Login


Laat licht schijnen op de patroonheilige van Pisa

  • In Toscane weten ze wel hoe ze een feestje moeten geven. Het jaar rond vinden er leuke festivals en evenementen plaats. De Luminara vindt plaats in het voorjaar en is een bijzonder lichtfestival in Pisa.  

    Als de zon ondergaat op 16 juni hangt men meer dan 70.000 kaarsen, lumini, aan de oude paleizen die aan de Lugarni liggen langs de rivier de Arno, en drijven op het water. Aan de oevers van de rivier verzamelt zich een menigte toeschouwers. De stad krijgt een magische gloed. De climax van de avond is de schitterende vuurwerkshow die vanaf de oude citadel wordt afgestoken.  

    Waarom vindt dit feest plaats? La Luminara is ter ere van San Rainieri, de patroonheilige van reizigers en van Pisa, waar hij geboren is. Rainerus Scacceri werd in 1115 geboren in een rijke familie. Hij werkte tijdens zijn jeugd als reizende troubadour. Tijdens een reis ontmoette hij een heilige man, Alberto, een edelman uit Corsica die zijn geld had weggegeven om zich bij het klooster van San Vittus in Pisa te voegen en met de armen te werken.  

    Rainieri was zo onder de indruk van Alberto's verhaal dat hij besloot om zijn leven te wijden aan het christendom. Hij ging op reis naar het Heilige Land in 1146, en deed boetedoening als heremiet en bedelaar. Na zijn terugkomst in Pisa in 1153 verspreidde het nieuws dat hij een charismatische prediker was zich razendsnel over hem. Er werd beweerd dat hij de macht had om wonderen te verrichten en uitdrijvingen. Toen hij slechts zeven jaar later in 1160 stierf werd hij als heilige beschouwd. Zijn lichaam werd door de straten gedragen en bijgezet in de Duomo.  

    Vandaag de dag is de Luminari niet de enige manier waarop Pisa de herinnering aan San Rainieri levendig houdt. Hij wordt herdacht in het Museo dell’Opera del Duomo. Hier zijn twee relikwieën te zin, het kluizenaarskleed dat hij gedragen heeft en een schitterende middeleeuwse bronzen poort die ooit in de kathedraal stond met 24 panelen die ieder een verhaal uit het Nieuwe Testament uitbeelden.  

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag