Login


Telkens weer Toscane

 • Wanneer u Toscane voor het eerst bezoekt, denkt u vaak aan fresco's, niet aan velden vol met zonnebloemen. Florence, bijvoorbeeld - de stad van Botticelli en Brunelleschi, waar de helft van het Italiaanse UNESCO-werelderfgoed staat, lijkt vaak overweldigend. In augustus staan er echte files voor de goudsmeden van de Ponte Vecchio, en Michelangelo's David verdwaalt bijna in de menigte. Nieuwkomers in Toscane worden ook naar Siena en de Scheve Toren van Pisa gereden, misschien met een korte pauze in San Gimignano (bijgenaamd middeleeuws Manhattan) en een wijnproeverij van 0815 in een beroemde Chianti-wijnboerderij. Na een overweldigende hoeveelheid kunstgeschiedenis en beroemde wijnen wordt Toscane als voltooid beschouwd.

  Hoe zit het met het verlaten van de gebaande paden in plaats daarvan? Terugkerende bezoekers uit Toscane (voor de tweede of twaalfde keer) lopen het risico hun hart te verliezen aan een slaperig bergstadje. Geniet van de geluiden van Puccini op een klein piazza, verken de vestingmuren of geniet van een dutje in de schaduw van de zonnebloemen. De zijstraten nodigen iedereen uit, of je nu een kunstkenner bent of een zevenjarige, met Vin Santo of gelato als tegengif om overweldigd te worden door kunst. En zelfs driftbuien van alle leeftijden zijn zeldzamer als je echte kunstwerken in weinig bezochte, kleine musea bewondert.

  Als je Florence leuk vond, probeer dan Pistoia, een kleinere, minder toeristische versie die zelfs een soortgelijk stadhuis heeft - een mini-Palazzo Vecchio. Met zijn schaduwrijke straatjes en middeleeuwse sfeer lijkt de tijd in Pistoia stil te staan. Het hoofdplein is een indrukwekkende getuigenis van middeleeuwse macht. Bewonder de vrolijk gestreepte Romaanse kathedraal, de hemelse klokkentoren en de indrukwekkende doopkapel. Beklim de gekanteelde klokkentoren om een volledig beeld te krijgen van de prachtige piazza - het is een van de mooiste in Toscane. Met veel exclusieve voetgangerszones laat Pistoia zich ook van zijn moderne kant zien, met opmerkelijke musea en straatkunst die verwijzen naar de diverse culturele scènes van de stad. Toch lopen de Franciscaanse monniken in hun bruine gewaden met gebreide touwen door de straten in de schemering, net als in de Middeleeuwen.
  Lucca kan het beste te voet worden verkend - en hou je ogen open om de straatkunst te bewonderen. Foto: Lisa Gerard-Sharp

  Als Pisa en de miljoenen foto's op de Scheve Toren te veel voor u zijn, dan is het perfect bewaard gebleven Lucca voor u. Omringd door een Renaissance stadsmuur nodigt Lucca zijn bezoekers uit om te wandelen en te winkelen en om mooie kerken en gezellige cafés te bezoeken. De indrukwekkende muur is ideaal om te wandelen, te rennen of te fietsen, om gesprekken te stimuleren of om gezellig samen te zijn. De skyline van Lucca overtreft zelfs die van Pisa, met een adembenemend uitzicht vanaf de top van het romaans-gotische Torre Guinigi torenhuis. Vanuit de stad van de nieuwsgierige kerken valt het patroon van San Michele in Foro op, een romaanse creatie in plaats van het Forum Romanum. Wandel door de Via Fillungo, een van de mooiste winkelgebieden van Toscane, en bezoek de elegante Pasticceria Taddeucci voor koffie en gebak. In Lucca is het leven nog steeds zoals het hoort.
  Bekijk de meesters aan het werk in de ateliers van Volterra. Foto: Waterman/Alamy

  In Volterra vindt u het Etruskische Toscane, zonder de drukte van San Gimignano. Vanuit een majestueuze reeks heuvels kijkt Volterra uit over de omliggende heuvels en valleien, die deze verborgen hoek van Toscane domineren. Ga de stad binnen via een van de best bewaarde Etruskische poorten in Italië. De weg leidt naar het pittoreske Piazza dei Priori, dat over het hoofd wordt gezien door het stadhuis, dat model stond voor het Palazzo Vecchio in Florence. Een wandeling door dit complexe middeleeuwse stadje voert u langs Romeinse en Etruskische muren en oude epigrafen in renaissancevilla's. Het charmante Etruskische museum loopt door het hele scala aan Etruskische demonologie en Griekse mythologie, met zeemonsters, Griekse goden en indrukwekkende griffioenen. Mysterieuze beelden vervagen de grens tussen sterfelijkheid en onsterfelijkheid. Voordat alles te veel wordt, moet u een bezoek brengen aan de albasten ateliers van de stad, waar albast in de oude Etruskische traditie wordt bewerkt.
  De San Biagio Toren is de eeuwige bewaker van de Piazza Grande in Montepulciano. Foto: Kumar Sriskandan/Alamy

  Verder naar het zuiden ligt Montepulciano een waardig alternatief voor de drukke renaissancestad Siena. Waar San Biagio op u wacht. Deze indrukwekkende renaissancetempel wordt gekenmerkt door een perfecte koepel, en zijn strakke lijnen wedijveren met die van het Pantheon in Rome. Het stadhuis is een kleinere versie van het Palazzo Vecchio in Florence, en de toren kijkt uit over de regio Siena - van de Val d'Orcia tot de Monte Amiata en zelfs over Siena zelf. Met uitzicht op het centrale plein biedt de Contucci Cantine een voorproefje van het hoge leven, met een trots die overeenkomt met die van de stad. De Contucci-dynastie produceert sinds de Renaissance de Vino Nobile di Montepulciano op het landgoed van hun voorouders. Aangezien we hier in Toscane zijn, biedt de familie rondleidingen in de wijnkelder en proeverijen aan. De wijn kreeg een heel bijzondere eer toen de sommelier van paus Paulus III hem uitriep tot "een perfecte wijn, een wijn voor edelen". Bezoek het al even verfijnde Caffè Poliziano en geniet van het uitzicht op het landschap, bij voorkeur met een glas Vino Nobile in de hand.
  Geniet van een ontspannende wandeling door het hart van Montalcino. Foto: Valerio Mei/Evgeny Shmulev/Alamy

  Als Pienza te druk is voor u, bezoek dan Montalcino, een buurman van Montepulciano. Van een afstand lijkt Montalcino een middeleeuws schilderij, vooral bij zonsondergang. Terwijl Pienza zorgvuldig was gepland, is Montalcino rond zijn vesting gegroeid, waardoor de stad een gevoel van vrijheid en een eigen karakter heeft gekregen. Met weinig te zien staat Montalcino in het teken van ontspannen leven en genieten van het uitzicht vanuit het huis van de bekroonde Brunello de Montalcino wijn.

  De Citadel is de essentie van Montalcino, met middeleeuwse bastions, een adembenemend uitzicht en een wijnproefcentrum. Toscane is meer dan alleen de Chianti-regio, die op veel plaatsen door rijke internationals wordt bevolkt. Als de zwaarte van de Chianti te veel voor u is en uw hart is gericht op natuurlijke elegantie, bezoek dan de Val d'Orcia. Montalcino is de plek waar de opeenstapeling van door de UNESCO aangewezen rustieke kastelen, heuvelachtige gehuchten, verborgen kloosters en sfeervolle natuurkuuroorden begint. Met kronkelende wijngaarden en prominente cipressen is het landschap hier minder bevolkt, minder aangekleed en minder ontwikkeld dan in de Chianti-regio. Hier leven de mensen nog steeds in diepe harmonie met hun omgeving. Laat u betoveren door een veld met zonnebloemen of door een ballonvaart over het dal.
  Geniet van een ontspannende wandeling door het hart van Montalcino. Foto: Valerio Mei/Evgeny Shmulev/Alamy

  En tot slot, als je genoeg hebt van Arezzo, bezoek dan Cortona, het ideaalbeeld van een heuvelstad. Cortona is ideaal om in de voetsporen van de Etrusken te treden of te luisteren naar de straatmuzikanten die Puccini spelen in verleidelijke cafés. In het Etruskisch Museum kunt u de kroonluchter met dolfijnen en gorgonen bewonderen als bewijs dat dit de belangrijkste Etruskische stad in het noorden van Toscane was. Wandel naar het Medici-fort en geniet van het uitzicht op de terrasvormige olijfbomen en wijngaarden tot aan het Trasimenomeer. Deze prachtige plek was ooit een Etruskische acropolis. Droom in de wijnbar van de citadel of geniet van een typisch Toscaanse fiorentijnse biefstuk met een glas Chianti Classico. Vergeet de fresco's: Toscane biedt de mogelijkheid om terugkerende bezoekers te laten genieten van onverwachte ontdekkingen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag