Bel ons op: +31 (0)20 893 4302
E-mailadres
Wachtwoord
E-mailadres
Wachtwoord

Toscaanse recepten

Toscane staat bekend om het overheerlijke eten en Toscaanse gerechten zijn wereldberoemd. Deze streek trekt liefhebbers van lekker eten en als u van traditionele Italiaanse gerechten houdt, komt u hier goed aan uw trekken. Als u tijdens uw vakantie in Toscane meer over de lokale kookkunsten wilt leren, dan kunt u bijvoorbeeld een kookcursus volgen, een culinaire rondleiding doen of zelfs een Toscaanse privékok boeken. Na uw bezoek aan Toscane zult u zeker voldoende inspiratie opgedaan hebben om uw favoriete Toscaanse gerechten thuis te willen koken.

Nodig uw vrienden uit voor een etentje als u weer thuis bent en kook voor hen unieke Toscaanse specialiteiten, of trakteer uzelf door thuis een op Toscane geïnspireerde maaltijd te koken. Hieronder staan enkele recepten van onze favoriete Toscaanse gerechten, die u thuis zelf kunt maken.

Als u een paar van deze Toscaanse specialiteiten gekookt hebt, zult u al snel een expert in Toscaans koken zijn. U kunt bekende gerechten zoals panzanella, papa al pomodoro, pappardelle alla lepre, cacciucco en baccalà alla Livornese leren maken. En vergeet niet om wat foto's van uw creaties naar ons te sturen en vertel ons welke recepten uw favoriet zijn!

Toscaanse recepten

Baccalà alla Livornese (gezouten kabeljauw uit Livorno)

Voor 2 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
350 caloriën per portie

Ingrediënten:
400 gr gezouten kabeljauw, geweekt
olie om in te bakken
200 gr kerstomaatjes of tomaten uit blik
olijfolie extra vierge
knoflook
peterselie
peper
bloem

Verwijder met een pincet de graten van de gezouten kabeljauw en snij de vis in stukjes.
Bedek de stukjes vis met bloem en bak ze aan beide kanten goed door. Verwijder dan met keukenpapier de overtollige olie.
Bak de kerstomaatjes in een pan met olie, teentjes knoflook en peper.
Als de saus ingedikt is, plaats dan voorzichtig de kabeljauw in de pan.
Kook het nog 20 minuten door (dat is de tijd die nodig is om de tomaten te koken).
Verwijder de teentjes knoflook en garneer met wat gehakte peterselie.

Lees verder

Biscotti di Prato alle Mandorle (Prato amandelkoekjes)

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 80 minuten
450 caloriën per portie

Ingrediënten:
400 gr bloem
250 gr suiker
250 gr gepelde amandelen
3 eieren
het eigeel van 3 eieren
1 zakje gist
snufje zout

1. Roer 2 eieren, het eigeel en de suiker door elkaar en voeg dan de bloem, gist en zout toe. Rooster voorzichtig de gepelde amandelen en laat ze afkoelen. Voeg ze dan toe aan het deeg.
2. Vorm 3 worstjes van het deeg (3 vingerbreedtes breed en 1 vingerbreedte hoog). Leg ze op een ingevette en bebloemde bakplaat, met voldoende ruimte tussen elk worstje. Klop 1 ei en strijk wat ei over de worstjes. Kook ze vervolgens in de oven (± 15 minuten).
3. Haal ze uit de oven en snij elk 'worstje' zijdelings met een mes in. Zet ze nog 10 minuten terug in de oven totdat ze knapperig zijn.
4. Deze koekjes smaken het beste met een goede fles Toscaanse Vin Santo-wijn.

Lees verder

Insalata di Baccelli (salade met erwten)


Voor 2 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
300 caloriën per portie

Ingrediënten:
1 kg groene erwten (heel)
250 gr belegen Pecorini Toscano-kaas
2-3 plakjes Salame Toscane (1 cm dik)
extra virgin olijfolie
zout
peper

Pel de erwten en leg ze in een schaal. Voeg de Pecorino-kaas en de salami toe (in blokjes van 2 cm).
Met olijfolie besprenkelen. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Lees verder

Carciofi Ripieni (gevulde artisjokken)

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
250 caloriën per portie

Ingrediënten:
4 artisjokken
paneermeel
zout
peper
4 plakken ham
4 plakken Percorino-kaas
olie
knoflook

Was de artisjokken, verwijder de groenste bladeren en snij vervolgens de scherpe punten van alle blaadjes en open de bladeren als een bloem.
Snij de steeltjes er af, zodat de artisjokken op een vlak oppervlak kunnen staan.
Meng in een mixer het paneermeel, de plakjes ham, knoflook en de stukken die u onder van de artisjokken afsneed.
Vul het hart van de artisjokken met deze mix. Zet de artisjokken in een grote pan met een beetje olie en breng op smaak met zout en peper. Langzaam koken en als het heet is, giet u een half glas water op de bodem van de pan. Afdekken en langzaam door laten koken. Na 20 minutes plaatst u de plakjes Pecorino-kaas op de artisjokken. Wacht een paar minuten en vervolgens heet serveren.

Lees verder

Fagioli all'uccelletto

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 130 minuten
500 caloriën per portie

Ingrediënten:
300 gr verse witte bonen
1/2 glas olijfolie extra vierge
200 gr tomaten uit blik
4 worstjes (varkensvlees)
1 takje salie
2 teentjes knoflook
zout
peper

1. Begin met de bonen: kook ze nauwkeurig door de bonen in een (terracotta) pan te plaatsen en met vier vingers water te bedekken.
2. Breng dit langzaam aan de kook en zet dan het vuur laag.
3. Kook op klein pitje tot de bonen gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen. Als de bonen klaar zijn, de knoflook met het takje salie in wat olie in de pan aanbakken. 
4. Na 2-3 minuten de tomaten uit blik toevoegen en koken tot er een vrij dikke saus ontstaat.
5. Voeg dan de eerder gekookte bonen toe en de gepelde worstjes. Minstens 15 minuten laten koken.
6. Zout en peper naar smaak toevoegen.
7. Heet serveren

Lees verder

Ficattole fritte (gebakken ficattole)

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
800 caloriën per portie

Ingrediënten:
300 gr bloem (type 00: doppio zero)
30 gr biergist
water
zout
olie om in te bakken

1. Bestrooi het werkoppervlak met bloem.
2. Los de gist op in een half glas lauw water met wat zout.
3. Voeg de bloem toe en zo nodig nog wat water.
4. Het deeg moet vrij zacht zijn.
5. Maak een bal van het deeg, plaats het in een schaal met wat bloem en bedek de schaal met een schone theedoek of huishoudfolie.
6. Als het deeg twee keer zo groot is (duurt een uurtje) rolt u het met een deegroller uit tot het ongeveer ½ cm dik is.
7. Snij het in reepjes en bak het in hete olie.
8. Serveer de ficattole heet met wat zout erop. Serveertip: heerlijk met vleeswaren zoals Mortadella di Prato, ham, salami en Finocchiona-salami.

Lees verder

Fiori di Zucca Fritti (gebakken courgettebloemen)

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
260 caloriën per portie

Ingrediënten:
Courgettebloemen
275 ml koolzuurhoudend water
185 gr bloem
zout
zaadolie

Maak eerst het beslag.
Zeef de bloem in een grote kom en voeg al roerend langzaam het water toe om klontjes te voorkomen.
Als u een glad beslag zonder klontjes heeft, voegt u wat zout toe.
Zet het beslag minstens een half uur in de koelkast.
Was de bloemen voorzichtig en dompel ze dan rustig in het koude water.
Goed laten uitlekken en zachtjes droogdeppen met een droge theedoek.
Verwijder met uw handen de steeltjes van de courgettebloemen en de stampers van binnen en de delen aan de stam van de bloem.
Leg de schone courgettebloemen in een schaal. 
Verhit wat zaadolie in een grote braadpan.
Rol vervolgens één voor één voorzichtig de bloemen door het beslag. Zorg ervoor dat de bloemen niet kapot gaan.
Voeg dan direct iedere bloem aan de kokende olie toe en draai ze tijdens het koken om.
Zo gauw de bloemen klaar zijn, laten uitlekken en in een schaal met keukenpapier plaatsen om de olie te laten uitlekken.
Heet serveren.

Lees verder

Pappa al Pomodoro (stevige Toscaanse tomatensoep)

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
500 caloriën per portie

Ingrediënten
800 gr tomatenpassata
300 gr oud Toscaans brood
1 liter groentebouillon
1 takje basilicum
2 gr peper (gemalen)
olijfolie extra vierge
knofook (±2 teentjes) 
2 gr suiker
2 gr zout

1. Om de groentebouillon te bereiden, kookt u 1 liter water minimaal een half uur met 1 wortel, 1 steel bleekselderij (in stukken gesneden), 2 tomaten en een halve ui.
2 Schenk 15 gr olijfolie met twee gepelde teentjes knoflook in een diepe pan met antiaanbaklaag. 
3. 2 minuten aanbakken.
4. Giet alle tomatenpassata in de pan en kook het langzaam (minstens 15 minuten).
5. Voeg het brood (bij voorkeur oud gesneden brood) aan de pan toe.
6 .Voeg minstens 2 glaasjes bouillon toe totdat de sneden brood volledig bedekt zijn.
7. Voeg dan de suiker er aan toe en kook het op een laag vuur geduren 40-50 minuten om de vloeistoffen te laten verdampen.
8. Roer het af en toe om het goed te koken en het brood te breken.
9. Zout en peper naar smaak toevoegen.
10. Na het koken van het vuur afhalen en voeg dan de basilicumbladeren toe om uw tomatensoep een verse, intense smaak te geven.
11. De soep kan nu geserveerd worden in aparte schaaltjes of soepborden. Schenk wat olijfolie er overheen.

Lees verder

Pasta fresca (verse pasta)

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
260 caloriën per portie

Ingrediënten:
200gr semolinabloem
2 eieren

1. Plaats de bloem op tafel en vorm een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje.
2. Meng het met een vork door elkaar, vanaf het midden naar de rand werkend en gebruik alle bloem vanaf de buitenrand.
3. Mix de ingrediënten en kneed het deeg minimaal een kwartier zodat u een glad deeg heeft.
4. Plaats het deeg in een schaal en bedek deze met huishoudfolie. Zet het beslag minstens een half uur in de oven.

Voor andere hoeveelheden gebruikt u 1 ei per 100 gr bloem.

Lees verder
Neem contact op met ons
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook