Login


Hef het glas op Toscaanse wijn

 • De Toscaanse wijnen zijn wereldberoemd en staan bekend als één van de allerbeste. Waarom is wijn zo geweldig hier en van welke druiven wordt deze geproduceerd? Welke wijn moet u absoluut proberen en waar? Vragen, vragen. Ga met ons mee en wandel samen door de wijngaarden, wij leggen het uit.  

  Sinds wanneer wordt er wijn gemaakt in Toscane?

  Dankzij de Etrusken zijn er wijnranken in Toscane. Zij hebben deze geplant in de 8e eeuw voor Christus. Eeuwenlang heeft het fruit uitstekend gedijt, bijzonder goed gevoed en verzorgd door de Romeinen, middeleeuwse monniken, lokale aristocraten en hedendaagse wijnmakers.  

  Welke druiven horen bij de beroemde wijnen?

  Toscane staat bekend om haar rode wijn en Sangiovese is de bekendste druif. Ook andere druivensoorten spelen een belangrijke rol bij het creëren van wijn in Toscane. De wijn komt in diverse vormen variërend van uitstekend tot twijfelachtig. Een diversiteit aan rood met Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera en Mommolo, en witte wijn is gemaakt van Trebbiano, Malvasia, Vermentino en Vernaccia. Plus Cabernet Franc, Merlot, en Sauvignon Blanc zijn welkome gasten van verder weg. De balans tussen verschillende druiven om een wijn te laten ontstaan zorgt voor de verscheidenheid aan smaken die u van wijngaard tot wijngaard proeft.
  Tuscan Vineyard
  In Toscane loopt de druivenoogst vanaf augustus tot en met oktober. 

  Wanneer kan ik de druivenoogst in actie zien?

  Meerdere soorten, microklimaten van wijngaarden en natuurlijk de grond, de aarde maken het lastig om een datum te plannen waarop druiven moeten worden geplukt. Dit is het land van heuvels dus u ziet veel wijngaarden die hoger liggen om de meeste zon te vangen. Een vroegrijpe druif zoals Chardonnay wordt al eind augustus geoogst en in oktober wordt de Sangiovese druif geplukt. 

  Welke wijn is de beste en waar vind ik lokale wijnproducenten?

  Chianti, Brunello di Montalcino, en Vin Santo behoren allen tot de toppers van Toscane. Het hart van de wijnproductie van de Chianti regio ligt tussen Florence en Siena en rond Castellina, Gaiole, Radda en Greve met de welbekende wijn Chianti Classico. Brunello wordt geproduceerd in de buurt van Montalcino ten zuiden van Siena en Vin Santo komt in de hele regio voor. Vernaccio di San Gimignano en Vino Nobile di Montepulciano zijn andere grote namen om te proeven. Een nieuwe generatie super Toscanen zijn in de twintigste eeuw ontstaan en hebben sindsdien hun intrede gedaan in de Toscaanse wijnindustrie. Bolgheri is een originele super Tuscan van het gelijknamige plaatsje Bolgheri in de buurt van Livorno en nu een vooraanstaande DOC. De Colline Lucchesi nabij Lucca en Parrina bij Grosseto zijn kleinere DOC’s die de moeite waard zijn. 

  Druiven worden met de hand geoogst van de wijnranken. Foto: Cultura Creative (RF)/Alam

  Druiven worden met de hand geoogst van de wijnranken. Foto: Cultura Creative (RF)/Alamy

  Ik ken het verschil niet tussen DOC en DOCG, is dat een probleem?

  Het is heel makkelijk. DOC betekent Denominazione di Origine Controllata en voor DOCG voegt u Garantita toe. De intialen geven aan dat de wijn aan diverse voorschriften moet voldoen. Zoals waar de druiven worden verbouwd, het alcoholgehalte en hoe lang de wijnen moeten rijpen. Ziet u IGT op een etiket oftewel Indicazione Geografica Tipica dan zijn deze wijnen zeer zeker goed, alleen voldoen deze wijnen niet aan specifieke regels.  

  Wanneer welke wijn?

  Een Vernaccio di San Gimignano is na een jaar nog heerlijk, een Vino di Montepulciano en wijn van Bolgherei zelfs na twee jaar. Chianti wijnen zijn na vijf jaar ook fantastisch, liggend enkele zelfs tot vijftien jaar. Een Brunello kunt u pas het beste proeven na vier jaar en er wordt beweerd dat deze wijn pas na een decennium op haar best is. Vin Santo, een zoete dessertwijn, al zijn er ook wat drogere versies, heeft meestal drie jaar gerijpt.  

  Hoe drink ik wijn het beste?

  Natuurlijk past er van alles bij een smakelijke Chianti, pizza, pasta, stoofpot… aan u de keus. Een glas Brunello gaat perfect samen met een Florentina biefstuk. Staat er pasta Bolognese op het menu dan kunt u met een Vino Noblie di Montepulciano niets verkeerd doen, en een lichte knisperfrisse Vernaccia di San Gimignano is gemaakt voor bij visgerechten. Biscotti en zoete Vin Santo zijn hemels samen. Vergeet niet de biscotti in de wijn te dopen. To Toscane heeft een fantastisch aanbod van vakantiehuizen voor wijnliefhebbers, zoals Villa Riecine, gelegen boven de wijnmakerij op een wijngaard in Chianti vakantiehuizen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag