Login


Witgoud: duik in de truffels van Toscane

 • De truffels van Toscane zijn minder bekend dan de truffels uit Piedmont of Périgord maar kenners waarderen de kostbare witte klompjes die hier in de heuvels worden gevonden enorm, vooral truffels uit de omgeving van San Miniato. Er bestaan strikte regels over hoe en waar truffels worden verzameld door kundige truffeljagers die van oktober tot en met december eropuit trekken met bijzondere truffelhonden om de zeldzame zwammen op te snuffelen bij geheime plekken diep in de loofbossen van Toscane.

  De kwaliteit van de truffels is afhankelijk van het weer, voor truffels mag het niet te nat en niet te droog zijn en het klimaat van Toscane is uiterst geschikt.

  Truffeljagers en hun honden zoeken truffels op geheime locaties. Foto: Marka/Alamy

  De uitzonderlijke funghi kunt u het best nuttigen wanneer ze vers en geurig zijn én binnen drie dagen nadat ze uit de aarde zijn gehaald. Het beste koopt u een mooie ronde truffel met een paar kleine imperfecties. Was de truffel onder de kraan, maak deze schoon met een borsteltje en droog de truffel voorzichtig af. Een truffel zo groot als een ei is genoeg voor een hoofdgerecht voor vijf personen. Kook truffel niet te lang mee en bereid er een heerlijk gerecht mee, de smaak en geur overtreffen alles. Een truffel is een ongekende exclusieve traktatie. Schaaf een truffel, liefst met een speciale schaaf en voeg vlak voor het serveren toe voor nog meer aangenaam aroma. Versgeraspte tartufo bianco over pasta of risotto is onvergetelijk lekker of leg een stukje truffel onder de huid van een kip die later in de oven langzaam gaart of voeg truffel toe aan een smakelijke soep of saus. Tip: wilt u kaas of eieren met een hemelse truffelsmaak? Verpak de kaas of eieren enige dagen luchtdicht samen met wat truffel.

  San Miniato hosts een belangrijk festival. Foto: Federico Tovoli/VW Pics/Alamy

  Wanneer de herfst langzaam verandert in de winter wordt truffel op speciale markten en festivals in het zonnetje gezet. Bezoek de leukste en lekkerste:

  Corazzano Truffel Festival

  Luister naar lezingen of geniet van fantastische truffelgerechten op het jaarlijkse festival in Corazzano.
  www.eventiesagre.it

  Balconevisi Truffel en Porcini Paddestoelen Festival

  Deze minder bekende sagra, die midden oktober plaatsvindt, is de beste plek om formidabele truffels aan te schaffen bij truffeljagers zelf. Ook olijfolie, walnoten en andere producten met truffels en eekhoorntjesbrood (porcini) zijn hier te verkrijgen.

  San Miniato Truffel Festival

  Laatste drie weekenden van november.
  Het internationaal bekende festival, dat in 1969 werd opgericht, vindt plaats tijdens de laatste drie weekenden van november met veel gastronomische events om van te genieten en een heerlijke bruisende markt om overheen te slenteren.
  www.san-miniato.com

  San Giovanni d’Asso Truffel Festival

  Nog een typische Toscaanse truffelbeurs, gehouden in het tweede en derde weekend van november. In dit schitterende plaatsje is ook een leuk museum gewijd aan de beroemde truffel!
  www.cittadeltartufo.com

  Allemaal aan boord voor een treinreis met de Trena Natura

  Reis in stijl naar een subliem truffelfestival met een stoomtreintje. Stap bij Siena in de Trena Natura voor een reisje met onvergetelijke uitzicht over het Toscaanse platteland en verlaat de trein bij San Giovannu d’Asso. Een zeer populair uitje dus reserveren is aan te raden.
  www.terresiena.it/trenonatura

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag