het Forum Romanum. Wandel door de Via Fillungo, een van de mooiste winkelgebieden van Toscane, en bezoek de elegante Pasticceria Taddeucci voor koffie en gebak. In Lucca is het leven nog steeds zoals het hoort.
Bekijk de meesters aan het werk in de ateliers van Volterra. Foto: Waterman/Alamy

In Volterra vindt u het Etruskische Toscane, zonder de drukte van San Gimignano. Vanuit een majestueuze reeks heuvels kijkt Volterra uit over de omliggende heuvels en valleien, die deze verborgen hoek van Toscane domineren. Ga de stad binnen via een van de best bewaarde Etruskische poorten in Italië. De weg leidt naar het pittoreske Piazza dei Priori, dat over het hoofd wordt gezien door het stadhuis, dat model stond voor het Palazzo Vecchio in Florence. Een wandeling door dit complexe middeleeuwse stadje voert u langs Romeinse en Etruskische muren en oude epigrafen in renaissancevilla's. Het charmante Etruskische museum loopt door het hele scala aan Etruskische demonologie en Griekse mythologie, met zeemonsters, Griekse goden en indrukwekkende griffioenen. Mysterieuze beelden vervagen de grens tussen sterfelijkheid en onsterfelijkheid. Voordat alles te veel wordt, moet u een bezoek brengen aan de albasten ateliers van de stad, waar albast in de oude Etruskische traditie wordt bewerkt.
De San Biagio Toren is de eeuwige bewaker van de Piazza Grande in Montepulciano. Foto: Kumar Sriskandan/Alamy

Verder naar het zuiden ligt Montepulciano een waardig alternatief voor de drukke renaissancestad Siena. Waar San Biagio op u wacht. Deze indrukwekkende renaissancetempel wordt gekenmerkt door een perfecte koepel, en zijn strakke lijnen wedijveren met die van het Pantheon in Rome. Het stadhuis is een kleinere versie van het Palazzo Vecchio in Florence, en de toren kijkt uit over de regio Siena - van de Val d'Orcia tot de Monte Amiata en zelfs over Siena zelf. Met uitzicht op het centrale plein biedt de Contucci Cantine een voorproefje van het hoge leven, met een trots die overeenkomt met die van de stad. De Contucci-dynastie produceert sinds de Renaissance de Vino Nobile di Montepulciano op het landgoed van hun voorouders. Aangezien we hier in Toscane zijn, biedt de familie rondleidingen in de wijnkelder en proeverijen aan. De wijn kreeg een heel bijzondere eer toen de sommelier van paus Paulus III hem uitriep tot "een perfecte wijn, een wijn voor edelen". Bezoek het al even verfijnde Caffè Poliziano en geniet van het uitzicht op het landschap, bij voorkeur met een glas Vino Nobile in de hand.
Geniet van een ontspannende wandeling door het hart van Montalcino. Foto: Valerio Mei/Evgeny Shmulev/Alamy

Als Pienza te druk is voor u, bezoek dan Montalcino, een buurman van Montepulciano. Van een afstand lijkt Montalcino een middeleeuws schilderij, vooral bij zonsondergang. Terwijl Pienza zorgvuldig was gepland, is Montalcino rond zijn vesting gegroeid, waardoor de stad een gevoel van vrijheid en een eigen karakter heeft gekregen. Met weinig te zien staat Montalcino in het teken van ontspannen leven en genieten van het uitzicht vanuit het huis van de bekroonde Brunello de Montalcino wijn.

De Citadel is de essentie van Montalcino, met middeleeuwse bastions, een adembenemend uitzicht en een wijnproefcentrum. Toscane is meer dan alleen de Chianti-regio, die op veel plaatsen door rijke internationals wordt bevolkt. Als de zwaarte van de Chianti te veel voor u is en uw hart is gericht op natuurlijke elegantie, bezoek dan de Val d'Orcia. Montalcino is de plek waar de opeenstapeling van door de UNESCO aangewezen rustieke kastelen, heuvelachtige gehuchten, verborgen kloosters en sfeervolle natuurkuuroorden begint. Met kronkelende wijngaarden en prominente cipressen is het landschap hier minder bevolkt, minder aangekleed en minder ontwikkeld dan in de Chianti-regio. Hier leven de mensen nog steeds in diepe harmonie met hun omgeving. Laat u betoveren door een veld met zonnebloemen of door een ballonvaart over het dal.
Geniet van een ontspannende wandeling door het hart van Montalcino. Foto: Valerio Mei/Evgeny Shmulev/Alamy

En tot slot, als je genoeg hebt van Arezzo, bezoek danCortona, het ideaalbeeld van een heuvelstad. Cortona is ideaal om in de voetsporen van de Etrusken te treden of te luisteren naar de straatmuzikanten die Puccini spelen in verleidelijke cafés. In het Etruskisch Museum kunt u de kroonluchter met dolfijnen en gorgonen bewonderen als bewijs dat dit de belangrijkste Etruskische stad in het noorden van Toscane was. Wandel naar het Medici-fort en geniet van het uitzicht op de terrasvormige olijfbomen en wijngaarden tot aan het Trasimenomeer. Deze prachtige plek was ooit een Etruskische acropolis. Droom in de wijnbar van de citadel of geniet van een typisch Toscaanse fiorentijnse biefstuk met een glas Chianti Classico. Vergeet de fresco's: Toscane biedt de mogelijkheid om terugkerende bezoekers te laten genieten van onverwachte ontdekkingen.

Lees verder

Acht verborgen juweeltjes om te bezoeken in Toscane

Het vinden van nieuwe en minder bekende plaatsen in Toscane kan uw reis onvergetelijk maken. De charme en bescheidenheid van de lokale dorpjes in de regio bieden een heerlijk authentieke ervaring. Deze verborgen juweeltjes staan niet vaak in de reisgidsen, maar zijn zeker de moeite waard om te ontdekken.
1 Monticchiello
Het ommuurde plaatsje Monticchiello vormt een contrast met het populaire Pienza gezien vanaf de middeleeuwse stadsmuren. Dit goed bewaarde middeleeuwse gehucht ligt op een heuveltop en is trots op de historie van landarbeiders, te zien in de ‘arme man theatervoorstellingen’ iedere zomer. De inwoners treden zelf op, dit ‘boeren’ spel stelt het boerenleven voor met sociaal protest en marginalisatie. Blijf hangen voor de boerenkeuken met kikkererwten- of bonensoep tot gerechten met pens en konijn.  Osteria La Porta op de Via del Piano is bijzonder genoeg voor prinsen en landarbeiders en serveert smakelijke pici; dikke pasta geserveerd met schapenkaas. Radicofani. Foto: Guido Cozzi / 4Corners
2 Radicofani
Op de rand van de sprookjesachtige Val D’Orcia en de ruige Monte Amiata blijft Radicofani een fascinerend plaatsje dat de Middeleeuwen ademt. Schrijver Charles Dickens noemde deze rotsige uitloper als ‘wild, ongerept en rotsachtig als Cornwall’. Nu is Radicofani een rustige impasse, terwijl het bloeide als bolwerk voor Siena tegen Florentijnen, en als een stop op de Via Francigena pelgrimsroute naar Rome. Bekroond met een kasteel, tegen een steile basalt rots, beter bekend als La Fortezza. Dit Medici fort herbergt nu het Museo del Cassero, met middeleeuwse- en Etruskische kunstvoorwerpen.
Civitella in Val di Chiana. Foto: Alessandro Ciolini/Alamy   3 Civitella in Val di ChianaTussen Arezzo en de Chianti wordt dit leuke plaatsje vaak aangeduid als een plek om te lunchen maar er is veel meer te doen in Civitella in Val di Chiana dan een lekkere T-bone steak te verorberen in de middag. Net als in Arezzo, de hoofdstad van de provincie, zijn toeristen hier niet massaal aanwezig. Het is een echt bastion aan slow-food, met kikkererwtensoep en geroosterd konijn op het menu. Civitella is een echt Toscaans plaatsje. Op een bergkam kijkt u vanaf hier over cipressen en olijfgaarden. Na de indrukwekkende middeleeuwse poort vindt u geplaveide steegjes, straatjes en een Romaneske kerk, een tijdloos beeld omgeven door een kasteelruïne.  Lucignano. Foto: Zoonar/Alamy  
4 LucignanoLucignano, ten westen van het welbekende Cortona, biedt iets smakelijks in de Val di Chiana, het is beroemd om de Florentijnse steaks. Dit ovaalgevormde plaatsje op een heuvel, omgeven door middeleeuwse muren geniet van een schitterend uitzicht over de Val di Chiana. Het is een mooi spel van concentrische cirkels die samenkomen op het centrale plein, waar moderne en spirituele krachten elkaar ontmoeten in het Gotische stadhuis en de kerk van San Michele. Verorber een T-Bone steak in Il Goccino op de Via Matteotti en ga voor iets heel anders, lekker shoppen in de http://www.valdichianaoutlet.it/en/homein het naburige Foiano della Chiana. Bolgheri. Foto: PqPictures/Alamy
5 Bolgheri
Wijnplaats Bolgheri staat synoniem voor de allesoverheersende super Toscaanse wijnen die dit deel van de Etruskische kust zo speciaal maken. Vergeet de plaatjes van Etrusken met kraaloogjes die onder een parasol hangen, net als op urnen. In Cecina, ten zuiden van Castiglioncello verruilt u de Costa degli Etruschi voor Bolgheri. Dit kleine charmante plaatsje is de start van de Etruskische wijnroute, compleet met boerderijen en de mooiste wijnen van Toscane. Sassicaia, Ornellaia en Solaia zijn de toekomst van wijn produceren, met het intrigerende wijngoed Ornellaia,  gerund door de illusoire Frescobaldi dynastie, al zevenhonderd jaar wijnmakers.
6 VolpaiaVolpaia is een dorpje dat weer tot leven is gewekt, net van de Chiantigiana, of de Chianti route af. Een filmisch plekje en een bruisende duurzame gemeenschap. Op het eerste gezicht ziet dit plaatsje er verlaten uit met fiere torens, kronkelige steegjes, oude kerkjes en verstopte binnenplaatsen. Castello di Volpaia is echter een kasteel en een wijnproducent gemaakt voor het moderne leven zonder de ziel van het dorp te verstoren, of de gloed van authenticiteit op te offeren. Volpaia is vrijwel zelfvoorzienend met wijngaarden en landerijen, en binnen de muren wonen de Toscanen die het land bewerken. De levensader van Volpaia beslaat wijn en olijfolie, en wat toerisme dat opkomt, als een vintage Chianti. Monteriggioni. Foto: Shutterstock  
7 Monteriggioni
Het ommuurde Monteriggioni is een typisch Middeleeuws plaatsje bezaaid met vestingwerken, ook bekend als de poort naar de Middeleeuwen. Deze theatrale Sienese plek omringd door torens diende als een bolwerk tegen de Florentijnse vijanden. Vandaag de dag is het een plaats voor dolce far niente, de zoete kunst van het niets doen. Monteriggioni in Arms, het beeldende wapenmuseum, roept de riddertijd op. Al slenterend op de kantelen voelt u hoe het was om een middeleeuwse ridder te zijn. Het kan geen verrassing zijn dat Monteriggioni de inspiratie was voor de populaire film- en videogame Assasin’s Creed San Giovanni d’Asso. Foto: Danita Delimont/Alamy 
8 San Giovanni d’Asso
Ten noorden van Montalcino op het glooiende platteland ligt San Giovanni d’Asso, een heerlijk plaatsje dat een Toscaanse stadstaat is en voelt als een prachtig dorp. San Giovanni heeft de geplaveide middeleeuwse stratenplan behouden en een trotse urban spirit en de huidige status als truffel plek met kasteel erbij. De onveiligheid tijdens de Middeleeuwen heeft gezorgd voor een cluster aan kastelen in dit slaperige stukje van de provincie van Siena. Ondanks twee romaanse kerken geeft vooral het kasteel met terracotta, waar het Museo del Tartufo, het witte truffelmuseum in gevestigd is, een middeleeuwse sfeer. Op de herfsttruffelmarkt kunt u uw hart ophalen, of neem de Natuurtrein, een reis door het omringende landschap.

Lees verder

Deze vier kaskrakers speelden zich allemaal af in Toscane

A room with a view (1985) Regisseur: James Ivory
Wanneer rond het jaar 1900 een jonge Engelse Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter), en haar chaperonne, Charlotte Bartlett (Maggie Smith), arriveren in Florence, de hoofdstad van Toscane, krijgen ze hotelkamers zonder uitzicht. Medegasten heer Emerson en zijn zoon George (Julian Sands) bieden vriendelijk aan om te ruilen met de dames zodat deze een heerlijk uitzicht hebben over de Ponte Vecchio over de rivier de Arno.   Prachtige cinematografie en opzwepende operamuziek als achtergrond bij het ontplooiende liefdesverhaal van de gepassioneerde Lucy en vrijgevochten George. Deze Oscar-winnende film combineert panoramisch uitzicht en gedetailleerde close-ups van het historische centrum van Florence, inclusief de scène bij het graf van Dante in de Basilica di Santa Croce, waar een Florentijn aanbiedt om Lucy te begeleiden naar de fresco's van Giotto en de met bloemen begroeide heuvels te bewonderen van Fiesole, waar Lucy haar eerste zoen met George heeft. Bekijk a Room with a view op Amazon.Much ado about nothing (1993) Regisseur: Kenneth Branagh
Branagh koos Villa Vignamaggio als de setting voor zijn uitstekende bewerking van Shakespeare's theatrale komedie, Much Ado About Nothing over de jonge geliefden Hero (Kate Beckinsale) en Claudio (Robert Sean Leonard) die binnen niet al te lange tijd in het huis van Leonato (Richard Briers ), gaan trouwen. Ze spannen samen om verbale sparringpartners en singles Beatrice (Emma Thompson) en Benedick (Kenneth Branagh), over te halen om hun ware liefde voor elkaar te bekennen.   Het landgoed Vignamaggio ligt op een heuvel net buiten het plaatsje Greve, in het hart van de beroemdste wijnregio van Italië, de Chianti Classico. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de kamers en binnenplaatsen van de villa en in de renaissancetuin en boomgaarden van het landgoed, die een gevoel geven van tijdloosheid en afgelegen zijn van de rest van de wereld. Het is een vrolijke film met name de laatste scène die is opgenomen met één enkele camera en in één take waarin de gasten van de villa zingen en dansen in de tuin tijdens een vreugdevolle viering. Bekijk Much ado about nothing op Amazon.The English patient (1996) Regisseur: Anthony Minghella
In Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een ruïne van een villa, zorgt Hana (Juliette Binoche), een verpleegster, toegewijd voor haar patiënt met enorme brandwonden en halfzijdige verlamming, Laszlo de Almásy (Ralph Fiennes). Zijn verleden wordt getoond in flashbacks en onthult zijn betrokkenheid bij een noodlottige liefdesrelatie.   Minghella's verleidelijke Oscar-winnende bewerking van de roman van Michael Ondaatje bevat veel scènes die werden gefilmd op locatie in Toscane. Sommige externe shootings tonen het gehucht Ripafratta, dat over een fort en brug over de Serchio loopt. Maar de meeste scènes zijn in de Val d”Orcia gefilmd, met name in het plaatsje Pienza. Het Toscaanse klooster Sant 'Anna in Camprena is een markeerpunt, hier was de Engelse patiënt in de jaren dertig werkzaam als kaartmaker. De 13e-eeuwse Bacci-kapel in de basiliek van San Francesco in Arezzo komt ook voor in een ontroerende scène wanneer Hana de fresco's van Piero della Francesca bestudeert.Bekijk de Engelse patiënt op Amazon.Hannibal (2001) Regisseur: Ridley Scott
Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), de moordende kannibaal, ontloopt al jarenlang met succes de autoriteiten en leeft vredig in Florence in een 15e-eeuws pand op het Palazzo Capponi met fresco's van muzen van Ghirlandaio,. Hij is vermomd als expert in Florentijnse kunst en geschiedenis.   Problemen beginnen voor Lecter wanneer de lokale politiecommissaris Rinaldo Pazzi (Giancarlo Giannini) Hannibal begint te verdenken. Pazzi wordt afgeleid door de fascinatie van Hannibal voor zijn echtgenote Allegra - huiveringwekkend vormgegeven in de operascène in het klooster van Santa Croce. Wanneer Pazzi hoort over de prijs op het hoofd van Lecter, voor iedereen die meewerkt in het gevangennemen probeert Pazze Lecter hem te kidnappen maar dit blijkt geen goede keuze. Hannibals lange spoor van moord toont Florence in al zijn gotische glorie terwijl hij zijn gruwelijkste misdaden begaat op het Piazza della Signoria en Piazza della Repubblica waarbij hij de Porcellino-fontein op het Piazza del Mercato Nuovo beklad met het bloed van zijn slachtoffer.Bekijk Hannibal op NowTV.

Lees verder

Laat licht schijnen op de patroonheilige van Pisa

In Toscane weten ze wel hoe ze een feestje moeten geven. Het jaar rond vinden er leuke festivals en evenementen plaats. DeLuminara vindt plaats in het voorjaar en is een bijzonder lichtfestival in Pisa.  

Als de zon ondergaat op 16 juni hangt men meer dan 70.000 kaarsen, lumini, aan de oude paleizen die aan de Lugarni liggen langs de rivier de Arno, en drijven op het water. Aan de oevers van de rivier verzamelt zich een menigte toeschouwers. De stad krijgt een magische gloed. De climax van de avond is de schitterende vuurwerkshow die vanaf de oude citadel wordt afgestoken.  

Waarom vindt dit feest plaats? La Luminara is ter ere van San Rainieri, de patroonheilige van reizigers en van Pisa, waar hij geboren is. Rainerus Scacceri werd in 1115 geboren in een rijke familie. Hij werkte tijdens zijn jeugd als reizende troubadour. Tijdens een reis ontmoette hij een heilige man, Alberto, een edelman uit Corsica die zijn geld had weggegeven om zich bij het klooster van San Vittus in Pisa te voegen en met de armen te werken.  

Rainieri was zo onder de indruk van Alberto's verhaal dat hij besloot om zijn leven te wijden aan het christendom. Hij ging op reis naar het Heilige Land in 1146, en deed boetedoening als heremiet en bedelaar. Na zijn terugkomst in Pisa in 1153 verspreidde het nieuws dat hij een charismatische prediker was zich razendsnel over hem. Er werd beweerd dat hij de macht had om wonderen te verrichten en uitdrijvingen. Toen hij slechts zeven jaar later in 1160 stierf werd hij als heilige beschouwd. Zijn lichaam werd door de straten gedragen en bijgezet in de Duomo.  

Vandaag de dag is de Luminari niet de enige manier waarop Pisa de herinnering aan San Rainieri levendig houdt. Hij wordt herdacht in het Museo dell’Opera del Duomo. Hier zijn twee relikwieën te zin, het kluizenaarskleed dat hij gedragen heeft en een schitterende middeleeuwse bronzen poort die ooit in de kathedraal stond met 24 panelen die ieder een verhaal uit het Nieuwe Testament uitbeelden.  

Lees verder

De Insiders Gids voor… het Uffizi


Waarom zou het Uffizi bovenaan mijn lijstje moeten staan van te bezoeken musea in Florence?
Hier vindt u de mooiste en beste collectie renaissancekunst ter wereld met schilderijen van Michalangelo, da Vinci en Botticelli. Verzameld door de puissant rijke de’Medici familie.

De achthoekige Tribuna zaal is schiitterend. Foto: B O’Kane/Alamy
Wat is de beste tijd van het jaar om het Uffizi te bezoeken?
Herfst en winter. In de winter, vooral voor de Kerst kan het magisch stil zijn in tegenstelling tot de zomer wanneer er lange rijen staan en luidruchtige schoolkinderen tijdens de Europese schoolvakantie de galerijen vullen.

De bloedstollende schreeuw van Medusa vastgelegd door Casravaggio. Foto: Azoor Photo/Alamy
Wat moet ik echt gezien hebben in het Uffizi?
U kent vast de heidense meesterwerken Primavera en de geboorte van Venus van Botticelli, hij maakte echter ook veel christelijke taferelen. In de zalen 10-14 op de bovenste verdieping ziet u twaalf werken van hem. Het delicate dubbelportret van Piero della Francesca van de hertog en hertogin van Urbino tovert een glimlach op uw gezicht, net als de Madonna van Fillippo Lippi met twee brutale engelen (beide in zaal 8). Michelangelo’s heilige familie in zaal 35 schittert dankzij een recente renovatie nog meer met prachtige kleurgebruik. Er hangen Vlaamse schilderijen van Durer, Cranach en Holbein, allen verzameld door de’Medici (zaal 45). De meeste bezoekers starten op de tweede verdieping om naar beneden af te zakken. Mis Caravaggio’s beroemde portret van Medusa niet, geschilderd op een echt schild op de eerste verdieping (zaal 90). En bewonder een zelfportret van Rembrandt, en Venetië van Canaletto (de laatste twee worden in verschillende zalen verplaatst).

Vergeet niet omhoog te kijken naar de bijzondere plafondschilderingen. Foto: Shutterstock
Welke geheime schatten zijn hier tentoongesteld?
Kijk altijd omhoog naar de plafonds. Heel veel kunstwerken bekend als de ’soffitti’ – plafondschilderingen, vallen veel bezoekers niet op. Op de tweede verdieping kunt u ‘soffitti’ va Europese vorstenhuizen zien, inclusief Henry VIII, Anna Bolena en Maria Stuarda. U ziet hier ook een hilarisch 16e-eeuws beeldhouwwerk van een Nereïde (zeenimf) die op een zeepaard rijdt, vervaardigd door iemand die duidelijk niet wist hoe iets te creëren dat half vis, half paard is.

Op de begane grond bevind zich de Aula Magliabechiana, een zaal gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen met een aantal ongewone inzichten in het werk van grote kunstenaars. De toegang is inbegrepen, ga even naar binnen voor u het Uffizi verlaat.
Heb ik een gids nodig?
Een gids kan waardevol zijn om advies te geven over welke zalen te laten voor wat ze zijn om alleen de mooiste werken te bekijken voordat iedereen dat doet. Bespaar wat en koop vooraf online de grote catalogus en plan wat u wilt zien, om daarna met de plattegrond op de achterzijde een route uit te stippelen.
Is er een café in het museum?
Ja, achter zaal 45 op de tweede verdieping. Het is zeker een bezoek waard want het is gebouwd op het dak van de Loggia dei Lanzi, u heeft een geweldig uitzicht vanaf het dakterras op het Palazzo della Signoria.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag