Login


Florence & Chianti

Bijna geen enkele beschrijving doet Florence echt recht. De geboorteplaats van de Renaissance wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Europa, de galerijen zijn gevuld met werken van de grote meesters, Michelangelo, Donatello, Rafaël en Botticelli, en de kerken worden over het hoofd gezien door fresco's van onder andere Giotto en Angelico. De statige gebouwen en de ruime paleistuinen strekken zich uit langs de rivier de Arno, waardoor Florence een ideale stad is om ondanks de drukte te flaneren. Omgeven door heuvels, ligt het historisch centrum op slechts enkele kilometers van de noordelijke grens van de Chianti, die zich uitstrekt van Florence tot Siena. Hier is het landschap meer ongetemd dan in het bekendere zuiden van de Chiantistreek bij Siena, maar er zijn minder bezoekers, waardoor de streek onbedorven is, met wijngaarden en olijfgaarden die zich harmonieus in de beboste heuvels mengen. Het mooie van dit deel van Toscane is dat je kunt genieten van landelijke idylle, en toch gemakkelijk toegang hebt tot Florence en andere steden, zoals Impruneta en San Casciani in de Val di Pesa.

Florence & Chianti

Florence

Florence is intimiderend monumentaal en koestert nog altijd zijn glorietijden en gewichtige renaissance-geschiedenis. Meer dan welke andere stad dan ook wordt Florence erkend door zijn artistieke erfgoed. De kerken, paleizen en galerieën zijn bezaaid met ’s werelds hoogste concentratie aan kunst en beeldhouwwerken uit de Renaissance. De stad is zowel gezegend als belast door zijn artistieke overvloed. In 1743 liet Anna Maria Lodovica, de laatste uit de Medici-lijn, haar eigendom na aan Florence en verzekerde daarmee dat de Medici-collecties voor altijd intact zouden blijven. Daarom is Florence nog altijd overspoeld met schatten. Ondanks dat je de lijst met belangrijkste bezienswaardigheden niet mag missen, moet je oppassen dat je niet bezwijkt onder het gewicht van alle schatten. Maak ook tijd vrij voor doelloos ronddwalen, want voorbij de selfiesticks en beeldhouwwerken wacht er een wereld van strakke cafés, uitstekende kookkunsten en echte smaakvolle markten op je. Florence is zeker niet suf. Noch heeft de gulzige stad zijn Toscaanse lef verloren: traditionele herbergen serveren nog altijd landelijke boerengerechten, waaronder machosteaks.

Lees verder

Panzano

Het historisch centrum van, het op een heuvel gelegen, Panzano ontvouwt zich langs bijzondere steegjes, omgrenst door een reeks gehavende stadsmuren. Middeleeuws Panzano was een pion tussen de strijdende krachten van Florence en Siena, waardoor het voortdurend van eigenaar veranderde. Architectonisch heeft deze versterkte buitenpost het zwaar te verduren gehad tijdens de conflicten, maar enkele overblijfselen van het middeleeuwse hart hebben het weten te overleven, het kasteel echter helaas niet. Een wandeling langs de vestingmuren zorgt voor een schilderachtige blik op het platteland. Restaurants gelegen langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti. Daarnaast is het met cafés omzoomde centrale plein de plek om de sfeer van een klein stadje te verkennen en van een lunch te genieten. Modern Panzano is het domein van Dario Cecchini, een excentrieke beroemde slager, dus een gezellig vlezig feest maakt deel uit van de echte Panzano ervaring. Maar wend je eerst tot hogere sferen: de mooiste Romaanse kerk in de omgeving. San Leonino, een romantische parochiekerk, bevindt zich op de eerst volgende heuveltop, een herinnering aan het feit dat de Chianti ook prachtige kerken heeft.

Lees verder

Greve in Chianti

Greve vertegenwoordigt de noordelijke toegangspoort tot de Chianti en is dan ook het eerste dorpje dat je tegenkomt vanuit Florence. De SS222, beter bekend als de Chiantigiana, of de Chianti Weg, slingert over de pittoreske glooiende heuvels van Florence naar Siena. Rijdend door deze rustgevende regio kun je genieten van de schilderachtige omgeving welke voorzien is van cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Op het eerste gezicht kan Greve wellicht ietwat teleurstellend zijn, het oogt een beetje als een karakterloze modern uitziende stad. Gelukkig heeft Greve echter een prachtig centraal plein waar de belangrijkste activiteiten van het stadje plaats vinden. De indrukwekkende overdekte galarijen op de Piazza Matteotti worden bekroond door smeedijzeren balkons met overhangende kleurrijke geraniums. De winkeltjes onder de galerij hebben een groot assortiment aan Toscaanse wijnen, allerlei delicatessen en ambachtelijk vervaardigde producten. Het plein wordt omlijst door het in neorenaissance stijl gebouwde stadhuis. Greve kan als de commerciële as van Chianti gezien worden door zijn wekelijkse markt, de belangrijke wijnbeurs in september en een aanlokkelijke wijnroute die net buiten de stad begint! Greve is dan ook de springplank naar renaissance kastelen, abdijen, villa’s en wijnlandgoederen.

Lees verder

San Miniato

Halverwege Pisa en Florence ligt het middeleeuwse stadje San Miniato, alles draait hier om de rustieke levenswijze en lekker eten. San Miniato bevindt zich aan de top van drie heuvels, wat zorgt voor een schitterend uitzicht over het landschap. Op een mooie dag kun je vanaf de top van de heuvel zelfs Volterra en de Apuaanse Alpen zien. De torenhoge vesting, de gereconstrueerde Rocca di Federico, waakt over San Miniato en is het symbool van de stad. Het historische hart van deze stad is echt prachtig en wordt vaak door mensen onderschat. Kom voor de met keien geplaveide straatjes, de kronkelende gevels, de fraaie herenhuizen en middeleeuwse kerken. San Miniato is het perfecte tegengif voor het overmatige toerisme in Toscaanse steden zoals San Gimignano. Alle erfgoed terzijde, voor de meeste Italianen betekent San Miniato echter slechts één ding: witte truffels. De stad produceert namelijk een kwart van de hele Toscaanse oogst, ondanks het feit dat een groot deel belandt in de beste lokale herbergen. Een bezoek in de herfst zal je dan ook laten zien waar het allemaal om draait.

Lees verder

San Donato in Poggio

San Donato in Poggio ligt op een van de mooiste plekken van de Chianti. Het middeleeuwse dorp op de heuvel domineert de heuvelrug die de Val di Pesa van de Val d'Elsa scheidt en biedt uitzicht op olijfgaarden en met wijngaarden bedekte heuvels. Dit ommuurde stenen gehuchtje ligt verscholen tussen zijn middeleeuwse vestingwerken. Ondanks dat er slechts delen uit die tijd bewaard zijn gebleven, waaronder twee poorten, blijft het stratenplan toch middeleeuws aandoen. Een overgebleven uitkijktoren aan de westelijke rand van dit gehuchtje leidt naar een klokkentoren en het sfeervolle hoofdplein met onder meer de gotische kerk van Santa Maria della Neve en een achthoekige put. Gezien zijn positie als pion in de langlopende gevechten tussen Siena en Florence, was San Donato vaak afhankelijk van deze put om te overleven. De Florentijns-Romaanse kerk van San Donato staat bij de Porta Senese, de Sienese poort, een herinnering dat middeleeuwse vredesverdragen tussen Siena en Florence tweemaal werden ondertekend in deze voormalige citadel.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag