Login


Maak kennis met de eigenaar: Rosado Rosadi Palazzo Rosadi en Torre del Cielo

 • Rosado Rosadi is eigenaar van Palazzo Rosadi en Torre del Cielo, twee vakantiehuizen die door To Toscane worden aangeboden. In deze serie interviews met onze huiseigenaren onthult Rosado de lange verbinding van zijn familie met Toscane en vertelt hij meer over zijn prachtige panden.

  “Mijn familie woont sinds 1182 in dit deel van Toscane. We waren één van de eerste families in de regio die tabak produceerde voor de Toscano-sigaar. We telen ook zonnebloemen, maïs, olijfolie en kastanjes. Mijn voorouders bouwden Palazzo Rosadi in 1785 voor de familie.

  Palazzo Rosadi en ons aangrenzende pand, Torre del Cielo, bevinden zich in Monterchi, een dorp in de provincie Arezzo. Monterchi is beroemd om een geschilderd fresco van Piero della Francesca, Madonna del Parto. De villa’s liggen op ongeveer een half uur rijden van Cortona in de Valtiberina. Torre del Cielo is een wachttoren en dit erfgoed ligt op een uitstekende locatie direct aan de grens van Toscane en Umbrië, op ongeveer een uur rijden van Siena en Florence.

  Palazzo Rosadi
  De tuin van het Palazzo Rosadi met verassende kenmerken.

  Torre del Cielo – wat toren van de lucht betekent, was een middeleeuwse uitkijktoren en werd gebouwd door de familie de’Medici. Destijds maakte Umbrië deel uit van het rijk van de paus en dat bleef zo tot 1861 toen het werd ondergebracht bij de Italiaanse staat. Zoals veel van de middeleeuwse torens van Toscane, werd Torre del Cielo gebouwd om de de’Medici in staat te stellen hun vijanden te controleren: het pauselijk leger. In 1894 kocht mijn familie het pand en transformeerde het in een landhuis.

  Het laatste familielid dat hier woonde, stierf in 1974 en Palazzo Rosadi stond leeg tot 1999. Een van mijn goede vrienden, Bruno Coleschi, een makelaar, spoorde me aan het te verhuren. Dit was de kans om iets werkelijk Toscaans op de huizenmarkt te zetten. Dus hebben we het pand gerenoveerd en een zwembad aangelegd samen met de keuken, vier slaapkamers en een badkamer. Vandaag de dag heeft Palazzo Rosadi zes slaapkamers, allemaal met en-suite badkamers.

  Elke winter wordt er flink gewerkt aan de beide panden. Het is een voortdurend werk van liefde; een doorlopende klus. Dit is hetzelfde gedrag dat ik heb tegenover onze gasten. Even inchecken en de sleutel ontvangen, bij ons gaat het anders.

  Palazzo Rosadi
  Heerlijk buiten dineren in de schemering bij Palazzo Rosadi.

  Bij de huurprijs zijn extra’s inbegrepen; een welkomstbuffet, een rondleiding door de vallei, het bezoeken van bezienswaardigheden zoals het klooster waar Sint Franciscus van Assisi woonde en een wijnproeverij bij een lokale wijngaard.

  Voordat ik Palazzo Rosadi begon te renoveren had ik absoluut geen ervaring met het restaureren of verhuren van vakantiehuizen. Ik kreeg kostbaar advies van Sean Caulfield van To Tuscany, wat me hielp vooruit te lopen op wat gasten verwachten: airconditioning is bijvoorbeeld een must in augustus, net als een zwembad. Ik verhuurde Palazzo Rosadi voor het eerst in 2000 aan een Engels gezin. Ik herinner me ze goed heb warme herinneringen aan hen.

  Voor de eerste restauratie van Palazzo Rosadi, die negen maanden duurde, stelde ik een team van veertien man samen. Dit team bestond uit een architect, werkmannen, timmerlieden, loodgieters en elektriciens. Ik koos voor een lokale architect, Casacci Claudio, die al generaties lang met de villa’s in de regio werkte en hun geschiedenis kende en wist hoe ze de integriteit van hun traditionele Toscaanse ontwerpstijlen behielden.

  Omdat ik de restauratie in fases heb uitgevoerd, is het moeilijk om de kosten in te schatten. Het gaat altijd maar door. Alleen al om drie badkamers in Palazzo Rosadi onlangs te renoveren, kostte € 98.000. Maar ik doe de dingen niet half. Ik wil altijd de beste materialen, kranen, tegels en dergelijke gebruiken. Ik heb misschien tot nu toe tussen de € 1,5 miljoen uitgegeven.

  Palazzo Rosadi
  Verwen jezelf met een warm bad in het Palazzo Rosadi.

  In 2005, na het succes van Palazzo Rosadi, ben ik begonnen met het transformeren van Torre del Cielo van een familielandhuis naar een vakantiehuis. Ik wilde twee villa’s met verschillende stijlen. Palazzo Rosadi is groter, met meer grandeur en elegantie. Het is een klassieke Toscaanse villa en de favoriet van mijn vrouw. Torre del Cielo is kleiner, gezelliger, rustieker en de favoriet van mijn twee zonen.

  Het belangrijkste element dat ik in ieder pand zichtbaar wilde maken, samen met een schitterend zwembad, is om iedere slaapkamer te voorzien van een en-suite badkamer, iets waar ik altijd de voorkeur aan geef op vakantie.

  Palazzo Rosadi is ingericht met een mix van origineel gerestaureerd meubilair van mijn familie – bewerkte houten bedden, sierantiek – samen met een moderne keuken en badkamers. Torre del Cielo heeft een meer eenvoudige, landelijke Toscaanse stijl. In beide panden wilden we zoveel mogelijk van de originele kenmerken behouden. U vindt plavuizen vloeren en terracotta vloertegels, veel hout van lokale notenbomen, en elke slaapkamer heeft zijn eigen kleurenschema, schilderijen en decoratieve accenten.

  Palazzo Rosadi
  Torre del Cielo was van origine een oude wachttoren.

  Ik heb veel van het meubilair aangeschaft in kleine winkels in en rond Sansepolcro, waar ik woon, niet ver van waar de villa’s zich bevinden. Als ik iets zie dat ik leuk vind dan koop ik het. Sommige stukken zijn authentiek voor een villa gemaakt en ik wilde enkele van deze familiestukken plaatsen om het gevoel van een familiehuis te creëren omdat dit deel uitmaakt van het verhaal achter deze villa’s. Afgezien van de badkamers, waarvan een groot deel afkomstig was van Devon&Devon.

  Mijn creatieve doel was om een ​​echt gevoel van Toscaanse charme te creëren, om de belangrijkste Toscaanse traditionele details te behouden met toegevoegde moderne Italiaanse flair. Ik wilde geen supermodern pand dat je overal ter wereld kunt vinden.

  Palazzo Rosadi
  Een knusse overnachting in het Torre del Cielo

  Hoewel het interieur van beide huizen mooi is, de tuin en de grond eromheen worden al jarenlang liefdevol door mijn familie bewerkt. De tuin van Palazzo Rosadi is bijna één hectare groot en er is nog eens vijfentwintig hectare grond. Torre del Cielo is omgeven door elf hectare grond en de tuin is ongeveer een halve hectare groot.

  Onze tuinman, Martino, plant enorm veel in de verschillende seizoenen, startend in maart. Bij de twee panden hebben we ongeveer 25 citroenbomen die een kwart eeuw oud zijn – ze verhuizen naar een schuur in de winter. Er zijn ook tal van mooie oude olijfbomen. In de tuinen hebben we het hele jaar door een fantastisch assortiment met 220 soorten rozen, plus goudsbloemen, zinnia, agapanthus en petunia’s. Het is arbeidsintensief maar mooi werk; er bloeit van alles het hele jaar door. Het is altijd kleurrijk. De landgoederen bieden geweldige panorama’s van het omliggende platteland. Ze liggen beide boven een klein gehucht, op ongeveer 400 meter hoogte, omgeven door glooiend landschap.

  Palazzo Rosadi
  Bij een verblijf in het Torre del Cielo is het zwembad the place to be.

  Aan het einde van de vallei biedt het plaatsje Monterchi alle faciliteiten die gasten zich kunnen wensen – restaurants, supermarkten en bars. U kunt er door de vallei wandelen of een van de fietsen bij een vakantiehuis lenen.

  De omgeving is zo vredig dat we soms gasten hebben die heerlijk willen ontspannen en genieten van de rustgevende omgeving, gewoon lekker de hele dag boeken lezen. Ze bewegen helemaal niet. Voor nog meer rust kunnen we een chef-kok voor maaltijden of kooklessen regelen en we kunnen boodschappen voor hen doen. Maar we ontvangen ook tal van gasten die elke dag de bezienswaardigheden van Toscane en Umbrië willen bezoeken. Vanwege de locatie van de villa’s, direct aan de Toscaanse-Umbrische grens, is het echt makkelijk om de bezienswaardigheden te ontdekken.”

  Sarah Barrell is een prijswinnende reis- en auteur met een speciale interesse in Italië. Ze is voormalig reisredacteur bij de Independent on Sunday, ze is Associate Editor bij National Geographic Traveler (UK) en schrijft regelmatig voor andere Britse nationale kranten en tijdschriften.

  Kijk voor meer informatie over Torre del Cielo op to-toscane.nl/torredelcielo en Palazzo Rosadi op to-toscane.nl/palazzorosadi.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag