Login


Chiantiwijnroute

 • Chianti wijnroute: Florence tot Siena

  De Chiantigiana (SR 222) is een van de mooiste en charmantste autoroutes van Italië die dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek van pal ten zuiden van Florence naar Siena loopt. De weg slingert over glooiende Toscaanse heuvels en langs duizenden hectaren vruchtbare grond, beplant met wijngaarden die allemaal de uitstekende Chianti Classico DOCG (de hoogste classificatie voor Chianti) produceren.

  De Chiantistreek is al meer dan twee eeuwen een van de belangrijkste wijn producerende gebieden van Italië. Het was de familie van de Groothertog van Toscane, Lopold I, die tijdens de 18e en de 19e eeuw een aanvang maakte met de druivencultuur in de streek die zich vervolgens zou ontwikkelen tot de hedendaagse Chianti.


  Wanneer is de beste tijd om de Chianti-wijnroute te volgen?

  De mooiste tijd om Toscane te bezoeken is in de maand september, tijdens of kort vóór de druivenpluk, om de wijnstokken diep te zien doorbuigen onder de last van zware trossen rijpende Sangiovese druiven – de variëteit waaraan wij de Chianti Classico-wijn te danken hebben.

  In de maand september vieren de meeste steden in Chianti de oogst van de Sangiovese druif met wijnfeesten zoals de Vino al Vino die in de derde week van september in het stadje Panzano in Chianti wordt georganiseerd en waar veel lokale wijnen per glas kunnen worden geproefd en gekeurd.

  De Chianti wijnroute

  Je zou kunnen denken dat de Chianti-wijnroute een rechte weg of een cirkelvormige route was; in plaats daarvan rijd je een reeks zigzaggen. Wanhoop echter niet, uw inspanningen zullen grondig beloond worden met betoverende uitzichten op het Toscaanse platteland, charmante middeleeuwse stadjes en, natuurlijk, heerlijke wijnen om te proeven.

  Voor een echt inspirerende trip over de Chiantigiana-route moet u absoluut tijd vrijmaken om een paar van de oude stadjes in de Chianti en de omringende wijngaarden te bezoeken. De meeste wijngaarden zijn voor het publiek geopend maar het is verstandig dat even te controleren voordat u aan een bezoek denkt.

  Hier zijn enkele van onze favorieten:

  Greve in Chianti

  Greve, een van de belangrijkste marktsteden van de Chianti, straalt geschiedenis uit, van het Franciscaner klooster in de oude wijk tot de markt op het driehoekige hoofdplein, waar de handelaars hun waren door de eeuwen heen hebben verkocht.

  Wijnhuizen die u kunt bezoeken:

  Castello di Verrazzano

  Bezoek de wijngaarden en kelders van dit oude kasteel, daterend uit de 12e eeuw, om klassieke wijnen, olijfolie en balsamiek azijn te proeven. Er zijn ook mooie laat-renaissance tuinen om rond te wandelen.
  Tel: +39 055 854243
  Web: www.verrazzano.com

  Vignamaggio

  Het wijnhuis van de villa van Vignamaggio, dat dateert uit de veertiende eeuw, produceert Chianti Classico, Chianti Classico Riserva IGT en Vinsanto del Chianti Classico DOC. Reserveer vooraf een rondleiding door de tuinen en de kelders, inclusief een wijnproeverij en een lunch. Als u krap bij kas zit, ga dan even naar de winkel om de wijn en de olijfolie te proeven.
  Tel: +39 055 854661
  Web: www.vignamaggio.com

  Panzano in Chianti

  Dit kleine stadje tussen Castellina en Greve, dat voor het eerst door de Etrusken werd bewoond, wordt overzien door een kasteel uit de 11e eeuw, een wandeling die, door de geplaveide straten, zeker de moeite waard is. Het plein van de stad is charmant - een plek om tijdens de pauze te kijken naar de oudere inwoners die aan het kaarten zijn terwijl ze van een Prosecco genieten of van een zelfgemaakte gelato.

  Wijnhuizen die u kunt bezoeken:

  Le Fonti

  Een charmant, door een familie gedreven wijnhuis, genesteld aan de voet van het stadje Panzano. Het wijnhuis is open voor een bezoek aan de kelders en wijnproeverijen het produceert uitstekende IGT en Chianti Classico DOCG.
  Tel: +39 055 852194
  Web: www.fattorialefonti.it

  Fattoria Montagliari

  Een klein, door een familie gedreven bedrijf dat sinds 1720 met behulp van strikt traditionele methoden wijnen produceert. De familie Migliorini kocht Fattoria Montagliari in 1999 en produceert Chianti Classico DOCG, ChiantiClassico Riserva, Brunesco di San Lorenzo IGT, Grappa, brandewijn, Extra Vergine olijfolie en oude Trebbiano Balsamico (van 20 en 28 jaar). Hier is ook een uitstekend restaurant waar echt op zijn Toscaans wordt gekookt en dat een adembenemend uitzicht over het Grevedal biedt.
  Tel: +39 055 85 20 14
  Web: www.montagliari.it

  Castellina in Chianti

  Castellina in Chianti heeft een historische en nobele oorsprong – het werd in de loop van de 13e eeuw gebouwd op een hoge bergrug, waarschijnlijk op een Romeinse ruïne. Het heeft een 14e-15e eeuwse sfeer met een aantal religieuze gebouwen waaronder de parochiekerk van San Salvatore.

  Wijnhuizen die u kunt bezoeken:

  Gagliole

  Wat is je favoriete drankje, Chianti Classico of grappa? Beide (en meer) staan op het proefmenu van Gagliole, een wijngaard uit de negende eeuw.
  Tel: +39 0577 740 369
  Web: www.gagliole.com

  Villa Trasqua

  Naast een domein van 50 ha dat met Chianti DOC en IGT wijnen producerende wijnstokken is beplant, bezit Villa Teraqua ook 10 ha olijfboomgaarden.
  Tel: +39 0577 74 30 75
  Web: www.villatrasqua.it

  Voor meer informatie en de beste dingen om te doen in Castellina in Chianti, bezoek onze Reisgids.

  Radda in Chianti

  Het oude marktstadje Radda is de sleutel tot de rijkdom van de Chianti en blijft een gemeenschap ondergedompeld in de wijnindustrie. Wandel door de geplaveide straten om de geschiedenis van deze stad door de eeuwen heen te volgen, in de oude stadsmuren, het Palazzo del Podesta en het Propositura di San Niccolo.

  Wijnhuizen die u kunt bezoeken:

  Volpaia

  Ontdek de lange traditie van wijnbouw in dit gerestaureerde gehucht, waar wijnproeverijen u van druif tot fles brengen.
  Web: www.volpaia.com

  Castello di Albola

  Hoog in de heuvels van de Chianti, een amfitheater van wijngaarden biedt de druiven voor een aantal grote wijnen die u kunt proberen als u langskomt.
  Web: www.albola.it

  Voor meer informatie en de beste dingen om te doen in Radda in Chianti, bezoek onze Reisgids.

  Gaiole in Chianti

  Bezoek de charmante Gaiole en u zult al snel begrijpen waarom het Amerikaanse tijdschrift Forbes deze charmante stad bovenaan de lijst van de meest Idyllische plaatsen in Europa heeft gezet. Toch is Gaiole meer dan een mooi gezicht. Het was ooit een machtige gemeenschap, een van de centra van de Chianti League.

  Wijnhuizen die u kunt bezoeken:

  Castello di Brolio

  De naam Ricasoli is al sinds 1141 nauw met wijn verbonden toen het kasteel van Brolio in handen kwam van de familie Ricasoli. Het op een pagina uit 1584 afgebeelde familiewapen is ook een van de eerste afbeeldingen die we van de Chianti hebben. In de slijterij van Brolio kunt u een wijnproeverij voor kleinere of grotere groepen reserveren: een voortreffelijke manier om het Chianti Classico-gebied aan de hand van zijn meest representatieve wijnen te leren kennen en waarderen. De hulp en de kennis van het personeel dat de wijnen aan u voorstelt, zorgen ervoor dat u uw ervaringen hier als hoogst plezierig en interessant zult ervaren
  Tel: +39 0577 730220
  Web: www.ricasoli.it

  Casanuova di Ama

  Casanuova di Ama werd in 1967 door de familie Bencini gekocht. De daaropvolgende 20 jaar hebben ze de gebouwen van het landgoed gerestaureerd en nieuwe wijngaarden geplant voordat ze in 1984 eindelijk hun eerste wijn op de markt brachten, die werd verkocht in het iconische traditionele fiasco, de fles met een roterende bodem, gewikkeld in stro.
  Tel: +39 0577 746119
  Web: www.agrariacasanuovadiama.it

  Voor meer informatie en de beste dingen om te doen in Gaiole in Chianti, bezoek onze Reisgids.

  Chianti Classico Wijnen en Producten

  Zoals hierboven vermeld, is Vino Chianti Classico DOCG ongetwijfeld het meest bekende product dat u kunt verwachten in de Chianti-regio. Deze wijn wordt geproduceerd volgens een strenge reglementering en combineert de Sangiovese druif met andere "bacca rossa" of rode druiven zoals Colorino of Canaiolo. U kunt een Chianti Classico direct herkennen aan het "Gallo Nero" of Black Rooster embleem, dat sinds 1924 met trots wordt gebruikt.

  Dit is echter niet het enige lokale lekkernij dat u in de Chianti vindt. Terwijl u daar bent, moet u zeker de uitzonderlijke Extra Vergine Olijfolie, Olio Extra Vergine di Oliva DOP Chianti Classico, proeven. Groen/goud van kleur, deze specialiteit is gemaakt van olijven uit Frantoio, Correggiola, Moraiolo en Leccino.

  Minder bekende lokale delicatessen zijn onder andere:

  Vinsanto del Chianti Classico DOC, een likeur die tot 5 jaar oud is in kleine houten vaten die "caratelli" worden genoemd en geproduceerd worden met witte Malvasia- en Trebbiano-druiven;
  "Carne di Chianina";
  met de hand gerolde pasta;
  en vleeswaren, waaronder varkensvlees, everzwijn en het "cinta senese"-varken.

  Plaatsen om te verblijven in de buurt van de Chianti Wijnroute

  Om echt te profiteren van de Chianti-wijnroute en je onder te dompelen in de wijngaarden en wijnmakerijen, waarom zou je dan niet in een vakantiehuis in de buurt verblijven? We hebben het geluk een verzameling prachtige vakantiehuizen aan te bieden in het hart van de Chiantistreek, variërend van romantische retraites met één slaapkamer tot extravagante woningen die groot genoeg zijn om het hele gezin te huisvesten.
  Bekijk hier ons aanbod aan vakantiehuizen in de Chianti.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag