Login


Ga fietsen, op de top van de heuvel wacht een ijsje

 • Ik probeer mijn snelheid te behouden en sta op mijn trappers terwijl de helling steeds steiler wordt. Maar het achterwiel van mijn fiets komt los van de grond en ik glij weg, ik ga weer zitten en probeer kracht te zetten. Het is mijn eerste ochtend in Toscane en ik ben meteen de belangrijkste basisregel vergeten als je de Strada Bianchi rijdt, de witte grintwegen die kris kras door de legendarische fietsregio lopen.

  Het is steeds weer focus en concentratie omdat mijn blik afglijdt naar de wijngaarden die over de heuvels rollen waar ik doorheen fiets. Dit is het Chianti platteland ten top. Wat heb ik een spijt van de wijn van gisteravond wanneer mijn benen pijn doen van inspanning. Ik suis omlaag van een bergkam, zoek glad asfalt en rij Gaiole in Chianti binnen.

  Hier zal ik Sean ontmoeten, de eigenaar van To Toscane, ik verblijf in een vakantiehuis van hen. Hij is een enthousiaste wielrenner en vergezeld door zijn vriend Brett gaan we een ritje maken over de glooiende wegen in de omgeving. Ons doel is vandaag om Castellina in Chianti te bereiken waar mij de beste gelato ter wereld is beloofd.

  In de frisse lentelucht verlaten we samen Gaiole en beginnen al snel met klimmen. De weg draait en slingert omhoog en we komen langs golvende akkers en nu nog kale bossen die op het punt staan om over een paar weken te exploderen in groen zover het oog reikt. We klimmen heuvelopwaarts en onze privé race start wanneer Sean en Brett als duivels de weg afdalen en hun conditie en kennis van de wegen optimaal benutten.

  Inwoners weten hoe en waar ze hier moeten fietsen. De lokale helden zijn bekende professionele wielrenners zoals Bartali, Bettini en Cipollini. Verschillende professionals hebben zich hier gevestigd. Het is echter steeds vaker de L’Eroica, een vintage wielerevenement dat de internationale krantenkoppen haalt. Het staat in het teken van een tijdperk van stalen rossen, wollen truien en de Strade Bianchi. Gaiole is de inspirerende thuisbasis, er is zelfs een winkel met allerlei memorabilia en vernieuwde ‘vintage’ spullen van De Marchi.  De weg naar Castellina is een bochtige klim van zeven kilometer. Sean gaat vooruit en Brett en ik volgen ons eigen ritme. Door de openingen tussen de bomen neem ik wijngaarden waar op de lagergelegen vlakte die zich uitstrekt naar het noorden en westen. Gelukkig bereiken we op de top eindelijk Sean met in het vooruitzicht een heerlijke gelato.

  Een lading Amerikaanse toeristen komt langs en we kletsen over het schitterende landschap. Nadat de nodige selfies genomen zijn vertrekken ze per auto, zonder twijfel met een strak schema waar niet aan getoornd wordt. Ik benijd hen helemaal niet, een tweewieler is eenvoudig de beste manier om kennis te maken met dit verbluffend mooie landschap. En de gelato? Iedere meter van de klim waard.

  To Toscane heeft een verrassend mooi aanbod vakantiehuizen in de buurt van de Strade Bianchi.

  Campbell Reid, een fervent wielrenner, bezocht Toscane voor een gezinsvakantie.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag