Login


Zes schitterende Toscaanse tuinen

 • Toscane is de thuisbasis van enkele van de mooiste Renaissance tuinen in Italië, ontworpen voor enkele van de meest invloedrijke bewoners van de regio. Het is de perfecte manier om de rijke geschiedenis van Toscane te bewonderen en een grote verscheidenheid aan eeuwenoude kunst en lokale natuur te ontdekken. Hier zijn een paar van onze favorieten...

 • Iristuin, Florence

  De Iristuin werd opgericht in 1954 en ligt naast Piazzale Michelangelo en wordt beheerd door de Italiaanse Irisvereniging. In deze betoverende tuin, de enige in zijn soort wereldwijd, wordt jaarlijks een internationale wedstrijd gehouden waar ongeveer 10.000 soorten hybride baardirissen uit de hele wereld worden getoond, met als hoogtepunt een bijzondere ceremonie in het Palazzo Vecchio. 

  Al meer dan een millennium staat de iris symbool voor Florence en is hij het stadsembleem, hoewel er nog steeds discussies zijn over de identiteit van de iris als lelie. De tuin is een must van eind april tot mei, genesteld te midden van een van de meest adembenemende uitzichten van Florence, en biedt een kleurrijke weergave van talloze oude, zeldzame en beschermde irisvariëteiten.  

  Adres: Viale Michelangelo, 82 en Viale G. Poggi, 3/C - 50125 Florence
  Telefoon: +39 055 483112
  Website: www.societaitalianairis.com


  Rozentuin, Florence

  De Rozentuin, ontworpen door architect Giuseppe Poggi in 1865 om te vieren dat Florence de hoofdstad van Italië werd, heeft 400 soorten rozen. Gelegen in Viale Giuseppe Poggi, net onder Piazzale Michelangelo, kunnen bezoekers genieten van het prachtige uitzicht over het historische UNESCO erfgoed. 

  In de afgelopen jaren is er kunst aan de tuin toegevoegd, waaronder tien bronzen beelden, twee gesso sculpturen en een Japanse Shorai oase. Toch zijn het de rozen die de echte glorie vormen. Kom in mei voor romantische bloesems die de stad in een mooi daglicht zetten.  

  Adres: Giardino delle Rose
  Viale Giuseppe Poggi, 2, 50125 Firenze FI, Italië

  De rozentuin, Florence
  Foto: REDA/Alamy

  Tuin van Villa Bardini, Florence

  Gelegen op een prachtige heuvel, tussen Costa San Giorgio en Borgo San Niccolò, ligt de Tuin van Villa Bardini. De tuin bestaat uit drie verschillende delen: de Italiaanse tuin, het Engelse bos en het agrarische park, elk deel is van een ander tijdperk en heeft een andere stijl met als gevolg een reis door de tijd. 

  De tuin heeft ook tweehonderd beeldhouwwerken, dertien sierlijke fonteinen, drie fascinerende grotten, een betoverende fonteinmuur en een botanische schatkamer met eeuwenoude bomen en diverse plantencollecties. Onder de historische kenmerken zijn boomgaarden met eerbiedwaardige fruitbomen - appel, peer en pruim - afgewisseld met bos, allemaal geaccentueerd door een prachtige barokke trap.  

  April kondigt de komst van levendige irissen aan, terwijl juni de pracht van 60 hortensiasoorten in volle bloei onthult. Niet te missen is de beroemde pergola, versierd met trapsgewijze blauwe regen, die in april en mei een betoverend spektakel oplevert.

  De toegang tot de tuin is tegen betaling.

  Adres: Costa San Giorgio 2
  Telefoon: +39 055 2638599 / +39 055 2346988
  Website: www.villabardini.it

  Tuinen van Villa Bardini, Florence
  Foto: Hemis/Alamy

  Villa Poggio Torselli, San Casciano Val di Pesa

  Deze Italiaanse renaissancetuin ligt op de grond van Poggio Torselli. Het oorspronkelijke ontwerp dateert uit de tijd van Corsini Orlandini, een van de invloedrijkste families van Toscane tijdens de renaissance, en het getuigt van tijdloze elegantie. De tuin, met dertig verschillende bloemsoorten die het hele jaar door bloeien en een gevarieerd aanbod van vijftig botanische soorten, strekt zich uit over twee terrassen die onderling verbonden zijn door een indrukwekkende centrale trap. Als aanvulling op de Italiaanse tuin heeft Poggio Torselli een zeldzame verzameling van meer dan 130 citrusbomen. 

  Ga terug in de tijd terwijl u over de paden wandelt met heggen van laurier, gehuld in de geuren van eeuwenoude citrusbomen, rozen en aromatische kruiden. Plan uw bezoek in april om getuige te zijn van het betoverende schouwspel van bloeiende hyacinten, narcissen en tulpen, die dit tijdloze landschap van levendige kleuren voorzien.

  Adres: Via Scopeti 10
  Telefoon: +39 055 8290241
  Website: www.poggiotorselli.it

  Villa Poggio Torselli, San Casciano Val di Pesa

  Tuin van Villa Garzoni, Collodi

  De tuin van Villa Garzoni is een voorbeeld van Italiaanse schoonheid na de Renaissance, die als muze diende voor tuinen zoals die van het Koninklijk Paleis van Caserta en het Wilhelmshöhe Paleis. Het staat bekend als een van de mooiste illustraties van een 18e-eeuwse Toscaanse tuin en heeft karakteristieke geometrische indelingen, grote trappen en fascinerende fonteinen. 

  De tuin beschikt over een geavanceerd hydraulisch systeem dat nauw verweven is met de structuur en de waterfuncties, trapsgewijze watervallen en elegante fonteinen voedt. Tussen het weelderige groen vullen symbolen en beelden het landschap en verrijken de sfeer met tijdloze allure. De tuin herbergt ook een fascinerend doolhof dat wordt aanbevolen voor verloofde stelletjes. Men gelooft dat een wandeling door het doolhof zorgt voor een langdurig huwelijk en romantiek. De betovering wordt nog vergroot door het Collodi Vlinderhuis, een paradijs waar het wemelt van honderden levendige vlinders.

  De toegang tot de tuin is tegen betaling.

  Adres: Piazza della Vittoria n. 1 - 51012, Collodi (Pescia - Pt) Italië
  Tel: +39 0572 427314
  Website: https://www.pinocchio.it/it/lo-storico-giardino-garzoni

  Tuinen van Villa Garzoni, Collodi
  Foto: Art Kowalsky/Alamy

  Tuin van Villa La Foce, Siena

  De tuin van La Foce, beschouwd als een van de mooiste privétuinen van Italië, werd aangelegd om het uitzicht over de Val d'Orcia-vallei en de berg Amiata te vergroten. De Britse architect Cecil Pinsent kreeg de opdracht van markies Antonio Origo en zijn Engels-Amerikaanse vrouw Iris om tussen 1924 en 1939 een tuin te ontwerpen voor hun residentie. Deze tuin is een belangrijk bewijs van de 20e-eeuwse architectonische en tuinbouwkundige bekwaamheid. De gestructureerde geometrie weerspiegelt de principes van de Renaissance, terwijl de bosrijke omgeving een meer organische uitstraling heeft. 

  Oplopende travertijnen treden onthullen de rozentuin, omarmd door een met blauwe regen beklede pergola met een geurige lavendelhaag. Geleidelijk oplopende terrassen sieren de heuvels, waar kersenbomen, dennen en cipressen zich vermengen met wilde brem, tijm en rozemarijn, met als hoogtepunt een statige cipressenlaan die leidt naar een 17e-eeuws stenen standbeeld.  

  De toegang tot de tuin is tegen betaling.

  Adres: Strada della Vittoria 61
  Tel: +39 0578 69101  
  Website: https://www.lafoce.com/en/garden

  Tuin van Villa La Foce, Siena

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag