Greve in Chianti
Greve vertegenwoordigt de noordelijke toegangspoort tot de Chianti en is dan ook het eerste dorpje dat je tegenkomt vanuit Florence. De SS222, beter bekend als de Chiantigiana, of de Chianti Weg, slingert over de pittoreske glooiende heuvels van Florence naar Siena. Rijdend door deze rustgevende regio kun je genieten van de schilderachtige omgeving welke voorzien is van cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Op het eerste gezicht kan Greve wellicht ietwat teleurstellend zijn, het oogt een beetje als een karakterloze modern uitziende stad. Gelukkig heeft Greve echter een prachtig centraal plein waar de belangrijkste activiteiten van het stadje plaats vinden. De indrukwekkende overdekte galarijen op de Piazza Matteotti worden bekroond door smeedijzeren balkons met overhangende kleurrijke geraniums. De winkeltjes onder de galerij hebben een groot assortiment aan Toscaanse wijnen, allerlei delicatessen en ambachtelijk vervaardigde producten. Het plein wordt omlijst door het in neorenaissance stijl gebouwde stadhuis. Greve kan als de commerciële as van Chianti gezien worden door zijn wekelijkse markt, de belangrijke wijnbeurs in september en een aanlokkelijke wijnroute die net buiten de stad begint! Greve is dan ook de springplank naar renaissance kastelen, abdijen, villa’s en wijnlandgoederen.
Informatie over Greve in Chianti
Top tien dingen om te doen
Greve, het commerciële centrum van het Florentijnse Chianti, is een plek voor het ontdekken van wijn en delicatessen. Hoewel er weinig cultureels in de stad te vinden is, zorgt het omliggende platteland voor heerlijke kuiermomenten. Vanuit Greve kun je genieten van wandeltochten naar naburige kastelen en middeleeuwse wijnlandgoederen. Greve is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor culturele dagtripjes naar Siena en Florence, gecombineerd met wijnproeverijen en foodie-uitjes in de wijngaarden van Chianti.
En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.
Eten & Drinken
De wijnbeurzen in september brengen de professionele wijnproevers naar Greve. De omliggende heuvels zijn bedekt met wijngaarden, waarvan vele dateren uit de tijd van de middeleeuwse monniken. De Chianti Classico is al eeuwenlang big business in Greve. In 1716 bakende Cosimo III, de groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chianti-wijn af. De Chianti Classico wordt gemaakt van Sangiovese-druiven of een Sangiovese-blend en wordt 14 maanden gerijpt in Franse eikenvaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva. Onze aanbevolen wijnlandgoederen zijn te vinden in elk van de individuele Chianti-gidsen.
Hoewel dit Florentijns Chianti is, verschijnen er ook gerechten in Sienese stijl (of producten zoals cinta senese vleeswaren) op het menu. Zoals elders in Toscane, is het koken nooit overdadig of overdreven; er zijn geen verfijnde afwerkingen, complexe reductie van sauzen of subtiel gemengde smaken. Maar er zit een fundamentele rustiek in de gerechten waardoor ze over de hele wereld populair zijn geworden.
En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk onze aanbevelingen voor restaurants hieronder en ook onze andere gidsen voor de beste steden en dorpen in Chianti, die allemaal in ons Bestemmingsoverzicht staan.
Winkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer
Winkelen is een aangename ervaring in Greve, vooral voor Chianti-levensmiddelen. De zaterdagmarkt in Greve is bekleed met kraampjes waar alles wordt verkocht, van verse groenten en fruit tot kaas, olijven, vleeswaren, bloemen, mode, handgeweven manden en voorwerpen uit olijfhout. Het beste foodie imperium is Antica Macelleria Falorni, grenzend aan Il Bistro Falorni (de ‘slagersbistro’). Wat wijnproeven betreft, de meest verleidelijke plek is L'Enoteca Falorni. Inderdaad, dezelfde slagersfamilie heeft echt een vinger in elke vleespastei.