Login


Wat is er te doen in het voorjaar in Toscane

 • De lente in Toscane is een tijd van festiviteiten, wat betekent dat het festivaltijd is in de steden en dorpen, omdat de lokale bevolking het seizoen van de lente verwelkomt. Dit zijn aangename evenementen die gericht zijn op eten, drinken en natuurlijk op familie, maar ook op de serieuze zaak van eerbetoon aan de beschermheiligen. Vervolgens komt Pasen aan, een kans om te genieten van het volledige spektakel van een van de belangrijkste religieuze feesten van het jaar.

  La Pasquetta – of ‘kleine Pasen’ – gehouden op onze Paasmaandag, ziet gezinnen weer in contact komen met de natuur als ze naar het platteland gaan of zich verzamelen in de parken van de steden om te picknicken op een feest van traditionele seizoensgebonden gerechten, zoals pecorinokaas en favabonen, rustiek brood, olijven en rode wijn.

  La Pasquetta omvat traditioneel een aangename picknick op het platteland. Foto: Mark Bolton Fotografie/Alamy

  In april kunt u dit geweldige religieuze feest meemaken dat bestaat uit sobere uitvoeringen van de Passie van Christus tot kleurrijke optochten en het naspelen van historische gebeurtenissen. De carnavaleske viering duurt van witte donderdag tot en met paasmaandag. En aan het eind doet iedereen zich tegoed aan chocolade-eieren!

  Ervaar een religieuze processie tijdens Pasen. Foto: Robert Onencini/Shutterstock

  De ‘Scoppio del Carro’ vindt plaats in Florence. De explosie van de kar is al driehonderdvijftig jaar lang een ongebruikelijk hoogtepunt op Paaszondag. Een bonte parade trekt een houten kar door de straten van Florence naar het plein voor de kathedraal waar de kar letterlijk wordt opgeblazen met luidruchtig vuurwerk. Waarom? Men zegt dat de ceremonie de terugkeer van een kruisvaarder herdenkt en dat het ‘gezegende’ vuur de belofte van een goede oogst met zich meebrengt.

  Bezoek Sant'Anna di Stazzema op Bevrijdingsdag. Foto: REDA/Alamy

  Op 25 april viert men Bevrijdingsdag, de dag van het einde van de bezetting van de Nazi’s in Italië in 1945. Om mensen te eren die in het verzet hebben gezeten zijn er optochten met fanfares, concerten, leuke markten met lokale producten en zelfs politieke bijeenkomsten. Er is ook tijd voor stilte en contemplatie, bijvoorbeeld bij een heiligdom in het afgelegen plaatsje Sant’Anna di Stazzema waar alle inwoners in één dag werden vermoord door de Nazi’s. Het kleine kerkje draagt de naam van de priester die tevergeefs voor hun leven pleitte, het plaatsje is een monument en een Nationaal park van Vrede.

  Zelfs kinderen kunnen deelnemen in de Nova Eroica. Foto: Paolo Martelli

  De strade bianche van Toscane, oftewel de onverharde wegen worden in april door jong en oud bereden door amateurwielrenners. De Nova Eroica brengt iedereen alvast in de stemming voor de Giro d’Italia waar hals reikend naar wordt uitgezien. De voorjaarsversie van de meer bekende Eroica in de herfst is een onverharde ‘gran fondo’ die tijdritten en diverse routes combineert. Er is een recreatieve rit voor kinderen en gezinnen en ook een honderddertig kilometer lang circuit dat echt het uithoudingsvermogen van de deelnemers test. Ook niet-fietsers genieten van de wielrenwedstrijd wanneer de wielrenners voorbij suizen terwijl ze ook meedoen aan het vijfdaagse festival met kunst, natuur, lekker eten en wijn in het dorp Buonconvento.

  Serieuze fietsers moeten een plekje langs de weg bemachtigen voor fase 2 van de Giro d'Italia die naar het zuiden van Bologna beweegt. Na het oversteken van de Apennijnen om Toscane in te gaan maken de renners een afdaling naar Prato naar de eindstreep in het stadje Fucecchio. De dag erna is Vinci het startpunt voor fase 3. Dit is waar Leonardo da Vinci 567 jaar geleden werd geboren. Vanaf hier fietst het peloton door het Toscaanse landschap, langs San Miniato, door Grosetto en naar het zuidelijkste puntje Orbetello voor een eerste sprintfinish.

  Drie belangrijke Toscaanse tuinen zullen worden geopend voor het publiek op La Pasquetta als onderdeel van het landelijke evenement Caccia al Tesoro Botanico Grandi Giardini Italiani, met plezier en spelletjes zoals de paaseierenjacht voor kinderen om van te genieten, maar ook de kans om de bloeiende kruidachtige grenzen te bewonderen. Er zijn ook rondleidingen met gids door historische gebouwen en tuinen in Giardino Bardini in Florence, Giardino Storico Garzoni in Collodi en Parco della Villa Reale di Marlia in Lucca.

  De lente is ook het moment om een hilarisch alternatief te bezoeken voor het grote Palio di Siena, dat zich afspeelt in de middeleeuwse stad Torrita de Siena, ten zuiden van Florence. In plaats van een paardenrace met een glimmende steeds, ziet Palio dei Somari buurtjockeys in historische outfits op een nederige, zij het ongehoorzame, manier strijden om de ezels. De inzet is hoog en deze race wordt zeer serieus genomen, maar het is gevuld met grappige momenten als de koppige dieren hun ruiters negeren, stoppen en zelfs achteruitgaan. Een markt, optochten en traditionele vlaggengooiwedstrijden houden het weekend ook levendig.

  De Treno Natura brengt u van Siena naar de prachtige omgeving. Foto: Visit Tuscany

  De populaire stoomtrein komt na de winter weer in dienst op de zijspannen en vertrekt vanuit Siena voor mooie dagtochten door de regio, waarbij de passagiers naar lokale festivals en speciale evenementen worden gebracht. De eerste reis van het voorjaarsseizoen gaat naar San Giovanni d’Asso voor de Mazzuolo White Truffelmarkt, terwijl andere reizen een ritje naar het San Quirico d’Orcia Wine Festival omvatten.

  Bezoek de wijngaarden van Toscane tijdens het wijnfeest van San Quirico d’Orcia. Foto: Shutterstock

  Of u er nu met de trein heen gaat of niet, het vierdaagse San Quirico d’Orcia Wijnfestival is een datum voor uw dagboek. Het lange weekend zit vol met georganiseerde rondleidingen door de lokale wijngaarden te voet, op twee wielen en met de bus, lezingen en proeverijen, en tal van culturele evenementen, waaronder operavoorstellingen en een kort filmfestival.

  De lente eindigt met de start van het internationaal bekende Lucca Summer Festival.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag