Login


Tien bijzondere en onverwachte manieren om Toscane te beleven.

 • Toscane is populair door de vele historische steden en dorpen, het betoverende landschap, de wereldberoemde kunstwerken en goede wijn. Er is echter ook een eigenzinnige kant te ontdekken in deze schitterende regio. Bezoekt u Toscane voor het eerst of bent u er al helemaal bekend, deze vermakelijke activiteiten geven u iets om over naar huis te schrijven.

  Dineren in een gevangenis

  Fijnproevers opgelet. Dit is en ongekende ervaring, reserveer een tafel bij de Galeotta diners die gehouden worden in de werkende gevangenis Fortezza Medicea in Volterra, bij Pisa in de buurt. Gedetineerden worden de kneepjes van het horecavak bijgebracht onder leiding van beroemde wisselende chef koks. Bij aankomst worden de gasten van het diner door de stalen poorten van het fort naar een grote kerkachtige ruimte met een gewelfd plafond geleid. Bewakers houden alles in de gaten terwijl de gasten redelijk geprijsde gerechten verorberen – met plastic bestek. Het reserveren is ook al bizar, u moet twee maanden voor de datum dat u wilt dineren in de gevangenis een verklaring van strafrechtelijke achtergrond aanvragen.


  Schepijs bereiden met blauwe kaas

  Castellina in Chianti is een essentiële tussenstop bij een tour door de Chianti. Natuurlijk is de plaats bekend om de fameuze wijn maar een van de andere bijzonderheden is de Gelateria di Castellina (+39 0577 741337). Hier wordt het beste schepijs van heel Italië gemaakt. De kwaliteit van hun gelato staat voorop bij eigenaren Chiara en Simone. Er zijn wel vierentwintig smaken verkrijgbaar. Wilt u meer leren over het bereiden van smakelijk ijs? Volg dan een workshop ijs maken waar u ongebruikelijk smaken kunt proberen waaronder schepijs van blauwe kaas.

  Maak kennis met een monster

  Het is oppassen geblazen bij Bomarzo. Het park van de monsters – Il Parco dei Monstri ligt nabij Viterbo en bevat enorme hoge beelden van monsters. In de zestiende eeuw werden ze in opdracht van Francesco Orsini, de hertog van Bormarzo gemaakt als een manier om de dood van zijn vrouw te verwerken. Een walvis, paard met vleugels, reus, draak aangevallen door leeuwen, schildpad met een vrouw met vleugels op zijn rug, en dit zijn maar een paar voorbeelden van wat u kunt bewonderen. Het is niet verwonderlijk dat de grote surrealist Salvador Dali een grote fan was van de curieuze collectie van Orsini.

  Baadt in vino

  Er was niets waar je de oude Grieken en Romeinen blijer mee kon maken dan een warm bad waarin zij hun lichamen scrubben met wijnpulp en druiven. Dé manier om de huid te verjongen en spanning los te laten. Net als de Romeinen in wijn badderen? Dat kan in Castellare de ‘Noveschi (+39 0577 746010) in San Sano. Dit schattige dorp ligt in de buurt van Gaiole in Chianti. Hier neemt u een geurig bad om uw vermoeide lichaam te verkwikken. Een bubbelbad voor twee wordt gevuld met wijn en water, en sfeerverhogende geuren zoals bessen, roos, viooltjes en sinaasappel vullen de prachtige ruimte. Een onvergetelijke drie kwartier.

  Lekker, gebakken geslachtsdelen van een stier

  De kraampjes in de Mercato Centrale van Florence zijn volgeladen met brood, kazen, salami, vis en vlees, alles wat u maar wilt om een authentiek Toscaans diner op tafel te toveren. Wilt u uw reisgezelschap verrassen in uw vakantiehuis? Neem dan wat van de penis en testikels van een stier mee terug om mee te koken.

  Aanschouw een berggod

  Half man, half berg. Een beeldhouwwerk van Apennino staat op het domein van Villa Demidoff in de omgeving van Florence. Het beeld is tien meter hoog. De kolos is laat in de vijftiende eeuw gecreëerd door de beeldhouwer Giambologna en herbergt een wonderlijk geheim. Binnen in het beeld zijn verschillende ruimtes met gevarieerde functies. In zijn linkerhand loopt een ondergronds beekje en in het hoofd is plek voor een kampvuur. De rook komt uit zijn neusgaten!

  Poedelen in de modder

  Bezoek het dorpje Bagni San Filippo in het zuiden van Toscane om te spetteren in natuurlijke thermale bronnen. Volg de borden naar Fosso Bianco om warmwaterbronnen, baden en watervallen in de natuur te ontdekken. U kunt zelfs een bepaalde temperatuur kiezen, hoe lager de baden des te koeler het water. Geef uw huid wat extra glans door uzelf te bedekken met modder en daarna te laten drogen. Een natuurlijk middel om dode huidcellen te verwijderen.

  Getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog

  Heden ten dage is het vredig in Toscane maar in 1944 was dat wel anders. Vol met gebulder en rook van oorlog en strijd. Hier lag de Gotische linie – er zijn feitelijk nog steeds veel Duitse en geallieerde bunkers en restanten. Een enthousiaste groep Gottica Toscana uit Scarperia bij Florence herdenkt de Tweede Wereldoorlog door cruciale historische gebeurtenissen na te spelen.

  Heerlijk slenteren door de Tarottuinen

  Geïnspireerd door tarotkaarten is deze tuin één van de meest unieke bezienswaardigheden van Toscane. Il Gardino del Tarocchi is het werk van de overleden Franse kunstenares Niki de Saint Phalle, die eind jaren zeventig startte met het project. Haar tuin, gebaseerd op de tarot is gevuld met tweeëntwintig monumentale figuren waar u langs wandelt. De bijzondere sculpturen zijn gemaakt van gewapend beton en bedekt met kleurrijke mozaïeken van spiegels en keramiek.

  Everzwijn met chocolade, een echte delicatesse

  Denkt u aan een dessert dan denkt u aan chocolade. Niet in Italië. De Italianen voegen al eeuwen chocolade toe aan hartige gerechten aangezien cacao eerst arriveerde via de Nieuwe Wereld. Heerlijke donkere chocolade biedt een compleet scala aan smaken. Chocolade voegt een verfijnd geroosterde smaak met een zijdeachtige nasmaak toe aan wildgerechten met in het bijzonder wild zwijn. Bekijk menukaarten zorgvuldig om dit gerecht te proeven in restaurants.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag