Login


Deze Toscaanse stranden behoren tot de schoonste ter wereld

 • Toscane staat weer bovenaan in de lijsten met meer officiële Blue Flag stranden en jachthaven waar dan ook in Italië, met uitzondering van Ligurië. Het prestigieuze wereldwijd bekende ecolabel Blue Flag wordt door de Foundation for Environmental Education (FEE) toegekend aan locaties met puur, schoon en veilig water en stranden die voor iedereen toegankelijk zijn. We hebben zeven van de negentien plekken die in Toscane in 2018 de felbegeerde Blue Flag status gekregen hebben en die bij ons favoriet zijn, op een rijtje gezet voor u.

  Forte dei Marmi

  Dit glamoureuze plaatsje, gelegen tegen de achtergrond van de Apuaanse Alpen, dankt haar naam aan het Carrera-marmer dat hierheen is gebracht vanuit de steengroeven in de bergen langs een weg die in de 16e eeuw door Michelangelo werd aangelegd. In de jaren 1800 was het ‘fort van de knikkers’ een gewilde plek aan zee voor de Italiaanse high society. De populariteit groeide zozeer dat creatieve genieën er neerstreken, waaronder de schrijver Thomas Mann en beeldhouwer Henry Moore in de 20e eeuw, en ook rijke industriëlen, zoals als de Agnelli-familie, eigenaars van Fiat. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een trendy plek om te flaneren en gezien te worden.

  Calambrone strand, Toscane COPYRIGHT Shutterstock

  Tirrenia en Calambrone

  De dictator Benito Mussolini transformeerde dit voormalige moerasgebied in mooie badplaatsen. Hij creëerde een centrum voor het maken van propagandafilms en voor de fascistische architectuur die hij op handen droeg – enorme complexen die ideologische zomerkampen voor kinderen herbergden – nog steeds te zien vandaag de dag. Toch zijn deze kustplaatsen ondanks de grimmige oorsprong populair. Vooral bij Italianen vanwege het heldere water dat een welkome verkoeling biedt voor de hitte in de nabijgelegen steden Pisa en Livorno. Calambrone is vooral geliefd bij windsurfers.

  Castiglioncello strand CREDIT : Finn/Interstil

  Castiglioncello

  Deze mooie badplaats ten zuiden van Pisa is sinds de 19e eeuw een culturele hotspot. Eerder de plek van schilders van de Macchiaioli-beweging, de Italiaanse impressionisten, werd het wereldberoemd door de cultfilm Il Sorpasso uit de jaren zestig van Dino Risi. Castiglioncello werd het zomertoneel van sterren als Marcello Mastroianni. Hoewel de kustlijn bestaat uit een reeks baaien en rotswanden omzoomd door geurige dennenbossen zijn er twee zandstranden om uit te kiezen – bij Quercetano en Castiglioncello. Kunt u geen plekje op het zand vinden, verplaats dan naar de kliffen, sommige hebben platforms om te zonnebaden met zicht over de zee.

  Marina di Castagneto Carducci

  De wilde kustlijn van Marina di Castagneto is heden ten dage echt een plek om te ontdekken en te ontspannen maar in de 18e eeuw diende dit deel om de kust te verdedigen, samen met het achterland van dennenbossen en het fort van Castagneto Carducci, dat trouwens nog steeds waakt over het gebied. Het bos is niet alleen een geweldige plek om af te koelen in de zee. U vindt hier ook een groot pretpark, Il Cavallino Matto met achtbanen en waterattracties.

  Marina di Punta Ala

  Deze met dennenbossen omzoomde landtong is allang bekend bij de jetset. Vandaar de chique villa’s die oprijzen op open plekken en de kostbare boten in de jachthaven. U heeft echter geen Zwitserse bankrekening nodig om hier van het strand te genieten. Wat een rauwe schoonheid met rotsformaties en glinsterend zand dat oplost in het sprankelende water. U hoeft alleen maar te kiezen tussen schaduw onder een parasol of onder de takken van de dennenbomen.

  Ligstoelen op het strand, Punta Ala, in de buurt van Castiglione della Pescaia, provincie Grosseto, Toscane, Italië Credit: imageBROKER / Alamy Stock Photo

  Principina a Mare

  Het is geen wonder dat Principina A Mare een bekende is op de Blue Flag-lijst. In het noorden reikt dit fijne stuk zand tot de haven van Marina di Grosseto. In het zuiden wordt het wilder naarmate Principina a Mare deel uitmaakt van het Maremma Natural Park. Hier vloeit het over in moerassig land vol vogels tot aan de monding van de Ombrone rivier. Ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, de zee is ondiep hier met zand op de bodem. Het hele strand is voorzien van openbare gelegenheden. Wenst u minder wind en kalmer water, bezoek dit prachtige deel kust dan in de ochtend.

  Strand "le Viste" met toeristen op de berg Argentario. Juni 2017 Monte Argentario, Toscane – Italië COPYRIGHT Shutterstock

  Haven Ercole Le Viste

  Twee zanderige weggetjes, de tomboli, verbinden dit stuk Toscane aan het vasteland. De berg van Argentario is vrijwel een eiland. Het kleine strand van Porto Ercole Le Viste is een leuke plek om te zonnen. Stiller, wilder en meer landelijk kunt u genieten bij Porto Santo Stefano aan de andere kant van dit schiereiland. Het strand is kiezelachtig, deels gras en gevormd uit een platte rots. Er is een platform om vanaf te duiken en een natuurlijk pierenbadje voor de allerkleinsten. Het glasheldere water en de zeebodem met stukken rif zijn een genot voor snorkelaars.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag