Login


Oog in de lucht: Toscane van bovenaf

 • Soms krijg je een frisse kijk op een plek als je het vanuit een andere hoek bekijkt. Dat is het geval met Belvedere: In Volo Sulla Toscana (Flying Above Tuscany), een collectie luchtfoto's van de in Florence gevestigde fotograaf Guido Cozzi. Zijn ongewone compilatie legt de essentie van Toscane vast, maar biedt een andere manier van kijken. Bekijk een paar van onze favoriete foto's...

  VERSILIA VIAREGGIO (Bovenaan): Versilia is slechts één strand, maar toch is het 36 km lang en heeft het meer dan 500 ligplaatsen, met zo'n 10.000 kleurrijke paraplu's die elke dag naar de hemel opengaan. In het begin van de 20e eeuw was dit een elite toeristische bestemming, vandaar de lokale Art Nouveau architectuur, hoewel er vandaag de dag weinig wordt gedaan om de plaats te promoten.

  MAZZOLLA VOLTERRA (boven de bodem): Er zijn bijna een half miljoen schapen in Toscane, vooral in de heuvelachtige weiden van de Crete Senesi in Val d'Orcia, rond Volterra, en in de Maremma. De landbouw is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw afgenomen, maar is sindsdien weer tot leven gekomen, mede als gevolg van een aanzienlijke immigratie uit Sardinië en een nieuw bewustzijn van de waarde van kwaliteitskazen. Gedurende meer dan 20 jaar heeft een speciaal consortium Pecorino Toscano beschermd en gepromoot, waarbij elk jaar meer dan 1,3 miljoen vrachtwagens van deze kaas worden geproduceerd.

  SANTUARIO DELLA VERNA (boven): Het oude beukenbos dat de Monte Penna in het Casentino bedekt, heeft altijd onderdak geboden aan dromers en vluchtelingen, waaronder dieven en bandieten die zich hier verborgen hielden en een primitieve tempel opdroegen aan hun beschermer, de godin Laverna. Ze bouwden een tempel op de rots, waar in 1224 de heilige Franciscus, het hoofd van alle dromers, de stigmata ontving en van deze wilde en eenzame plek een bedevaartsoord maakte. De kalksteen, uit het Mioceen, waarop het heiligdom rust, heeft dezelfde geologische kenmerken als de Monte Titano in de Republiek San Marino en de Sasso Simone e Simoncello in de Marche.

  CASA ROSSA XIMENES CASTIGLIONE DELLA PESCAIA (boven de bodem): Het massieve gebouw in rode baksteen dat op een van de uitstroomkanalen van de moerassen van Castiglione della Pescaia staat, werd in 1765 door de ingenieur Leonardo Ximenes gebouwd in het kader van uitgebreide ontginningswerkzaamheden in de Maremma. Het gebouw bevatte lieren en waterpoorten die konden worden bediend om het zoete water van het moeras te scheiden van het zoute water van de zee, waardoor de vorming van het "miasma", dat volgens de wetenschappelijke theorieën van die tijd de belangrijkste oorzaak van malaria was, werd voorkomen. Het moeras is een zeldzaam ecosysteem, met een rijkdom aan vogels en 15 verschillende soorten orchideeën.

  TORRE MOZZA PIOMBINO (boven links): Dit versterkte gebouw dat in de zee uitsteekt, werd in de zestiende eeuw gebouwd door de familie Appiani, de graven van Piombino, die eeuwenlang de kust en de Toscaanse archipel domineerden. De toren werd gebruikt om de mijnwerkershandel van het nabijgelegen eiland Elba te controleren. Vlakbij de kust, net onder de zeespiegel, liggen de overblijfselen van een Romeinse weg, die ooit deel uitmaakte van de Via Aurelia. De foto rechtsboven toont het platteland rond Monteriggioni.   

  CRETE SENESI: Van bovenaf gezien is de Crete Senesi groen in het voorjaar, oker in de zomer en brons of grijs in de herfst en winter. Maar de kleur die nooit verandert is de lokale rode baksteen van de gebouwen. De oude traditie van de baksteenproductie werd uitgevoerd met behulp van ovens verspreid over de regio, die monumentale werken leverden zoals de abdijen van Monte Oliveto Maggiore en Badia Ardenga en de muren van Buonconvento. De travertijn en gekleedde steen in het nabijgelegen Rapolano is een perfecte aanvulling op het bijna monotone gebruik van deze baksteen en voegt een aangename visuele en structurele complexiteit toe aan het stadslandschap.

  Belvedère: In Volo Sulla Toscana (Flying Above Tuscany) door Guido Cozzi (Sime Books, £20). Het boek is beschikbaar op www.simebooks.com en de foto's op www.simephoto.com.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag