Login


De Insiders Gids voor… het Uffizi

 • Waarom zou het Uffizi bovenaan mijn lijstje moeten staan van te bezoeken musea in Florence?

  Hier vindt u de mooiste en beste collectie renaissancekunst ter wereld met schilderijen van Michalangelo, da Vinci en Botticelli. Verzameld door de puissant rijke de’Medici familie.

  Uffizi
  De achthoekige Tribuna zaal is schiitterend. Foto: B O’Kane/Alamy

  Wat is de beste tijd van het jaar om het Uffizi te bezoeken?

  Herfst en winter. In de winter, vooral voor de Kerst kan het magisch stil zijn in tegenstelling tot de zomer wanneer er lange rijen staan en luidruchtige schoolkinderen tijdens de Europese schoolvakantie de galerijen vullen.
  Medusa’s bloodcurdling scream as depicted by Caravaggio
  De bloedstollende schreeuw van Medusa vastgelegd door Casravaggio. Foto: Azoor Photo/Alamy

  Wat moet ik echt gezien hebben in het Uffizi?

  U kent vast de heidense meesterwerken Primavera en de geboorte van Venus van Botticelli, hij maakte echter ook veel christelijke taferelen. In de zalen 10-14 op de bovenste verdieping ziet u twaalf werken van hem. Het delicate dubbelportret van Piero della Francesca van de hertog en hertogin van Urbino tovert een glimlach op uw gezicht, net als de Madonna van Fillippo Lippi met twee brutale engelen (beide in zaal 8). Michelangelo’s heilige familie in zaal 35 schittert dankzij een recente renovatie nog meer met prachtige kleurgebruik. Er hangen Vlaamse schilderijen van Durer, Cranach en Holbein, allen verzameld door de’Medici (zaal 45). De meeste bezoekers starten op de tweede verdieping om naar beneden af te zakken. Mis Caravaggio’s beroemde portret van Medusa niet, geschilderd op een echt schild op de eerste verdieping (zaal 90). En bewonder een zelfportret van Rembrandt, en Venetië van Canaletto (de laatste twee worden in verschillende zalen verplaatst).

   exquisite ceiling paintings
  Vergeet niet omhoog te kijken naar de bijzondere plafondschilderingen. Foto: Shutterstock

  Welke geheime schatten zijn hier tentoongesteld?

  Kijk altijd omhoog naar de plafonds. Heel veel kunstwerken bekend als de ’soffitti’ – plafondschilderingen, vallen veel bezoekers niet op. Op de tweede verdieping kunt u ‘soffitti’ va Europese vorstenhuizen zien, inclusief Henry VIII, Anna Bolena en Maria Stuarda. U ziet hier ook een hilarisch 16e-eeuws beeldhouwwerk van een Nereïde (zeenimf) die op een zeepaard rijdt, vervaardigd door iemand die duidelijk niet wist hoe iets te creëren dat half vis, half paard is.

  Op de begane grond bevind zich de Aula Magliabechiana, een zaal gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen met een aantal ongewone inzichten in het werk van grote kunstenaars. De toegang is inbegrepen, ga even naar binnen voor u het Uffizi verlaat.

  Heb ik een gids nodig?

  Een gids kan waardevol zijn om advies te geven over welke zalen te laten voor wat ze zijn om alleen de mooiste werken te bekijken voordat iedereen dat doet. Bespaar wat en koop vooraf online de grote catalogus en plan wat u wilt zien, om daarna met de plattegrond op de achterzijde een route uit te stippelen.

  Is er een café in het museum?

  Ja, achter zaal 45 op de tweede verdieping. Het is zeker een bezoek waard want het is gebouwd op het dak van de Loggia dei Lanzi, u heeft een geweldig uitzicht vanaf het dakterras op het Palazzo della Signoria.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag